Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, znowu jak jelonki dajecie się złapać na PiSowską popierdółkę. Abo pchacie się w to z własnej głupoty.

Strajk zawieszony, czekamy do września. W międzyczasie inne stare-nowe PiSowskie afery.

Coraz ciekawsze informacje z Podkarpacia, nawet rzepa się ruszyła w tej sprawie. Pojawiły się dwie książki o Mateuszku, Cimoszewicz zorganizował gang polujący na staruszki, Chrzanowski zdaje się nadal nie wpłacił kaucji. Prezes i Kuchciński wysyłają pozwy.

A wy o tym, czy netto czy brutto i czy w grudniu czy w styczniu.

Jestem Europejczykiem.

to w ramach doksztaltu

zestawienia wynika, że nauczyciel stażysta, których w mieście było 118 etatów, zarabiał średnio 2900 zł, nauczyciel kontraktowy (348 etatów) – 3219 zł, nauczyciel mianowany (385 etatów) – 4176 zł, a nauczyciel dyplomowany (2192 etatów) – 5336 zł.

Anita Stanisławska, dyrektorka wydziału edukacji i pożytku publicznego w kieleckim ratuszu wyjaśnia, że w te kwoty wliczane są wszystkie składniki wynagrodzenia, czyli część zasadnicza oraz dodatki: stażowy, funkcyjny, motywacyjny, za pracę w trudnych warunkach, nagrody jubileuszowe, ekwiwalenty za niewykorzystany urlop, odprawy emerytalne oraz wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe.

– Te elementy są sumowane, a potem dzielone przez średnią roczną liczbę nauczycieli zatrudnionych na poszczególnych stopniach awansu zawodowego – wyjaśnia urzędniczka

I przyznaje: – W tym roku średnie pensje wyszły relatywnie wysokie w porównaniu z poprzednim rokiem. Zdecydowały o tym godziny ponadwymiarowe głównie za pracę z uczniami z orzeczeniami z poradni psychologiczno-pedagogicznej. Średnią podbijają też odprawy emerytalne, nagrody jubileuszowe oraz trzynastki – wyjaśnia Stanisławska.

Nie przekłada się na realne pensje

– To statystyka, która nie przekłada się na realne pensje. Bo nie każdy bierze dodatki, odprawy emerytalne i nagrody – komentuje Elżbieta Drogosz, szefowa kieleckiego okręgu Związku Nauczycielstwa Polskiego.

Dodaje, że w ostatnich trzech latach, głównie z powodu wygaszania gimnazjów, sporo nauczycieli odeszło na emerytury, a więc dostali z tego powodu odprawy.

– Do średnich nie ma się co przywiązywać, bo to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Nauczyciel dyplomowany nie zarabia 5 tys. zł – mówi Elżbieta Drogosz.

W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ubiegłym roku miasto na pensje nauczycieli wydało 175 mln zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 minut temu, Jaro_747 napisał:

ojawiły się dwie książki o

jakie dwie, znam jedna.Piatek morawiecki i spolka i ja mam.

Edytowane przez muls
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, muls napisał:

to w ramach doksztaltu

kazdy nauczyciel ma tak ustawiany plan zajęći tak konstruowany etat  przez dyrektorów by na reke dostawał  minimum ok 3 tysi

co roku wraz ze mianą ilości uczniów lub reorganizacją zajęc tak proceder jest powtarzany

np etat + dodatkowe godziny obok w drugiej palcówce

wychowawstwo, kółko itd

najwięcej nauczyciele zarabiają na korepetycjach minimum druga pensja

1 minutę temu, muls napisał:

jakie dwie, znam jedna.Piatak morawicki i spolka i ja mam.

Druga książka to "Delfin. Mateusz Morawiecki" autorstwa Piotra Gajdzińskiego.

Dziennikarz i specjalista od wizerunku Piotr Gajdziński był przez wiele lat rzecznikiem banku BZ WBK, także wówczas gdy kierował nim Morawiecki. W książce „Delfin. Mateusz Morawiecki” Gajdziński ujawnia kulisy pracy Morawieckiego w banku.

