Skocz do zawartości
IGNORED

Czystość idei czy zdrowa gospodarka? Jakie są granice interwencji państwa?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Pisarczyk peerelowski. Książka i Wiedza.

Ciekawe, że pominąłeś okres I - przedgomułkowski. To wtedy Gomułka wstrzymywał masową kolektywizację wsi, za co zresztą (m.in) siedział 2 lata w odosobnieniu i groził mu proces pokazowy plus stryczek. Po powrocie Gomułki do władzy w 1956 wiele spółdzielni produkcyjnych i PGR zostało rozwiązanych, nawet tych niezłych, bo powiatowi kacykowie chcieli się wykazać.

Odnosiłem się do konkretnego momentu dyskusji. Poza tym podałem źródło, do którego każdy może dotrzeć. Jest tam opisany cały okres PRL-u. To jest mój wybór źródła.

Nikt nie broni przedstawić ci swoje, rewelacyjne źródła, a nie uprawiać hejt.

tu jest piekne podsumowanie i naukowe tematu czyli bleble ble.

jak widac jest caly zastep idiotów ktorzy nadal moga pisac o tym ksiazki zamiast wziasc sie do roboty na wsi.

Pochwal się swoimi książkami...

To jest mój wybór źródła.

No to co?

Nikt nie broni przedstawić ci swoje, rewelacyjne źródła, a nie uprawiać hejt.

Twoje źródło już wyschło, skrobiesz z dna.

Sięgnij na półkę do Nowych Dróg, zwłaszcza wydawanych zaraz po plenach KC. W nich znajdziesz prawdę, całą prawdę i niczego poza prawdą, tak Ci dopomóż Bóg.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

No to co?

(...)

Jak zwykle hejt:

(...)

Twoje źródło już wyschło, skrobiesz z dna.

Sięgnij na półkę do Nowych Dróg, zwłaszcza wydawanych zaraz po plenach KC. W nich znajdziesz prawdę, całą prawdę i niczego poza prawdą, tak Ci dopomóż Bóg.

Jak zwykle hejt:

No to co? Sam hejcisz od urodzenia

Nowe Drogi - polski miesięcznik ideologiczny, "organ teoretyczny i polityczny" KC PZPR (wcześniej KC PPR) wydawany w Warszawie w latach 1947-1989 przez "RSW Prasa-Książka-Ruch". Zamieszczał obszerne artykuły wyjaśniające założenia poczynań partii w dziedzinie polityki wewnętrznej i zagranicznej oraz omawiał zagadnienia ideologiczne i organizacyjne Partii. Był lekturą obowiązkową dla działaczy PZPR.

Tutaj znajdziesz objaśnienia walki z kułactwem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jedynie w Twoim mniemaniu. Rozmawiasz ze mną czy sam ze sobą? Jeśli ze mną, to pozwól że Twoje argumenty będę oceniał ja, a moje - Ty.

Nie , w moim też.

problem w tym ze tej literatury jest od groma a obecnie cała ja mozna spuscic do klopa.Tak ma sie do rzeczywistosci.

problem w tym ze tej literatury jest od groma a obecnie cała ja mozna spuscic do klopa.Tak ma sie do rzeczywistosci.

Niektórzy jakby zatrzymali się na tamtym poziomie. Przed spuszczeniem tych dzieł do klopa niech sobie poczytają, to przestaną mędrkować.

Niektórzy jakby zatrzymali się na tamtym poziomie. Przed spuszczeniem tych dzieł do klopa niech sobie poczytają, to przestaną mędrkować.

Szkoda czasu na czytanie tej makulatury.

Dlaczego? Znajdziesz tam wiele z tego, co wychwalasz na Bocznicy. I co na szczęście przeszło do niechlubnej historii.

nagle sie okazalo ze nie ma co tlumaczyc dlaczego nadbudowa nie nadaza za baza a prosta regula jest taka ze trzeba miec min 300ha zeby sie oplaciło.I co tu ksiazki czyytac.Chyba ze poradniki.

trzeba miec min 300ha zeby sie oplaciło

jak będziesz z tego żywił KG PZPR, kóło gospodyń i czterdziestu świadomych klasowo chłopów, to i 500ha będzie za mało.

Dlaczego? Znajdziesz tam wiele z tego, co wychwalasz na Bocznicy. I co na szczęście przeszło do niechlubnej historii.

Zależy jaką literaturę masz na myśli. Ja miałem tę, która w tamtym systemie widzi wyłącznie minusy. Nikt ich nie neguje, lecz plusy także były.

taaak i dla tych plusów nalezało to trzymac.

zgodnie z zasada ze nawet stara cholera w domu ma jakis plus.

