Skocz do zawartości
IGNORED

Project 5.1 ustawienia

blackromek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam prośbę o kilka rad .

Zakupiłem projecta 5.1 + ortofon bronze

Montaż wkładki odbył się w sklepie + ustawienia .W domu gramofon ustawiłem na wypoziomowanej platformie antywibracyjnej

sam gramofon według poziomicy też wypoziomowany , wagą elektroniczną sprawdziłem nacisk igły 1.572 i teraz moje problemy , ciężarek antyskatingu cały czas się rusza wibruje nie wiem czy tak ma być czy nie , problem numer dwa płyty są strasznie pofalowane co widać podczas odtwarzania czy jest to winna kiepskiej jakości płyt czy złych regulacji . Problem trzeci ogólnie kiepska jakości odtwarzanej muzyki brak basu czytelnej góry ogólna suchość przekazu , gramofon podłączony pod integrę z wyjściem phono Cav a 12 wkładka nowa nie wygrzana co jest powodem złej jakości muzyki brak przedwzmacniacza (będę go nabywał teraz) nie wygrzanie wkładki czy też złe regulacje gramofonu

P.s Proszę o polecenie przedwzmacniacza do tej wkładki muza rock-metal budżet 2000-3000 używane jak najbardziej

https://www.audiostereo.pl/topic/123065-project-51-ustawienia/

Tak słuchałem ale wiadomo sprzęt towarzyszący był bardzo dobry jak i pomieszczenie

Jest to mój pierwszy gramofon i na początku chciałbym ogarnąć ustawienia niestety nie mam znajomych z gramofonami więc zostaje mi metoda prób i błędów i internet , co do jakości wiem że przedwzmacniacz jest konieczny i już się za nim rozglądam ,teraz głównie chodzi o kalibrację może w transporcie coś się przestawiło ciężarek chyba powinien być nieruchomy a płyta tak nie falować na talerzu

Płyty bywają pofalowane niestety. Jeśli kręcący się talerz bez płyty jest stabilny i nie faluje to nie ma problemu. Wracając do mojego pierwszego pytania.

Sprawdzałeś bez platformy antywibracyjnej? Postaw gramofon na półce bez platformy choć na chwilę i sprawdź.

W pierwszej kolejności sprawdź, czy gramofon jest należycie wypoziomowany. Nóżki są ruchome - możesz nimi regulować poziom. Ciężarek powinien spoczywać bez ruchu.

Co do kwestii sonicznych to

1. wkładka mogła się przestawić w transporcie,

2. sprawdź czy ustawienie siły nacisku wkładki jest właściwe,

3. może to kwestia kiepskiego pre - ampu.

U mnie też gra pro ject 5.1 z ortofonem bronze i wszystko jest ok. Do tego pre amp Nuda i lampowy wzmacniacz.

Bez platformy nie sprawdzałem platforma taka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak wrócę z pracy sprawdzę bez platformy

Nacisk sprawdzałem wagą elektroniczną 1.572 więc niby w normie dla tej wkładki pytanie do gzrech a ty jaki masz ustawiony nacisk jak sprawdzić czy z wkładka się nie przestawiła coś jest nie w porządku bo ciężarek rusza się cały czas podczas odtwarzania płyt

Ukryta Zawartość

Nacisk ustawiam przy pomocy wagi. Co do wartości nacisku, to ustaliłem w oparciu o ulotkę w pudełku dla wkładki,

Jeżeli chodzi o ustawienie samej wkładki to używam pro ject align - it. Na tzw. oko nie stwierdzisz czy wkładka się przestawiła podczas transportu. Ja bym ponownie uderzał ponownie do sklepu, żeby sprawdzili w czym problem.

Piszesz, że masz pofalowane płyty - to może powodować niestabilność ciężarka antyskatingu i problemy z dźwiękiem.

Ortofon bronze to co najmniej przyzwoita wkładka i całość powinna dobrze grać.

Oczywiście, że bujanie ciężarka to efekt pofalowanej płyty. Dokręcanie docisku na szpindlu może potęgować efekt pofalowania!

Zapodaj płytę prostą ;)

Wkładka musi się wygrzać, charakter dźwięku na pewno się zmieni.

Sprawdź z innym preampem.

Wzmacniacz hybrydowy z pre phono tylko mm , ale wiem że ustawianie dźwięku na nim nie ma sensu bo pre w nim zamontowane może być niskiej jakości dla tego zamówiłem projekta phono box tube ds jutro ma być u mnie

Jeszcze jedno pytanie do gzrecha w tym konkretnym gramofonie antyskating ustawia się tylko tym ciężarkiem na żyłce i kontroluję się jego wagę tym ciężarkiem czy oprócz tego jest jeszcze jakaś regulacja

Na metalowym trzpieniu, na którym wisi żyłka są karby - właśnie do ustawienia antyskatingu. Na początek pozycja środkowa...

