Skocz do zawartości
IGNORED

AURALiC Aries Mini - wyjątkowy strumieniowiec?

Rekomendowane odpowiedzi

Kurka wodna ten daphile mnie coraz bardziej intryguje żeby jeszcze miał sterowanie z iPada jak foobar to będę próbował

Kurka wodna ten daphile mnie coraz bardziej intryguje żeby jeszcze miał sterowanie z iPada jak foobar to będę próbował

No i żeby z tego dało sie sluchac w naprawdę dobrej jakości to by warto było.

chwilowy brak działalności w audio.

Zainstaluj sobie np Squeezebox. Działa na ipadzie iphonie. Jest też wersja na Androida. Działa.

Zresztą z tabletu mozna sterować przez przeglądarkę, tak jak z komputera. W pasku adresu wystarczy wpisac ip albo daphile.local

Edytowane przez Łakomy

No i żeby z tego dało sie sluchac w naprawdę dobrej jakości to by warto było.

A możesz powiedzieć co jest takiego złego w Daphile co nie pozwala na osiągnięcie dobrego czy nawet bardzo dobrego dźwięku?

Na takim komputerku instalujesz Daphile. Podłączasz dac po usb. Masz obsługę wszystkich formatów na jakie pozwoli dac. Sterujesz tym przez aplikacje lub przez przeglądarkę. Sortowanie zawartosci na wszystkie możliwe sposoby. Jak masz wielkie parcie to dajesz lepsze zasilanie. Funkcjonalność takiego rozwiązania jest prakrycznie nieograniczona. Wszystko to dotyczy tylko tv boxow opartych o procesor intela.

No widzisz. Trochę zabawy z tym jest. Dodatkowo trzeba jeszcze kupić DAC. Jak sobie czytam ostatnio na forum o rozwiązaniach DIY to niestety nie jest to takie proste. Trzeba często przejść przez setki postów aby z grubsza wiedzieć co jest potrzebne do zbudowania takiego streamera. Gdyby któryś z forumowiczów pokusił się i opisał swoje rozwiązanie krok po kroku i taki post byłby przypięty, to może faktycznie część osób skusiłoby się i spróbowało samemu zrobić streamer.

A tak kupujesz gotowca i masz wszystko zestawione + wsparcie producenta jeśli chodzi o aktualizacje oprogramowania.

Proponuję koledze w ramach treningu przejść dla przykładu przez wątek jak z Raspberry Pi stworzyć streamer w sekcji PC Audio. Niby wszystko opisane ale temat jest tak rozwleczony, że budowa wcale nie jest łatwa i nie gwarantuje sukcesu.

Zatem po co się męczyć, kupić urządzenie i zapomnieć.

Tak właśnie myślałem. Czyli sam musiałbym instalować system (o czym nie mam pojęcia), zero serwisu w zakresie systemu (o czym nie mam pojęcia), aplikacje do sterowania na iPada od sasa do lasa. Ta od Squeezeboxa dla mnie jest nie do zaakceptowania. Widziałem jak wygląda i działa na iPadzie w transporcie Piopio, który też jest na Daphile i jak to mówią audiofile, dupy nie urywa.

I na tym właśnie polega różnica. Ja świadomie decyduje się zapłacić być może i 4 czy 5 razy więcej za produkt "firmowy", ale mam gwarancję na 24 miesiące do tego rękojmię, nic nie muszę wgrywać, kombinować. Jedyna kwestia to zasilanie, ale jak ktoś ma kasę to może kupić od Ariesa dużego, jak mniej to u Tomanka, a jak jeszcze mniej to zamówić trafo i samemu sklecić jeśli się potrafi.

Natomiast kwestia najważniejsza to aplikacja do sterowania. Bez względu czy opiera się na Linuxie czy tam czymś innym (nie znam się) to wygląda i działa super. I to mnie najbardziej przekonuje. Do tej pory miałem Stream Magica 6 v1 i Roomplayera+ od Simple Audio. SM6 każdy wie jaką ma aplikację, a przynajmniej miał. Na ipada po prostu nie działa, wiesza się non stop. Simple Audio, poza paroma brakami, których już nie usunął bo ich Corsair wykopał, miła super aplikację. Gdyby ją rozwijać byłaby jedną z ładniejszych i dobrze działających.