Pisze m.in. o wielu biznesowych porażkach Morawieckiego, inspirowaniu przez prezesa nieprawdziwych przecieków na rynek finansowy oraz bliskich relacjach z politykami PO, w tym z Donaldem Tuskiem, Janem Krzysztofem Bieleckim i Grzegorzem Schetyną.

Gajdziński sugeruje, że Morawiecki odchodząc z prezesury BZ WBK dostał od hiszpańskich właścicieli banku obietnicę kilku milionów odprawy. Pieniądze mają być zdeponowane na koncie.

Jestem Europejczykiem.

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

ięcej nauczyciele zarabiają na korepetycjach minimum druga pensja

ty juz dawno slawus powinienes sie do nich udac.

a tu mamy obraz co nas czeka

ekspertyzie "European Progress Monitor" autorstwa Holgera Schmiedinga i Floriana Hense z hamburskiego banku prywatnego Berenberg informuje w piątek niemiecki dziennik "Die Welt".

"Europa jest lepsza niż opinia o niej. Wiele spraw zmierza we właściwym kierunku" - stwierdzają ekonomiści. Ich zdaniem nasz kontynent byłby dziś w stanie poradzić sobie z "normalnym kryzysem finansowym". "Europa jest znacznie lepiej przygotowana niż w 2007 lub w 2013 roku" - czytamy w raporcie.

Niemcy należą zdaniem ekonomistów do krajów, które "spoczywają na laurach". W rankingu opracowanym przez autorów ekspertyzy RFN zajmuje pod względem gospodarczej kondycji drugie miejsce, ale pod względem gotowości do reform zaledwie 20. miejsce.

Schmieding uważa, że kilku krajom grozi "polski los". Pod tym pojęciem rozumie następującą sytuację: "Rozsądny rząd nie wydaje nadwyżek, ale zostaje zastąpiony przez rząd populistyczny, który roztrwania pieniądze".

PiS poluzował finansowe cugle

"Tak było w Polsce, gdzie w latach 2007 - 2014 rząd Donalda Tuska, obecnego przewodniczącego Rady Europejskiej, nie pozwalał sobie na trwonienie pieniędzy. Jego następcy z populistycznej partii PiS, która od 2015 roku ma większość parlamentarną, poluzowali cugle, przede wszystkim poprzez kosztowne nowe projekty emerytur" - tłumaczy "Die Welt".

Zdaniem ekonomistów polityka polskiego rządu nie doprowadziła dotychczas do jakiejś decydującej zmiany w sytuacji Polski, która pod względem fiskalnym znajduje się w wyraźnie lepszej sytuacji niż średnia unijna. "Rachunek jeszcze nadejdzie, gdyż obietnice emerytalne mają długofalowe skutki" - zauważają autorzy.

Schmieding uważa, że "polski los" może czekać Irlandię, Holandię, w pewnym stopniu Danię i także Niemcy. Ekonomista radzi tym krajom, by działały "prewencyjnie" i wykorzystały istniejące zasoby do wczesnego kształcenia dzieci i rozbudowy infrastruktury na prowincji.

Ekonomiści ostrzegają Niemcy przed dalszą rozbudową świadczeń socjalnych. Ich zdaniem państwo niemieckie już teraz wydaje w porównaniu z innymi krajami zbyt dużo na ten cel.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Jaro_747 napisał:

Druga książka to "Delfin. Mateusz Morawiecki" autorstwa Piotra Gajdzińskiego.

Dziennikarz i specjalista od wizerunku Piotr Gajdziński był przez wiele lat rzecznikiem banku BZ WBK, także wówczas gdy kierował nim Morawiecki. W książce „Delfin. Mateusz Morawiecki” Gajdziński ujawnia kulisy pracy Morawieckiego w banku.

Pisze m.in. o wielu biznesowych porażkach Morawieckiego, inspirowaniu przez prezesa nieprawdziwych przecieków na rynek finansowy oraz bliskich relacjach z politykami PO, w tym z Donaldem Tuskiem, Janem Krzysztofem Bieleckim i Grzegorzem Schetyną.

