Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo do 1000 PLN

GrigorS3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych.

Jako nowicjusz potrzebuję Waszej porady i podpowiedzi. Od jakiegoś czasu wciągnęła mnie choroba zwana audio, a może konkretniej stereo. Chciałbym złożyć zestaw za ok 3000 PLN gdzie w pierwszej kolejności chciałbym kupić wzmacniacz ok 1000 PLN (używany). Mój aktualny zestaw to taki trochę "bałagan" dokupowany z przypadku. Chciałbym ten bałagan posprzątać i skupić się na konkretach, które cieszą ucho, będą kolejnym etapem rozwoju i poprawią moją satysfakcję jako użytkownika. Do tej pory wylądowało u mnie: Yamaha rx v-550, Sony cdp-591, kolumny podstawkowe DIY na głośnikach STX-a i sub Jamo.

Yamaha nie radzi sobie w stereo (brakuje niskich tonów) dlatego dodatkiem jest sub. Zestaw, który chciałbym zbudować nie musi zawierać subwoofera. Wzmacniacz na początku musi współpracować z kolumnami które posiadam. Następnym etapem zakupowym będą nowe kolumny.

Słucham głównie muzyki elektronicznej (wiele gatunków) oraz hip-hopu ale lubię także utwory z przyjemnym wokalem (Rihana itd), dodatkowo oglądam trochę filmów. Lubię niskie tony ale nie dudniący bas. Pokój 18m2.

Im więcej czytam na ten temat i przeglądam ogłoszeń sprzedaży różnego sprzętu tym mam wrażenie, że oddalam się od celu.

Zależy mi aby wzmacniacz cieszył również oko. Lubię jak wszystko pasuje do siebie (czego nie widać po aktualnym zestawie) i ta zasada będzie obowiązywać przy doborze nowych komponentów. Nie wiem czemu ale od zawsze jestem związany z firmą Sony (telewizor, komputer, stara wieża, lustrzanka... ) i za tą marką głównie się rozglądam. Wiem, że jeśli chodzi o wzmacniacz to rządzi seria ES. Przeglądałem również wzmacniacze Onkyo, Harman/kardon, Denon...

Liczę na Waszą pomoc, uwagi, podpowiedzi i pytania jeśli zapomniałem czegoś napisać. Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/123330-wzmacniacz-stereo-do-1000-pln/

Nowy użytkownik powinien przede wszystkim zapoznać się z forum, a potem zakładać wątki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie jest to szczególnie trudne,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli sluchasz elektroniki i ciagnie Cie do marki Sony to najlepszym wyborem będzie albo Sony TA-F730ES, Sony TA-F670ES lub TA-F690ES, kolumnmy do 2 pierwszych powinny byc lekko rozjasnione, metalowe glosniki wysokotonowe wskazane oraz konstrukcja kolumn zamknieta, do 690ES przyda sie obudowa BR ze wzgledu na jego szczuplejszy bas oraz tekstylny tweeter bo ten wzmacniacz z natury ejst juz dosc jasny

moze ja cos dodam, otoz ta yamaha to ma pewnie mocy 90 w, w tym basu

spoko, tylko te kolumny popierdolki po prostu slabo przenosza

mialem pododna sytuacje , zmienilem kolumny i od razu

poprawa basu , nasycenie i w ogola lepsza muza

ze wzmacniaczy ..,. sony es jest na pewno dobre, ale to juz chyba dosc wiekowy sprzet

jezeli sie nie myle

np denony tez sa polecane

Witam wszystkich zainteresowanych.

Jako nowicjusz potrzebuję Waszej porady i podpowiedzi. Od jakiegoś czasu wciągnęła mnie choroba zwana audio, a może konkretniej stereo. Chciałbym złożyć zestaw za ok 3000 PLN gdzie w pierwszej kolejności chciałbym kupić wzmacniacz ok 1000 PLN (używany). Mój aktualny zestaw to taki trochę "bałagan" dokupowany z przypadku. Chciałbym ten bałagan posprzątać i skupić się na konkretach, które cieszą ucho, będą kolejnym etapem rozwoju i poprawią moją satysfakcję jako użytkownika. Do tej pory wylądowało u mnie: Yamaha rx v-550, Sony cdp-591, kolumny podstawkowe DIY na głośnikach STX-a i sub Jamo.

