Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, jezz napisał:

Jakie tam jednostkowe. W Polsce jest ograniczenie handlu w niedzielę a nie

zakaz jeśli już być ścisłym. Zupełnie jak u Niemca.:)

O, top20, pisałem jednak.:)

22 minuty temu, Pasqual napisał:

W postaci dodatkowego wynagrodzenia za pracę w niedziele i święta - j

Nie ma tego w handlu. I nie ma pracy w święta w ogóle.

Równoważny czas pracy, i tyle.

22 minuty temu, zukzukzuk napisał:

To taki PiSowski zwyczaj:)

Głup z ciebie:). Tobie się wszystko z jednym kojarzy.:)

29 minut temu, Adalbert95 napisał:

Powtórzę wiec pytania które zadałem, a na które oczywiście nie doczekałem się odpowiedzi:

Jak to tam jest u ciebie z tym nienormowanym czasem pracy?:)

2 minuty temu, jezz napisał:

O, top20, pisałem jednak.:)

Pisałeś jak jest, a oprócz tego pisałeś jak według Ciebie powinno być - i o tym dyskutujemy. 

Nie udawaj. Poszukaj swojego wpisu, który Ci zresztą zacytowałem. Nie ma numeracji postów, więc nie mogę podać ##.

16 minut temu, Adalbert95 napisał:

To nie jest odpowiedź na pytanie, to jest palenie głupa, zresztą nieudolne bo czy kasjerka w markecie czy kelnerka w knajpie przepisy są dla nich dokładnie takie same.

Poczytaj kodeks.. Dla urzędniczki też:)

17 minut temu, Adalbert95 napisał:

Odpowiedzi na pytania jak mniemam się nie doczekam,

Doczekałeś się nawet z podaniem paragrafu w kodeksie, dlaczego tak jest.

6 godzin temu, jezz napisał:
6 godzin temu, jar1 napisał:

Sam kiedyś pracowałem ze dwa lata na zmiany z ludźmi, którzy tak pracowali przez całe życie. Światek, piątek i sobota i niedziela. Po prostu taka jest potrzeba i już. 

jezz

Ale w handlu chyba nie ma takiej potrzeby?

Masz, znalazłem.

22 minuty temu, zukzukzuk napisał:

dodatkowe

Dodatkowe, poza grafikiem, co nie mistrzu?

21 minut temu, toptwenty napisał:

Z powodu 500+.

Udowodnij.

22 minuty temu, toptwenty napisał:

Podałem Ci miejsca, gdzie jest konieczny - to teraz bąkasz o wyłaczeniach - trzeba było od razu napisać, że handelk gdzieniegdzie jest KONIECZNY.

Juz ci odpowiedziałem. Nawet znalazłem post.

Pisałem, też, że jakby Marsjanie wprowadzili ten przepis też byłbym za. Czy wtedy będę marsjowcem a nie pisowcem?

Prosty świat reprezentujesz.

9 minut temu, toptwenty napisał:

Masz, znalazłem.

Dla mnie nie ma, ale są wyłączenia, myślałem, ze znasz przepisy jeśli o nich dyskutujesz ale się myliłem.

Jak ktoś musi to ma możliwość. Tez pisałe, możesz poszukać sobie jeśli nie wierzysz.

Edytowane przez jezz

No więc - jest taka potrzeba w handlu czy jej  nie ma - żeby niektóre placówki handlowe działały na okrągło - obsługiwane przez ludzi, a nie marsjan albo roboty? 

Tak albo siak. 

A kto to napisał i co to znaczy?

"Ale w handlu chyba nie ma takiej potrzeby?"

To nie było pytanie... Człowieku!

Chyba nie jesteś aż tak głupi?

38 minut temu, jezz napisał:

Ile ludzi pracuje w niedzielę w dziedzinach takich jak gastronomia, rozrywka, kultura czy wreszcie mały rodzinny handel - a te do funkcjonowania państwa jak np. energetyka czy służba zdrowia nie są niezbędne.