Gajdziński sugeruje, że Morawiecki odchodząc z prezesury BZ WBK dostał od hiszpańskich właścicieli banku obietnicę kilku milionów odprawy. Pieniądze mają być zdeponowane na koncie.

dobra jutro kupuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls
41 minut temu, slawek.xm napisał:

dla ciebie są jeszcze mniej wiarygodni zapewne

Poprzedniego sondażu gdzie kolejność liderów była odwrotna Pan Obiektywny Inaczej już "nie zauważył".

Oj pisowszczyki dzisiaj jakies podniecone ...

.wejście wiosenne na pomnik zaliczone dziś (prezesowi kampanie cmentarną zepsuto)

sondaże i to z dwóch sondażowni nie na rąsie "jak życ panie prezesie jak żyć?"

sławus czytałem twoje wypociny na temat szkolnictwa z ostatnich kilku godzin to siąsc i płakac ...nie opisze tego i to łagodnie żeby nie zostać ukarany....mam czasem skojarzenia ze ty i 747 zwany numerkiem to jeden i ten sam człek (troll pis-owy)

szczytem debilizmu juz jest podejrzewanie nauczycieli o alarmy bombowe ...to tylko może sie posunąć do tego ....śmietanka pis-owa

6 minut temu, asterix1 napisał:

zytem debilizmu juz jest podejrzewanie nauczycieli o alarmy

utrzymuje  stan sredni na wschod od zawichosty.

Edytowane przez muls
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Bobcat napisał:

Poprzedniego sondażu gdzie kolejność liderów była odwrotna Pan Obiektywny Inaczej już "nie zauważył".

za chwilę będzie nastepny , który wskaże ,że pis prowadzi dalej 6 procentami

a prawda jest taka ,że jezli wies pójdzie na wybory to wszystkie te sondaże szlag trafi i połowę mandatów dostanie pis

problem w tym ,ze rolników przekonac do poparcia jakiejkolwiek idei jest duzy problem

a kur...nie wsi z powodu braku ochrony polskich producentów na oba ostatnie rządy jest ogromne

Zadna partia nie docenia do końca tego potencjału a obietnice pis tez są debilnie skonstruowane i na tym polu pis nie odrobił lekcji, opozycja natomiast nawet nie podjęła tematu

a problem z rolnictwem w nastepnych latach będzie coraz bardziej widoczny nauczyciele przy tym to malutki pan pikus

reforma krus będzie atakiem serca dla wszystkich którzy spróbują ja przeprowadzić

zobaczymy kto sie odwazy na samobójstwo polityczne ?

32 minuty temu, slawek.xm napisał:

tvn podał kto wygrałby batalię o fotel przydenta

Porównywanie kogoś kto zapowiedział że będzie kandydował z kimś kto takiej deklaracji nie złożył mówi dokładnie o niczym.

Poza tym należy zauważyć że to czy Tusk będzie startował w wyborach prezydenckich zależy wyłącznie od Tuska, podczas gdy marionetka  Długopis zdany jest na łaskę i niełaskę (wiadomo: łaska pańska na pstrym koniu jeździ) Prezesa, który gdy mu się odwidzi w ogóle go nie wystawi.

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

za chwilę będzie nastepny , który wskaże ,że pis prowadzi dalej 6 procentami

Albo że jest dokładnie odwrotnie.

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

połowę mandatów dostanie pis

Wishful thinking.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Bobcat napisał:

Porównywanie kogoś kto zapowiedział że będzie kandydował z kimś kto takiej deklaracji nie złożył mówi dokładnie o niczym.

