Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do Audio gd , Kandy K2, Dali Zensor 7.

Lipa Schmeltzer

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje wszystkim forumowiczom ktorzy pomogli mi zlozyc ten system. Slucham tylko jazzu i lubie dzwiek ocieplony z dobrym basem ktorego mozna sluchac caly dzien

Wczesniej Zensory graly z Marantzem pm 6005 , nie bylo to zle polaczenie ale chcialem polepszyc jakosc brzmienia bez wymiany kolumn i tak za rada pomocnych osob z tego forum wymienilem wzmacniacz na Kandy K2 BT potem doszlo do tego Audio gd NFB 1 2015 oraz Kable Interkonekt VDH the Wave i glosnikowe Atlas.

Wszystko kupione uzywane lub z przeceny.

Sprobuje opisac jak to razem gra dla tych zainteresowanych.

Kandy jest dosc mocny i to slychac, dynamiki nie brakuje do tego silny raczej miekki bas choc kolumny stoja 1.5 metra od tylnej sciany.

DAC Audio gd nie wtraca zbyt wiele od siebie , pozwala Kandy zachowac swoj charakter wiec jest troche slodko z lekkim ociepleniem. Myslalem ze moze Audio gd poniewaz jest na sabrze doda agresji i wysokie zrobia sie ostre ale nic z tych rzeczy. DAC gra czysto i Kandy zachowal swoj charakter.

Zestaw dobrze sprawdza sie w muzyce pop , electronic etc. Jest bas i jest dynamika.

Scena nie jest zachwycajaca, wszystko dzieje sie miedzy kolumnami, pozorne zrodla ciezko wskazac dokladnie, raczej dzwiek spojny. Troche kleji sie do kolumn i tutaj to moze byc problem jakosci kolumn a moze pomieszczenia gdyz pokuj b. waski 3.2 m a dlugi powyzej 10 m.

Kolumny od siebie jakies 180 cm , od scian bocznych ok 40 cm.

Wysokie delikatne i dzwieczne , zaokraglone mozna sluchac godzinami i tutaj wlasnie troche przesadzilem dzwiek jest troche za bardzo zaokraglony , moze to wina interkonektu VDH ?

Moze nawet troche muli.

Prosze o rady odnosnie kabli, jakie kable dodadza rozdzielczosci, troche obudza ten dzwiek ?

Chyba jestem na dobrej drodze ale troche przedobrzylem.

Czy warto bylo zmieniac wzmacniacz bede dopiero wiedzial Po wyborze odpowiednich kabli.

Nie tyle brakuje wysokich czestotliwosc co raczej wszystko jest troche zbyt zaokraglone prawie zamulone. Zbyt malo przejzyste.

Za duzo tego dobrego. Jest prawie dobrze ale nie do konca.

Dodam ze Audio gd jest milym zaskoczeniem .Bardzo solidnie wykonany DAC . Nie jest brzydki jak mogloby sie wydawac. Warto brac go pod uwage szczegolnie jesli jest mozliwosc odsluchu.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Nie tyle brakuje wysokich czestotliwosc co raczej wszystko jest troche zbyt zaokraglone prawie zamulone. Zbyt malo przejzyste

Kiepskie kolumny. Kablami nic nie zmienisz

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Nawet nie warto probowac?

Kolumny dopiero co kupilem, chcialem troche pograc zanim wymienie.

Przeciez Ci juz dawno pisałem ze gdy wymienisz kolumny poprawa dzwieku będzie znaczna. Co próbowac? Chcesz kupic jakies kable które rozjasnia brzmienie i dodadzą blasku na górze?? Jak się uprzesz to proszę bardzo tyle że wynik jest z góry znany.

Prosze o rady odnosnie kabli, jakie kable dodadza rozdzielczosci, troche obudza ten dzwiek ?

Chyba jestem na dobrej drodze ale troche przedobrzylem.

Po pierwsze niech sprzęt najpierw pogra z miesiąc .

Na próbę VDH możesz zmienić na Qed Graphite za 130zł i wtedy napisz co się zmieniło .

Kup też płytę Densen De Magic i puść ją kilkukrotnie - ta płyta nieco ożywia brzmienie sprzętu .

Jak to nie pomoże to kable głośnikowe Qed REFERENCE SILVER ANNIVERSARY XT

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

ale jak na swoją cenę to dobre skrzynki

Oczywiscie. Miałem najniższe dali concept i nawet były niezłe. Tyle ze Lipa chce cos zrobic z zamuleniem i poprawic przestrzennosc a to da jedynie zmiana kolumn na lepsze. Co prawda moze kombinowac z kablami ale założe sie ze nawet Tara labs the zero za 20 000zł niewiele tu da

Jak szukasz kabli, musisz wiedzieć, w którym miejscu robi się muł.

Nie znam Twoich klocków, więc sam musisz po kolei sprawdzić, na którym etapie

dźwięk zaczyna się psuć.

