Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe - nowe czy używane?

Brooklyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Postanowiłem kupić kino domowe. Niestety jestem laikiem w tej kwestii totalnym :)

Kino ma służyć zarówno do filmów jak i muzyki. Jak znam życie pewnie więcej będę oglądał filmów, bo na muzykę nie mam czasu :) Pokój ma ok 20 mkw (4x5m). W każdym razie chodzą mi po głowie dwa pomysły, ale nie wiem który jest lepszy. Poradźcie proszę.

Jako, że nie chcę wydawać dużo kasy, bo nie wiem, czy w ogóle mi się to spodoba, nie wiem czy będę miał na tyle czasu, aby wykorzystać kino, żona jęczy, że niepotrzebne ;) to nie chcę kupować za więcej niż za 3000 zł. Chodziłem do kilku sklepów ze sprzętem audio i wszyscy tam tak mi dobierali, że zawsze wychodziła cena ok 6000-7000 zł. Zawsze ta sama śpiewka ..."eee za mniej to nic Pan dobrego nie kupi". Może i nie, ale kupię coś, a w tej chwili nie mam nic.

No i pierwsze pytanie. Czy kupić coś używanego z OLX czy tam Allegro, czy nowego? Czy ten używany sprzęt sprzed paru lat, pomimo, że kiedyś kosztował np. 6-8 tys. zł, dziś nie będzie gorszy od tego co obecnie kosztuje 3 tys. zł? Zupełnie się na tym nie znam.

Przeglądałem ogłoszenia i przykładowo rzuciły mi się w oczy dwa zestawy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Marne, czy ciekawe?

Jeśli mowa o nowym sprzęcie to zestawiłem sobie go sam, choć zupełnie się na tym nie znam :D Głównie na podstawie opinii z internetu i cen. A więc:

amplituner - Denon AVR-X500 - 900 zł

kolumny - TAGA HARMONY TAV-606 v3 - 1100 zł

odtwarzacz BlueRay - ??? nie ma pojęcia, coś co odtwarza dużo formatów. Patrzyłem na ceny chyba coś w kwocie do 400 zł by się udało kupić.

subwoofer - ?? nie wiem czy będzie potrzebny? Nie wiem też jaki za bardzo.

Z góry dzięki za porady

A w ogóle może ktoś sprzedaje coś ciekawego to problem byłby z głowy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/122302-kino-domowe-nowe-czy-u%C5%BCywane/

Pewnie nowe jest nowe - to miło wyjąć z pudełka coś pachnącego fabryką... Ale ta przyjemność jak każda kosztuje.

Jak nie masz pieniążków (za dużo) to niejako z urzędu jesteś skazany na używkę.

Nowe - fakt 6000 zł to minimum, acz coś fajnego to 10 tys. Sam sensowny amplituner to ok 5000 zł.

Używane - kupisz coś rozsądnego za 3 tys. Coś co nowe kosztowałoby te 6 tys. właśnie...

Kupując używane tracę pewnie masę fajnych funkcji ???

Nie nie tracisz.. Od paru lat K.D. stoi w miejscu praktycznie, pomijam wodotryski - bo tych co roku jest kilka - przydatnych tak samo jak 3 but.

Ale czymś łosi trzeba nęcić prawda ??? No chyba że masz tv oled 4k i musisz mieć stację dokująca do produktów z pod znaku ogryzka i skalowanie w amplitunerze do 4k ;P

Oki

Za 800-900 kupisz np. Sony STR 2400 ES - (sklep 2500 zł)

Za 1500 zł wypasiony Denon, lub Marantz (sklep 4000-5000 zł)

Czyli zostaje Ci 1500 zł na kolumny - Tagi o których piszesz to ok 1100 zł (nowe) - zostaje 400 zł na sub używany - można kupić Koda 1000 SW. Jesli kupisz Sony - masz kasę na lepszy sub - używka za 800 zl to już można coś naprawdę ekstra upolować.

Czy Kupisz Sony, Czy Denona, lub Marantza - będziesz miał fajny zestaw który i w stereo sympatycznie zagra...

Odradzam stare Onkyo - możesz trafić na serię w której chronicznie zdychają płyty HDMI - a naprawa takiego kloca jest całkowicie nieopłacalna...

P.S. Nowe amplitunery w cenie do 1500 zł sobie podaruj - guano straszne. Lepiej już dołożyć te 1500 do wycieczki i na wakacje zabrać kobietę w fajne miejsce.... :)

P.S. 2 BR możesz np. Kupić LG, lub Sony BDP-1100 z netem, z USB, skaluje do full HD i używkę można kupić za grosze. A i ma smart, czyli net.