Poza tym należy zauważyć że to czy Tusk będzie startował w wyborach prezydenckich zależy wyłącznie od Tuska, podczas gdy marionetka  Długopis zdany jest na łaskę i niełaskę (wiadomo: łaska pańska na pstrym koniu jeździ) Prezesa, który gdy mu się odwidzi w ogóle go nie wystawi.

a więc i z jednej i z drugiej strony jest to gdybanie

jednak wynik propagandowy zaprezentowany przez tvn to sranie do własnego gniazda i lepiej było tego badania nie robić a juz na pewno nie prezentować ale korciło ich po wystąpieniu ryżego sierściucha

głupota opozycji jest jednak przeogromna i przegracie na własne zyczenie

dawno w Polce nie było tak durnego ograniczonego i poszatkowanego obozu przeciwnego władzy

17 minut temu, muls napisał:

utrzymuje  stan sredni na wschod od zawichosty.

Na Bugu we Włodawie ubyło osiem.

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

jednak wynik propagandowy zaprezentowany przez tvn to sranie do własnego gniazda i lepiej było tego badania nie robić

Na tę sprawę można spojrzeć dwojako. Albo tak jak Ty, albo można uznać to za dowód obiektywizmu i rzetelności dziennikarskiej TVN który podaje również informacje dla swojej opcji niekorzystne. Wyobrażasz sobie niedobrą dla PiS informację na antenie TVP? Ja nie.

slawek

Twoja wzmożona aktywność na forum świadczy wręcz o czymś przeciwnym.O tym,że macie pietra,że się boicie przegranych wyborów.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Bobcat napisał:

albo można uznać to za dowód obiektywizmu i rzetelności dziennikarskiej TVN który podaje również informacje dla swojej opcji niekorzystne

dla mnie jest to jednak poważny błąd polityczny tym bardziej ,że tvn jasno popiera pokemony

popatrz na konstrukcję komentarza sondażu podkreslenia i boldowania , ...taki przykład z ostatniej chwili ?

2 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

slawek

Twoja wzmożona aktywność na forum świadczy wręcz o czymś przeciwnym.O tym,że macie pietra,że się boicie przegranych wyborów.

prawda jest taka ,ze mam gdzieś polityke wybory i cały ten cyrk

ale  na As w watkach tematycznych tak mało się dzieje ,ze sledze tez bocznicę

a ilośc kuriozalnych opinii politycznych jakie czytam w tym wątku dopinguje mnie do reakcji

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

dla mnie jest to jednak poważny błąd polityczny

Jestem innego zdania. 

Gdyby TVN nie podało wyniku tego sondażu - byłoby to natychmiast podchwycone przez TVP i inne popierające reżim media na zasadzie "patrzcie jaki TVN jest "obiektywny"".

4 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

slawek

Piszę o tym nie od dziś.

PiS tak potężnie dostanie w dupsko, że się nie nadąży oblizywać.

A po przegranej Prezesa powieszą na tym całym pomniku.

Stąd wysyp takich różnych gamoni, sterydów, glazurników, itede.

Tu taj dla jeleni robionych przez Mateuszka w konia kilka wątków z książki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, asterix1 napisał:

sławus czytałem twoje wypociny na temat szkolnictwa z ostatnich kilku godzin to siąsc i płakac

to se jeszcze poczytaj skoro tak dobrze działa ci to na samouczucie

https://www.rp.pl/Rzad-PiS/190519937-Wiceminister-edukacji-Wlasciwie-wiekszosc-postulatow-zwiazkow-wprowadzilismy.html

Zaciekawił mnie wątek puszczania w obieg przez Mateuszka fake newsów na temat rynku finansowego. Tak na moje oko to przestępstwo i powinna się tym zająć KNF. Ale jak się ma tym zająć, skoro ma inne problemy na głowie. Typu szwindle przy wynajęciu siedziby i podejrzana działalność byłego prezesa.

Jestem Europejczykiem.

obawiam ze czyszczenie tych szwindli zatka wszelka dzialalnosc wszelkich sluzb na nastepna dekade

ale daleko siegac........i te ronczusie

Kłamca i bankster – o premierze Morawieckim klientka BZ WBK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls

jako ze tak dobrze zapowiadajacy sie zamach na Cimoszewicza nie wyszedł jeszcze raz bo w TVP nie bedzie a jakos temu bardziej wierze.

