Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, sterreydon napisał:

Nie bardzo żałuję że tak trudno się wciąć w te kulturalne inaczej dyskursa naszych POpatriotów tutaj. Ileż tutaj mowy miłości, merytoryczności- ciut jak między Donkiem i Schetyną- oba poprawni.. a jednak ?

No to się nie wciskaj ze swoimi żałosnymi odzywkami. Kolejny biedaczek skrzywdzony przez siepaczy Tuska :-))).

Jestem Europejczykiem.

Gość glazior

(Konto usunięte)

eń awansuwynagrodzenie bruttowynagrodzenie netto (na rękę)

nauczyciel stażysta2538 zł1834 zł

nauczyciel kontraktowy2611 zł1885 zł

nauczyciel mianowany2965 zł2132 zł

nauczyciel dyplomowany3483 zł2492 zł

Tabela minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli według rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej - obowiązuje od 1 stycznia 2019 r. (KLIKNIJ, ABY POWIĘKSZYĆ)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls
25 minut temu, slawek.xm napisał:

tak wyglada poczatek historii rysiu

Próbujesz zaklinać rzeczywistość wklejaniem załganej reżimowej propagandy. Poza akolitami PiS nikt w to nie wierzy.

Gość glazior

(Konto usunięte)
1 minutę temu, muls napisał:

Tabela minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli według rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej - obowiązuje od 1 stycznia 2019 r. (KLIKNIJ, ABY POWIĘKSZYĆ)

podskakujacy na nozce z okrzykiem..... teraz ja teraz ja. 

?????????

31 minut temu, slawek.xm napisał:

co mam napisać? ze mijasz się z prawda? kłamiesz ? nie wiesz ? czy manipulujesz?

akcja strajkowa została zaplanowana juz w 18  grudnia 2018

znp

"ZNP rozpoczyna Ogólnopolską Akcję Protestacyjną Pracowników Oświaty. Żądamy wzrostu wynagrodzeń na poziomie 1000 zł od stycznia 2019 roku."

gdzie tu jest cokolwiek w temacie "prosimy o rozmowy"?

juz 20 grudnia 2018 znp samo przyznaje uwaga

"Zgodnie z tzw. rozporządzeniem płacowym MEN od 1 kwietnia 2018 r. stawki minimalnego wynagrodzenia zasadniczego wzrosły o 5,35 proc."

a więc dwa dni po rozpoczęciu akcji protestacyjnej znp przyznaje ze nauczyciele mieli podwyżkę pół roku wczesniej

dalej w swoim piśmie do minister znp znów przynaje ,że "Podobne podwyżki ministerstwo planuje w 2019 roku"

tego samego dnia 20 grudnia

"Związek Nauczycielstwa Polskiego zaprosił pana premiera Mateusza Morawieckiego na posiedzenie Prezydium ZG ZNP w poniedziałek, 7 stycznia 2019 roku (początek posiedzenia o godz. 11.00).

W ciągu trzech dni bez żadnych konsultacji decyzje zostały podjęte ?

7 stycznia

znp

7 stycznia 2019 roku premier Mateusz Morawiecki nie skorzystał z zaproszenia i nie pojawił się na posiedzeniu Prezydium ZG ZNP, by porozmawiać o napiętej sytuacji w oświacie oraz o zarobkach nauczycieli.

pretensja do premiera ,że nie przyjechał tylko asygnował do rozmów minister oświaty

Natomiast minister edukacji, na spotkaniu które zorganizowała o tej samej porze, przedstawiła to co proponuje w projekcie rozporządzenia płacowego, czyli podwyżki wynagrodzenia zasadniczego od 121 zł do 166 zł BRUTTO.

Związek Nauczycielstwa Polskiego odrzuca proponowany wzrost wynagrodzeń dla nauczycieli w roku 2019.

tak wyglada poczatek historii rysiu!

Że też reżim nikomo mądrego nam tu nie przyśle, tylko takie propagandowe drewno. Nie ceni się audiofili, oj nie. To już Kreml ma tu lepszą agenturę.

Tak swoją drogą - po ch... te "podwyżki".

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Minimalne wynagrodzenie nauczycieli w 2019 r. w rozporządzeniu

Resort edukacji przekazał do konsultacji społecznych projekt rozporządzenia określającego minimalne stawki nauczycielskich wynagrodzeń. Jako że w  w 2019 r. kwotą minimalnego wynagrodzenia za pracę będzie 2 250 zł., ustala się minimalną stawkę wynagrodzenia zasadniczego właśnie w tej wysokości dla nauczycieli stażystów w drugim poziomie wykształcenia oraz  nauczycieli kontraktowych. Podwyżki wyniosą od 121 zł do 166 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls
Gość glazior

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Jaro_747 napisał:

Nie ceni się audiofili

Te audiofil , jaki masz sprzęt ?

5 minut temu, muls napisał:

podskakujacy na nozce z okrzykiem..... teraz ja teraz ja.

