Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat NAD M3 Masters czy Teac AI 3000

Szogunwawa

Rekomendowane odpowiedzi

Rydz dzięki za info.

Już jestem po pierwszych ustaleniach ze sprzedającym.

Wnętrze lampy nico lepiej wygląda niż średnio :) . Mam trochę nowszy model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie chcę broń Boże zaczynać tematu co lepsze ( lampa czy tranzystor ) bo to bez sensu .

Ukryta Zawartość

Wiecie ja rozumiem, że niektóre produkty audio nie grają wyglądem, ale trochę przesadzacie, Nad to pełne dual mono, ten Teac to jakiś paździerz w środku, obudowa też wydmuszka, i jeszcze przyklejacie do tego renomę Esoterica:)

W przypadku bi-wiringu mówi się, żeby kupić jeden lepszy kabel niż dwa słabsze. Może w odniesieniu do dual mono vs. stereo można polecić tę samą regułę?

Tym bardziej, że mamy to w jednej obudowie, która na prawdziwą separację od zakóceń i tak nie pozwala. Ktoś z inżynierów ma rację, a ktoś ściemnia, tylko która firma?

Idąc tym tokiem myślenia i parafrazując klasyka że "im mniej Ciebie tym więcej" możnaby w ogóle wyjąć zasilania ze wzmacniacza i włożyć tam np. chomika w kołowrotku:)) ale dobra, bez jaj, niech moc pomiarów będzie z Tobą (odpowiadając na pytanie)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W porównaniu do tranzystora wnętrze lampy wygląda średnio.

Jeśli sprzęt jest koncepcyjnie i jakościowo tworem skończonym, to brak wyjść na pre/końcówki można zrozumieć.

W dawnych katalogach są topowe wzmacniacze. Mam je i mogę wkleić. Są też chyba najlepsze (obok JVC) topowe amplitunery stereo - w tamtym czasie gadżetowe, bo bez ani jednego pokrętła. Mieli kompletną ofertę, tylko wtedyta marka w Polsce nie była dostępna, a więc popularna. Podobnie zresztą jak Denon, który u nas sobie odbił ówczesne zapomnienie - nie wiem tylko, czy z korzyścią dla ogółu (szczególnie ich wzmacniacze).

Teac jest powiązany z firma Esoteric (jedna własność) i też przez taki fakt można pokładać zaufanie w to, co proponują. Tym bardziej, że w przypadku AI-3000 producent wręcz przypomina o wkładzie technicznym ekipy od hi-endu.

Wspomniana integra Krella jest najtańszym wzmacniaczem (początkiem oferty), a rozważane szczytem katalogu w sumie uznanych i technicznie podchodzących do rzeczy firm. NAD nigdy nie przesadzał z cenami i Teac również nie ściga się o rekordowy cennik.

Mieć entry level czy top level - oto jest pytanie?

Pytanie jest zupełnie inne. Czy kupować niesprawdzone dzieło firmy od sprzętu studyjnego (Tascam), fantastycznych magnetofonów szpulowych, świetnych decków kasetowych i fenomenalnych napędów ale bez większego dorobku jeśli chodzi o wzmacniacze czy kupować wzmacniacz od firmy która od lat specjalizuje się we wzmocnieniach? Co do relacji Krell vs NAD to początek oferty Krella jest nie do pobicia dla wielu firm budżetowych takich jak właśnie NAD choćby swoje dzieła nazywała wybitną referencją. Znam M3 i mam o nim dobre zdanie. Tyle że KAV-300i to zupełnie inna półka.

Nad to budżetowe hifi discomaniac, seria masters powstała w 2005, wcześniej była niby seria silver line, ale generalnie zajmowali się i zajmują budżetówką, inny "target" niż Krell. Teraz idą mocno w cyfrę, ciekawy jest nad m2 czy 390dd, m51 też jest bardzo nietypowy jak na dac, w sumie bardziej procesor niż dac, mało ludzi ma ten sprzęt w pl. Z drugiej strony jak ma ktoś kupić drogiego ze znaczkiem Nad to woli kupić coś w tej samej cenie, ale z ładniejszym znaczkiem:)

Krella 300i słuchałem kilka razy na kilku parach ale z AP Virgo było bardzo ciekawie pomieszczenie wypełnione dobrym stereo z hektarami przestrzeni fajnie to grało, a na przełomie wieków nowe sprzedawały się po 11500 zł.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nad to budżetowe hifi discomaniac, seria masters powstała w 2005, wcześniej była niby seria silver line, ale generalnie zajmowali się i zajmują budżetówką, inny "target" niż Krell. Teraz idą mocno w cyfrę, ciekawy jest nad m2 czy 390dd, m51 też jest bardzo nietypowy jak na dac, w sumie bardziej procesor niż dac, mało ludzi ma ten sprzęt w pl. Z drugiej strony jak ma ktoś kupić drogiego ze znaczkiem Nad to woli kupić coś w tej samej cenie, ale z ładniejszym znaczkiem:)

Serię Masters poznałem zaraz po jej rynkowym debiucie. Było fajnie (jak na NADa). Nie podoba mi się że współcześnie ucekają we wzmacniacze cyfrowe.

