Skocz do zawartości
IGNORED

Koncept Utopia

Gość Paweł Skurzewski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Jak to jak :))))

Jak zwykle.

Niekoniecznie,Amplifon jak słyszę,daje radę.

Co do klasyki to pytanie mam o barwę,skala jest pewnie iście filharmonijna,ale barwa,jaka jest?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Co do klasyki to pytanie mam o barwę,skala jest pewnie iście filharmonijna,ale barwa,jaka jest?

Indywidualna, jak wybór pomiędzy Yamahą , Stainwayem , Kwai albo Fazioli ...

Dla mnie ten ostatni jest najbardziej hiendowy ;)))

Ale Amplifon to wyśmienity wzmacniacz, nie takim "łatwym" jak koledzy zauważyli kolumnom daje radę.

Barwa z Amplifona jest świetna! co pewnie może potwierdzić kolega Sly. Jedynie z tranów to jednak do klasyki daje radę to najnowszy A klasowy topowy model Accuphase.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie strosz piórek filozofie beczko włazie ;)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

To by oznaczało,że są przeźroczyste a mam wrażenie,że nie są :)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Ale Amplifon to wyśmienity wzmacniacz, nie takim "łatwym" jak koledzy zauważyli kolumnom daje radę.

Barwa z Amplifona jest świetna! co pewnie może potwierdzić kolega Sly. Jedynie z tranów to jednak do klasyki daje radę to najnowszy A klasowy topowy model Accuphase.

Mówisz o końcówce?bo chyba nie tym mocno dyskusyjnym E600?

Tego Unisona Reference chciałem koniecznie posłuchać u siebie i być może nawet kupić.

Niestety w fabryce nie mieli nawet demo i Trimex zamówił ten set do siebie na prezentację.

Ale jak to z makaroniarzami bywa - " co masz zrobić dzisiaj zrób jutro " trwało to kilka miesięcy ... a w międzyczasie trafił do mnie Pass ( całkiem przypadkowo ) i po posłuchaniu dałem sobie spokój z lampami - kupiłem Pass-a.

Czysty przypadek i nie wiem jakby się to skończyło gdyby zamiast Pass-ów trafił do mnie ten UR Reference.

Może dalej myślałbym ,że barwę maja tylko najlepsze lampy ;)

Ale ten Unison Research gra podobno b. dobrze i myślę ,że jeżeli w tym roku na AS Utopie zagrają właśnie z nim to może być to udana prezentacja.

Warunkiem jednak aby taka prezentacja się udała jest dobre źródło a nie jakaś popierdółka plikowa jak w zeszłym roku.

Warunkiem jednak aby taka prezentacja się udała jest dobre źródło a nie jakaś popierdółka plikowa jak w zeszłym roku.

O tak, wężykiem, wężykiem .

Moim zdaniem wiele złego dla wysokich modeli Focali zrobił dystrybutor prezentując je kilka razy na AS z Tactem Millenium - najbardziej zdehumanizowanym wzmacniaczem pod słońcem jaki kiedykolwiek słyszałem.

Mnie się dźwięk Utopii pobobał i to bardzo do czasu serii w pomarańczowych obudowach. Mini Utopie z tej serii w parze z Defy 7 były genialne. Potem szukając dobrych monitorów pożyczyłem Diablo Utopie do domu i to już nie było to.

Taka ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Moim zdaniem wiele złego dla wysokich modeli Focali zrobił dystrybutor prezentując je kilka razy na AS z Tactem Millenium - najbardziej zdehumanizowanym wzmacniaczem pod słońcem jaki kiedykolwiek słyszałem.

To prawda,tak samo jak ta,że trafić na udaną prezentacje Grande graniczy z cudem. Ni cholery tego nie rozumiem. Ludzie potem zaczynają myśleć stereotypami typu:Focal?nie dziękuję,wystarczy,że mi się żona w domu drze :))

Podstawkowych Utopii w ogóle nie znam. Kiedyś słuchałem takiego modelu Focali,które miały widoczną zwrotnice,za taką pleksą i grały okropnie,chropowato,jazgotliwie. Wyleczyłem się wtedy z tej marki.

grały okropnie,chropowato,jazgotliwie.

