Skocz do zawartości
IGNORED

trójmiasto czy coś się dzieje ?

namelessclub

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich miło mi poinformowac że TSA czyli trojmiejskie spotkania audio wracaja. Mamy do dyspozycji ciekawa sale w centrum gdanska. Dosyepne godziny o pon. pt od 16 i sob. Nd bez ograniczen. Chetnych do wspolnych odsłuchow zapraszam do wpisywania urzadzen ktore moga przyniesc na spotkanie i sugerowanych terminow. Ja ze swojej strony deklaruje oczywiscie jakis drobny zestawik (to co aktualnie mam na tzw. tapecie). Zapraszam

witam wszystkich miło mi poinformowac że TSA czyli trojmiejskie spotkania audio wracaja. Mamy do dyspozycji ciekawa sale w centrum gdanska. Dosyepne godziny o pon. pt od 16 i sob. Nd bez ograniczen. Chetnych do wspolnych odsłuchow zapraszam do wpisywania urzadzen ktore moga przyniesc na spotkanie i sugerowanych terminow. Ja ze swojej strony deklaruje oczywiscie jakis drobny zestawik (to co aktualnie mam na tzw. tapecie). Zapraszam

o to ciekawe - a gdzie konkretnie w centrum?

mógłbym podrzucić interkonekt, gdyby ktoś był zainteresowany porównaniem np ze swoim

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

o to ciekawe - a gdzie konkretnie w centrum?

mógłbym podrzucić interkonekt, gdyby ktoś był zainteresowany porównaniem np ze swoim

witam # ok. 500 m od „zieleniaka ”

witam # ok. 500 m od „zieleniaka ”

no to jestem do dyspozycji :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Panowie, może zainteresuje Was wynik pomiarów akustycznych naszego studio odsłuchowego

Nom, mnie zainteresował; jeśli można to mam pyt.

1.Rewerberacja poniżej 0,3s ? toż to przecież reżyserka jest :)

Nie byłem jeszcze u Was i postaram się jak najszybciej to nadrobić ;) ale czy to trochę nie za mało :/ ?

2.A na basie tzn. po niżej 80Hz ?

Nom, mnie zainteresował; jeśli można to mam pyt.

1.Rewerberacja poniżej 0,3s ? toż to przecież reżyserka jest :)

Nie byłem jeszcze u Was i postaram się jak najszybciej to nadrobić ;) ale czy to trochę nie za mało :/ ?

2.A na basie tzn. po niżej 80Hz ?

Tak wychodzi. Mierzył nam to człowiek, który na co dzień zajmuje się nagłaśnianiem imprez i nagrywaniem muzyki.

Sprzęt miał profesjonalny i skomplikowany, jak dla mnie. Spędziliśmy nad tym cały dzień dokładając, odejmując,

znowu dokładając i przestawiając ustroje akustyczne.

Oczywiście parę rzeczy można jeszcze poprawić. Wieczorem, albo jutro wstawię kilka fotek, to zobaczysz jak to obecnie wygląda.

Kto słucha, nie błądzi...

Ja dzisiaj byłem i siedziałem z dwie godzinki. Powiem szczerze, że warto się wybrać. Wybór kolumn i wzmacniaczy spory. Prawie połowa tego co można spotkać na audzioszole w Warszawie, tu stoi na stanie. Nie wiem jak to wygląda na pomiarach, ale widać że dużo pracy zostało włożone w przygotowaniu pokoju odsłuchowego. Wielki szacun!

Jak będzie inny sprzęt grał proszę o wiadomość, na pewno odwiedzę jeszcze raz chętnie:)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Bylem, sluchalem i polecam ;) Akustyka pomieszczenia bardzo dobrze wykonana. Zero podbicia na niskiej srednicy, basie,czy jakis dziur spowodowanych modami pomieszczenia. Muzyka zaprezentowana przez dystrybutora doskonale prezentowala mozliwosci sprzetu. Takze warto sie wybrac, szczegolnie ze tylko do soboty jest taka okazja ;)

Witam,

tak jak obiecałem wczoraj, kilka fotek z naszego pokoju odsłuchowego. Pow. 30m2.

post-36576-0-17652300-1315460294_thumb.jpg

post-36576-0-60480600-1315460297_thumb.jpg

post-36576-0-16124600-1315460301_thumb.jpg

człowiek, który na co dzień zajmuje się nagłaśnianiem imprez i nagrywaniem muzyki.

Po tym już się domyśliłem dlaczego taki czas pogłosu.

Oczywiście parę rzeczy można jeszcze poprawić. Wieczorem, albo jutro wstawię kilka fotek, to zobaczysz jak to obecnie wygląda.

tak jak obiecałem wczoraj, kilka fotek z naszego pokoju odsłuchowego. Pow. 30m2.