Te dziedziny są czy nie są niezbędne? 

Czy niedzielny handel gastronomia i kultara są zbędne? Pisałeś tu o CAŁYM handlu, CAŁEJ gastronomii i CAŁEJ rozrywce. 

Edytowane przez toptwenty
4 minuty temu, toptwenty napisał:

jest taka potrzeba w handlu czy jej  nie ma

Dlatego nie wszystko jest zamknięte. Przecież to wiadomo od początku i jest to jasne jak słońce. O tym nie dyskutuję przecież.

Z każdym o czym innym:) niezły zmasowany atak forumowej elity na bocznicy.:)

Zukzuk pracuje nad grafikiem, Adalbert nad formą zatrudnienia, ty trolujesz:)

Ale jakos sobie radzę:).

ps. Bobcat chyba tylko studiuje dziełą wszystkie Żdanowa a mulsik zajmuje się drutem.:)

1 minutę temu, jezz napisał:

Przecież to wiadomo od początku i jest to jasne jak słońce

Od jakiego początku? Ty sam podważasz to od początku! Czytaj własne cytaty.

Edytowane przez toptwenty
11 minut temu, toptwenty napisał:

To nie było pytanie... Człowieku!

Nie denerwuj się, było, przeczytaj jeszcze raz.

Ja akurat z jar1 sie nie spieram, bo o co, o te wpisy, które są mi bliskie? Nie żartuj.:) Z nim nie mam się o co spierać.

3 minuty temu, toptwenty napisał:

Od jakiego początku? Ty sam to podważasz to od początku! Czytaj własne cytaty.

Od takiego,

Art. 6. 1. Zakaz, o którym mowa w art. 5, nie obowiązuje:

1)     na stacjach paliw płynnych;

2)     w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu kwiatami;

3)     w aptekach i punktach aptecznych;

4)     w zakładach leczniczych dla zwierząt;

5)     w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu pamiątkami lub dewocjonaliami;

6)     w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu prasą, biletami komunikacji miejskiej, wyrobami tytoniowymi, kuponami gier losowych i zakładów wzajemnych;

7)     w placówkach pocztowych w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 1481);

8)     w placówkach handlowych w obiektach infrastruktury krytycznej, o której mowa w ustawie z dnia 26 kwietnia 2007 r. o zarządzaniu kryzysowym (Dz. U. z 2017 r. poz. 209 i 1566);

9)     w placówkach handlowych w zakładach hotelarskich;

10)   w placówkach handlowych w zakładach prowadzących działalność w zakresie kultury, sportu, oświaty, turystyki i wypoczynku;

11)   w placówkach handlowych organizowanych wyłącznie na potrzeby festynów, jarmarków i innych imprez okolicznościowych, tematycznych lub sportowo-rekreacyjnych, także gdy są one zlokalizowane w halach targowych;

12)   w placówkach handlowych w zakładach leczniczych podmiotów leczniczych i innych placówkach służby zdrowia przeznaczonych dla osób, których stan zdrowia wymaga całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych;

13)   w placówkach handlowych na dworcach w rozumieniu ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o publicznym transporcie zbiorowym (Dz. U. z 2017 r. poz. 2136 i 2371), w portach i przystaniach morskich w rozumieniu ustawy z dnia 20 grudnia 1996 r. o portach i przystaniach morskich (Dz. U. z 2017 r. poz. 1933) oraz w portach i przystaniach w rozumieniu ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej (Dz. U. z 2017 r. poz. 2128) – w zakresie związanym z bezpośrednią obsługą podróżnych;

14)   w centrach pierwszej sprzedaży ryb, w przypadku sprzedaży ryb z burty, w gospodarstwach rybackich, placówkach handlowych zajmujących się odbiorem produktów rybołówstwa i akwakultury oraz handlem takimi produktami;

