Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lub DAC do monitorów aktywnych

emilio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ogólnie popieram piopio, na tym poziomie dobry transport jest niezbędny, a odsłuchy daców po optyku to nieporozumienie.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Piopio jak widać wszędzie gdzie tylko może próbuje głosić swoją ewangelię.

Transport ma oczywiście znaczenie ale jak kolega Emilio wspomniał docelowo planuje grać z usb i w tym przypadku to konwerter usb jest transportem a nie komputer. I o ile ten konwerter (wbudowany czy też będzie to osobne urządzenie) będzie poprawnie zbudowany, dobrze zasilony i jego wrażliwość na zakłócenie nie będzie odbiegać od normy to wpływ cudownego Piopiowego komputerka będzie pomijalny. No chyba że ten komputerek sam tak zakłóca sygnał że wszystkie dac'i grają tak samo (nie mają cyfrowego nalotu w zamian za to całe spektru analogowych zakłóceń).

Szkoda tylko, że nie słuchałeś a wiesz lepiej. To jest najgorsze w Twojej postawie. Najlepiej wypowiadaj się o rzeczach z którymi miałeś coś do czynienia. Teoretyzujesz i mieszasz ludziom w głowach.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Szkoda tylko, że nie słuchałeś a wiesz lepiej. To jest najgorsze w Twojej postawie. Najlepiej wypowiadaj się o rzeczach z którymi miałeś coś do czynienia. Teoretyzujesz i mieszasz ludziom w głowach.

Nie słuchałem bo ja podchodzę do sprawy w ten sposób, że najpierw teoretycznie rozważam czy dane rozwiązanie może dać coś w moim systemie i dopiero gdy odpowiedź jest pozytywna sprawdzam.

Po prostu szkoda mi czasu na zabawy w voodoo.

Wszystko fajnie póki robisz to tylko dla siebie. Ale ty publicznie rozgłaszasz swoje amatorskie teorie. W swoich wypowiedziach jesteś pewien swoich racji i ludzie myślą, że znasz się na tym temacie. Rób to o ile idzie za tym również doświadczenie empiryczne. Graj fair.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio nie wiedziałem że to wątek sponsorowany.

Moje teorie są tyle samo warte co twoje. Z tą różnicą że moje nie kłócą się z aktualną wiedzą a twoje nie zostały obiektywnie udowodnione.

Tak samo jak ty możesz promować swoje produkty na publicznym forum ja mogę mieć wątpliwości co do wartości twoich rozwiązań.

Ja nikogo nie zmuszam do tego by nie kupował twojego komputerka, a ty możesz go bronić.

Oczywiście wszystko do czasu aż któryś z nas zostanie zbanowany ;)

Ja ogólnie popieram piopio, na tym poziomie dobry transport jest niezbędny, a odsłuchy daców po optyku to nieporozumienie.

W moim przypadku nieporozumieniem był odsłuch przy dowolnym elektrycznym połączeniu z PC. Dopiero po optyku nie miałem zakłóceń (nie było przydźwięku z zasilacza od monitora LCD)
Moje teorie są tyle samo warte co twoje. Z tą różnicą że moje nie kłócą się z aktualną wiedzą a twoje nie zostały obiektywnie udowodnione.

Za to "moje" teorie potwierdza wielu szanowanych forumowiczów. Skąd wiesz, że aktualna wiedza nie jest dziurawa w pewnych kwestiach ?

Skoro Ty na słuch stwierdzasz wyższość konwertera Amanero i piszesz o tym, to czemu odmawiasz innym stosowania metody oceny na słuch ? Bo nie zgadza się z teorią ?

Za to "moje" teorie potwierdza wielu szanowanych forumowiczów. Skąd wiesz, że aktualna wiedza nie jest dziurawa w pewnych kwestiach ?

Może aktualna wiedza jest dziurawa ale na jej podstawie mogę twierdzić że to bzdura. Co do potwierdzenia teorii przez "szanowanych" forumowiczów ja wolę jednak zaufać specjalistom w danej dziedzinie.