Ale druk wymyślili Chińczycy.

Może i wymyślili, ale to wynalazek Gutenberga stał za późniejszym rozwojem nauki w sensie kolejnych inspiracji i następstw przyczynowo skutkowych.

Niewątpiwie mnisi benedyktyńscy mają swoje zasługi w dziejach cywilizacji( chodź irlandzcy chyba większe w przeniesieniu tradycji rzymskiej).Ale byli tylko kopistami.To nie jest prawdziwa nauka.

Dlatego podałem to jako przykład jeden z wielu a nie jedyny. Fakt jest jednak faktem że do rozwoju nauki potrzebny jest przaśny warsztat.

Co prawda w historiografii trwa proces rehabilitowania średniowiecza i wykazywania jego osiągnięć np. w XIII wieku.Ale jednak w porównaniu do antyku czy renesansu to był regres.

To co się stało w Renesansie, to była totalna zapaść filozofii. W średniowieczu istniała debata akademicka, gdzie należało zreferować stanowisko adwersarza przed odpowiedzią. "Filozofia" nowożytna, tzw. syntetyczna polegała na pisaniu sążnistych dzieł i de facto zakrzykiwaniu całej reszty autorytetem. Dopiero filozofia analityczna pierwszej połowy XX wieku nawiązała do dobrych średniowiecznych obyczajów.

Natomiast owe dobre średniowieczne wzorce przyniosły w późniejszych wiekach wiele pożytku, kiedy zaaplikowano je do nauk przyrodniczych.

Ale przecież cywilizacja ludzka to nie tylko Europa.W tym samym czasie nauka rozwijała się w świecie islamu czy w Chinach co miało wpływ także na Europę.

To jest politycznie poprawne samobiczowanie się Europejczyków którym wmówiono winę za sukces jaki odnieśli. Prawda jest taka, że chińskie czy islamskie wynalazki od powiedzmy że roku 1500 miały żaden wpływ na europejską rewolucję przemysłową. Wszystko funkcjonowało na lokalnych sprzężeniach zwrotnych w obrębie cywilizacji łacińskiej. Dopiero dziś naukowcy doszukują się chińskich wynalazków dokonanych przed europejskimi odpowiednikami, co z tego jednak, jeżeli chińskie odkrycie było opisywane w kronikach, zapominane i nie miało ciągu dalszego.

jeżeli chińskie odkrycie było opisywane w kronikach, zapominane i nie miało ciągu dalszego.

Okulary, papier, kompas, tusz, fajerwerki, porcelana, proch są używane cały czas i nieodmiennie do dziś.

Okulary, papier, kompas, tusz, fajerwerki, porcelana, proch są używane cały czas i nieodmiennie do dziś.

Ale co oni teraz wymyślają ? Poza e-papierosem ? Największy ośrodek innowacji nadal znajduje się w tym znienawidzonym USA, niestety.
Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

No to co? Sam hejcisz od urodzenia

Nowe Drogi - polski miesięcznik ideologiczny, "organ teoretyczny i polityczny" KC PZPR (wcześniej KC PPR) wydawany w Warszawie w latach 1947-1989 przez "RSW Prasa-Książka-Ruch". Zamieszczał obszerne artykuły wyjaśniające założenia poczynań partii w dziedzinie polityki wewnętrznej i zagranicznej oraz omawiał zagadnienia ideologiczne i organizacyjne Partii. Był lekturą obowiązkową dla działaczy PZPR.

http://allegro.pl/nowe-drogi-nr-3-marzec-1954-rok-ii-zjazd-pzpr-i5226232291.html

Okres Gomułkowski to lat 1956 - 1970, który w cytowanej już wcześniej przeze mnie opinii opisany jest m.in. tak: "W polityce rolnej charakteryzuje się jako całkowicie odmienny od poprzedniego. Zasadnicze znaczenie dla ówczesnej polityki rolnej miały uchwały VIII Plenum KC PZPR ( październik 1956r), które poddały krytyce m.in. dotychczasową, siłową praktykę w tej dziedzinie. Zasady nowej polityki rolnej zostały sprecyzowane – już w sposób kompleksowy – w “Wytycznych KC PZPR i NK ZSL w sprawie nowej polityki rolnej” ( 9 styczeń 1957 r ). Główne założenia tej polityki obejmowały następujące główne zadania: znaczny wzrost zaopatrzenia w przemysłowe środki do produkcji rolnej ( nawozy, narzędzia i maszyny rolnicze, materiały budowlane i in.); lepsze warunki do poprawy dochodowości w gospodarstwach rolnych, głównie poprzez zmniejszenie obciążeń z tytułu obowiązkowych dostaw oraz wdrażanie nowoczesnych metod produkcji. Podstawową zmianą w tej nowej polityce, była decyzja odejścia od praktyki przymusowego nakłaniania chłopów do wstępowania do spółdzielni produkcyjnych. Praktyka tamta została wręcz potępiona jako niezgodna z jakąkolwiek praworządnością. Dało to m.in. taki skutek, że szereg spółdzielni utworzonych na wspomnianych wcześniej metodach zostało rozwiązanych.