Impla, YT. Polecam, Sam mam 2 BR Sony 1100 i 5100 i są naprawdę OKI. Odradzam natomiast szajsunga - zresztą nie mam dobrego zdania o tej firmie - co kupiłem coś z logo szajsunga to później miałem za swoje - albo padało na gwarancji, albo zaraz tuż po...

A i te Sony czytają praktycznie masę formatów, wspominam bo parę lat wcześniej Sony słynęło z tego iż nic co nieoryginalne nie dało się odczytać.

Ale dostali po kieszeni i zmądrzeli - teraz pakują czytanie wszystkiego co się da, łącznie z płytami chodnikowymi. ;P

Brooklyn - tak się składa, że akurat mam na zbyciu amplituner, który, jak napisałem w opisie aukcji, naprawdę jest jak nowy. Myślę, że dla Ciebie byłby w sam raz, Nowy kosztował 3tys. i ma wszystko, co trzeba.

Ukryta Zawartość

Zapraszam. Na pewno będziesz zadowolony!

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Witaj,

System nowy masz, gwarancję oraz pewność ze sprzet działa. O ile zakup używanych kolumn jeszcze jeszcze o tyle elektronika w tym amplitunery mogą / przeważnie są sprzedawane po jakimś uszkodzeniu.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Owszem, tylko iż używane ma w cenie 50% nowego.

A z budżetem 3k. to nowe kupi straszne barachło, albo sam amplituner w miarę dobry.

Fakt trzeba patrzeć co i od kogo się kupuje - to zawsze loteria....

No nie przesadzajmy iż ludzie sprzedają sprzęt wyłącznie po awarii, jest masę hobbystów którzy co parę lat wymieniają klocki w kinie - właśnie amplitunery, bo dobry zestaw 5.0 przeżyje parę amplitunerów.

Ale serwisy w Polsce to też potrafi być droga przez mękę - taki kraj ;)

Skoro napisałeś, że będzie więcej filmów niż muzyki to możesz wziąć jakiś model Yamahy, do tego kolumny Taga Harmony 606 v.3 ( te co podałeś) no i do tego subwofer, np Taga TSW-90 za ok 600zł a amplituner np RX-V475 za ok 1,5 tys zł, lub 577 ok 1,6-1,7 tys a najlepiej 677 za ok 1,7-1,8 tys zł oczywiście od wspomnianej Yamahy. Kolumny Taga 606v. i będziesz zadowolony. Odtwarzacz starczy jakiś LG lub Samsung za 400 zł i już.

Z podanego linka z OLX Yamaha 671 jeszcze by uszła ale te kolumny Jamo 606 nie na Twój metraż. Drugi zestaw z Sony i Quadralem lepszy ale tu jest dvd zamiast blu-ray-a. Odpada

Skoro już się bawimy to np. to:

Ukryta Zawartość

999 zł (sprzedawcy nie znam, link znaleziony na allegro) Ten klocek demoluje te yamahy jakie wymienił Kolega.( Marantz to dwie półki wyżej)

Do tego Tagi powiedzmy 1100 zł (skoro się na nie upieracie)

Mamy 2100 zł.

Do tego Sony DBP 1100/4100 za 200 zł

Mamy 2300 zł

600 zł na używany sub.

100 zł na paczki i kabelki HDMI

I za ta kasę to max.

OK. reszta w głowie Kolegi zakładającego wątek.

Albo jakieś nowiutkie guano za 3000 zł

Albo dozbieraj kolejne 3000 zł i za 6k coś na parę lat.

P.S. Suby Taga za 600 zł. (-/+) to sobie daruj. Cena w stosunku jakość możliwości - 200% zawyżona. Moim zdaniem pieniążki w wyrzucone w błoto.

Za 600 zł można spotkać używany naprawdę fajny sub. Sub to choroba, dlatego ciągle jest wysyp używek, bo ludzie gonią króliczka...

Ukryta Zawartość

e elektronika w tym amplitunery mogą / przeważnie są sprzedawane po jakimś uszkodzeniu.

BZDURA

rozumiem, że pan z branży woli, żaby Kolega Brooklyn dał mu zarobić kupując nowy, ale mój amplituner NIGDY nie był uszkodzony, jest 100% sprawny i w stanie sklepowym! Jeśli jest inaczej zwracam pieniądze!

Sprzedaję go tylko i wyłącznie dlatego, że kupiłem od Venoma SR7008.

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

BZDURA

rozumiem, że pan z branży woli, żaby Kolega Brooklyn dał mu zarobić kupując nowy, ale mój amplituner NIGDY nie był uszkodzony, jest 100% sprawny i w stanie sklepowym! Jeśli jest inaczej zwracam pieniądze!

Sprzedaję go tylko i wyłącznie dlatego, że kupiłem od Venoma SR7008.

