Skocz do zawartości
IGNORED

Koncept Utopia

Gość Paweł Skurzewski

Rekomendowane odpowiedzi

No to zmienia postać rzeczy...Polecam więc zakup czegoś takiego. Wygoda GWARANTOWANA...

173055_6.jpg?fit=normal

Ja mam 183 cm...to faktycznie kurdupel ze mnie...to stąd te wszystkie kompleksy i zazdrość;-)

Ależ nie masz umiaru już w starej dużej Wołdze czy też Audi 100 było ok i o takich większych ale sensownych do dłuższej jazdy kolumnach jest rozmowa.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Limono poczytaj o podstawach fizyki czyli efekcie Dopplera bo bez tego dalsza dyskusja jest nie celowa.

Dziekuje , poczytam , z glowy moge powiedziec ze jest to postrzegana zmiana czestotliwosci w zaleznosci od odleglosci od zrodla ale pewnie sie myle .

Przyznam jednak ze akustyka sal koncertowych , przestrzeni otwartych nijak sie ma do pomieszczen mieszkalnych wiec moze moj przyklad powyzej byl niespecjalnie szczesliwy

Czasami posiada sie srodki i cywilizowany gust ale niestety metraz nie pozwala na duze kolumny wiec koniecznosc znalezienia rozsadnego kompromisu .Sporo duzych systemow dziala jak gigantczna soczewka . Fortepiany od sciany do sciany , usta ktore moga polknac nieuwaznego sluchacza , wiole wiekosci kontrabasow itp ... Znam ludzi ktorzy wrecz uwielbiaja ten effekt . Wzmacniacze na lampach nadawczych 845 , 211 . Gm70 czesto zapewniaja takie efekty

Zgoda. Ale wtedy nie piszesz, ze ktoś kto ma duży pokoj i duże kolumny to głuchy kretyn itd.

Czasami posiada sie srodki i cywilizowany gust ale niestety metraz nie pozwala na duze kolumny wiec koniecznosc znalezienia rozsadnego kompromisu .Sporo duzych systemow dziala jak gigantczna soczewka . Fortepiany od sciany do sciany , usta ktore moga polknac nieuwaznego sluchacza , wiole wiekosci kontrabasow itp ... Znam ludzi ktorzy wrecz uwielbiaja ten effekt . Wzmacniacze na lampach nadawczych 845 , 211 . Gm70 czesto zapewniaja takie efekty

Nie wiem o czym piszesz ;) Takie sprawy można zrobić nawet kablami, tylko tez drogo wychodzi :(

Sam system, no własnie jaki mamy? No nie wiem po całej zabawie słucham sobie radia, tak da radę czasem słuchać ale bez egzaltacji. Efekt opisałem tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i nie wiem jaki mam system raz np. w obecnej transmisji na żywo koncertu Chopinowskiego wszystko jest daleko za kolumnami z tyłu tak jakoś mdło ale dziś wcześniej np. przy muzyce Hildergardy Von Bingen nagle okazało się że jakieś ograniczenia ścian z tyłu za kolumnami ,same głosniki zupełnie znikneły dżwięk był zarówno przed nimi jak i za nimi iak i na zewnątrz bazy kolumn. Wczoraj dla odmiany, misz masz bas słyszany wzdłuz bocznych scian i za mną, kurna co mi kto przestawiał w sprzecie, w pokoju. Audycja Kydrynskiego dzis, no tak usta większe ale nie takie z tub a muzyka od podłogi do sufitu, co znów nie moge sobie wyjść z pokoju tylko żeby zrobić sobie kawę.

I kto by pomyślał dalej dupiane moim zdaniem co do jakosci radio a takie czary mary robi co oni tam mają że u mnie co chwila ktos mi przestawia kolumny z małych na duze z BR na tubowe i.t.p. i.td.

O czym limono piszesz? Zupełnie Cię nie rozumiem a nie mam akustycznie adaptowanego pokoju jak co niektórzy na tym forum.

Dziekuje , poczytam , z glowy moge powiedziec ze jest to postrzegana zmiana czestotliwosci w zaleznosci od odleglosci od zrodla ale pewnie sie myle .

No więc wróć uwagę że TYM Źródłem jest membrana i ona w za małych przetwornikach nie tylko nisko tonowych! wprowadza to dziadostwo.

Ukryta Zawartość

Swoją drogą,czy gdzieś na świecie Grande grały z Devialetem?