Muls proszę podać źródło !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Bobcat napisał:

Próbujesz zaklinać rzeczywistość wklejaniem załganej reżimowej propagandy. Poza akolitami PiS nikt w to nie wierzy.

http://slok.znp.edu.pl/negocjacje-w-poniedzialek-7-stycznia/

http://slok.znp.edu.pl/page/9/

naści papu , tylko się tym nie udław

3 minuty temu, glazior napisał:

Te audiofil , jaki masz sprzęt ?

Te, PiSowiec, ja słucham muzyki a nie sprzętu. To nie warsztat samochodowy.

Jestem Europejczykiem.

6 minut temu, slawek.xm napisał:

ści papu , tylko się tym nie udław

myslisz o tych pieniadzach slawus ??duzych?Porownywalnych z Lidlem?A czesto mniejszych?

Edytowane przez muls
Gość glazior

(Konto usunięte)
15 minut temu, Jaro_747 napisał:

Te, PiSowiec, ja słucham muzyki a nie sprzętu. To nie warsztat samochodowy.

No ja wiem palikociarzu, ale na jakim ?

To jakaś tajemnica na audiofilskim forum?

Jarku ja brzmią na twoim "audiofilskim" sprzęcie przemowy Gierka,Ceaușescu I Hodży ?

Edytowane przez glazior
2 minuty temu, glazior napisał:

No ja wiem palikociarzu, ale na jakim ?

To jakaś tajemnica na audiofilskim forum?

Tak. Złodzieje z PiS mogą przyjść i mnie okraść, taka ich natura.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, muls napisał:

myslisz o tych pieniadzach slawus ??duzych?

rozbawileś mnie ?

kojarzy mi się to z agentem fbi pytającym przez telefon Farmera "big many"? ?

malutko slawus bo jeszcze nic nie ma o morawieckim i jego altruizmie/.A to takie troche mniej zabawne .Jest.Do rzeczy slawus i moze masz jakies skojarzenie z filmem /

Edytowane przez muls
Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, muls napisał:

malutko slawus bo jeszcze nic nie ma o morawieckim i jego altruizmie/.A to takie troche mniej zabawne .Jest.

dyskusja z kims kto nie rozumie i nie doswiadczył tego czym jest altruizm nie ma żadnego sensu

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

s kto nie rozumie i nie doswiadczył tego czym jest altruizm nie ma żadnego sensu

aaa rozumiem slawus to spadaj jak nie potrafisz...dyskutowac.Altruizm i wychownie przybranych dzieci.Ładnie sie zapowiada.Z cyrkiem w gazetach.

Edytowane przez muls
Gość glazior

(Konto usunięte)
22 minuty temu, muls napisał:

https://www.prawo.pl/oswiata/minimalne-wynagrodzenie-nauczyciela-w-2019-r-podwyzka,304132.html

Dane ze strony którą podałęś

https://www.prawo.pl/oswiata/minimalne-wynagrodzenie-nauczyciela-w-2019-r-podwyzka,304132.html

W 2019 r. wyliczone na podstawie KN i ustawy budżetowej średnie wynagrodzenia nauczycieli wynoszą brutto:

3 045,21 zł dla nauczyciela stażysty;

3380,19 zł dla nauczyciela kontraktowego;

4385,10 zł dla nauczyciela mianowanego;

5603,19 zł dla nauczyciela dyplomowanego.

Muls z tobą jest chyba coś nie tak ?

Edytowane przez glazior

15 minut temu, glazior napisał:

3380,19 zł dla nauczyciela kontraktowego

i to sa te okolice wynagrodzen nauczycieli brutto.Natomiast dane o zarobkach zawieraja dane razem z dodatkowymi zajeciami, godzinami. etc.Naprawde wierzysz ze ktos zarabiajacy pensją 5 tys bedzie strajkował?Mam  rodzine z nauczycielami i widze te 5tys..Zarobki sa porownywalne z zarobkami z Lidla .

Edytowane przez muls
Gość glazior

(Konto usunięte)
7 minut temu, muls napisał:

i to sa te okolice wynagrodzen nauczycieli brutto.Natomiast dane o zarobkach zawieraja dane razem z dodatkowymi zajeciami, godzinami. etc.

A-ha czyli bez dodatków zarabiają tak jak napisałeś , ale naprawdę z dodatkami średnio na rękę zarabiają tak jak ja podałem.

IMG_20190510_202356_HDR.jpg

podane zarobki srednie sa danymi ministerstwa i jako takie sa nieweryfikowalne.I nikt z nimi sie dotychczas nie zgodził.W zadnej szkole a podane przez ministra wywolalo smiech na sali.Co zreszta nie dziwi jak sie widzi siatke plac podana przez ministerstwo..