Myślę że nie ma co poprawiać, myślałem tylko że zapomniano o dyfuzji..., ale teraz po fotkach dokładnie widać ze stosunek (ilość) dyfuzji do absorbancji jest dobry ;)

Pokój (pozwolę sobie na taką luźną wypowiedz) - "jak ta lala" :)

Chętnie zawitam. (oczy nacieszone ;P, teraz pozostało jeszcze tylko uszy usatysfakcjonować ;) )

Pozdrawiam, Andrzej

Nieważne, jak się to pisze, najważniejsze jak gra. Przede wszystkim w ten sposób do tego podchodzimy.

Parę pomysłów na zmiany jeszcze mamy, ale powoli...

A, dla wszystkich entuzjastów prezentacji Bryston i PMC mam dobrą wiadomość, bo dystrybutor zgodził się aby zestaw stał u nas o tydzień dłużej,

czyli do 17 września.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam, powoli czas ruszyć ze spotkaniami

Motywem przewodnim najbliższego będzie ... okablowanie, miłe i łatwe w przenoszeniu, więc nie będzie większego problemu z dotarciem do celu. Ograniczymy się do kabli głosnikowych i IC. System będzie zestawiony pod kątem uwydatnienia zmian jakie zachodzą w brzmieniu po zmianie przyłączy - zapraszam do wpisywania propozycji przewodów z jakimi uczestnicy przybędą na spotkanie.

Pozdrawiam i zapraszam!

Witam, powoli czas ruszyć ze spotkaniami

Motywem przewodnim najbliższego będzie ... okablowanie, miłe i łatwe w przenoszeniu, więc nie będzie większego problemu z dotarciem do celu. Ograniczymy się do kabli głosnikowych i IC. System będzie zestawiony pod kątem uwydatnienia zmian jakie zachodzą w brzmieniu po zmianie przyłączy - zapraszam do wpisywania propozycji przewodów z jakimi uczestnicy przybędą na spotkanie.

Pozdrawiam i zapraszam!

a propozycja czasu i miejsca od organizatora?

A miejsca nie podali :(

po moim pierwszym wpisie przeczytałem wątek

i odniosłem wrażenie że jest on ....

dziwny?

ale co tam...

to rozmyslamy (czyt: klepiemy posty) czy ustalamy nastepny termin spotkania TSA? Tak jak poprzednio wpisujemy się w wątku lub na priv co do miejsca jest ono podawane sms na prywatne telefony-czyż to nie doskonały sposob!?

to rozmyslamy (czyt: klepiemy posty) czy ustalamy nastepny termin spotkania TSA? Tak jak poprzednio wpisujemy się w wątku lub na priv co do miejsca jest ono podawane sms na prywatne telefony-czyż to nie doskonały sposob!?

Ustalajmy, tylko godzina 17 to trochę za szybko, da się później?

Czy na ostatnim spotkaniu był Audiograde ze swoimi kablami?

a gdzież miałbym być?

info jest chyba dla wtajemniczonych

:-)

A jak wyglada sala odsluchowa ? Czy w ogole jest przystosowana do odsluchow ? Bo moze tez wpadlbym ze swoim DIY ;) Dolphina TLka posluzy jako sub do moich monitorkow :D

• 1 miesiąc później...

Jeśli jeszcze ta wiadomość tu nie pojawiła się, to spieszę donieść o nowej lokalizacji salonu 'Hi-Fi Ja i Ty', który obecnie znajduje się na Grunwaldzkiej 487A (obok Bimetu). Dzieje się tu sporo dobrego dźwięku. Zainteresowanych zapraszam do nas w realu, jak i wirtualu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam i pozdrawiam!

Rzeczywiście staramy się by coś się u nas działo. W nowym miejscu w Gdańsku z nowymi urządzeniami, z nowymi pomysłami na prezentację dźwięku. Dotarły do nas długo oczekiwane Vari Bassy portugalskiej firmy Vicoustic. Oczekiwania były duże... Ich działanie, wpływ na prezentację audio przerosło naszą wyobraźnię. Punkt zwrotny. Łatwo pokazać jak działają. Wystarczy je wynieść i ponownie wnieść do pokoju. Zapraszamy

aaa i jestem z branży- tyle, że w ustawieniach coś szwankuje (żeby nie było niedomówień)

• 2 tygodnie później...

Witam i pozdrawiam!