Yamaha nie radzi sobie w stereo (brakuje niskich tonów) dlatego dodatkiem jest sub. Zestaw, który chciałbym zbudować nie musi zawierać subwoofera. Wzmacniacz na początku musi współpracować z kolumnami które posiadam. Następnym etapem zakupowym będą nowe kolumny.

Słucham głównie muzyki elektronicznej (wiele gatunków) oraz hip-hopu ale lubię także utwory z przyjemnym wokalem (Rihana itd), dodatkowo oglądam trochę filmów. Lubię niskie tony ale nie dudniący bas. Pokój 18m2.

Im więcej czytam na ten temat i przeglądam ogłoszeń sprzedaży różnego sprzętu tym mam wrażenie, że oddalam się od celu.

Zależy mi aby wzmacniacz cieszył również oko. Lubię jak wszystko pasuje do siebie (czego nie widać po aktualnym zestawie) i ta zasada będzie obowiązywać przy doborze nowych komponentów. Nie wiem czemu ale od zawsze jestem związany z firmą Sony (telewizor, komputer, stara wieża, lustrzanka... ) i za tą marką głównie się rozglądam. Wiem, że jeśli chodzi o wzmacniacz to rządzi seria ES. Przeglądałem również wzmacniacze Onkyo, Harman/kardon, Denon...

Liczę na Waszą pomoc, uwagi, podpowiedzi i pytania jeśli zapomniałem czegoś napisać. Pozdro

Witaj.

Do 1000zł urzywkę?

<<<<<<<<<<< Rotel RA 05 >>>>>>>>>>

Nic więcej, jeśli chcesz osiągnąć to o czym piszesz.

Witaj.

Do 1000zł urzywkę?

UZYWKĘ żżżżżżż !!!!!

Słucham głównie muzyki elektronicznej (wiele gatunków) oraz hip-hopu ale lubię także utwory z przyjemnym wokalem (Rihana itd)

"richjana " nie ma przyjemnego głosu :P :)

Albo tak. Sprzedaj wszystko, zostaw sobie tylko TV Sony jak lubisz bo co do sprzętu muzycznego to nie bardzo im to wychodzi :)

zgadza się w 100% :)

Amplitunery kinowe zwykle nie grzeszą basem, jednak może kolumny DIY się nie udały ? Grały te diy z czymś innym?

Kolumny są ok słyszałem co potrafią z innym wzmacniaczem (sansui g9700), nie ja je robiłem. Za to mój amplituner grał już z kilkoma innymi parami kolumn, które to znowu na innych wzmacniaczach dawały radę, a z moim nie chcą. Yamaha, którą mam z tego co starałem się dowiedzieć niestety tak ma i w stereo nie daje rady.

Nowy użytkownik powinien przede wszystkim zapoznać się z forum, a potem zakładać wątki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie jest to szczególnie trudne,

Czytałem, czytałem, czytałem... i dlatego założyłem nowy wątek :)

Sprzedaj wszystko, zbuduj system od nowa - będzie taniej i lepiej.

No taki mam zamiar :) na pierwszy ogień wzmacniacz :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sony podobnie jak Philips robili dobry sprzęt hi endowy w latach 80-90. Późniejszy czas przerodziło się to troszeczkę w produkcje masówki (mówimy tutaj o audio).

Kilka lat temu dopiero firma powróciła do produkcji prawdziwego audio TA-A1ES w klasie "A". I bardzo dobrze. Zawsze miałem sentyment do Sony. Z całym szacunkiem do firmy ale jakością brzmienia odbiega od konkurencji.

Witaj.