15)   w placówkach handlowych w portach lotniczych w rozumieniu ustawy z dnia 3 lipca 2002 r. – Prawo lotnicze (Dz. U. z 2017 r. poz. 959 i 1089);

16)   w strefach wolnocłowych;

17)   w środkach transportu, na statkach, a także na morskich statkach handlowych, statkach powietrznych, platformach wiertniczych i innych morskich budowlach hydrotechnicznych;

18)   na terenie jednostek penitencjarnych;

19)   w placówkach handlowych na terenie jednostek wojskowych;

20)   w sklepach internetowych i na platformach internetowych;

21)   w przypadku handlu towarami z automatów;

22)   w przypadku rolniczego handlu detalicznego w rozumieniu ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 i 60);

23)   w hurtowniach farmaceutycznych;

24)   w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września każdego roku kalendarzowego – w placówkach handlowych prowadzących handel wyłącznie maszynami rolniczymi i częściami zamiennymi do tych maszyn;

25)   w przypadku handlu kwiatami, wiązankami, wieńcami i zniczami przy cmentarzach;

26)   w zakładach pogrzebowych;

27)   w placówkach handlowych, w których handel jest prowadzony przez przedsiębiorcę będącego osobą fizyczną wyłącznie osobiście, we własnym imieniu i na własny rachunek;

28)   w piekarniach, cukierniach i lodziarniach, w których przeważająca działalność polega na handlu wyrobami piekarniczymi i cukierniczymi;

29)   w placówkach handlowych, w których przeważającą działalnością jest działalność gastronomiczna;

30)   na terenie rolno-spożywczych rynków hurtowych prowadzonych przez spółki prawa handlowego, których przeważająca działalność polega na wynajmie i zarządzaniu nieruchomościami na użytek handlu hurtowego artykułami rolno-spożywczymi;

31)   w placówkach handlowych prowadzonych przez podmioty nabywające towary na terenie rolno-spożywczych rynków hurtowych, o których mowa w pkt 30, w zakresie czynności związanych z handlem oraz powierzania pracownikowi lub zatrudnionemu wykonywania tych czynności;

32)   w placówkach handlowych, w których jest prowadzony wyłącznie skup zbóż, buraków cukrowych, owoców, warzyw lub mleka surowego.

2. Przeważająca działalność, o której mowa w ust. 1 pkt 2, 5, 6, 28, 29 i 30, oznacza rodzaj przeważającej działalności wskazany we wniosku o wpis do krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej, o którym mowa w ustawie z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1068 oraz z 2017 r. poz. 60).

Coś jeszcze ci wyjaśnić?

Edytowane przez jezz

"W  dziedzinach takich jak gastronomia, rozrywka, kultura czy wreszcie mały rodzinny handel - a te do funkcjonowania państwa jak np. energetyka czy służba zdrowia nie są niezbędne."

Są czy nie są niezbędne. Tak czy nie.

Ja akurat z ja1 sie nie spieram,

Spierasz się ze mną - nie zauważyłeś? 

14 minut temu, Pasqual napisał:

Wybacz, ale chyba nie zgłębiłeś tematu. Zarabiają normalnie pracując dodatkowo w prywatnych gabinetach (najczęściej wyposażonych w sprzęt kupiony na kredyt) albo w dodatkowych pracach. Wyobraź sobie, że wychodzisz do pracy na godzinę 8 rano, a wracasz o 10 wieczorem. 

Zgłębiłem aż nadto. 

Owszem, masz rację. że muszą pracować dodatkowo, prywatnie. Nieraz do późnej nocy. Ale, za to MAJĄ! I to sporo. Mojemu, jednemu z byłych, policzyłem jakieś 20 tysięcy zł... tygodniowo. ie musi spłacać żadnych sprzętów, bo nie używa. Niepotrzebne mu są. Często myślałem  - na co mu tyle kasy,? Skoro tyra jak osioł, a nie wie czy dożyje jutra?