To nie jest wina głośników tylko nieodpowiedniej amplifikacji.

Problem jest taki ,że b.dużo urządzeń jest wykonanych fatalnie ( pod względem dźwiękowym ) , jazgoczących i sucho grających.

Jak do takich urządzeń podepnie się neutralne i przejrzyste głośniki to mamy właśnie darcie japy.

Do tego jeszcze mulące kable żeby utemperować ten jazgot i jest bezbarwne i płaskie granie.

Na dokładkę jeszcze jakieś plikowe dziwadło i można się chlastać szarym mydłem ...

Zależy od aplikacji i upodobań...W Utopia Diablo beryl potrafi się drzeć a w kolumnach Rockporta beryl zwykle dostarcza bardzo dobre brzmienie...

Miałem okazję słuchać Diablo z wzmacniaczami lampowymi BAT i muzyka jaką oferowało to połączenie była rozczarowująca. Sam sprzedawca przyznał, że ma problem że sprzedażą tych monitorów pomimo bardzo atrakcyjnego rabatu jaki na nie proponował...gdy do tych samych BATów podłączył kilka razy tańsze kolumny włoskiej firmy Opera dźwięk stał się od razu łatwiejszy do zaakceptowania.

Może BAT i Utopia to po prostu mezalians?

Pooproszę na niego namiary, ja będę wiedział jak ich użyć. BAT gra chłodem i z wieloma łagodniejszym kolumnami też się nie spisuje, a co dopiero z przezroczystym i zadziornym Focalem.

Tego Unisona Reference chciałem koniecznie posłuchać u siebie i być może nawet kupić.

Niestety w fabryce nie mieli nawet demo i Trimex zamówił ten set do siebie na prezentację.

Ale jak to z makaroniarzami bywa - " co masz zrobić dzisiaj zrób jutro " trwało to kilka miesięcy ... a w międzyczasie trafił do mnie Pass ( całkiem przypadkowo ) i po posłuchaniu dałem sobie spokój z lampami - kupiłem Pass-a.

Czysty przypadek i nie wiem jakby się to skończyło gdyby zamiast Pass-ów trafił do mnie ten UR Reference.

Może dalej myślałbym ,że barwę maja tylko najlepsze lampy ;)

Ale ten Unison Research gra podobno b. dobrze i myślę ,że jeżeli w tym roku na AS Utopie zagrają właśnie z nim to może być to udana prezentacja.

No nie wiem...słuchałem tego UR z Grande u dystrybutora i to był imho mezalians jakich mało. Obsługujący zmeniał źródła - T+A, BAT, coś tam jeszcze i było zawsze źle.

Może jak by jakiegoś AN'a podłączyć to był dał wypełnienie i trochę utemperował, ale dźwięk był z gatunku katujących uszy.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Na świecie Utopie często łączy się z Vitusem, Passem, Accuphase w A klasie, z D'Agostino, Burmesterem, czasem z mocną lampą np VAC.

Z tym się łączy :-)

972289682.jpg

Ukryta Zawartość

12910_971300759557628_2481938896861223320_n.jpg?oh=b29bc7e52f264a30d4f284226471de0a&oe=56BF260C

Ukryta Zawartość

10615409_350107141858896_7075731141913823560_n.jpg?oh=15d431b9b1cb547d179f18e2b531aefd&oe=56935308

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

To nie jest wina głośników tylko nieodpowiedniej amplifikacji.

Problem jest taki ,że b.dużo urządzeń jest wykonanych fatalnie ( pod względem dźwiękowym ) , jazgoczących i sucho grających.

Jak do takich urządzeń podepnie się neutralne i przejrzyste głośniki to mamy właśnie darcie japy.

Do tego jeszcze mulące kable żeby utemperować ten jazgot i jest bezbarwne i płaskie granie.

Na dokładkę jeszcze jakieś plikowe dziwadło i można się chlastać szarym mydłem ...

Ostatnio słyszałem utopie scala z Soulution masakra krew z uszu

Utopie fajnie graja, ale faktycznie sa wymagajace co do elektroniki, to tym bardziej dobrze swiadczy o tych kolumnach.