Rzeczywiście staramy się by coś się u nas działo. W nowym miejscu w Gdańsku z nowymi urządzeniami, z nowymi pomysłami na prezentację dźwięku. Dotarły do nas długo oczekiwane Vari Bassy portugalskiej firmy Vicoustic. Oczekiwania były duże... Ich działanie, wpływ na prezentację audio przerosło naszą wyobraźnię. Punkt zwrotny. Łatwo pokazać jak działają. Wystarczy je wynieść i ponownie wnieść do pokoju. Zapraszamy

aaa i jestem z branży- tyle, że w ustawieniach coś szwankuje (żeby nie było niedomówień)

Byłem tam jakoś w zeszłym tygodniu przejeżdżając przez oliwę. Tak po prostu aby zobaczyć czy mają coś ciekawego. Planowałem szybko rzucić okiem i jechać dalej. Stanęło na tym, że spędziłem tam 3 godziny. Rozmowa z panem Jackiem na temat sprzętu, odbierania muzyki, akustyki, ludzkich zachowań była tak ciekawa, że odłożyłem swoje plany na ten czas. Coś co się nie zdarza praktycznie w zapędzonym komercyjnym świecie. To były naprawdę 3 godziny spędzone z ciekawym człowiekiem. Przy okazji tego posłuchaliśmy systemu składającego się si olive 3d, "niemieckim rebrandingiem yagina na kt88" i niewygrzanymi kolumnami Divine Acoustics Electra 2. Z kolumnami spotkałem się pierwszy raz. Oceniając je po jakości wykonania i dźwięku myślałem że kosztują ok 5 tys za parę. Jak się okazało nie. System grał z nadspodziewaną sterofonią i zaskaiwał ilością poukładanych planów muzycznych. Urzekająco jak na cenę. Jako sceptyk w temacie zasilania, bezpieczników i wszelakiej kabelkologii nawet nie interesowałem się drutami podłączonymi do tego. Wiem tylko że sieć była dedykowana i kabelki z lepszej półki.

W czasie "przerwy na papierosa" pojawił się temat zasilania i bezpieczników. Pan Jacek zaproponował że zrobi test pokazujący mi "niewiernemu Tomaszowi" zmianę jaka się pojawi się po wymianie bezpiecznika we wzmacniaczu. Z "wrodzonej grzeczności" zgodziłem się na ten przegrany wg. mnie pokaz audiofilskiego voodoo. I co? I odszczekuję sam sobie swoje przekonanie że to nie może mieć wpływu. Ma i da się to zauważyć. Scena stała się wyraźniejsza, bardziej zarysowały się wszystkie instrumenty. Pomimo, że wykształcenie inżyniera elektronika nie pozwala mi na takie zabobony. Warto gdy już poukłada się sprawę z zasilaniem zastanowić się nad wymianą absurdalnej sprawy jak bezpiecznik. W końcu łańcuch jest tak dobry jak najsłabszy element. Ale trzeba pamiętać, żeby zrobić to faktycznie wtedy gdy reszta też jest na przyzwoitym poziomie. System gra nie jeden element, czy to wzmak czy nikczemny bezpiecznik.

Tu uwaga dla pana Jacka: jeżeli jest możliwość podpięcia sprzętu do standardowej sieci a potem przepięcie do dedykowanej to byłby szybki sposób na pokazanie że to działa jako "wisienka na torcie".

Z rozpędu przetestowaliśmy jeszcze różnice jak się pojawi po podłożeniu pod źródło i wzmak podkładek z ceramicznymi kulkami ale to już było poza moją percepcją postrzegania zmian.

Sumując ten przydługi wpis. Jeżeli jesteście w okolicach Oliwy w Gdańsku wpadajcie porozmawiać z ciekawym człowiekiem, zobaczyć fajne kolumny, i jak się uda poekesperymentować ze sprzętem w bardzo dobrze zestrojonym akustycznie pomieszczeniu. Gwarantuję, że nie poczujecie się jak "petent" co się zdarza w innych salonach audio.

Ps. Wiem że wpis ma bardzo pozytywny i zachęcający wydźwięk a to w polskiej mentalności ma wymiar negatywny. Ale powiem mocno w d....e ma to. Trzeba chwalić dobre rzeczy nawet gdy nie ma się w tym interesu.

.

Witam. Podpisuje się obiema rękami pod tym co napisał dankam. Jestem od czasu do czasu gościem u Pana Jacka i potwierdzam jego fachowość. Można tam spędzić bardzo przyjemnie czas słuchając muzyki z różnego sprzętu, porozmawiać, otrzymać fachowe porady. Zanim wymieniłem sprzęt na nowy miałem możliwość słuchania różnych konfiguracji przed podjęciem ostatecznej decyzji i to u mnie w domu. Pan Jacek tak długo rozmawiał ze mną o moich zainteresowaniach muzycznych i brzmieniowych że w końcu wiedział jakiego mniej więcej potrzeba mi sprzętu i tak też się stało. U mnie w domu poprzestawiał co tylko można było aby otrzymać jak najlepszy dźwięk. Udowodnił jak ważnym elementem jest akustyka pomieszczenia, najpierw wkładając za prawą kolumnę co było pod ręką łącznie z pościelą a moja szczęka opadała coraz niżej. Sumując polecam odwiedzanie salonu hi-fi jaity . Można tam organizować odsłuchy sprzętu ( miałem okazję być kilka razy ) i wymieniać swoje doświadczenia. Byłem w kilku innych salonach w trójmieście i niestety nie mogę o nie których powiedzieć tak dobrego słowa jak o Panu Jacku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.