Doradzamy także używane klocki, co widać po naszych postach. Nie mówię że każdy, ale sam jeszcze nie będąc w branży kupiłem 2 klocki oba uszkodzone. A droga przez oddanie od prywaciarza nie jest taka łatwa. Jeśli jest uczciwy w porządku. Jeśli nie to przypomnijmy że policja zajmuje się tylko droższymi problemami. Z kolei allegro da mu bana i tyle.

Mozna jak najbardziej kupować używane klocki, Ty kupiłeś od kogoś z forum/znajomego/pewnego źródła jednak jest mase sprzetów na aukcjach przywiezionych z Niemiec. Polacy kupują tam szroty i sprzedają tutaj.

Z pewnego źródła mozna dostać owszem coś za 50% ceny. To troche zakup jak samochodu. W Polsce zawsze cofane.

Z kolumnami jest mniejsze ryzyko, ale większy problem ze zwrotem (transport).

P.S. Suby Taga za 600 zł. (-/+) to sobie daruj. Cena w stosunku jakość możliwości - 200% zawyżona. Moim zdaniem pieniążki w wyrzucone w błoto.

Za 600 zł można spotkać używany naprawdę fajny sub. Sub to choroba, dlatego ciągle jest wysyp używek, bo ludzie gonią króliczka...

Kolego podaj/zanajdz jakiś godny uwagi sub za 600 zł, bardzo Cię proszę, bo ja nie mogłem. Może jeszcze nie mam takiego doświadczenia i nie potrafię/nie wiem czego szukać/na co zwrócić uwagę.

oże jeszcze nie mam takiego doświadczenia i nie potrafię/nie wiem czego szukać/na co zwrócić uwagę.

Hmmm teraz rozumiem czemu na 100 swoich postów w 99 polecasz tagi 606 ver 3.

Zazwyczaj udaję, że nie widzę, ale skoro wbijamy sobie szpileczki to nie oparłem się pokusie... A ciooooo ;P

A co do subów, po prostu moim zdaniem te suby max. są warte ok. 400 zł. I tyle w temacie. Ale to oczywiście tylko i wyłącznie moje zdanie....

Suba można trafić fajnego, z drugiej ręki, ale nie jest też tak iż leża stadami i czekają na chętnego. Okazja ma to do siebie iż trafia się na jakiś czas.

Ok mam nadzieję iż nie obrazisz się za ta małą przyjacielską wymianę szpilek :)

Serdeczności

S.

Kurcze z chęci pomocy Koledzewyszlo parę przepychanek - :(

Hmmm teraz rozumiem czemu na 100 swoich postów w 99 polecasz tagi 606 ver 3.

Zazwyczaj udaję, że nie widzę, ale skoro wbijamy sobie szpileczki to nie oparłem się pokusie... A ciooooo ;P

Polak Polakowi wilkiem a wg tego co napisałeś to nie ja Tobie a sobie powinienem wbić szpileczkę a Ty to wziąłeś za bardzo do siebie hłe hłe

Widać Kolega nie zrozumiał, napisalem tak bo nie mogłem znalezć nic godnego uwagi na obecną chwilę za te 600 jeśli chodzi o suba dlatego zaproponowałem to Tobie ( może jesteś jakimś cudotwórcą, wiem, że to są okazje i trzeba je łapać bo znikają tak szybko jak się pojawiają) a nie , że znam się tylko na kolumnach Taga bo je mam a tak a propos to nie ja zaproponoałem je zakładającemu temat tylko sam podrzucił tą propozycję do zaopiniowania.

Jeśli mowa o nowym sprzęcie to zestawiłem sobie go sam, choć zupełnie się na tym nie znam :D Głównie na podstawie opinii z internetu i cen. A więc:

amplituner - Denon AVR-X500 - 900 zł

kolumny - TAGA HARMONY TAV-606 v3 - 1100 zł

a ja potwierdzam tylko, że w tej cenie to dobry wybór. Wg mnie oczywiście no i zapomniałem dodać, że kolumny przed zakupem trzeba posłuchać.

:)

Ja jestem Ogr, wilki zjadam na obiad z buraczkami....... A cioooo ;P

Lubię czytać Twoje posty, i nadal będę je czytał, Tagi nie odstają na na tle innych w tej cenie, może szpileczka była za mocna - sorki.

Po prostu za dużo postów przeczytanych na forum, w tym za dużo kryptoreklamy i jak ktoś poleca do wszystkiego Tagi to mi się alarm włączył.

A zapomniałem iż po prostu możesz być zadowolonym użytkownikiem....

Także dostałeś rykoszetem za stada cwaniaczków reklamujących swój towar - za co jeszcze raz sorki....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.