Skocz do zawartości
IGNORED

Odszedł Dieter Burmester, legenda hi-endu

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

W wieku 69 lat, po krótkiej chorobie, w berlińskim szpitalu zmarł Dieter Burmester. Był jedną z ikon hi-endu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Smutne. W poniedziałek dostałem to info. Przesympatyczny gość. Zero nadęcia. Pasjonat muzyki, gitar i sprzętu. Sporo zrobił dla High Endu. Jest promotorem czy nawet twórcą koncepcji toru zbalansowanego w domowym audio. Wspaniałe przedwzmacniacze, czym zasłynął od samego początku w latach 70-tych. Bardzo dobre wzmacniacze i źródła. Firma ma się dobrze i jest stabilna. Nie sądzę by jego odejście wpłynęło jakoś nagle na samą firmę. Tam wszystko jest ustawione jak w zegarku.

Przesympatyczny gość. Zero nadęcia.

"Dieter Burmester: wróćmy do high-endu amerykańskiego. Powiedz mi co wymyślili Amerykanie?

redaktor: ....hhee, ghhee, gheee...

Dieter Burmester:

- Nie oni wymyślili układy zrównoważone, sprzężenie stałoprądowe (DC Coupling).

A w dziedzinie zestawów głośnikowych?

- W Niemczech mamy zestawy MBL o promieniowaniu omnikierunkowym.

- Głośniki wstęgowe także o promieniowaniu 360 stopni.

- Mamy kilka zestawów tubowych, głośniki wstęgowe Elac, głośniki Air Jet.

- Głośnik Mangera.

- Bardzo dużo technologii pochodzi z Europy. Głośniki z odwróconymi kopułkami Focala. I tak dalej można wymieniać.

Co pochodzi z Ameryki.

- Moim zdaniem Amerykanie pracują MIĘŚNIAMI, natomiast my w Europie UMYSŁEM. Jest to duża różnica."

Być może to wszystko prawda. Jednak określenia "przesympatyczny", "zero nadęcia" nie bardzo pasują do tego faceta.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Miałem okazje poznać w 2 różnych sytuacjach i różnym czasie. Takie odniosłem wrażenie. Gość na luzie i z pozytywnym nastawieniem do człowieka. A że miał swoje zdanie na różne tematy to chyba dobrze. Co ciekawe jego sprzęty na trudnym rynku USA sprzedają się bardzo dobrze mimo znacznie wyższych cen niż w UE.

Miałem okazje poznać w 2 różnych sytuacjach i różnym czasie. Takie odniosłem wrażenie. Gość na luzie i z pozytywnym nastawieniem do człowieka. A że miał swoje zdanie na różne tematy to chyba dobrze. Co ciekawe jego sprzęty na trudnym rynku USA sprzedają się bardzo dobrze mimo znacznie wyższych cen niż w UE.

Sly Ty jako fan tej marki mógłbyś przy okazji napisać coś o wejściu nowych topowych urządzeń tej firmy-co w trawie piszczy, są jakieś "przecieki"?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rok temu pokazali 2 nowe plikowce, nowe kolumny i prototyp nowych super monobloków, których finalna wersja ma być chyba w maju ale może teraz się opóźni. Tam jest sztab inżynierów i ciagle działają.

Rok temu pokazali 2 nowe plikowce, nowe kolumny i prototyp nowych super monobloków, których finalna wersja ma być chyba w maju ale może teraz się opóźni. Tam jest sztab inżynierów i ciagle działają.

No to czekają Cię wydatki, zamiast obecnych Vitusów nowe monobloki i topowe cebulki pod batutą pre Accuphase ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Slaj, mógłbyś napisać coś więcej na temat tego pana? Tzn, bardziej na temat tego, dlaczego został ikoną?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja nie mam na celu prowokowania, chciałbym się tylko czegoś dowiedzieć... - mogę? Dziękuję!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ok, dzięki, na Ciebie zawsze można liczyć...

Panowie, nie czujecie niestosowności swoich prowokacji akurat teraz i w tym wątku?

+1

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czytałem kiedyś wywiad z Burmesterem - to był bardzo rozsądny człowiek z prawdziwą pasją. Nie było w nim nic z bufona typu "moje jest najlepsze i koniec dyskusji". Wielka szkoda, że zmarł - ostatnimi czasy wielu wybitnych ludzi odeszło na zawsze RIP [*]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.