Te komputerki do TV to rzeczywiście jest taka wersja transportu dla "ubogich". Oczywiście osobiście jestem wyznawcą zasady "po co przepłacać jak coś działa tak samo dobrze". Ale czy tu rzeczywiście przepłacamy? De facto płacimy za oprogramowanie a nie sprzęt, bo wiadomo, że ten grosze kosztuje. Mała płytka z pizdrykami w plastikowej (chyba) obudowie. Ile to kosztuje? 50 zł - 100zł? Nie wiem. I nie obchodzi mnie to. Jestem konsumentem. Chcę kupić produkt o właściwościach, o których zapewnia mnie producent. Widzę co kupuje, wiem za ile. Więc w czym problem?

Dobrze by było, aby w tym wątku powrócić do dyskusji o Ariesie Mini jak już go będziemy mieć i nie zaśmiecać go de facto projektem DIY.

Pozdrawiam.

Proponuję koledze w ramach treningu przejść dla przykładu przez wątek jak z Raspberry Pi stworzyć streamer w sekcji PC Audio.

Dlatego są rozwiązania "zrób to sam jak" i gotowce. Wszystko zależy od tego co kto lubi, jakie ma umiejętności i ile chce na to przeznaczyć czasu i pieniędzy.

Obecność Auralic Mini na pewno nie zmonopolizuje rynku właśnie dlatego, że są różne potrzeby.

Nawet jeśli używam Pi+moOde+USB DAC którego instalacja i konfiguracja zajęła mi 5 minut cieszę się, że są inne opcje na rynku i temat grania plików się rozwija. Na pewno spróbuję gotowych playerów aby ocenić ergonomię i jakość.

A możesz powiedzieć co jest takiego złego w Daphile co nie pozwala na osiągnięcie dobrego czy nawet bardzo dobrego dźwięku?

A jak powiem ze za bardzo mnie to nie interesowało tylko sredniej klasy cd vs malina porównalem w beposrednim odsluchu i slabo dla maliny wypadło. Nawet jak podlaczylem ten sam dac.

Wiesz ja porównuje w odsłuchu w koncu slucham muzyki nie zastanawiam się nam sprzerem i oprogramowaniem i teoriami dźwięku.

No widzisz. Trochę zabawy z tym jest. Dodatkowo trzeba jeszcze kupić DAC. Jak sobie czytam ostatnio na forum o rozwiązaniach DIY to niestety nie jest to takie proste. Trzeba często przejść przez setki postów aby z grubsza wiedzieć co jest potrzebne do zbudowania takiego streamera. Gdyby któryś z forumowiczów pokusił się i opisał swoje rozwiązanie krok po kroku i taki post byłby przypięty, to może faktycznie część osób skusiłoby się i spróbowało samemu zrobić streamer.

A tak kupujesz gotowca i masz wszystko zestawione + wsparcie producenta jeśli chodzi o aktualizacje oprogramowania.

Proponuję koledze w ramach treningu przejść dla przykładu przez wątek jak z Raspberry Pi stworzyć streamer w sekcji PC Audio. Niby wszystko opisane ale temat jest tak rozwleczony, że budowa wcale nie jest łatwa i nie gwarantuje sukcesu.

Zatem po co się męczyć, kupić urządzenie i zapomnieć.

Wszystko jest proste dla średnio ogarnietego technicznie tylko co z tego jak to nie gra. Tzn. Da soe słuchać ale jakość dziwku wciąż pozostawia wiele do rzyczenia. To jest problem który mam nadzieję w koncu rozwiążą. Nawet moj swuezebox ma jedna wadę ograniczenia w jakosci dzwieku nawet podpinajac dobry dac ciezko przebic sredniej klasy cd. A dodatkowo jest drożej. Ale pliki i strumienie to calkiem inny świat możliwości sluchania jak cd więc nie widzę powrotu do cd. Musiałbym znać hurtownika czy miec sklep cd albo miec troche oasy i jeden pokoj na cd żeby było ppdobnie. Nie opłaca się.

