Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Krzych 2 napisał:

CDM4 owszem mega trwała, ale jak padnie będzie problem.

Tu silniczek pada, zwykły, jak w samochodziku - zabawce.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Czym / jak ładujecie ML2032 Maxell? Producent rekomenduje < 2 mA.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

No tak, gdybym zapytał o kondensator, byłoby 100 odpowiedzi.

Myślisz o jakimś układzie scalonym do ładowania?

Na pewno nie trzymałbym aku non stop pod napięciem. Dlatego jakiś IC do podładowania, potem wyłączenie. Jakaś histereza. 

Ale z tak małymi prądami to nie wiem czy coś pójdzie... Do tego ten aku ma nietypowe napięcie jak na takie sterowniki.

Używam tego do Brymen BM27s, oryginalnie miał diodę w szeregu z baterią i nie dało się go używać, bo za duży spadek na diodzie był.

Diodę zwarłem i teraz się nadaje do użytku. No fabryka tak wymyśliła, można?

A pytam o Maxell ML2032 , bo może ktoś mądrzejszy już coś wykombinował (w kwestii ładowania).

Pytanie dodatkowe, czy nie spalę Brymena zapodając mu LIR2032?

Edytowane przez terminus

• 2 tygodnie później...

Czy wyswietlacze LCD (zgodne z HD44780) mogą się tak popsuć, że wyswietlają śmieci ?

Konkretnie to jest to LCD z projektu "Potencjometr cyfrowy DS1802" - wygląda na to, że program w ATTINY działa, coś się na tym wyświetlaczy dzieje jak wchodze w config (wciśnięcie MUTE przy właczeniu zasilania).

Zaraz pewnie zamówię nowy wświetlacz, ale nie wiem gdzie szukać usterki (wsadu do attiny nie mam) , więc oby to był tylko wyswietlacz ... 

Wszelkie wskazówki chętnie poznam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

LCD_02.JPG

schemat.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak najlepiej wykonać konwersję 10MHz fali prostokątnej na sinusoidalną tak aby nie pogorszyć parametrów zegara. Czy użycie filtra RC, a może są jakieś gotowe moduły? Potrzebuję z Ali taki zegar 10MHz ale wszystkie na wyjściu mają prostokąt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W domu sprawdzę co tam jest na wyjściu.

Co do zasady w tym termostatowanym pudełku jest generator stabilizowany kwarcem. W zakresie liniowym generuje on sinusoidę. Wydaje mi się, że mam takie z wyjściem w przybliżeniu sinus. Ale jak jest u Ciebie?...

Konwertując prostokąt na sinus, czymkolwiek, popsujesz parametry; przede wszystkim drżenie fazy.

44 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

W domu sprawdzę co tam jest na wyjściu.

Co do zasady w tym termostatowanym pudełku jest generator stabilizowany kwarcem. W zakresie liniowym generuje on sinusoidę. Wydaje mi się, że mam takie z wyjściem w przybliżeniu sinus. Ale jak jest u Ciebie?...

Konwertując prostokąt na sinus, czymkolwiek, popsujesz parametry; przede wszystkim drżenie fazy.

Też myślę, że na wyjściu z tego powinien być raczej sinus -z tymi opisami na Ali to różnie bywa. Chyba będzie trzeba napisać do chin.

Na jednym wyjściu jest "prostokąt" (TTL)... taki krzywy...

Na drugim sinus ale taki "trójkątny". W każdym razie lepszego nie uzyskasz. Sinus jest robiony z prostokąta ale poprzez odfiltrowanie filtrem LC wyższych harmonicznych. Nie pogarsza to zauważalnie jittera.

Sinus jest bardziej sinusem niż prostokąt prostokątem...

Natomiast stabilność wbrew przypuszczeniom dobra (niemierzalna na 10 cyfrowym częstościomierzu).

Przyjrzałem się jeszcze raz. Sinus jest OK... 

12 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Na jednym wyjściu jest "prostokąt" (TTL)... taki krzywy...

Na drugim sinus ale taki "trójkątny". W każdym razie lepszego nie uzyskasz. Sinus jest robiony z prostokąta ale poprzez odfiltrowanie filtrem LC wyższych harmonicznych. Nie pogarsza to zauważalnie jittera.

Sinus jest bardziej sinusem niż prostokąt prostokątem...

Natomiast stabilność wbrew przypuszczeniom dobra (niemierzalna na 10 cyfrowym częstościomierzu).

Przyjrzałem się jeszcze raz. Sinus jest OK... 