Za dodatkowy dyżur w sobotę czy niedzielę lekarze mają  (mieli jakieś 2 lata temu) ok. 2500 zł na rękę. Może i mało dla Ciebie? A w prywatnych gabinetach mogą go mieć przez nawet 48 godzin i więcej (zlecenie). Śpią wówczas... głównie (jak nie muszą interweniować). Nie budzić Pana!

Tymczasem, znam bardzo dobrze osobę, która też wali ze 3 etaty, a ma? Tylko 5000 na miesiąc, czyli wielkie G. A zasuwa jak wół. 

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

2 minuty temu, toptwenty napisał:

Spierasz się ze mną - nie zauważyłeś? 

Z tobą oczywiście tak:) ale zacytowałeś moje pytanie do jar1 a nie do ciebie. Zauważyłeś?:)

2 minuty temu, zukzukzuk napisał:

Mojemu, jednemu z byłych, policzyłem j

Same coming outy od wczoraj na forum.:)

Brawo panowie:))

7 minut temu, jezz napisał:

Ale jakos sobie radzę:).

Jak każdy pisowiec, dopóki dopóty ho nie wywalą za pie...e głupot.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Teraz, jezz napisał:

ale zacytowałeś moje pytanie do jar1 a nie do ciebie. Zauważyłeś?:)

To jest forum publiczne i każdy ma prawo się włączyć. 

No więc jak - handel, kultura, gastronomia itp powinny być w niedziele czynne, czy nie powinny?

15 minut temu, toptwenty napisał:

W  dziedzinach takich jak gastronomia, rozrywka, kultura czy wreszcie mały rodzinny handel - a te do funkcjonowania państwa jak np. energetyka czy służba zdrowia nie są niezbędne."

Nie są, Zamknąć.:)

Wybieraj dalej:) 

13 minut temu, zukzukzuk napisał:

Za dodatkowy dyżur w sobotę czy niedzielę lekarze mają  (mieli jakieś 2 lata temu) ok. 2500 zł na rękę. Może i mało dla Ciebie? A w prywatnych gabinetach mogą go mieć przez nawet 48 godzin i więcej (zlecenie). Śpią wówczas... głównie (jak nie muszą interweniować). Nie budzić Pana!

Trzeba było zostać lekarzem a nie zazdrościć:)

11 minut temu, toptwenty napisał:

Widział ktoś biednego lekarza w dużym mieście?

Następny zazdośnik?

Komuna wam się marzy panowie.:)

10 minut temu, zukzukzuk napisał:

A jak tam grafik, rozkminiłeś zagadkę?:)

10 minut temu, zukzukzuk napisał:

Poczekaj, zaraz dostaniesz lajka od pietrzaka:) i jeszcze kilku, reputacja ci wystrzeli na Marsa.:)

10 minut temu, toptwenty napisał:

No więc jak - handel, kultura, gastronomia itp powinny być w niedziele czynne, czy nie powinny?

Jezu, czytaj odpowiedzi a nie ciągle piszesz to samo:)

I czytaj ustawy.:)

10 minut temu, toptwenty napisał:

To jest forum publiczne i każdy ma prawo się włączyć. 

Oczywiście:) dlatego ja też się włączam ale nikomu nie piszę, ze jest idiotą. Pierwszy nie piszę:) bo są pewne granice.

Dobra, cza na sen. Możesz sobie poczytać przepisy jak ci się chce.

Edytowane przez jezz
42 minuty temu, jezz napisał:

Poczytaj kodeks.. Dla urzędniczki też:)

42 minuty temu, jezz napisał:

Doczekałeś się nawet z podaniem paragrafu w kodeksie, dlaczego tak jest.

