Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana wzmacniacza na klasy D/T tpa3116

jqr

Rekomendowane odpowiedzi

Po awarii wzmacniacza w starym Teleton A3 wymyśliłem, że wymienię całą sekcję wzmacniacza mocy na klasy D. Wcześniej podobny zamontowałem jako wzmacniacz do PCta i byłem zadowolony.

Jak oceniacie taki pomysł - za 40zł swap wzmacniacza i jak oceniacie trudności z tym związane. Zależy mi na pozostawieniu preampa w tym Teletonie, bo pasuje mi do źródeł dźwięku (phono, tuner, linein)

Jeśli zdecydowałeś już na zastąpienie go wzmacniaczem klasy D to TPA3116 jest chyba najlepszym wyborem.

Ja na co dzień na tym gram, jeśli słucham muzy przy okazji. Z powodzeniem zastępuje mi Audiolaba 8200A, który dość mocna się grzeje i zwyczajnie szkoda mi go włączać na prawie cały dzień.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Jak to Bogdan juz napisał, TPA3116 to wzmacniaczyk. Jak chcesz faktycznie D klase to idź w IRS2092, tyle że ten jest bardziej wymagający jeśli chodzi o źródło i zasilanie, potrzeba mu też dobrych dławików na wyjściu. Przerobiłem chyba wszystki typy klasy D oprócz IC-Power, tylko IRS sie jakoś broni. Ostatecznie i tak teraz mam Ugode, troche dlatego bo uszkodziłem przetwornicę zasilającą IRSa, IRS tez troche oberwał i nie chce mi sie naprawiać, troche dlatego że chciałem zrobić porządny wzmacniacz liniowy i jak na razie Ugoda jest moim numerem jeden.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

No tak, ale jak kolega @jqr na wstawić IRS2092 wraz z 500W przetwornicą do swojego Teleton A3?

IRS2092 warto zrobić jako osobny wzmacniacz ale wciskać go do Teleton A3 nie ma jak :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

napraw teletona albo wbuduj "rywala GC" lub np. po prostu GC na LM3886 - nie wiem jakie tam jest zasilanie ,ale odpuść klasę D - Sure jest super , ale potrzebujesz dobrego "sztywnego" zasilania - mam 4 inne kity i są tylko przeciętne - do "oszczędnego słuchania muzy"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.