Właściciele Devialetów nie mają wg. niektórych tu obecnych gustu ani słuchu więc zapewne Focal nie sprzedaje im swoich topowych modeli. Poza tym nie ma złotych Devialetów i nie pasują wzorniczo do Focala...

3893d1410968995-focal-grande-utopia-em-gold-finish-goldem_front.jpg

Za to znalazłem przykład totalnej kiszki audiofilskiej...grający komputer plus spaprane kolumny...szkoda tylko tych płyt w tle...jakiś głuchy meloman, bo chyba nie otumaniony marketingiem nuworysz?;-)

8386757366_960467bedc_b.jpg

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Panowie PEACE! Wszyscy macie tu prawo pisać,wszyscy macie tu prawo do swobodnej wypowiedzi,nie przekraczajmy tylko granic dobrego smaku,ten wątek ma m in poprawić pewne relacje:)) a głównie poszerzyć horyzonty. Nie naśmiewajm się z naszych preferencji.moreno ma Devialeta,sly Utopie,Rafaell Nagre i ja te wybory szanuję!

ja tez nie mam... jestem z rodzaju tych co uwazaja ,ze to system sie powienien adoptowac do pokoju ( a ramach rozsadku) Pisze bo mam doroczny wolny tydzien i postanowilem go spedzic trolujac na audiostereo .pl . Ciezko troche idzie bo rzadko mam okazje pisac po polsku . W zasadzie powinienem sie zamknac bo nigdy nie udalo mi sie zlozyc satysakcjonujacego systemu i slucham starego radia. Na swoja obrone moge tylko powiedziec ,ze mimo wysilkow nie slyszalem prawdziwie hajendowej instalacji ktora by swiadczyla bardziej o intelekcie wlasciciela niz jego mozliwosciach finansowych choc pewnie w Stanach o to latwiej niz w Polsce . Jest to chyba o wiele trudniejsze niz skrojenie przywoitego systemu sredniej klasy niezaleznie od posiadanych srodkow.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Mi się Ktemy bardzo podobają,Accordo nawet słuchałem-klasa. W ogóle nie znam konstrukcji F Serblina,która byłaby spaprana. Myślę,że te gadki w MOC to taki marketing konkurencji.

Panowie PEACE! Wszyscy macie tu prawo pisać,wszyscy macie tu prawo do swobodnej wypowiedzi,nie przekraczajmy tylko granic dobrego smaku,ten wątek ma m in poprawić pewne relacje:)) a głównie poszerzyć horyzonty. Nie naśmiewajm się z naszych preferencji.moreno ma Devialeta,sly Utopie,Rafaell Nagre i ja te wybory szanuję!

Forum jest ciekawe tylko wtedy, gdy ludzie maja rozne preferencje i sprzety.

Jest nieznosne wtedy, gdy sadza, ze ich wybor jest jedynym slusznym.

Potrzeba nam wiecej tolerancji i wzajemnej sympatii.

Lubie zdecydowana wiekszosc uzytkownikow, choc mnie nieraz wk...ja.

Tych , ktorych juz nie moge zniesc - ignoruje, zeby ich nie obrazac.

Konto w trakcie usuwania

Mam nadzieję, że słuchasz radia na czymś takim...

md108.jpg

Nie to za dużo daje od siebie :) ale kapitalnie relaksuje :)

Ja a raczej moje uszy lubią pocierpieć ;)

"1988 - 3 periodyki HiFi wskazują tuner Integra T-9900 jako sprzęt referencyjny I wybierają go jako urządzenie roku"

Nie naśmiewajm się z naszych preferencji.moreno ma Devialeta,sly Utopie,Rafaell Nagre i ja te wybory szanuję!

Żeby mieć Nagrę trzeba mieć miedź :(

Ja a raczej moje uszy lubią pocierpieć ;)

WOW... Onkyo z drewnem...co za niespodzianka...

To trikowe zdjęcie czy naprawdę takie produkowali? Który to rocznik?

Radio to swietne zrodlo

Informacji ale ostatnimi czasy coraz mniej neutralne świato poglądowo jak i politycznie i dla tego widać jego niechybny upadek (techniczna jakość nadawania to odrębny temat rzeka, może być bosko lepiej niż z Nagry CDC ale przeważnie przez pozostałe parę lat słuchania jest marnie)

Konkurs Chopinowski trwa , orkiestra już się nauczyła nut z każdego kolejnego zagrania tego samego 1 koncertu fortepianowego wychodzi im coraz lepiej a i realizator już też się trochę nauczył suwaków. Jak się skończy transmisja będzie się chciało słuchać dalej tylko dla czego tak po fakcie?