Jeśli rzeczywiście wciągnęło cię audio, to zaczynasz od d... strony ;-)))

Przy ograniczonym budżecie i mało konkretnych wymaganiach (bez przerzucenia wielu klocków nie dojdziesz do własnych precyzyjnych wymagań) chyba powinieneś zacząć od kolumn. To one (oczywiście w połączeniu z akustyką i wielkością pomieszczenia) postawią wymagania co do mocy i szczegółów brzmienia wzmacniacza. Przykład - jak lubisz dynamikę i bas i to wszystko w 50m2, to żadne cudo za 1000zł ci tego nie zapewni. Choćbyśmy Ci podsunęli na tacy najlepszy możliwy wzmacniacz. Ja zawsze zaczynałem od kolumn w każdym moim lokum i niestety musiałem się żegnać z naprawdę fajnymi klockami. A więc podsumowując : podaj nam wymiary pomieszczenia i sposób umieszczenia kolumn, jaki dźwięk Ci sprawia frajdę i ile chcesz wydać na kolumny. Innej drogi nie widzę. Poza tym inna sprawa, to podział kosztów na poszczególne składniki. Kolumny to min. 50% budżetu, 30% wzmacniacz, 15% źródło, pozostałe 5% kable. Mniej więcej - tak osiągniesz maksymalny efekt przy minimalnej kwocie, przynajmniej na poziomie mocno budżetowym.

W tym przypadku raczej bym nie wymagał zbyt wiele. Ze względu na ograniczony budżet.

Dobry trop zaproponował Magico z Rotelem. Faktycznie wzmacniacz ostro grający i bardzo jasno, dynamicznie. W tym przedziale cenowym.....

Dobór głośników do pomieszczenia jest równie ważny jak dobranie wzmacniacza do kolumn w przeciwnym razie możesz wszystko popsuć.

Mimo to czeka cie wiele zabawy i odsłuchów.

Myślę ze w cenie do 1tys zl nic lepszego w wykonaniu i brzmieniu nie znajdziesz od sony. Moze jeszcze harman pm 665 ale jak juz sie pojawia to napewno znacznie drozej. Ewentualnie hk 680 ale popatrz jak on wygląda :) wiem ze wyglad nie gra ale tu od razu widac jakosc wykonania przez inzynierow na korzysc sony.

Sony podobnie jak Philips robili dobry sprzęt hi endowy w latach 80-90. Późniejszy czas przerodziło się to troszeczkę w produkcje masówki (mówimy tutaj o audio).

Kilka lat temu dopiero firma powróciła do produkcji prawdziwego audio TA-A1ES w klasie "A". I bardzo dobrze. Zawsze miałem sentyment do Sony. Z całym szacunkiem do firmy ale jakością brzmienia odbiega od konkurencji.

A z ciekawosci zapytam jakich wzmacniaczy badz koncowek mocy sluchales od sony?

Praktycznie każdy jeden japoński sprzęt jest dobrze wykonany. Co do brzmienia wole się nie wypowiadać :):)

Ale w tym samym budzecie co Sony to juz nie sa tak dobrze wykonane

A z ciekawosci zapytam jakich wzmacniaczy badz koncowek mocy sluchales od sony?

Ostatni jaki słuchałem to był TA A1ES. Bardzo fajny wzmak, klasa "A" ale w tych pieniądzach można lepiej.

Odsłuchiwałem kilka wzmacniaczy Sony ale modelu teraz nie podam bo nie pamiętam. Troche czasu mineło, musiał bym zerknąć na internecie. Z wyglądu tylko kojarzę.

Odkąd sięgam pamięcią to Kenwood robił dobre wzmacniacze i dobra jakość wykonania była.

Na serwisie znanym wszystkim jest Nakamichi SR-3E. Jak nie boisz się ryzyka i Cię stać to bierz, będziesz zadowolony :)

Nie patrz czy to amplituner, wzmacniacz czy cokolwiek.

Świetne granie, jak się przestawisz ze znanych marek i przebierania w Denonach, Sony, Yamahach itd.

Mimo małej mocy wysteruje większość kolumn, coś jak Rotel :)

No i Stasis na licencji Passa.