A jak powiem ze za bardzo mnie to nie interesowało tylko sredniej klasy cd vs malina porównalem w beposrednim odsluchu i slabo dla maliny wypadło. Nawet jak podlaczylem ten sam dac.

A wiesz że na malinie Daphile nie da się zainstalować? Więc trochę pudło.

Ja maliny też bym nie używał bo brakuje wg mnie stabilnego systemu, który prześle wygnał po usb do dac.

dlatego firmy z brnaży audio widzą ten problem i powstaje coraz więcej transportów plików które grają lepiej od malin, komputerow z daphilem itp

Widzę że koledzy trochę mieszają pc z maliną.

W skrócie malina to platforma oparta o procesory ARM.

TV box z intelem to tak naprawdę mały pc z procesorem x86.

Jak nie jesteście w stanie zainstalować Daphile to rzeczywiście zostaje wam tylko produkt gotowy. Ale uwaga tam też trzeba zainstalować apkę do sterowania np. na telefonie. ;)

dlatego firmy z brnaży audio widzą ten problem i powstaje coraz więcej transportów plików które grają lepiej od malin, komputerow z daphilem itp

A mógł byś wymienić te problemy i co je powoduję?

Tak w skrócie żeby wszyscy zrozumieli.

Przemek nie wiem szczerze ale to jak podaje pliki auralic aries lub aurender to jest przepasc miedzy nawet komputerem zoptymalizowanym pod kątem audio - nawet nie probuj z tym dyskutowac bo jesli sprobujesz to uznam Cie za debila

z

Przemek nie wiem szczerze ale to jak podaje pliki auralic aries lub aurender to jest przepasc miedzy nawet komputerem zoptymalizowanym pod kątem audio - nawet nie probuj z tym dyskutowac bo jesli sprobujesz to uznam Cie za debila

Spróbuje nie dyskutować jeśli mi wyjaśnisz jak można porównywać dwa lub więcej urządzeń (komputerów), które mają odmienne oprogramowanie, które nie musi być w żadnym wypadku BP.

Prawidłowe porównanie to podstawa. Druga to znaleźć przyczynę różnic i dopiero wtedy można mówić czy coś jest lepszym lub gorszym rozwiązaniem.

Bez tego to co najwyżej można stwierdzić że coś nam bardziej lub mniej się podoba a w żadnym wypadku nie jesteś w stanie stwierdzić że to co Ci się podoba nie jest degradacją.

Przemyśl to sobie zanim stwierdzisz po raz kolejny że jest przepaść miedzy komputerami.

Komputery nie mają tajemnic a już na pewno nie ma ich przesył usb.

skończ proszę Cie wreszcie teoretyzować i idź posłuchać - przekonasz się czym się rózni transport plików od komputera z daphilem

skończ proszę Cie wreszcie teoretyzować i idź posłuchać - przekonasz się czym się rózni transport plików od komputera z daphilem

Wykaż lukę w teorii to będzie podstawa do zgłębienia tematu. Ja na wiarę dawno przestałem cokolwiek brać pod uwagę.

serio mam gdzieś Twoje poznawcze podejście do świata i chęć udowadniania czegokolwiek bo nie mam prowizji ze sprzefaży sprzętu - przestań tu trollować i mieszać ludziom w głowach sowimi pseudo teoretycznymi wywodami a jeśli węszysz spisek to idz na wojne z koncernami i udowodnij że okłamują i naciągają ludzi bo sprzedaja chłam ktory sam możesz kupic na allegro za 300zł

przestań tu trollować i mieszać ludziom w głowach

Mieszam ludziom w głowach bo mam inne zdanie od Twojego?

Nie żartuj sobie.

Wyjedź z takimi teoriami o graniu komputerów na forum dźwiękowców to ludzie zabiją Cie śmiechem.