Ponownie kłamiesz. To jest 151 art. kp:

Art. 151. § 1. Praca wykonywana ponad obowiązujące pracownika normy czasu pracy, a także praca wykonywana ponad przedłużony dobowy wymiar czasu pracy, wynikający z obowiązującego pracownika systemu i rozkładu czasu pracy, stanowi pracę w godzinach nadliczbowych. Praca w godzinach nadliczbowych jest dopuszczalna w razie:

1) konieczności prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii,  

2) szczególnych potrzeb pracodawcy.  

§ 2. Przepisu § 1 pkt 2 nie stosuje się do pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy, na których występują przekroczenia najwyższych dopuszczalnych stężeń lub natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia.

§ 3. Liczba godzin nadliczbowych przepracowanych w związku z okolicznościami określonymi w § 1 pkt 2 nie może przekroczyć dla poszczególnego pracownika 150 godzin w roku kalendarzowym.

§ 4. W układzie zbiorowym pracy lub w regulaminie pracy albo w umowie o pracę, jeżeli pracodawca nie jest objęty układem zbiorowym pracy lub nie jest obowiązany do ustalenia regulaminu pracy, jest dopuszczalne ustalenie innej liczby godzin nadliczbowych w roku kalendarzowym niż określona w § 3.

§ 5. Strony ustalają w umowie o pracę dopuszczalną liczbę godzin pracy ponad określony w umowie wymiar czasu pracy pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu pracy, których przekroczenie uprawnia pracownika, oprócz normalnego wynagrodzenia, do dodatku do wynagrodzenia, o którym mowa w art. 1511 § 1.

Art. 1511. § 1. Za pracę w godzinach nadliczbowych, oprócz normalnego wynagrodzenia, przysługuje dodatek w wysokości:

1) 100 % wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających:  

a) w nocy,  

b) w niedziele i święta niebędące dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy,  

c) w dniu wolnym od pracy udzielonym pracownikowi w zamian za pracę w niedzielę lub w święto, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy,  

2) 50 % wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających w każdym innym dniu niż określony w pkt 1.  

§ 2. Dodatek w wysokości określonej w § 1 pkt 1 przysługuje także za każdą godzinę pracy nadliczbowej z tytułu przekroczenia przeciętnej tygodniowej normy czasu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym, chyba że przekroczenie tej normy nastąpiło w wyniku pracy w godzinach nadliczbowych, za które pracownikowi przysługuje prawo do dodatku w wysokości określonej w § 1.

§ 3. Wynagrodzenie stanowiące podstawę obliczania dodatku, o którym mowa w § 1, obejmuje wynagrodzenie pracownika wynikające z jego osobistego zaszeregowania określonego stawką godzinową lub miesięczną, a jeżeli taki składnik wynagrodzenia nie został wyodrębniony przy określaniu warunków wynagradzania - 60 % wynagrodzenia.

§ 4. W stosunku do pracowników wykonujących stale pracę poza zakładem pracy wynagrodzenie wraz z dodatkiem, o którym mowa w § 1, może być zastąpione ryczałtem, którego wysokość powinna odpowiadać przewidywanemu wymiarowi pracy w godzinach nadliczbowych.

Art. 1512. § 1. W zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych pracodawca, na pisemny wniosek pracownika, może udzielić mu w tym samym wymiarze czasu wolnego od pracy.

§ 2. Udzielenie czasu wolnego w zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych może nastąpić także bez wniosku pracownika. W takim przypadku pracodawca udziela czasu wolnego od pracy, najpóźniej do końca okresu rozliczeniowego, w wymiarze o połowę wyższym niż liczba przepracowanych godzin nadliczbowych, jednakże nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia należnego pracownikowi za pełny miesięczny wymiar czasu pracy.

§ 3. W przypadkach określonych w § 1 i 2 pracownikowi nie przysługuje dodatek za pracę w godzinach nadliczbowych.

