Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki pre, aby nie popsuć?

Piotr Seb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mając końcówkę PrimaLuna Four(4xel34, 34W) zacząłem sprawdzać różne podłączenia i w połączaniu na które wcześniej nie stawiałem zagrało najlepiej. Słucham winyli, stąd też spróbowałem podłączenia bez standardowego pre, za to bezpośrednio z pre gramofonowego. Zagrało. Ładnie, soczyście, dynamicznie. Problem jest jednak taki, że nie mogę kontrolować głośności. Potrzebuję pre, ale takiego, który nie pogorszy obecnego brzmienia lampy el34. Jakieś sugestie lub rekomendacje? Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/123137-jaki-pre-aby-nie-popsu%C4%87/

Witam,

Dodaj potencjometr między pre phono a końcówkę mocy albo zafunduj sobie inne pre (phono a nie line), które posiada potencjometr na wyjściu np. EAR 834P. Naprawdę nie pożałujesz. Twoje końcówki potrzebują do pełnego wysterowania 0,6 V rms co nie jest jakąś olbrzymią wartością i akurat wymieniony przeze mnie przedwzmacniacz wysteruje je bez problemu. Naprawdę nie ma sensu wstawiać aktywnych "pośredników" między te dwa elementy bo podbarwią dźwięk.

Przecież pre wcale nie musi być lampowe... Chodzi o to aby nie popsuć brzmienia lampy. Co do LAR LPS1 to oczywiście regulowany "gain" pewnie rozwiązałby problem, ale mam Lehmann'a Black Cube i naprawdę były to długie poszukiwania phono pre, który zagrał się z wkładką MC. Szkoda mi teraz zmuszać do rozwodu wymienioną uprzednio parę. A i Lehmann tani nie był:)

np. EAR 834P. Naprawdę nie pożałujesz.

Dzięki za podpowiedź. Można kupić SH, praktycznie "z marszu" za 8k duńskich koron, jakieś 4k PLN. Muszę przemyśleć. W stanach 800-1200$, ale trzeba upolować, ale pewnie później kłopot z zasilaniem 230V... Na krajowe oferty nie patrzę, bo nasz rynek jest chory i często działa w myśl zasady "widzi mi się".

Przecież pre wcale nie musi być lampowe... Chodzi o to aby nie popsuć brzmienia lampy. Co do LAR LPS1 to oczywiście regulowany "gain" pewnie rozwiązałby problem, ale mam Lehmann'a Black Cube i naprawdę były to długie poszukiwania phono pre, który zagrał się z wkładką MC. Szkoda mi teraz zmuszać do rozwodu wymienioną uprzednio parę. A i Lehmann tani nie był:)

Dzięki za podpowiedź. Można kupić SH, praktycznie "z marszu" za 8k duńskich koron, jakieś 4k PLN. Muszę przemyśleć. W stanach 800-1200$, ale trzeba upolować, ale pewnie później kłopot z zasilaniem 230V... Na krajowe oferty nie patrzę, bo nasz rynek jest chory i często działa w myśl zasady "widzi mi się".

Wstawianie w tor dodatkowego elementu zawsze będzie wpływać na dźwięk. Nie zawsze lepiej, nawet jeśli będzie to super klocek...

Musisz się zdecydować ;)

Najlepszym wyjściem byłoby kupno lub "wystruganie" pasywki na drabince jak znajdę linki to podrzucę choć niekoniecznie będzie to super tanie wyście.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

A coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dlaczego nie tylko radziłbym posłuchać ponieważ w tym wypadku mogą zajść dosyć spore zmiany niż w przypadku przedwzmacniacza pasywnego a tak jak napisałes wyżej tego nie szukasz.

Przejrzyj jeszcze tę stronę może najdziesz coś dla siebie:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, Paweł

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Bo Prima Luna to fajny wzmacniacz wiem bo miałem nawet trochę żałuję że sprzedałem. Poszukaj, albo jak będziesz miał okazję to kup lampy el34 RFT., w miejsce ecc83 wstaw 5751 np takie:

Ukryta Zawartość

no i w miejsce ecc82 RCA ecc82 clear top tanie i naprawdę fajne lampy. Dopiero PL pokaże na co ją stać.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za życzliwość i podpowiedź. Wymieniłem juz 12ax7 z oryginalnych na Psvane TII. Oryginalne to chyba shuguang. Jest lepiej z basem, subtelniej i bardziej pod kontrolą. Nie zostaje z tyłu. W końcu udaje mi się dogonić króliczka. Jeszcze to pre... najlepszy byłby Primaluna Three, ale cena zabija.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.