Skoro Ty na słuch stwierdzasz wyższość konwertera Amanero i piszesz o tym, to czemu odmawiasz innym stosowania metody oceny na słuch ? Bo nie zgadza się z teorią ?

Anamero różni się od mojego wcześniejszego konwertera, oprócz tego że jest oparty o inni procesor, ma również dwa (zamiast jednego) lepsze zegary co za tym idzie może teoretycznie wysyłać lepszy (dokładniejszy) sygnał i2s. Czy to słychać?

Mi się WYDAJE że tak ale jak napisałem głowy nie dam bo w ślepym teście tego nie sprawdzałem. Czy jest to teoretycznie możliwe?

Pewnie jest, a czy jest to zasługa lepszych zegarów czy innej kości co za tym idzie oprogramowania tego nie wiem.

A jak ty wytłumaczysz działanie swojego komputera, który niweluje różnice między dacami?

A jak ty wytłumaczysz działanie swojego komputera, który niweluje różnice między dacami?

Zastosowane rozwiązanie (karta USB i zasilacz liniowy) ogranicza zakłócenia. Brak zakłóceń pozwala kości DAC na pracę w komfortowych warunkach. Konwersja D/A w przypadku każdej kości DAC daje ten sam efekt - dźwięk pozbawiony zakłóceń. Można powiedzieć, że "perfekcyjny". Część analogowa nie ma już czego poprawiać ;-) Owszem wpływa na przestrzeń i scenę ale nie w każdej konfiguracji.

Zastosowane rozwiązanie (karta USB i zasilacz liniowy) ogranicza zakłócenia. Brak zakłóceń pozwala kości DAC na pracę w komfortowych warunkach. Konwersja D/A w przypadku każdej kości DAC daje ten sam efekt - dźwięk pozbawiony zakłóceń. Można powiedzieć, że "perfekcyjny". Część analogowa nie ma już czego poprawiać ;-) Owszem wpływa na przestrzeń i scenę ale nie w każdej konfiguracji.

Czyli zasilanie dac'a nie ma znaczenia gdy weźmiemy twój cudowny komputer. No i zapomniałem o tym że karta usb zastąpiła konwerter.

Jedno co można powiedzieć to bzdura i odwracanie uwagi od naprawdę istotnych elementów systemu, oczywiście w imię promocji sprzedawanych przez siebie rozwiązań.

W moim przypadku nieporozumieniem był odsłuch przy dowolnym elektrycznym połączeniu z PC. Dopiero po optyku nie miałem zakłóceń (nie było przydźwięku z zasilacza od monitora LCD)

Kyle, Twoje poglądy są mi znane :), a każdy konfiguruje sobie system jak chce. Pozwole sobie tylko zauważyć, że w świecie audiofili panuje consensus co do faktu, że połączenie optyczne daje kiepski dźwięk. Ty masz zdanie odrębne i masz do tego pełne prawo.

Podobnie też powszechnie wiadomo, że źródło jest dla funkcjonowania DAC'a kluczowe.

Mówię o audiofilach, ludziach posiadających lepszy sprzęt i doświadczenie. Zawsze można mieć inne zdanie.

Mnie się nie zdarzyło, aby połączenie optyczne dobrze grało. Robiłem oczywiście takie testy, bo to byłaby najprostsza droga do odseparowania zakłóceń, prosta i kusząca. Niestety tak się nie da, bardzo nad tym ubolewam.

Jak dla mnie więc, testowanie czegokolwiek po optyku to strata czasu.

Kyle, Twoje poglądy są mi znane :)

Akurat występujący przydźwięk przy połączeniu elektrycznym, w moim przypadku (i pewnie nie tylko moim) to nie kwestia poglądów, tylko faktu.

Natomiast co do wyższości SPDIF COAX, nad TOSLINK (zakładając, że nie mamy problemów z zakłóceniami po masie w przypadku COAX) to na prawdę chciałbym zobaczyć jakieś pomiary THD itp. na wyjściu DOBREGO DAC (czyli DAC wyposażonego w dobre systemy eliminujące jitter) .

Jedno co można powiedzieć to bzdura i odwracanie uwagi od naprawdę istotnych elementów systemu, oczywiście w imię promocji sprzedawanych przez siebie rozwiązań.