Ja trzymam i Yamahę i taką bestię, bo jedno wygląda, a drugie gra :)

Na serwisie znanym wszystkim jest Nakamichi SR-3E. Jak nie boisz się ryzyka i Cię stać to bierz, będziesz zadowolony :)

Świetne granie, jak się przestawisz ze znanych marek i przebierania w Denonach, Sony, Yamahach itd.

Też jestem tego zdania.

Co do jakości wykonania to Rotel jest solidnie zrobiony, aluminiowy przedni panel, aluminiowe potencjometry, dosyć ciężki jak na swoje rozmiary (7kg), pilot też świetny, spód plastikowy, górna część aluminiowa. Wzmacniacz wyglądem cieszy oko. Zdjęcia w internecie nie oddają tego co w rzeczywistości.

Jeśli wygląd Rotela bardzo razi to jako alternatywe moge zarekomendować Audio Analogue Crescendo (tylko w kolorze srebrnym).

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Zakupiłem w grudniu Nakamichi sr-3e bez odsłuch w ciemno kierując się opiniami na zachodnich forach i indywidualnymi wpisami. Obawy czy i jak to zagra sprawiły, że w pierwszym momencie po odbiorze sprzętu miałem ochotę go zwrócić. Sprzedawał go młody chłopak upierając się, że nie zagrał się z Tonnoyami m2. Pomyślałem, że będzie źle.

Gdy tylko dojechałem do domu i uruchomiłem go z moimi starymi AE eagis one z 1998r. Szczenka opadła mi do sawej podłogi i tak jest do dziś.

Tak się składa, że mam też Tannoye m2 i z obawą, podłączyłem je do Nakamichi i nie wiem do tej pory co gość miał na myśli twierdząc, że sprzęt mu się nie zagrał.

Teraz czekam na budżetową zmieniarkę Nakamichi mb-8. Jest to zestawik do sypialni i nie oczekuję od niego zbyt wiele. Jestem mile zaskoczony.

Ważne, że mimo tylu lat amplituner jest 100% sprawny. Wszystkie potencjometry działają równo i bez trzasków. Przełączniki klikają i dają delikatny opór. Wygląd to rzecz gustu. Mnie spodobał się. Wyświetlacz jest szklany. Całość sprawia szlachetne wrażenie. Dźwięk kulturalny niskie tony wybitne. AE nie zagrały tak dobrze z Linnem Majik-I i Cairn 4808.

Zakupiłem w grudniu Nakamichi sr-3e bez odsłuch w ciemno kierując się opiniami na zachodnich forach i indywidualnymi wpisami. Obawy czy i jak to zagra sprawiły, że w pierwszym momencie po odbiorze sprzętu miałem ochotę go zwrócić. Sprzedawał go młody chłopak upierając się, że nie zagrał się z Tonnoyami m2. Pomyślałem, że będzie źle.

Gdy tylko dojechałem do domu i uruchomiłem go z moimi starymi AE eagis one z 1998r. Szczenka opadła mi do sawej podłogi i tak jest do dziś.

Tak się składa, że mam też Tannoye m2 i z obawą, podłączyłem je do Nakamichi i nie wiem do tej pory co gość miał na myśli twierdząc, że sprzęt mu się nie zagrał.

Teraz czekam na budżetową zmieniarkę Nakamichi mb-8. Jest to zestawik do sypialni i nie oczekuję od niego zbyt wiele. Jestem mile zaskoczony.

Ważne, że mimo tylu lat amplituner jest 100% sprawny. Wszystkie potencjometry działają równo i bez trzasków. Przełączniki klikają i dają delikatny opór. Wygląd to rzecz gustu. Mnie spodobał się. Wyświetlacz jest szklany. Całość sprawia szlachetne wrażenie. Dźwięk kulturalny niskie tony wybitne. AE nie zagrały tak dobrze z Linnem Majik-I i Cairn 4808.

Kolego to kawał dobrego sprzętu i gratuluję zakupu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.