Art. 1513. Pracownikowi, który ze względu na okoliczności przewidziane w art. 151 § 1 wykonywał pracę w dniu wolnym od pracy wynikającym z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, przysługuje w zamian inny dzień wolny od pracy udzielony pracownikowi do końca okresu rozliczeniowego, w terminie z nim uzgodnionym.

Art. 1514. § 1. Pracownicy zarządzający w imieniu pracodawcy zakładem pracy i kierownicy wyodrębnionych komórek organizacyjnych wykonują, w razie konieczności, pracę poza normalnymi godzinami pracy bez prawa do wynagrodzenia oraz dodatku z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych, z zastrzeżeniem § 2.

§ 2. Kierownikom wyodrębnionych komórek organizacyjnych za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających w niedzielę i święto przysługuje prawo do wynagrodzenia oraz dodatku z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych w wysokości określonej w  art. 151 1 § 1, jeżeli w zamian za pracę w takim dniu nie otrzymali innego dnia wolnego od pracy.

Art. 1515. § 1. Pracodawca może zobowiązać pracownika do pozostawania poza normalnymi godzinami pracy w gotowości do wykonywania pracy wynikającej z umowy o pracę w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym przez pracodawcę (dyżur).

§ 2. Czasu dyżuru nie wlicza się do czasu pracy, jeżeli podczas dyżuru pracownik nie wykonywał pracy. Czas pełnienia dyżuru nie może naruszać prawa pracownika do odpoczynku, o którym mowa w art. 132 i 133.

§ 3. Za czas dyżuru, z wyjątkiem dyżuru pełnionego w domu, pracownikowi przysługuje czas wolny od pracy w wymiarze odpowiadającym długości dyżuru, a w razie braku możliwości udzielenia czasu wolnego - wynagrodzenie wynikające z jego osobistego zaszeregowania, określonego stawką godzinową lub miesięczną, a jeżeli taki składnik wynagrodzenia nie został wyodrębniony przy określaniu warunków wynagradzania - 60 % wynagrodzenia.

§ 4. Przepisu § 2 zdanie drugie oraz § 3 nie stosuje się do pracowników zarządzających w imieniu pracodawcy zakładem pracy.

Art. 1516. § 1. W razie ustania stosunku pracy przed upływem okresu rozliczeniowego pracownikowi przysługuje, oprócz normalnego wynagrodzenia, prawo do dodatku, o którym mowa w  art. 151 1 § 1, jeżeli w okresie od początku okresu rozliczeniowego do dnia ustania stosunku pracy pracował w wymiarze godzin przekraczającym normy czasu pracy, o których mowa w art. 129.

§ 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio w razie nawiązania stosunku pracy w trakcie okresu rozliczeniowego.

Gdzie tu jest ta różnica między kasjerka w markecie, kelnerką w knajpie, albo bileterką w kinie? Gdzie?

25 minut temu, zukzukzuk napisał:

Zgłębiłem aż nadto. 

Owszem, masz rację. że muszą pracować dodatkowo, prywatnie. Nieraz do późnej nocy. Ale, za to MAJĄ! I to sporo. Mojemu, jednemu z byłych, policzyłem jakieś 20 tysięcy zł... tygodniowo. ie musi spłacać żadnych sprzętów, bo nie używa. Niepotrzebne mu są. Często myślałem  - na co mu tyle kasy,? Skoro tyra jak osioł, a nie wie czy dożyje jutra?

Tymczasem, znam bardzo dobrze osobę, która też wali ze 3 etaty, a ma? Tylko 5000 na miesiąc, czyli wielkie G. A zasuwa jak wół. 