Mieszaniem w głowach są brednie, nie poparte żadnymi miarodajnymi testami do tego sprzeczne z aktualną wiedzą.

mylisz sie tu - nie masz zdania innego od mojego tylko zwyczajnie brakuje Ci doswiadczenia ze sprzetem

ale Twoje zacietrzewienie nigdy nie pozwoli sprobowac czegoś innego bo informatycy to wyzsza rasa która gardzi audiofilami

a mieszaniem w głowach jest wydawanie sądów na podstawie własnych przemyśleń niepopartych żadnym doświadczeniem

Edytowane przez biniek84
Gość

(Konto usunięte)

Słuchaleś Aqua La Scala...?

Juz 16 stron glownie trollowania. A urzadzenia wciąż nie ma. A szkoda bo już bym chętnie porównał i sie przekonał czy trolle maja rację i nie będzie lepiej od pc. Czy jednak jest to urzadzenie z tych które grają.

niejaki JohanS z forum computeradiophile zrobil dokladne porownania i w jego opinii Auralic jako sam transport gra lepiej niz zoptymalizowany Macbook a jesli chodzi o wbudowanego daca to porownywalnie do Wadii

Biorąc pod uwage jego doswiadczenie posiadany sprzet i to jak sie wypowiada chyba mozna mu bardziej wierzyc niz niejakiemu przemkowi z terminalem za 50zł

mylisz sie tu - nie masz zdania innego od mojego tylko zwyczajnie brakuje Ci doswiadczenia ze sprzetem

No widzisz ja mam doświadczenie z komputerami i dlatego wiem że nie są to sprzęty "grające". One tylko magazynują, przesyłają czasem zmieniają dane jeśli program tak chce. Tyle i tylko tyle.

To co dla dźwięku istotne to oprogramowanie i to co mamy na końcu kabla usb. Jak będziesz miał większe doświadczenie z komputerami to będziesz o tym wiedział.

A tak na razie to inni instalują ci Daphile lub kupujesz gotowca.

Edytowane przez Przemysław_51508

Maniek! Ma!

przemek komputery sa do internetu, excela pracy i grania a urzadzenia typu aurender i auralic do odtwarzania muzyki - jesli tego nie rozumiesz a co gorsza nie chcesz zrozumiec to nie masz czego szukac na tym forum

przemek komputery sa do internetu, excela pracy i grania a urzadzenia typu aurender i auralic do odtwarzaniazyki - jesli tego nie rozumiesz a co gorsza nie chcesz zrozumiec to nie masz czego szukac na tym forum

Błąd komputery są do tego do czego przeznacza je oprogramowanie. Np. taki tv box po wgraniu Daphile z urządzenia do multimediów zmienia się w urządzenie do audio.

Łapiesz?

I powiem więcej w zależności od oprogramowania może grać lepiej lub gorzej bo można na ww zainstalować takiego Windowsa i puszczać muzykę z gołego winampa.

Świta coś.

To nie bebechy komputera "grają" tylko czasem "gra oprogramowanie". A najbardziej "gra" to oprogramowanie, które gmera w danych.

Ale żeby to stwierdzić trzeba wiedzieć jak komputer działa a nie słuchać go. ;)

komputery sa do internetu, excela pracy i grania

(...)

jesli tego nie rozumiesz a co gorsza nie chcesz zrozumiec to nie masz czego szukac na tym forum

Jakie urządzenia są wykorzystywane do rejestrowania muzyki?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Błąd komputery są do tego do czego przeznacza je oprogramowanie. Np. taki tv box po wgraniu Daphile z urządzenia do multimediów zmienia się w urządzenie do audio.

Łapiesz?

I powiem więcej w zależności od oprogramowania może grać lepiej lub gorzej bo można na ww zainstalować takiego Windowsa i puszczać muzykę z gołego winampa.

Świta coś.

To nie bebechy komputera "grają" tylko czasem "gra oprogramowanie". A najbardziej "gra" to oprogramowanie, które gmera w danych.

Ale żeby to stwierdzić trzeba wiedzieć jak komputer działa a nie słuchać go. ;)

dlaczego w takim razie słyszę wyraźną róznicę pomiedzy dwoma urządzeniami odtwarzającymi bit perfect?

dlaczego w takim razie słyszę wyraźną róznicę pomiedzy dwoma urządzeniami odtwarzającymi bit perfect?

Jakimi na przykład?
  • Pokaż nowe odpowiedzi