Ciezko tez powiedziec czy nowsze najlepsze konstrukcje glosnikow sa lepsze...byc moze gdyby byla lepsza elektronika...mogloby sie okazac ze tak, jak na razie lepsze co slyszalem to MBL-e Extremy, tak to jest z pewnoscia duzo lepszy glosnik chociazby z uwagi na dookolnosc promieniowania, co wywoluje efekt wrazenia live, jak na koncertach. Ale i tez wierniejsze sa barwowo z natura tak mi sie zdaje.

Ja nie lubię Focali,dziękuję,dobranoc :)

Co ze niby gloniki Reimyo lepsze? Nie zartuj ;)

Utopie fajnie graja, ale faktycznie sa wymagajace co do elektroniki, to tym bardziej dobrze swiadczy o tych kolumnach.

Ciezko tez powiedziec czy nowsze najlepsze konstrukcje glosnikow sa lepsze...byc moze gdyby byla lepsza elektronika...mogloby sie okazac ze tak, jak na razie lepsze co slyszalem to MBL-e Extremy, tak to jest z pewnoscia duzo lepszy glosnik chociazby z uwagi na dookolnosc promieniowania, co wywoluje efekt wrazenia live, jak na koncertach. Ale i tez wierniejsze sa barwowo z natura tak mi sie zdaje.

Co ze niby gloniki Reimyo lepsze? Nie zartuj ;)

Stefek jak nic musisz zmienić kolumny Stasio tak nakazuje :)

Wiele wylano atramentu opisując różne ikony HiEndu, ale chyba nigdy nie mieliśmy wątku dotyczącego tej koncepcji.

Moim zdaniem seria Utopia nie jest żadną ikoną Hi-Endu. Wystarczy podłączyć jakikolwiek neutralny wzmacniacz ( np. jak ktoś tu wspominał Solution ) i mamy ból uszu ( lub jak ktoś to nazywał darcie mordy ). Dlatego posiadacze Utopii tak bardzo muszą kombinować ze wzmacniaczami. Dla mnie koncepcja by ratować dźwięk wadliwych kolumn za pomocą wzmacniacza jest nie akceptowalna. Niestety nawet lampa nie zawsze pomaga ( flagowy Unison Research ) co można było usłyszeć na kilku AS. Krew się z uszu co prawda nie lała , ale grało to szaro, ostro i bezbarwnie. Najlepsze Utopie to dla mnie oczywiście dawno już nie produkowany model Mini, które jak pamiętam z dawnych lat w połączeniu z flagowymi monoblokami Jadis Ja80 dawały się słuchać , choć uszy trochę bolały od wysokich tonów z głośnika tytanowo-tioxidowego. I to jest jedyny model JMLaba który od biedy można uznać za ikonę Hi-Endu. Obecnie Focal jest zarządzany przez jakiś fundusz inwestycyjny i można przypuszczać, że ukształtowali brzmienie i wygląd współczesnych Utopii pod gusta azjatyckiego klienta przez co dla większości słuchaczy w Europie ten dźwięk jest ogólnie niestrawny.

TUX

Co za stek bzdur. Idąc tym torem myślowym to 50% kolumn byłoby nie do słuchania.

A i druga połowa w zasadzie też nie do słuchania, bo można powiedzieć, że jest mułowata, bez szybkości i rozdzielczości i błędem jest ożywianie ich przy pomocy rozdzielczych wzmacniaczy i srebrnego okablowania. Akurat właśnie stary tweeter tytanowy był trochę jazgotliwy, a berylowy jest dużo łagodniejszy. Do tego w serii III można go jeszcze regulować. Kolejna bzdura to teoria, że fundusz inwestycyjny zabił projekt pod rynek Azjatycki. Fundusz kupił udziały w kilka lat po wypuszczeniu obecnej serii Utopia III. Co będzie dalej i jaka będzie seria IV tego nie wiadomo, ale obecne modele były zaprojektowane i wypuszczone na długo przed fuzją z Naimem.

