Skocz do zawartości
IGNORED

Z Tango 150 na Pylon Peral Monitor - czy warto?

robert19091990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam mało znane kolumny Tonsil Tango 150. Póki co jestem z nich zadowolony ale nie wykluczam w niedalekiej przyszłości sprzedaży i zmiany na coś innego i stąd moje pytanie - czy przesiadka na Pylon Pearl Monitor będzie dobrym ruchem czy jednak nie? Grałoby to z Yamahą AX 550 + Pioneer PD 4700. Zaintrygowały mnie te kolumny lecz nigdy nie słuchałem ich na żywo i nie wiem czego mógłbym się spodziewać po nich. Słucham raczej każdego rodzaju muzyki, z przewagą muzyki elektronicznej ( Daft Punk, ATB, Samantha James, Above & Beyond), słucham także Michaela Jacksona, Ani Dąbrowskiej, Reni Jusis i Brodki. Pokój to 12m^

Do Twojej muzyki Perfecty mogą być dobrym rozwiązaniem- sam je kiedyś miałem i nie było tragedii.

Bas świetny, (to ich największy atut), powyżej odrobina bałaganu na przełomie średnich i wysokich, rozdzielczość mogłaby być trochę lepsza, ale dzięki ich symetrii, nie było problemów z (nieco uproszczoną) stereofonią.

Pylonów nie słuchałem, ale po Perfectach kupiłem Radmor LS10, które od 15 lat grają u mnie i na razie nie zamierzam szukać innych.

Maiłem inne zamiary, ale będę kolejny raz dobroduszny i może uzmysłowię Ci kilka spraw.

Po pierwsze, masz zajebi..te kolumny jakimi są Tango 150! Niektórzy po dziś się o nie zabijają. Między innymi ja chętnie przygarnąłbym je ponownie w celach zarobkowych, ale jak już wspomniałem, nie zrobię tego bo odchodzę od audio wolnostojącego i nie chce mnie się.

Po drugie Perfekty to jak złom przy Tango.

Po trzecie, Pylon pearl to jeszcze większy złom podług Tango!

Także wyciągnij wnioski, nie rób błędu.

Jeżeli chcesz naprawdę zmiany kup normalny wzmacniacz, a nie badziewną yamahę ax-550, która nie potrafi pokazać piękna Tango 150.

Proponuję poszperać w Marantz pm-80 mkII, Luxman L430, Sony TA-F670ES itp.

Z Tonsila to miałem już prawie wszystko, włącznie z Perfektami ale Tango to wyższa półka, szczególnie jeśli chodzi o zastosowane przetworniki. Mają nisko schodzący bas, a średniotonowy GDN 13/40/3 na podwójnym magnesie to niegdyś flagowy przetwornik Tonsila plus nienajgorsza kopułka GTC 11/100. Chciałbym jednak wejść nieco wyżej i myślałem czy właśnie te Pylony zagrają lepiej od Tango 150.

Na szczęście widzę, że kolega wie co ma :)

Obawiam się że musiałbyś szukać jakiś podłogowych żeby zastąpiły Tango, albo porządnych monitorów za ok 2kzł. Taniej a lepiej się nie da...

Na szczęście widzę, że kolega wie co ma :)

Obawiam się że musiałbyś szukać jakiś podłogowych żeby zastąpiły Tango, albo porządnych monitorów za ok 2kzł. Taniej a lepiej się nie da...

Czyli radzisz mi pozostać przy Tango i lepiej zmienić wzmacniacz na coś konkretniejszego?

W takim razie dzięki za radę, już wiem, że póki co nie ma sensu przerzucać się z dobrych Tango :)

A jakiś dobry wzmacniacz do 400 - 500 zł można wyrwać?? Poleciłbyś coś?

Czy ten jest art uwagi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ee.

Musisz szukać wysokich modeli. Może znajdziesz sony taf-570es, ale lepszy byłby jakiś luxman, accuphase, marantz - ale wysokie, sprawdzone modele. Z nowszych, tańszych to polecam Xindak a-06.

Ewentualnie philips fa960, to konstrukcja marantza wiec grac będzie zacnie.

Lepiej dozbierać do tych polecanych wyżej.

W takim razie dozbieram do jakiegoś konkretnego wysokiego modelu, widocznie tango 150 na taki zasługują i wydobędę z nich to co najlepsze. Skoro na AX-550 jest całkiem nieźle to na wyższych modelach powinien już być kosmos.

Ogólnie jestem zaskoczony, że ktoś na audiostereo pochwalił produkt Tonsila. Tango 150 bez wątpienia zasługują na pochwałę, szczególnie za midwoofer ale skoro do 2kzł ciężko złapać coś lepszego od nich i lepiej doinwestować w lepszy wzmacniacz dla nich to zostają :)

Nigdy nie zamieniaj Tonsil Tango na jakiegokolwiek Pylon -a. Tonsil to ponad 70 lat na rynku a Pylon to chyba 3-4 lata więc bez przesady, przepaść w doświadczeniu. Nad takimi niuansami jak w audio trzeba pracować latami.

Tonsil nad niuansami nie pracował, a jeśli nawet, to nie weszło to do produkcji. Tonsil produkował (z bardzo nielicznymi wyjątkami) masówkę.

Tango było kiedyś opisane jako produkt wyjściowy do przeróbki, żeby uzyskać naprawdę niezły klocek- trzeba tylko wymienić wysokotonowy na coś ze średniej półki i oczywiście dopasować zwrotnicę. Efekt podobno przechodzi najśmielsze oczekiwania, ważne jednak, żeby zrobił to ktoś kumaty.

Kopułka GTC 11/100 to chyba najlepsza kopułka Tonsila ale fakt, nie jest szczytem marzeń. Gdyby ktoś potrafił to profesjonalnie zrobić, chodzi mi o modyfikację toru wysokotonowego pod np. jakiegoś Seasa to mogłoby to zagrać na prawdę świetnie.

Tango to bardzo Ciekawe kolumny i juz w oryginale graja bdb, jak wyzej proponuje zmiane wzmacniacza, sony ta f 570es, 550es, 670es, marantz pm80 mkII ponizej tego poziomu nie ma co schodzic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.