Wnętrze bardziej przemawia za Nad-em . Aczkolwiek wnętrze nie gra :)

Ukryta Zawartość

3ee088f8fe1062e6m.jpg

Nie wiem po czym wnosisz, teac ma przemyślaną budowę i drogie elementy. Piękne tranzystory i trafo r-core.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Twierdzicie ,że ten wzmacniacz będzie lepszy od TEAC-a ?

Ukryta Zawartość

Magiczne pytanie dlaczego ?

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/krell-kav-300i-high-end-xlr-i5563397497.html

Porównaj a dowiesz się.

Ukryta Zawartość

Za takie pieniądze nie to za bardzo nie ma konkurencji, jakość do ceny !

Ukryta Zawartość

Po co ktoś wymieniał kondy ? Wart uwagi ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po co ktoś wymieniał kondy ? Wart uwagi ?

Ukryta Zawartość

Pewnie zmartwię niektórych użytkowników Krell 300i ale w nich już dawno trzeba wymienić kondensatory!!!

Miałem już kilka sztuk 300i i we wszystkich trzeba było to zrobić, koszt niewielki a sprzęt potem działa jak nowy!!!

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pewnie zmartwię niektórych użytkowników Krell 300i ale w nich już dawno trzeba wymienić kondensatory!!!

Miałem już kilka sztuk 300i i we wszystkich trzeba było to zrobić, koszt niewielki a sprzęt potem działa jak nowy!!!

A skąd wziąłeś oryginalne kondensatory? Bo widzisz na zamiennikach to nie jest ten sam wzmacniacz ale co najmniej o klasę gorszy. Swoją drogą dartman zrobił kiedyś pomiar kondów w prawie 30-letniej końcówce Yamaha B-2. Okazało się że idealnie trzymają parametry mieszcząc się w tolerancji. Nie demonizowałbym tej kwestii. Chyba że ktoś ma w tym swój interes.

Pewnie zmartwię niektórych użytkowników Krell 300i ale w nich już dawno trzeba wymienić kondensatory

Patrząc w ten sposób to w większości kilkunastoletnich sprzętów wymiana kondensatorów by się przydała - ale przecież nie o to chodzi :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Patrząc w ten sposób to w większości kilkunastoletnich sprzętów wymiana kondensatorów by się przydała - ale przecież nie o to chodzi :)

Być może chodzi o to że jest ktoś to to robi i wyczuł koniunkturę.

W PRE Phasta mam dwa wyjścia . Jedno na monobloki a drugie na końcówkę tranzystorową .

Kolumny jak rozumiem są jedne, będziesz przepinał kable głośnikowe?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

A skąd wziąłeś oryginalne kondensatory? Bo widzisz na zamiennikach to nie jest ten sam wzmacniacz ale co najmniej o klasę gorszy. Swoją drogą dartman zrobił kiedyś pomiar kondów w prawie 30-letniej końcówce Yamaha B-2. Okazało się że idealnie trzymają parametry mieszcząc się w tolerancji. Nie demonizowałbym tej kwestii. Chyba że ktoś ma w tym swój interes.

Proszę przeczytaj ze zrozumieniem napisałem o Krell kav300i a nie o Yamaha B-2

Dla ciekawości jak robisz pomiar na mierniku wylanych kondensatorów to niby trzymają pojemność a już dawno nadaje się do wymiany. Kwas wylewający się na ścieżki wyżera je a potem zaczyna robić zwarcia.

Błędnym jest ogólnie przyjęta praktyka sprawdzania kondensatorów po ich wybrzuszeniu na górnej części bo bardzo często wylewają dołem :)

Być może chodzi o to że jest ktoś to to robi i wyczuł koniunkturę.

Spokojnie każdy może to sobie zrobić samemu i nie płacić nikomu za jego umiejętności i wiedzę.

To akurat prawda ale jak wiesz sprzęt sprzętowi nie równy w jednym modelu siadają po kilku latach a w innych nawet po 30 latach są jeszcze sprawne.

Zależy to od jakości zastosowanych kondensatorów, temperatury pracy urządzenia i oczywiście od intensywności używania.

Kolumny jak rozumiem są jedne, będziesz przepinał kable głośnikowe?

Tak przepinania się nie ustrzegę .

Gdzie w Wawie mogę posłuchać TEAC-a i Miansów ?

Sprzedający z allegro nie zgadza się na odsłuch .

integr AI-2000 oraz AI-3000 można użyć jako pre oraz końcówek .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

NAD M3 perfekcyjnie pasuje do kolumn z mocną barwą

http://sklep.rms.pl/nad-m-3-m3-audiofilski-wzmacniacz-stereo-powystawowy

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kompetencja pracowników niektórych salonów czy sklepów poraża. A to Accuphase łączone z KEFami a to muzykalny (choć nie mulący) wzmacniacz NADa który według salonu "perfekcyjnie pasuje do kolumn z mocną barwą" czyli robienie muła na siłę. Z grzeczności nie napiszę jaką opinię wystawiają sobie pracownicy sklepu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.