WOW... Onkyo z drewnem...co za niespodzianka...

To trikowe zdjęcie czy naprawdę takie produkowali? Który to rocznik?

Seria Integra była prestiżowa tak że mam z drewnem.

Konkurs Chopinowski trwa , orkiestra już się nauczyła nut z każdego kolejnego zagrania tego samego 1 koncertu fortepianowego wychodzi im coraz lepiej a i realizator już też się trochę nauczył suwaków. Jak się skończy transmisja będzie się chciało słuchać dalej tylko dla czego tak po fakcie?

No to Lu ma Bonus;-)

Szczęście sprzyja lepszym...czyli...Kate Lu

No i nie grają, jak się już przed chwila tak wszyscy fajnie rozkręcili z graniem :(

Starczy tego radia :)

Dla równowagi z napędu Jaco Pastorius Big Band Twins IIAurex jazz festiwal'82

Dalej słuchałem Utopii na wszystkich wystawach AS na jakich były

W latch 1997-2000 prezentacje Amar Audio bardzo skromne ale brzmieniowo dla mnie do dzisiaj pamiętane jako jedne z lepszych

prezentacji głośników JmLab z seri Utopia (dwa najmniejsze modele pierwszej serii).

Z elektroniką JR i Lavardine cud malina.

Poniżej AS 1999

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W latch 1997-2000 prezentacje Amar Audio bardzo skromne ale brzmieniowo dla mnie do dzisiaj pamiętane jako jedne z lepszych

prezentacji głośników JmLab z seri Utopia (dwa najmniejsze modele pierwszej serii).

Z elektroniką JR i Lavardine cud malina.

Poniżej AS 1999

O jakie miłe wspomnienia. Tak jak pisałem ja też dobrze wspominam pierwszą serię JMLabów Utopii.

Chyba kierujecie się młodzieńczymi sentymentami. Skoro tamte miłe wspominacie, to obecna seria III jest znacznie lepsza i to pod każdym względem.

Trochę ;-)

Zgredziejemy.

Chyba zmienię sobie nicka, hm... może na "Stary Milimetr"?

Kto by pomyślał, że tamte Utopie to już chyba "vintage" ;)

Pomijając to - bez z głową dobranej elektroniki nic nie zagra.

Póki co ostatnie prezentacje Utopi na AS to raczej krecia robota dla tej marki.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Trochę ;-)

Zgredziejemy.

Chyba zmienię sobie nicka, hm... może na "Stary Milimetr"?

Juz jesteś dorosły chłopiec więc zaryzykowalbym zmianę na centymetr a może nawet na decymetr ;)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Kto by pomyślał, że tamte Utopie to już chyba "vintage" ;)

Pomijając to - bez z głową dobranej elektroniki nic nie zagra.

Póki co ostatnie prezentacje Utopi na AS to raczej krecia robota dla tej marki.

Dokładnie,Focal powinien przemyśleć dystrybucję w Plsce,flagowce są pokazywane koszmarnie a sprzedaż też nie powala.

a tez nie mam... jestem z rodzaju tych co uwazaja ,ze to system sie powienien adoptowac do pokoju ( a ramach rozsadku) Pisze bo mam doroczny wolny tydzien i postanowilem go spedzic trolujac na audiostereo .pl . Ciezko troche idzie bo rzadko mam okazje pisac po polsku . W zasadzie powinienem sie zamknac bo nigdy nie udalo mi sie zlozyc satysakcjonujacego systemu i slucham starego radia.

To co Pan napisał jest szokujące dla mnie. Po takim doświadczeniu z ilością sprzętu dalsze ignorowanie akustyki pomieszczenia przez Pana jest swoistym kuriozum mentalnym. Akustyka pomieszczenia jest takim samym i równoprawnym elementem toru systemu jak kable , pre, końcówki mocy,źródła, głośniki, zasilanie. W audiofilii nie ma elementów nieważnych. W pierwszej kolejności powinno się zadbać o pomieszczenie odsłuchowe a w drugiej naginać system do tego pomieszczenia. Nigdy odwrotnie,a tym bardziej kuriozalnym jest naginanie systemy do niezaadoptowanego pomieszczenia, chyba że ma tzw "złote proporcje"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.