Obawiam się, że przedstawione przez Ciebie przykłady są odosobnione. Ja nie znam lekarzy tyle zarabiających, może z wyjatkiem jednego Ale on akurat podejmuje się leczenia przypadków, które zasadniczo powinny być leczone w szpitalu ( a nie są, bo na leczenie psychiatryczne pacjent musi się zgodzić więc do wyboru jest leczenie pozaszpitalne, albo w ogóle nie leczenie i czekanie na nieszczęście, bo w naszym pięknym kraju nie można leczyć osoby chorej psychicznie, która na to się nie zgodzi albo nie zagraża sobie i innym) Wyobraź sobie, jakie ten lekarz płaci ubezpieczenie - przypuszczam, że w granicach 3/4  zarobków albo lepiej . Może zdarzają się takie przypadki jakie opisałeś, ale na pewno nie są one regułą. 20 tysięcy tygodniowo to bardzo dużo, ale tak zarabia może 1 na tysiąc lekarzy. Nie twierdzę, że są oni złymi fachowcami, ale jak sądzę jadą na opinii - znam przykład jednego z profesorów medycyny, który chwalił się, że dziennie przyjmuje 50 osób. No cóż, hybris nie jest obca przedstawicielom żadnego zawodu Co do dyżurów nie będę się kłócił, nie wiem jaka jest obecnie stawka. Patrząc na znajomych lekarzy nie sądzę, żeby spali na dyżurach - rano najczęściej przypominają wyżęte szmaty, a nie człowieka w pełni sił. Oczywiście nie neguję, że znany przez Ciebie nie lekarz pracujący na 3 etatach powinien zarabiać normalnie, czyli grubo ponad 5 tysięcy. Ale jak wspomniałem, taka jest polityka płacowa naszych władz, które dbają o to, żeby ludziom nie żyło się dobrze. Jestem pewny że ceny sprzętu grającego i płyt wynikają z ich świadomego działania, żeby ludzie nie mogli normalnie odpocząć. Poza radującym ich serca nieszczęściem ludzkim stanowi to gwarancję spokoju społecznego. Popatrz, jak wyglądała ostatnio Francja po podwyżkach cen benzyny. A u nas wszystko drożeje i ludzie siedzą cicho. Jak już pisałem wynika to z odpowiednika obozu koncentracyjnego  Dachau albo raczej obozu zagłady w naszym pięknym kraju - te 500 tysięcy bezdomnych nie jest przypadkiem Taki stan jest utrzymywany od roku 1989 świadomie, żeby wygasić protesty - każdy myślący i dbający o rodzinę Polak wie, że jak będzie podskakiwał podobnie jak za komuny to wyląduje na ulicy. Dlatego w Polsce nie ma strajków i zapewne ich nie będzie. Młodzi powinni wiać gdzie pieprz rośnie, a starzy powinni albo próbować uciekać, albo  pogodzić się z losem i przygotować do samobójstwa na starość - emerytury będą takie, że śmierć z głodu będzie codziennością. Oni to bardzo dobrze przemyśleli i konsekwentnie wcielają to w życie

Edytowane przez Pasqual

"- Wiele osób mówiło mi, że zna Bartłomieja M. i trudno im wyobrazić sobie, aby był on nieuczciwy. Rozmawiałem w tej sprawie m. in. z ojcem Tadeuszem Rydzykiem, który za niego poręczył – mówił TV Republika były szef MON Antoni Macierewicz. "

Się robi ciekawie. Ciekawe czy to reakcja PiS na założenie nowej partii przez Rydzyka. 

Nie są, Zamknąć.:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Adalbert95 napisał:

Ponownie kłamiesz. To jest 151 art. kp

Artykuł 151, Rozdział VII.

Nie masz tych kartek?:)

26 minut temu, jar1 napisał:

Ciekawe czy to reakcja PiS na założenie nowej partii przez Rydzyka

Ja obstawiam, że tak.

Ale nie mam jeszcze ostatniego biuletynu z Nowogrodzkiej. )

26 minut temu, toptwenty napisał:

Ukryta Zawartość

Fajne, jak to się robi?:)

Ukryta Zawartość

Trzy kolejne strony o dupie Maryny dzięki pracowitości Kolegi Jezza. Gratulacje!

P.S.

Nic się dziś nie wydarzyło?

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.