To znaczy, że posiadasz konkretnie ten zegar? Jak możesz to daj linka gdzie kupiłeś? Widziałem ten zegar montowany w gotowym urządzeniu

DESC2.jpg

6 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ukryta Zawartość

No tak ten z twojego linka ma jasno opisane wyjścia natomiast ten, który chciałem kupić ma tylko out1 i out2 ale coś mi się wydaje, że tam też jedno wyjście to prostokąt, a drugie to sinus tylko Ci sprzedawcy z Ali nie do końca wiedzą co sprzedają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można to tak linkować Panowie ↑.

Po co to komu?:

?spm=a2g0o.detail.pcDetailTopMoreOtherSeller.11.249dwQLpwQLpMU&gps-id=pcDetailTopMoreOtherSeller&scm=1007.40196.429561.0&scm_id=1007.40196.429561.0&scm-url=1007.40196.429561.0&pvid=0adbe4f6-6ac8-4f3d-a183-8d07a5da040a&_t=gps-id:pcDetailTopMoreOtherSeller,scm-url:1007.40196.429561.0,pvid:0adbe4f6-6ac8-4f3d-a183-8d07a5da040a,tpp_buckets:668%232846%238115%232000&pdp_ext_f={"order"%3A"1"%2C"eval"%3A"1"%2C"sceneId"%3A"30050"}&pdp_npi=4%40dis!PLN!284.88!256.39!!!523.87!471.48!%40211b655217415995497181284e4c3d!12000042890867450!rec!PL!!ABX&utparam-url=scene%3ApcDetailTopMoreOtherSeller|query_from%3A#nav-specification

???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Bo nie trzeba się na tym znać a przy okazji popełniać jakieś błędy.

Bardziej irytuje powtarzanie w całości postu na który się odpowiada.

To fakt. I nie ekologiczne. Sieć pochłonie energię elektryczną na przesłanie tego ponownie bez potrzeby.

PS. Pójdę dalej, to jest grzech. Tak jak jazda bez biletu, jazda po pijanemu albo kradzież.

Edytowane przez terminus

W sumie nie bardzo wiem gdzie zapytać. Testował ktoś już lub porównywał jakieś aplikacje na ESS9039Q2M?

ES9038 już coraz mniej dostępny a zastanawiam się czy brać starszy chip czy pobawić się z nowym.

Przykładowa aukcja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no nic pozostaje mi samemu przetestować tą kostkę a co mi tam.

Chciałbym zapytać o zakupy w sklepie DC Components. Potrzebuję zamówić kilka rzeczy z tamtego sklepu z racji, że w innym miejscu ich nie ma. Czy ktoś robi tam regularnie zakupy albo orientuje się czy sklep respektuje jakieś zniżki dla forumowiczów lub stałych klientów? Na stronie nie widzę takich informacji a zanim zamówię to chciałby dopytać czy jest taka możliwość 🙂

Godzinę temu, zamar napisał:

no nic pozostaje mi samemu przetestować tą kostkę a co mi tam.

Za jakiś czas będę DAC`a na tej kości testował. Jest kolejka a ja miewam inne zajęcia...

Natomiast ode mnie nie dowiesz się tych bajdurzeń właściwych forom... 

Osłuchiwałem się np. z ES9038 i w 2 różnych aplikacjach brzmiało to niestety podle. Zresztą pomiary to potwierdziły. Zawsze powodem była lipna analogówka. W jednym dac`u pozwolili mi poprawić (i była taka możliwość na PCB)... Określono to jako inne granie. W drugim, po odsłuchu poprawionego, właściciel również zechciał ale tam ja przestałem chcieć (upakowanie i namotanie PCB to zwyczajnie uniemożliwiał bez ostrych cięć... a z tym wiadomo jak jest... 

Obecnie mam jakiś dużo tańszy Chiński DAC na 9038 i również jest możliwość modyfikacji konwersji I/V... ale również czeka jak już wspomniałem... Pomiary przed i po, oraz co zrobiłem kiedyś przedstawię w wątku o I/V bo to ciekawe...