W ten sposób na początku lat 60-tych, pozostało ich już tylko ok. 18%, ale za to najbardziej ekonomicznie umocnionych. Było to więc dużym sukcesem polityczno – ideologicznym okresu Gomułkowskiego, a w konsekwencji wprowadzenie zasady dobrowolności w organizowaniu nowych spółdzielni. Decyzje owe aczkolwiek nader słuszne, nadał nie rozwiązywały problemu podstawowej potrzeby kraju jakim był niedostatek produkcji żywności. Dla poprawy tej sytuacji zostały znacznie podwyższone ceny w skupie płodów rolnych w ramach obowiązkowych dostaw. Tym nie mniej nadal istniała konieczność szybkiego przyrostu żywności. I w tym też celu, można powiedzieć, że należało “wymyślić” coś bardziej oryginalnego i skutecznego. Tym czymś stały się kółka rolnicze. A mówiąc ścisłej, reaktywowano je. Bowiem miały one w Polsce w przeszłości wieloletnią tradycję. Pierwsze kółka powstały w Wielkopolsce już w latach 1862 – 1866. Na terenie zaś małopolski kółka tzw. “włościańskie” notowano już w 1826r."

Świadomie wprowadzasz do dyskusji manipulację - przywołując wytyczne z 1954 roku.

Zależy jaką literaturę masz na myśli

Zdaje się, że Nowe Drogi. Dałem link na 1954, chcesz inne?

Świadomie wprowadzasz do dyskusji manipulację - przywołując wytyczne z 1954 roku.

Jakoś sam zapomniałeś o okresie 1944-56 powołując się na niejakiego Kargola. Więc częściowo uzupełniłem.

Ale co oni teraz wymyślają ? Poza e-papierosem ? Największy ośrodek innowacji nadal znajduje się w tym znienawidzonym USA, niestety.

Kto to są oni? Chiny?

Największy ośrodek innowacji znajduje się jeszcze w USA. Chiny już obecnie są na czele tabeli jeśli chodzi o procent PKB przeznaczany na sektor Research & Development. Niedługo będą mieli największy na świecie PKB. Czyli będzie największy procent od największego PKB. Wtedy porozmawiamy na temat ośrodka innowacji.

Jak na razie innowacyjność USA ogranicza się głównie do sektora militarnego. Bo już ma przykład pociągi na poduszce magnetycznej rozpracowali Niemcy, telefonię 3G i 4G oraz telewizję UHD - Japończycy, szczepionka przeciw wirusowi Ebola powstała w Holandii, zaś napęd magneto-hydro-dynamiczny według wszelkich znaków na niebie i ziemi rozpracowali Rosjanie.

Chiny już obecnie są na czele tabeli jeśli chodzi o procent PKB przeznaczany na sektor Research & Development. Niedługo będą mieli największy na świecie PKB.

Podziel to a kapita.

Jak na razie innowacyjność USA ogranicza się głównie do sektora militarnego.

Sam to wymyśliłeś, czy wiesz od Putina?

Masz swojego news'a.

Ukryta Zawartość

Dlaczego mam wiedzieć od Putina?

Bo on uważa tak samo, i dlatego się zbroi.

Ukryta Zawartość

Nie mówiłem co jest, a co będzie niedługo.

Bo on uważa tak samo, i dlatego się zbroi.

To tylko USA mają prawo się zbroić? W ich nowomowie to się nazywa "innowacyjność". Gdy ktoś inny się zbroi jest to "militarystyczne awanturnictwo".

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Zdaje się, że Nowe Drogi. Dałem link na 1954, chcesz inne?

Jakoś sam zapomniałeś o okresie 1944-56 powołując się na niejakiego Kargola. Więc częściowo uzupełniłem.

Wklejasz jakiś link na aukcję z tytułem, który podpasował ci do bzdur, które wypisujesz i którego z pewnością nawet nie przeczytałeś. Tym różnie się od ciebie, że czytam wcześniej to, co wklejam. Jeszcze raz powtarzam, że jesteś za słaby na rzeczową dyskusję, wiec posługujesz się hejtem. Co odwadniasz kolejny raz. I nie jest to tylko moje odosobnione spostrzeżenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.