Edytowane przez muls
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Bobcat napisał:

Ten się śmieje kto się śmieje ostatni.

ci dla ciebie są jeszcze mniej wiarygodni zapewne ?

obraz.thumb.png.094b9f86ff019677b7a75dac0e623c45.png

https://fakty.tvn24.pl/sondaze-dla-faktow-tvn-i-tvn24,106/wybory-do-europarlamentu-najnowszy-sondaz,934415.html

Edytowane przez slawek.xm

a wiosny nie liczysz slawus.Jest jeszcze 3% blad statystyczny.Ale spokojnie slawus spij spokojnie to jeszcz  nie teraz.Nie wejda o 6 rano do ciebie.

Edytowane przez muls

ołowa nauczycieli w Polsce zarabia poniżej średniej krajowej. Druga połowa ma średnio 5 tys. zł brutto. Karierę naukową zaczyna się od głodowej pensji. Najbiedniejszy profesor podwaja ją z małym okładem.

ILE ZARABIAJĄ NAUCZYCIELE? PEŁNY RAPORT W PONIEDZIAŁEK (14 WRZEŚNIA) W PAPIEROWYM WYDANIU "NOWEJ TRYBUNY OPOLSKIEJ" LUB PO WYKUPIENIU ABONAMENTU PIANO.

Według danych GUS statystyczny nauczyciel w Polsce zarabia 4233 zł. Na pytanie, ile zarabia nauczyciel, najczęstsza odpowiedź brzmi jednak: za mało.

Tak uważa 600 tysięcy polskich nauczycieli i dlatego reprezentujący ich Związek Nauczycielstwa Polskiego po wakacyjnej przerwie wznowił akcję protestacyjną i wszedł w spór zbiorowy z rządem.

Wśród postulatów - żądanie 10 proc. podwyżki pensji zasadniczych. Te pensje ustala państwo i od 2012 roku nie były one zmieniane: stażysta - 2265, kontraktowy - 2331, mianowany 2647, dyplomowany 3109 zł brutto (połowa nauczycieli w Polsce to dyplomowani). Wcześniej jednak nauczyciele byli jedną z nielicznych grup zawodowych, których pensje rosły (od 2005 roku zwiększyły się średnio o ok. 1000 zł brutto).

Wypłatę tworzą: wynagrodzenie zasadnicze (zależne od stopnia awansu zawodowego), dodatki (stażowy, motywacyjny, funkcyjny, za wychowawstwo, za uciążliwe warunki pracy), a także nagrody, wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i zastępstwa.

Poza pensją zasadniczą o wszystkich dodatkowych składowych decyduje tzw. organ prowadzący, czyli samorząd: gminny lub powiatowy. Bogate gminy dopieszczają swych nauczycieli, w biednych biedują wszyscy.

Zasady naliczania zarobków nauczycieli z placówek publicznych zapisane są w Karcie nauczyciela.

Ukryta Zawartość

archiwalne z 2015 roku ale daje obraz.

Ukryta Zawartość

31 minut temu, glazior napisał:

Dane ze strony którą podałęś

Ukryta Zawartość

W 2019 r. wyliczone na podstawie KN i ustawy budżetowej średnie wynagrodzenia nauczycieli wynoszą brutto:

3380,19 zł dla nauczyciela kontraktowego;

4385,10 zł dla nauczyciela mianowanego;

5603,19 zł dla nauczyciela dyplomowanego.

To są dane wyliczone teoretycznie na podstawie Karty Nauczyciela - przynajmniej tak wynika z treści tego artykułu. W znanym mi przypadku pensja nauczyciela dyplomowanego, mgr z 45 letnim stażem przy tablicy i dodatkami wynikającymi z KN wynosi netto ok. 3000 PLN.

Ukryta Zawartość

Gość glazior

(Konto usunięte)

https://www.money.pl/gospodarka/ile-naprawde-zarabia-nauczyciel-znp-mowi-co-innego-dane-co-innego-6356087492363905a.html

Ile zarabia nauczyciel? Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, kto odpowiada. W programie "Money. To się liczy" szef ZNP Sławomir Broniarz stwierdził, że nauczyciel, który dopiero zaczyna pracę, może liczyć na 1,8 tys. na rękę. Nawet nauczyciele dyplomowani (najwyższy stopień awansu nauczycielskiego) dostają natomiast według Broniarza ok. 3,5 tys. zł - i to po ostatnich podwyżkach.

Pensje powyżej 5 tys.? Tak, zdarzają się, ale to dotyczy głównie dyrektorów szkół - uważa Broniarz.

Dane mówią jednak co innego. Według opracowania firmy Sedlak & Sedlak na podstawie danych MEN, nauczyciel dyplomowany zarabiał w 2018 r. średnio ponad 5,3 tys. zł brutto. Mniej zarabiał nauczyciel mianowany, ale też znacznie powyżej 4 tys. brutto. GUS podaje z kolei, że mediana zarobków polonistów w szkołach to 4325 zł, ale 25 proc. nauczycieli polskiego dostaje ponad 4,5 tys. Jeszcze więcej dostają oligofrenopedagodzy, czyli nauczyciele osób niepełnosprawnych intelektualnie. Średnio prawie 4,5 tys. brutto, ale 25 proc. zarabia ponad 5 tys.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.