Też już trafiłem na nie jedną opinię, że trzeba je mocno modyfikować bo chińskie aplikacje są po prostu słabe. To będzie można porównać doświadczenia z kością ES9039. Niestety 9038 nie miałem w rękach a już zamówiłem tą nowszą. Twój temat konwersji I/V śledzę na bieżąco i czekam na dalsze poczynania i rozwój głównie z konwersją na wzmacniaczu transimpedancyjnym, bo jeszcze się w to nie bawiłem. Akurat udało mi się znaleźć taką aplikację co ma dużo placu do zabawy z rozbudowanym analogiem. Zobaczymy co to potrafi. Taka płytka a można dorwać już z dobrym kuponem za niecałe 200zł - 

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.e361419eaa9846e13cf7ac3feb4958d3.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat te kostki dac nie pójdą z moim prostym konwerterem I/V. Mam zamiar na jego bazie opracować taki dla nich właściwy.

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Akurat te kostki dac nie pójdą z moim prostym konwerterem I/V. Mam zamiar na jego bazie opracować taki dla nich właściwy.

Czekamy , czekamy .....

Jeżeli to podobna klasa do Twojego IV dla TDA1541-warto czekać !

Na wyjściu DAC jest filtr górnoprzepustowy złożony 47uF i 27Kohm dający

częstot. odcięcia = 0.1Hz i liniowy przebieg fazy zaczynający się od 10Hz

Czy zmieniając elektrolit 47uF na foliowy np. 4.7uF trzeba rezystor dobrać tak aby uzyskać jak najbardziej zbliżona charakterystykę do poprzedniej, czyli np. dla 200kohm? Czy wartość tego rezystora może być ustalana bezkarnie? DAC ma bufor "diamentowy".

Czy może być tylko sam kondensator na wyjściu?

Edytowane przez Mikha'el
3 minuty temu, Mikha&#x27;el napisał:

Na wyjściu DAC jest filtr górnoprzepustowy złożony 47uF i 27Kohm dający

częstot. odcięcia = 0.1Hz i liniowy przebieg fazy zaczynający się od 10Hz

Czy zmieniając elektrolit 47uF na foliowy np. 4.7uF trzeba rezystor dobrać tak aby uzyskać jak najbardziej zbliżona charakterystykę do poprzedniej, czyli np. dla 200kohm? Czy wartość tego rezystora może być ustalana bezkarnie? DAC ma bufor "diamentowy".

Czy może być tylko sam kondensator na wyjściu?

Coś tam jest podłączone do tego wyjścia i to raczej mniej niż 200k. Ten rezystor do masy służy raczej do ustalenia potencjału na wyjściu i nie powinien być za mały, ale o częstotliwości (czyli i fazie) decyduje bardziej impedancja wejściowa następnego stopnia.

nagrywamy.com

O rezystancji w tym przypadku decyduje ten rezystor równolegle z rezystancją wejściową następnego stopnia. 

Nie można bezkarnie dobierać rezystora. Są jakieś granice. 

Kondensator czasami może być sam co nie oznacza, ze nie ma za n im rezystancji wejścia tworzącej filtr...

24 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

O rezystancji w tym przypadku decyduje ten rezystor równolegle z rezystancją wejściową następnego stopnia. 

Nie można bezkarnie dobierać rezystora. Są jakieś granice. 

Kondensator czasami może być sam co nie oznacza, ze nie ma za n im rezystancji wejścia tworzącej filtr...

Na wyjściu przy gniazdach RCA też jest jakiś rezystor do masy. Jaką optymalną wartość kondensatora foliowego można wstawić bo wiadomo to nie są tanie rzeczy.

Taki rezystor za elektrolitem to często jest tylko po to aby ściągnąć do masy prąd upływu kondensatora. 

Ile wstawić? A jaką rezystancję (impedancję) ma następny stopień?

Jak ma około 50k, bo niby czemu miałby mieć mniej, to wystarczy pojemność 1uF... dla granicznej (-3dB) około 3Hz...

Zdziwienie?

50k - 1uF

20k - 2,5uF

10k - 5uF

Tu jest kalkulator, jeden z wielu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Mikha&#x27;el napisał:

Jaką optymalną wartość kondensatora foliowego można wstawić bo wiadomo to nie są tanie rzeczy.

a to już zależy w jakiej bańce funkcjonujesz - za kondensator mkp 4uf montowany w najczulszej aparaturze medycznej dałem niedawno niecale 40pln netto - kondensator jest na 700vdc i ma żywotność 100tys godzin ;]

11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

a to już zależy w jakiej bańce funkcjonujesz - za kondensator mkp 4uf montowany w najczulszej aparaturze medycznej dałem niedawno niecale 40pln netto - kondensator jest na 700vdc i ma żywotność 100tys godzin ;]

To jest DAC to ma ładnie grać.

• Pokaż nowe odpowiedzi