Sprzedaję rozwiązanie wg mnie najlepsze. Dochodziłem do tego metodą prób i błędów. Testowałem różne rozwiązania. Jestem uczciwym audiofilem - pisze jak jest. Nie promuję "mojego" rozwiązania bo je sprzedaję ale dlatego, że bo jest dobre.

Dlatego zachęcam wszystkich do testów. Nie trzeba brać niczego na słowo.

Sprzedaję rozwiązanie wg mnie najlepsze.

Ale w co w nim najlepszego?

Dokładniejszy zegar w kontrolerze usb, z którego nie korzysta dobry asynchroniczny konwerter.

Zasilanie liniowe, z którego zysk byłby gdyby konwerter zasilać nim konwerter a nie kartę usb i płytę główną z cała masą przetworników dc/dc.

Twój komputer to rozwiązanie dla daca ze starym konwerterem usb.

Ale czy to ma jakikolwiek sens?

Śmiem wątpić i nie jest mnie w stanie przekonać nawet cała armia "szanowanych audiofilów".

Co więcej testowanie takiego rozwiązania uważam za stratę czasu ale jak ktoś to lubi jego sprawa.

Aktualnie Mytek 192 DSD zapewnia mi miłe chwile, mam z nim podobnie jak

z Youngiem poczucie niedosytu, tzn jest prawie dobrze.

Zastanawia mnie, że Mytek pokazał mniej szczegółów (np. Take Five - D. Brubecka). Tzn. były, ale jakby na dalszym planie, mniej słyszalne. Może dlatego, że dostałem nowe urządzenie, nie wygrzane?

Ten Mytek pokazuje swoje możliwości po 400-600h wygrzewania, kolejna sprawa to rodzaj transportu,

jeśli w ramach testów były puszczane pliki z komputera poprzez USB2, to zalecam zmianę interfejsu

na Firewire (brak portu? karta pci), będzie słychać wyraźną poprawę, przede wszystkim będzie więcej szczegółów.

Zasilanie liniowe, z którego zysk byłby gdyby konwerter zasilać nim konwerter a nie kartę usb i płytę główną

Racja, nieoficjalne modyfikacje DAC Mytek odcinają standardowe zasilanie i wprowadzają podłączenie

do zasilacza liniowego o lepszych parametrach, co powoduje że osiągi tego DAC-a zwiększają się,

kolejną sprawa to zegar, wystarczy podłączyć DAC Mytek do zewnętrznego zegara skojarzonego

ze źródłem, by uzyskać jescze lepsze rezultaty.

DAC Young DSD gra lepiej z domyślnym zasilaniem bateryjnym, które jest trocheę lepszym rozwiązaniem

niż zasilacz liniowy.

Racja, nieoficjalne modyfikacje DAC Mytek odcinają standardowe zasilanie i wprowadzają podłączenie

do zasilacza liniowego o lepszych parametrach, co powoduje że osiągi tego DAC-a zwiększają się,

kolejną sprawa to zegar, wystarczy podłączyć DAC Mytek do zewnętrznego zegara skojarzonego

ze źródłem, by uzyskać jescze lepsze rezultaty.

Zasilanie konwertera jest równie istotne jak samego dac. Jeśli chodzi o podłączenie mytek do zewnętrznego master clock to sam producent nie proponuje tego rozwiązania twierdząc że długość przewodu może mieć negatywny wpływ i cały zysk z zastosowania lepszego zegara idzie w diabły.

Inna sprawa to że w takim przypadku zastosowanie master clocka źródłem nie będzie komputer i jego kontroler usb tylko urządzenie z wyjściem spdif lub aes/ebu.

Natomiast co do wyższości SPDIF COAX, nad TOSLINK (zakładając, że nie mamy problemów z zakłóceniami po masie w przypadku COAX) to na prawdę chciałbym zobaczyć jakieś pomiary THD itp. na wyjściu DOBREGO DAC (czyli DAC wyposażonego w dobre systemy eliminujące jitter) .

Czy możesz podać konkretny model takiego "DOBREGO" dac'a ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.