Skocz do zawartości
IGNORED

Amp klasy A co wybrać?

Kaz K

Rekomendowane odpowiedzi

do tego dorzuć jeszcze legendarny Musical Fidelity A1, który jest podobny Jean-Hiraga-Super-Class-A, i dla równowago coś w czystej klasie A, czyli w układzie SE. Jakiegoś Alepha.

Ja bym robił F5 Turbo

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Aleph 30. Gra u kumpla z Minasami. Polecam. No i na zimę jak znalazł! ;)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

No właśnie chodzi o ogrzewanie w mroźne drzwi ;-)

Cały czas szukam jakiejś fajnej końcówki, reszta jest zmienne jak pogoda.

Gnębi mnie klasa A bo jeszcze jej nie popełniłem a nie lubię lamp.

Musze popatrzeć na topologię Alepha ale myślałem o jednym z tych 2 w pierwszym poście.

F5 ,ale dlaczego Turbo?

To subiektywna rada, dlatego napisałem "ja bym zrobił" a dlatego, że parę Alephów już zrobiłem, MF A1 też kiedyś popełniłem (ale z chęcią bym jeszcze raz przetestował) a F5, a tym bardzoej Turbo i w ogóle z tej rodziny nic nie składałem. Dlatego ja bym się na to porwał i chyba tez dlatego, że Nelson Pass ostatnio tylko te układy testuje.

aha i dlatego, że mam kolumny 4 ohmowe, a tego Alephy nie lubią

Gnębi mnie klasa A bo jeszcze jej nie popełniłem a nie lubię lamp.

W takim razie zrób Zena na początek, może i Zen X

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo na pająku to :

Ukryta Zawartość

i będziesz wiedział, czy klasa A to jest droga którą będziesz już kroczył

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

No i jak zwykle pytam o konkrety dotyczące 2 wzmacniaczy i ich brzmienia a otrzymuje propozycje wykonania 10 innych ehhhh.... Jak bym czytał forum elektrody.! Panowie nie przenoście tych złych nawyków.

Bardzo proszę o subiektywne wrażenia z odsłuchu tych 2 topologii (jaka barwa grania, wypełnienie tonami, czy jest przestrzeń w dźwięku, itp).

Obecnie monitory Tannoy ale to się zmieni w przyszłości. Szukam wzmacniacza z ciepłym brzmieniem i dużo" powietrza ". Mam Cd Matantz 63 po małym tuningu i amplituner Pioneera na mosfetach ale brzmi to zaledwie akceptowalnie.

F5 fajna sprawa ale odrazu musisz pomyśleć o jakimś Pre pod niego po potrzebuje sporego sygnału do wysterowania

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

No i jak zwykle pytam o konkrety dotyczące 2 wzmacniaczy i ich brzmienia a otrzymuje propozycje wykonania 10 innych ehhhh.... Jak bym czytał forum elektrody.! Panowie nie przenoście tych złych nawyków.

Mam wrażenie, że na elektrodzie jest więcej dyscypliny i logiki niż u nas.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Ja mogę polecić Ci F5 w standardowej wersji, Turbo jeszcze nie przerabiałem ale F5iątek sporo zrobiłem...

Fajny szczegółowy i naturalny wzmacniacz, z naciskiem na szczegółowy

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

To samo można napisać Alephach, że są szczegółowe, ale trudniej jest o nich napisać, że są ciepłe. Toż mój Audiolab 8200A ma już cieplejsze brzmienie, ten o którym zwykło się pisać, że jest kliniczny, neutralny. Autor wątku poszukuje ciepłego brzmienia, a jednocześnie nie lubi lamp.. a dlaczego? Ciepłe brzmienie jest, ale co w lampach jest takiego, że nie do zaakceptowania?

Ale do rzeczy… obawiam, że się przedstawione dwie propozycje nie spełnią oczekiwań. Dlatego trzeba rozszerzyć poszukiwania.

Dla mnie dobrze skonfigurowane F5 gra rewelacyjnie, ale gra system nie sama końcówka.

Sybic - w lampach dobijają mnie ceny dobrych lamp i trafo wyjściowych oraz wysokie napięcia za którymi nie przepadam (wole duże prądy w tranzystorach ;-) ) - mniej boli :-D.

Na początek myślę o tych 2 za: JHS przemawia łatwość dostępu do elementów- nie znam tylko brzmienia, a F5 ma trochę dobrych opinii ale problem z jfetami.

Jak F5 pamiętaj że wejściowe Idss 7-8mA

Raczej będzie ciężko. Same podróbki. Jeżeli już coś znajdziesz, to jfety są bardzo czułe i muszą być mierzone w bardzo zbliżonych warunkach. Jest jeden gość w USA, który mierzy je w laboratoryjnych warunkach. Głównie chodzi o temperaturę.

Może ktoś na tym forum ma, ale większość osób ma na własne potrzeby.

Na fetaudio.com para o takim Idss to koszt 16dolarów - dobra cena ( naprawdę)

P.S dobra cena na obecne czasy, wiadomo że gość ma ogromną przebitkę no ale cóż zrobić jak produkcja j74 wycofana.....

A jakieś zamienniki można by wstawić, muszę poszukać coś zbliżonego może nie zdegradują dźwięku.

Chyba że ktoś z Kolegów ma na zbyciu 2 parki :-D?

Poproś, żeby któryś kolega, który ma doświadczenie w zakupach zza granicy ci to ściągnął :)

Nie szukaj zamienników - nie ma takich :)

Jak chcesz drążyć temat i sprawdzać różne warianty to możesz przeprojektować układ i zamiast 2 jfetów wstawić 4 bjt (topologia diamond używana np. na wejściu w accuphase) albo zrównoleglić 2sk246/2sj103 (ale i tak to nie będzie to samo).

Jfety są jeszcze tu:

Ukryta Zawartość

Tutaj filmik Nelsona Passa, na początku masz info że LS74 ma znacznie mniejsze zniekształcenia niż oryginalny 2sj74

Ukryta Zawartość

Przypominam że F5 nie było wcale pierwsze. Tutaj podobne układy wcześniej opublikowane innych konstruktorów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jakieś zamienniki można by wstawić, muszę poszukać coś zbliżonego może nie zdegradują dźwięku.

Chyba że ktoś z Kolegów ma na zbyciu 2 parki :-D?

na diyaudio jest f5 build guide ( taki pdf) i tam są zamienniki

gdzieś u Passa też widziałem porównanie fetów, jak pamietam najlepsza była parka z 2sk246,ale mogę się mylić

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.