Skocz do zawartości
IGNORED

Czystość idei czy zdrowa gospodarka? Jakie są granice interwencji państwa?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

P.S. @misiomor lubię Twoje posty, ale wybacz mi panie, katolicyzm, chrześcijaństwo nigdy nie promowało nauki...

Wojtek użył takiego słowa: średniowiecze - jak sądzisz komu, jakiej instytucji je zawdzięczamy ???

Żadna religia od czasów jaskiń nie promowała nauki wśród wiernych - bo to szkodzi..... interesom kapłanów :P

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Ale oni uważają się za awangardę polskiej myśli politycznej.A tkwią w średniowieczu.

Podobnie jak ty ze swoimi przemyśleniami na temat PGR-ów. Pamiętasz?

No tak.Trochę ich podrzuciliśmy do UE!

Poszli z pierwszą falą, kiedy jeszcze w kraju było "dobrze", bo rządziła SLD.

Dmowski już w swoich czasach był anachronizmem.Myślenie o państwie w kategoriach plemiennych było aktualne za Attyli.

Powiedz to Niemcom, powiedz to Rosjanom... czemu tylko Polacy są tresowani przez żydokomunę, że to obciach tak dbać o interesy własnego kraju?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Żadna religia od czasów jaskiń nie promowała nauki wśród wiernych

A nauczanie katechizmu i żywotów świętych to pies?

P.S. @misiomor lubię Twoje posty, ale wybacz mi panie, katolicyzm, chrześcijaństwo nigdy nie promowało nauki...

Wyjątkowo ignoranckie.

Słyszałeś może o takim wynalazku jak... uniwersytet? :)))

Tyle w temacie.

Nie kompromituj się.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

doktorku bredzisz.Zresztą niedawno jeszcze pisałeś coś o jakimś kondominium rosyjsko-niemieckim zarządzanym przez Żydów.To nimi też rządzą?Bo już się pogubiłem.

Włodzmierz

To przypomnij mi co takiego pisałem o PGRach.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

(...)

Włodzmierz

To przypomnij mi co takiego pisałem o PGRach.

O zapomniałeś! A przecież onegdaj pogrążyłeś je swoją totalną krytyką. bilobil-120mg.jpg polecam.

Jeśli "pogrążyłem totalną krytyką" to miałem rację.Nie wiem o co ci chodzi?Nie zmieniłem poglądów.Tak więc zażyj sam.

il Dottore

Ja już przepraszałem ołówki za porównanie z pewnym IQ... Nie każ mi tego robić ponownie...

Ponoć pracujesz jako pielęgniarz - rozumiem iż chrześcijaństwo promowało przez tysiąclecia nauki medyczne ???

W swojej ignoracji zaryzykuję tezę iż gdyby nie owo cudne chrześcijaństwo, lot na księżyc byłby możliwy zapewne ze 100 lat wcześniej...

Ops pardon zapomniałem, człowiek nie wylądował na księżycu - to spisek i mistyfikacja..

To inaczej - może antybiotyki zostały odkryte ze 100 lat wcześniej ???

@wojciech iwaszczukiewicz - il Dottore za wszystko wini żydokomunę, jak ma gorszy dzień to jest to dodatkowo homoseksualna (użyłem innego niż on słowa) żydokomuna...

Toi musi być jakaś straszna trauma - ale nie chcę wiedzieć....

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Jeśli "pogrążyłem totalną krytyką" to miałem rację.Nie wiem o co ci chodzi?Nie zmieniłem poglądów.Tak więc zażyj sam.

No proszę są...przebłyski. Powiedz to polskiej biedzie, która wygenerował wówczas Balcerowicz.

No proszę są...przebłyski. Powiedz to polskiej biedzie, która wygenerował wówczas Balcerowicz.

A Baćka Łukaszenka w tych swoich PGR-ach (to się chyba... kołchozy nazywa :) ) już produkuje 2x więcej żywności niż potrzebuje Białoruś i jakoś na całą nadwyżkę znajduje eksportowy zbyt! :)

Tylko u nas to się nie opłacało.

Bo nie!

W swojej ignoracji zaryzykuję tezę iż gdyby nie owo cudne chrześcijaństwo, lot na księżyc byłby możliwy zapewne ze 100 lat wcześniej...

To faktycznie ignorancja.

Czemu zatem Księżyca 100 lat temu nie zdobyli Chińczycy czy Papuasi? Tam przecież nigdy nie było znienawidzonego chrześcijaństwa.

Ja tylko niewinnie ponawiam pytanie o... uniwersytet! :)

Czyim on jest wynalazkiem? :)

No, słucham! :)

Biedę w PGRach to wykreowała komuna.I bardzo dobrze,że ich już nie ma.

doktorku Nie spodziewałem się,że będziesz bronił PGRów.Jak ty te swoje poglądy łączysz w całość?To są same sprzeczności.

I bardzo dobrze,że ich już nie ma.

Spokojnie, po jesiennych wyborach nowy minister rolnictwa z PSL przywróci PGR-y, a świadome chłopstwo samo rzuci się do reaktywacji Spółdzielni Produkcyjnych przy każdej parafii.

doktorku Nie spodziewałem się,że będziesz bronił PGRów.Jak ty te swoje poglądy łączysz w całość?To są same sprzeczności.