Najłatwiej sprawdzać słuchawkami

( a jeszcze lepiej mieć oddzielne gniazdo do swoich słuchawek, a z drugiej strony

przylutowane dwa wtyki do różnych urządzeń z przełącznikiem pozwalającym na porównanie "on line"

- ale to dla tych, co nie mają pamięci muzycznej )

każdy klocek po kolei, żeby stwierdzić, że już na początku jest shit ;-)))

Oczywiście żartuję, ale tylko taką metodą można coś wywnioskować o systemie

i podjąć jakieś sensowne kroki.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z tego co sie orientuje to jest roznica w graniu pomiedzy roksanem k2 a k2 bt. Sam mialem zwyklego k2 z konca produkcji.

BT Ma wiecej mocy. 140 W przy 8 Ohm.

Po pierwsze niech sprzęt najpierw pogra z miesiąc .

Na próbę VDH możesz zmienić na Qed Graphite za 130zł i wtedy napisz co się zmieniło .

Kup też płytę Densen De Magic i puść ją kilkukrotnie - ta płyta nieco ożywia brzmienie sprzętu .

Jak to nie pomoże to kable głośnikowe Qed REFERENCE SILVER ANNIVERSARY XT

Zamowilem QEDa Graphite , Zobaczymy co wniesie.

Dzwiek dzisiaj troche otworzyl wciaz nie jest jeszcze czysty ale jest lepiej , chyba Interkonekt VDH byl niewygrzany.

Juz wkrotce bede mogl opisac koncowy efekt.

Dzieki.

Nie zgodzę się że zensor 7 to kiepskie kolumny na pewno żaden hi-end

ale jak na swoją cenę to dobre skrzynki

Kupilem nowe za ok 3000 zl .

Sa niedrogie i nalezy je oceniac biorac to pod uwage.

Jeszcze dodam ze juz teraz mam pewnosc ze bylo warto wymienic wzmacniacz i Audio gd + Kandy K2 Gra.

poświęć trochę czasu a ustawienie kolumn (dogięcie do słuchacza) według mojej oceny kilka cm odchylenia od osi powoduje czasem drastyczną zmianę w odbiorze wysokich tonów a zwłaszcza lokalizacji. Dobrze byłoby wykorzystać do tego kogoś znajomego z dużą cierpliwością.

Nie wszystkie kolumny są na to bardzo wrażliwe jednak warto spróbować. Z tego co piszesz o lokalizacji i wysokich może to pomóc.

@Lipa Schmeltzer - dzieki za wyczerpujace info. Wlasnie jestem po zakupie roksana kandy k2 do Zensorow 7 i w porownaniu do poprzedniego wzmacniacza (marantz pm6004) jestem zachwycony. Marantz gral bardzo ladnie w tym polaczeniu, jednak kandy po prostu wymiata. Nie zauwazylem zamulenia o ktorym napisales - nie wiem z czego to wynika. Teraz zdecydowanie czuc energie i muzykalnosc z tego polaczenia

Szczerze sie ciesze ze slorzystales z mojego opisu i jestes zadowolony.

Racja energia, muzykalnosc i bas jest. Tez jestem zachwycony.

U mnie wine za lekkie zamulenie chyba ponosi Interkonekt VDH the wave.

Juz zamowilem QEDa, jak podlacze zobaczymy czy cos polepszy.

Napisz jaki masz DAC i jakie kable gdyz wlasnie szukam idealnych kabli do tego zestawienia.

Może to śmieszne ale DAC to ja już nie mam żadnego zewnętrznego :) Testowałem kilka opcji z DAC wpinając je w system w różnych kombinacjach i prawdę powiedziawszy różnicy nie słyszałem. Obawiam się że winę za wszystko ponosi jak zwykle najsłabszy element systemu czyli ja i moje stargane uszy :)

Audio standardowo leci przez Denka DBT-1713UD (wiem wiem, lepiej kupić sieciówkę najlepiej taką za milion złotych:) lub przez Logitech Bluetooth Audio Adapter.

Kable głośnikowe to mam jakiś standard CHORD CARNIVAL SILVERSCREEN (nie dojrzałem jeszcze do droższych kabli - te kosztowały jakieś 30 zł za metr). Interkonekt to mam Melodika ale tyłka nie urywa i moim zdaniem gra równie dobrze jak o 2/3 tańsze kable ze Spec Kabli (jakieś lepsze made in china - wizualnie i organoleptycznie wydają się być lepszej jakości niż Melodika).

Próbowałeś Kandy łączyć jako końcówkę mocy czy grasz przez to co wbudowane w integrze?

Nie podlaczalem Kandy jako koncowke mocy ale ciekawy jestem jakby zagralo.

Moj DAC nie ma przedwzmacniacza wiec uzywam integry .Jednak przewod VDH zamulal.

Wymienilem Interkonekt i jest dobrze , cieplo ale wysokie nabraly wiecej naturalnej przejrzystosci i sa mniej zaokraglone. Za rada muda44 podlaczylem Interkonekt QEDa Graphite i gra jak chcialem.

Jak na tak niedrogi system dzwiek bardzo mi sie podoba . Jeszcze tylko szukam przewodow glosnikowych . Na razie poslucham z 2 tygodnie i zaczne szukac kabli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.