Najmniejszy a-skating jest na wewnętrznym karbie (choć wg mnie i tak za duży, dlatego mam lżejszy ciężarek)

OK mam na środkowym

Sprawdza się to opuszcza ramię nad płytę bez dotykania rowków jeśli ramię czeka na rowek nie ucieka w żadną z stron to jest w miarę dobrze tak ?

W pro ject ustawiasz antyskating tak jak pisał burz. To kwestia zawieszenia ciężarka na odpowiednim rowku na tzw. trzpieniu. Wybór rowka uzależniony jest od masy konkretnej wkładki. W wypadku ortofona bronze będzie to rowek środkowy i to cała filozofia. Wszystko masz w instrukcji.

Jeszcze jedna uwaga a propos ramienia w pro ject. Z uwagi na materiał zastosowany do jego budowy ma ono tendencję do tego, że po pewnym czasie podczas opuszczania ramienia na początek płyty ramię "ucieka" na zewnątrz. Nie jestem specjalistą, ale to pewnie kwestia naelektryzowania się ramienia. Jest na to prosty i skuteczny sposób - należy w miejscu, gdzie ramię dotyka tzw. windy przetrzeć wacikiem nasączonym spirytusem kosmetycznym, tak samo plastikowy element windy.

Daj znać, jak zagra nowy pre.

@blackromku - możesz porównać brzmienie z Twojego gramofonu z brzmieniem z cd?

Nie musi być ten sam tytuł.

Ot - płyty z jednej stajni, z podobną dynamiką.

Jeśli jest różnica typu "niebo a ziemia" - obstawiam zły nacisk iglaka. Lub śpilaka - jak kto woli:-)

Na wagach elektronicznych nie do końca można polegać, moim skromnym zdaniem.

Płytą testową.

Ja takowej jeszcze nie mam, dlatego polegałem na słuchu ustawiając tak, żeby kanały miały jednakową głośność.

Ja mam ze cztery, ale i tak wolę po Twojemu:-)

Jutro prawdopodobnie będę miał pre tak się składa że na dzień dzisiejszy mam odpowiednik praktycznie każdej mojej płyty na cd więc mam jak porównać ale z tym zaczekam na pre

Tez bym stawiał na konieczność ponownego ustawienia wkładki.

Do ustawienia możesz sobie sam wykonać szablon, dedykowany do tego tego ramienia.

Ukryta Zawartość

Tak jak busz pisze, na pofalowanej płycie całe ramię " skacze " co za tym idzie " buja się " ciężarek na żyłce.

Jeszcze jedna sprawa, jak i na czym ustawiałeś nacisk. Może tu jest " lekkie " przekłamanie.

robiz

Ukryta Zawartość

Nacisk nastawił sprzedawca w sklepie ja przewiozłem gramofon z Katowic do Częstochowy postał tydzień (miałem remont ) , wcześniej zakupiłem wagę elektroniczną firmy analogis i nią sprawdzałem nacisk nawet wczoraj 1.57 może to za dużo producent zaleca 1.5 na stereo kolorowo doczytałem że kolega miał ustawione 1.523 może zmniejszyć nacisk ?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kurcze , ile to kasiory trzeba wydać na pierdoły by obsłużyć winyl , jak by nie było wag za 20-30 zł .

Jak dokonujesz pomiaru na tej wadze , kładziesz wagę na talerz / płytę / obok talerza ?

Ps , nie kręci się przeciwwagą kiedy igła spoczywa na tacce do pomiaru !

Są już po 10 zeta :-)

Igła nie może niczego dotykać podczas jakichkolwiek regulacji !

A talerzyk wagi musi być dokładnie na wysokości opuszczonego ramienia,

czyli talerz + mata + płyta.

Trzeba dorobić podstawkę, żeby pasowało co do mm.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie jestem specjalistą, ale to pewnie kwestia naelektryzowania się ramienia. Jest na to prosty i skuteczny sposób - należy w miejscu, gdzie ramię dotyka tzw. windy przetrzeć wacikiem nasączonym spirytusem kosmetycznym, tak samo plastikowy element windy.

Kurcze, mam właśnie taki problem że ramię nie opada pionowo tylko ucieka poza płytę. Gramofon wrócił z serwisu i wydaje mi się że ciężarek od jakiegoś innego przysłali bo wisi za blisko tej zawieszki. W Poniedziałek będę go miał u siebie więc sprawdzę twój patent z tym naelektryzowaniem. Powiedzcie czy ten odważnik w waszych RPM'ach tez tak się rusza na boki ? Najgorsze jest to, że klient wysyłał go juz po gwarancji w nieoryginalnym opakowaniu i boję się że coś się tam pokrzywiło w transporcie.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.