Ja mówię o faktach.

Być może... gdyby Baćko oddał kołchoźnikom ziemię do prywatnej uprawy to dziś Białoruś by miała 4x więcej żarcia niż potrzebuje. Kto wie.. ale to jest tylko gdybanie.

Faktem jest natomiast że ludzie mają pożyteczną pracę a kraj zarabia kasę.

Można? Można!

Do diabła! Przecież PGR to taka sama firma jak każda inna państwowa np. KGHM.

Odpowiednio zarządzana - nie ma siły, by nie przyniosła zysku!

Wyobraź sobie Wojciechu, że masz 2-3 tysiące hektarów i iluś tam parobków.

I co? Nie wyżyjesz z tego?

Więc pytam: komu to przeszkadzało?

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Biedę w PGRach to wykreowała komuna.I bardzo dobrze,że ich już nie ma.

(...)

Czy ta sama, która wykształciła cię za darmo na doktora?

Kolonie Polsce się należą jak psu zupa. Powstanie nowa Liga Morska i Kolonialna, na czele doktorek z synowcem siędzie i jakoś to będzie.

Akurat kolonie to roili sobie piłsudczycy. A i środowisko Narodowej Demokracji pod koniec II RP z myślą Dmowskiego nie miało wiele wspólnego, i próbowało się licytować z piłsudczykami na wielkomocarstwowe napinki i machanie szabelką.

Włodzimierz jest przewidywalny do bólu.

Ciebie komuna nie wykształciła za darmo.

doktorku ośmieszasz się tymi wpisami o PGRach.Czy już kompletnie zapomniałeś PRL?

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Włodzimierz jest przewidywalny do bólu.

Ciebie komuna nie wykształciła za darmo.

(...)

Mnie PRL szkolił krótko i już to odpracowałem z nawiązką. Twoja edukacja kosztował drożej, a mimo to jesteś jak mucha.

Oczywiście nie taki ładny.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Moim zdaniem szkolił cię za krótko.

To jest twoje zdanie. Forumowa praktyka udowadnia, że wystarczająco długo, aby nie dać się takim tuzom intelektu, jak ty - wspomaganym przez ogony.

To też jest tylko twoje zdanie.

Ale może jednak coś w temacie wątku?Ja już się wypowiedziałem na początku.

Może i nie promowało jej w stylu "Fizyki dla ludu" z pewnej lektury szkolnej. Nasze państwo próbuje od pewnego czasu takiej masowej "nauki" z opłakanym skutkiem. Niby średni poziom polskich uczniów nie jest taki zły na tle świata, ale najzdolnieszych mamy kompletnie zmarnowanych. To jest właśnie ta pogańska mamuśkowata nadopiekuńczość i wyrównywanie szans w akcji, sprowadza się do cięcia równo z trawą.

Wojtek użył takiego słowa: średniowiecze - jak sądzisz komu, jakiej instytucji je zawdzięczamy ???

Ten stereotyp może funkcjonować wyłącznie u ludzi nie mających pojęcia o średniowieczu. Pisałem już o uniwersytecie i debacie akademickiej - wynalazków właśnie z głębokiego średniowiecza. Bez takiej podstawy nie byłoby żadnego rozwoju fizyki i nauk przyrodniczych w kolejnych stuleciach. Średniowieczna debata akademicka mogłaby być wzorem dla dzisiejszych myślantów z tytułami w rodzaju różnych promowanych w mediach autorytetów etycznych i moralnych.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

To też jest tylko twoje zdanie.

Ale może jednak coś w temacie wątku?Ja już się wypowiedziałem na początku.

Może daj przykład i zacznij od siebie. Zawsze odnoszę się do konkretnej wypowiedzi adwersarza...

Nie zanegujesz chyba faktu że dla rozwoju nauki wymaganego celem lotu na Księżyc potrzebny był wynalazek książki. Kto umożliwił jego upowszechnienie przez stulecia jak nie kopiści benedyktyńscy? Jaką książkę Gutenberg wydrukował jako pierwszą?

Owi kopiści benedyktyńscy są ciekawym przypadkiem. Ludzie gotowi poświęcić się dla trudnej i niewdzięcznej sztuki. Dziś zaczynamy mieć problem naukowy taki, że jak ktoś przykładowo udowodni Wielkie Twierdzenie Fermata, zrozumieć dowód jest w stanie kilka osób na świecie, i zajmuje im to lata. Jest taki rosyjski matematyk Perelman, ktory rozwiązał ileś problemów z nagrodami w milionach dolarów. Odmówił przyjęcia owych nagród, twierdząc że jego nędzne mieszkanie z karaluchami mu wystarcza. Oczywiście wyznawcy pogańskiego kultu Dionizosa, Erosa i Kutosa uważają go zapewne za dziwaka którego należało w przeszłości odebrać rodzicom i reedukować żeby miał równe szanse na dyskotece. Dlatego rezygnacja z barbarzyńskiej urawniłowki i powrót do benedyktyńskich wzorców rodem ze średniowiecza (dla nielicznych rzecz jasna) mógłby pomóc dzisiejszej nauce wyrwać się ze stagnacji w jaką popada.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.