Natychmiast udzieliłem pomocy osobie poszkodowanej i udzieliłem tej pomocy skutecznie - mówił w "Faktach po Faktach" w TVN24 Włodzimierz Cimoszewicz. Były premier odniósł się do pojawiających się w mediach zarzutów, że jakoby miał uciec z miejsca wypadku. W sobotę Cimoszewicz potrącił na przejściu dla pieszych w Hajnówce 70-letnią rowerzystkę. W minioną sobotę Cimoszewicz potrącił rowerzystkę na oznakowanym przejściu dla pieszych w Hajnówce. Jeszcze w dniu wypadku śledztwo wszczęła Prokuratura Okręgowa w Białymstoku. Prowadzone jest w sprawie, czyli nikomu nie postawiono dotąd zarzutów, a poszkodowana 70-letnia kobieta i były premier zostali przesłuchani w charakterze świadków. Według "Super Expressu" 68-letni polityk miał uciec z miejsca wypadku i taki zarzut zdaniem gazety może postawić mu białostocka prokuratura. (http://www.tvn24.pl)

Ukryta Zawartość

a tu Migalski przytomnie zauwazył w sprawie altruizmu morawieckeigoi cyrku w expresie

No to żaden skandal. A nawet już pewne, że ustawka. Domyśliłem się po tym, że dzieci nie mają wypikselowanych twarzy. Zatem cofam swoje słowa współczucia dla Mateusza Morawieckiego. Cisną mi się na usta inne" – komentuje politolog i były europarlamentarzysta.

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Coraz ciekawsze informacje z Podkarpacia, nawet rzepa się ruszyła w tej sprawie. Poj

Coraz więcej wątpliwości wokół afery obyczajowej w PiS. Zadziwiająco niskie wyroki dla gangsterów

Ukryta Zawartość

mozna powiedziec ze idzie sie usmiac ale zaraz nam to glazior wytlumaczy.

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

to se jeszcze poczytaj skoro tak dobrze działa ci to na samouczucie

Ukryta Zawartość

I kto to mówi?ta pani tak samo prawdomowna jest jak jej szefowa co do Brukseli spieprza 

Jakie postulaty rząd spełnił ?

Chyba ta miska ryżu która nam obiecał dzielny rycerz spod Grunwaldu pinokio im i nam pozostanie

Teraz czekamy na otwarcie roku szkolnego we wrześniu...głodny szkodnik prawdopodobnie ucieknie z kraju lecz burdel po jej dokonaniach będzie przez wiele lat się ciągnął...

Slawus a może przypomnisz ile to samorządy doplacaja do tej pseudo reformy pisowskiej jak już jesteśmy przy tym temacie?

Ukryta Zawartość

45 minut temu, asterix1 napisał:

ypomnisz ile to samorządy doplacaja do tej pseudo reformy pis

a ty sadzisz ze wie jak w jego prasie o tym nie ma a jego to g..o obchodzi..

Edytowane przez muls
Gość

(Konto usunięte)
50 minut temu, asterix1 napisał:

Slawus a może przypomnisz ile to samorządy doplacaja do tej pseudo reformy pisowskiej jak już jesteśmy przy tym temacie?

za mało ?

koszty utrzymania szkół oraz nauczycieli powinny ponosić samorządy oraz częściowo rodzice

szkoły społeczne

jesli utrzymamy dofinansowanie kadego dziecka to pomysł na takie szkoły jest sensowną alternatywą

nie pytaja cie co powinn0o tylko ile kosztowalo.Musisz jeszcze raz isc na korepetycje.Jak powinno byc zapytaja cie przy nastepnej reformie.Bo ta jest udana.

Edytowane przez muls
10 godzin temu, slawek.xm napisał:

prawda jest taka ,ze mam gdzieś polityke wybory i cały ten cyrk

ale  na As w watkach tematycznych tak mało się dzieje ,ze sledze tez bocznicę

a ilośc kuriozalnych opinii politycznych jakie czytam w tym wątku dopinguje mnie do reakcji

To może spróbuj napisać coś ciekawego i inteligentnego w wątkach tematycznych.Może ci się uda.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.