Prawdą jest tylko to, że prezentacje na wystawach są nieudane. Soulution trudno nazwać neutralną amplifikacją. Kolumny potrzebują ok 500h wygrzania. Na wystawach nikt nie ma na to czasu. Poza tym błędnie dobiera się system pod Niemieckiego klienta, który ponoć preferuje jaśniejsze brzmienie.

Po wielu wizytach w Monachium można stwierdzić, że w zasadzie wszystkie prezentacje poza TAD i MBL wypadały słabo lub jeszcze gorzej. I przyczyna jest banalna. TAD i MBL grają zawsze ze swoim dedykowanym systemem, więc musi być dobrze, bo innej opcji nie ma. Cała reszta kolumn najczęściej nie ma swojego, dedykowanego systemu, więc gra z przypadkowymi jakie akurat ma dany dystrybutor. I zarówno Wilsony, Magico, Martin Logan, Focale, Sonus Faber, Tidal, Tannoy, Eggleston Works...itd wypadają zawsze słabo, czasem wręcz fatalnie. Na AS nie będzie lepiej. Nie ma się co łudzić. Czasem udają się prezentacje kolumn z kategorii tych misiowatych. Tu łatwo nie spieprzyć prezentacji, ale też jak dłużej się posiedzi to słychać, że brak jest rozdzielczości, separacji, szybkości i przestrzeni.

Przykładem decyzji funduszu inwestycyjnego i jego wpływu na produkcje jest właśnie Sonus Faber. O ile jeszcze Stradivari to dobre kolumny z okresu przed wykupem firmy, to już obecna produkcja łącznie z wysokimi modelami to porażka brzmieniowa. Są zrobione tylko dla wyglądu i faktycznie wygląd mają ciekawy. Natomiast to jak grają to jest dramat. O tańszych modelach produkowanych w Chinach to nawet nie warto pisać. Byłem już prawie zdecydowany na model Aida. Po odsłuchach z 2 różnymi wzmacniaczami zrezygnowałem. Wyglądały super ale słuchać się nie dało.

Kolega TUX pisze, że dobieranie łagodnego wzmacniacza pod neutralne kolumny to dla niego nie do zaakceptowania. Ale sam do wzmacniacza Gryphona dobrał DAC z lampą, czyli zrobił dokładnie to samo. W taki właśnie sposób stroi się system. Nie ma w tym nic złego.

...55m2...A Altair to bardzo dobre kolumny. Byłem bliski zakupu... :-) Mają podobną szkołę grania do Utopiii i TAD. Rockporty są cieplejsze i jeszcze bardziej gęsto grają, a znów Utopie są szybsze i bardziej rozdzielcze. Ale granie podobne, bardzo dobre. TAD praktycznie łeb w łeb z Altair ale trochę lepszy bas w TAD i jednak o 25% niższa cena.

I jeszcze kilka drobiazgów. Altair są głębokie prawie na 1m i maja z tyłu wylot bass refleksu oraz duże 15-to calowe basowce po bokach. Przez to te kolumny nie powinny stać blisko ściany frontowej ani blisko sprzętu. Dla nich idealnie jest 2m lub więcej luzu za tylną ścianką, czyli minimum 3m od twetterów do ściany. A to oznacza konieczność posiadania pokoju głębokiego na minimum 8m. Utopie i TAD mają wyloty do przodu i basowce też na froncie. Przez to mogą stać bliżej ściany. No i jest jeszcze drobiazg. Utopie i TAD można napędzać z bi-ampingu lub bi-wire. Rockportów już nie.

Jesli podlaczy sie slabe zrodlo do jednak neutralnego wzmacniacza jakim jest Soulution i jeszcze zle dobierze sie kable i sygnal pusci sie na Utopie i system bedzie ostry i meczacy. To swiadczyc to bedzie jak najbardziej dobrze o glosnikach i ich neutralnosci. Utopie musza miec zestrojona dobrze elektronike i kable wtedy z tych glosnikow mozna uzyskac bardzo neutralny dzwiek. W innych przypadkach glosniki odtworza wiernie to co dostaja, swiadczy to tylko o klasie tych kolumn.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.