Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze aukcje na allegro i ebay

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, soundintruder napisał:

Nasuwa się zatem pytanie czy warto wyzbywać się tak dobrego sprzętu względnie co stoi za taką decyzją?

To nie mój, tylko znajomego. Ja tyle co płyt słucham to dla mnie wystarczy BD jako transport, bo i tak używam DACa. 

9 godzin temu, Ataszek napisał:

Tym bardziej że sprzęt kupiony 3 tygodnie temu ....co tutaj nie zagrało 🤔

Nie ma to jak teorie spiskowe. 

Moim zdaniem na pewno nie gorszy od popularnych niby japońskich marek. 

17 minut temu, Zbi_Rek napisał:

polska... 🤣🤣🤣 🤭🤭🤭

😁 Marek Sierocki poleca. 😁

?👈

39 minut temu, rafal735r napisał:

To nie mój, tylko znajomego. Ja tyle co płyt słucham to dla mnie wystarczy BD jako transport, bo i tak używam DACa. 

Nie ma to jak teorie spiskowe. 

Moim zdaniem na pewno nie gorszy od popularnych niby japońskich marek. 

😁 Marek Sierocki poleca. 😁

Jemu nie dziwię się, ale że Ty nazywasz ten freak polską produkcją to mnom fszczonsło i dlatego dałem temu wyraz 🤭

Ale teraz rozumiem dlaczego, jeżeli osoba pobliczna Marek S. tak toto nazywa, zmanipulowała Cie w taki stan postrzegania, to nie ma ch... we wsi 😎

I nie bez kozery napisałem Marek S., gdyż publiczne wprowadzanie w błąd społeczeństwa podlega karze pozbawienia wolności, jeżeli sąd uzna to stosowne 🤗

Edytowane przez Zbi_Rek

Przecież każdy wie że to chińczyk. Czego się podniecasz od rana. 😂

Tylko nie wiem kogo jest projekt. Jeżeli Polski to można nazywać to polskim produktem wyprodukowanym w Chinach. Czyli jak zdecydowana większość sprzętu na świecie. 

?👈

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Przecież każdy wie że to chińczyk. Czego się podniecasz od rana. 😂

Tylko nie wiem kogo jest projekt. Jeżeli Polski to można nazywać to polskim produktem wyprodukowanym w Chinach. Czyli jak zdecydowana większość sprzętu na świecie. 

podniecać z tego powodu ? 

nadużycie 😇

W dniu 27.09.2023 o 16:35, raiwan napisał:

Equilibrium Ether S6 z Arcam avr450. Obudowa zamknięta. 

Rozwaliły mnie wokalem i przestrzenią. Ogólnie tak wciągają w muzykę, że człowiek traci poczucie czasu i tylko by chciał słuchać dalej i dłużej

Później pojechałem posłuchać Dynaudio Focus i w ogóle już zero zainteresowania. 

W wolnej chwili chce kiedyś sprawdzić jak zagrają w bi amp, ale muszę pierw przestudiować zwrotnice, czy w ogóle da się rozdzielić bez krzywdy dla głośników. 

Zajrzyj pod kolumnę, okaże się ze nie taka zamknięta  ta obudowa

to Świetne kolumny cena/jakość/wygląd ale potrzebują mocny wzmacniacz, jak ci gra z amolitunerem to nie znasz ich możliwości 😉

11 minut temu, krolewicz napisał:

Zajrzyj pod kolumnę, okaże się ze nie taka zamknięta  ta obudowa

to Świetne kolumny cena/jakość/wygląd ale potrzebują mocny wzmacniacz, jak ci gra z amolitunerem to nie znasz ich możliwości 😉

To jest akurat obudowa zamknięta. 

Ty chyba nie znasz możliwości Arcama. 

190 watów w rms na kanał w stereo przy 4 ohm raczej wystarczy. Prąd w mieszkaniu siada przy odpalaniu go. 

Możliwości znam tych kolumn oraz tych ether z otwarta obudowa bo znajomy ma. 

Obudowę BR otwartą miały starsze wersje, które nazywały się po prostu Ether, bez dopisku S lub D

7 minut temu, raiwan napisał:

To jest akurat obudowa zamknięta. 

190 watów w rms na kanał w stereo przy 4 ohm raczej wystarczy. Prąd w mieszkaniu siada przy odpalaniu go. 

Możliwości znam tych kolumn oraz tych ether z otwarta obudowa bo znajomy ma. 

Obudowę BR otwartą miały starsze wersje, które nazywały się po prostu Ether, bez dopisku S lub D

mialem ether s6 i to byl BR

7 minut temu, raiwan napisał:

Te akurat są zamknięte jak i wszystkie nowsze. Nie mają już w ofercie kolumn BR i raczej mieć nie będą

equilibrium jest znane z bajzlu w ofercie i sprzedawaniu różnych "prototypow", moje na pewno były ether s6 i były BR

chętnie bym posłuchał equilibprium w wydaniu zamkniętym 

Mają piękny wokal i "prawdziwe" wysokie choć to najniższy model w ich ofercie. Ja z kolei chciałbym posłuchać modelu S8

🙂

Te moje pochodzą z czasu kiedy prześli tylko na zamknięte obudowy

To nie bajzel, tylko szukanie lepszego brzmienia. 

Teraz chyba będą obudowy z membrana bierną. Bardzo dobry bas z tego wyszedł 

Edytowane przez raiwan
5 godzin temu, raiwan napisał:

Moc na papierze to nie wszystko, kilka lat temu testowaliśmy z sąsiadem jego avr550 ze wzmacniaczem marantz pm7200 i arcam wypadł bardzo słabo w tym porównaniu. Kolumny jakie były napędzane to kef r900.

To chyba coś było z tym arcam nie tak. Ja porównywałem z innymi wzmacniaczami i nie wypadały dobrze przy Arcam. Nawet końcówka w klasie D 2x300 watów nie miała tak do ciążonego  i mocnego basu przy wymagających kolumnach. 

Sprzedający mi Equilibrium miał Atoll 200 i u niego te kolumny basu prawie zero a u mnie fajnie dociążone i niżej schodzące... Bardziej mięsiste

Avr450 to ta sama sekcja wzmacniaczy co avr400, niczym się nie różnią oprócz sekcji cyfrowych. Na podstawie schematu starszego modelu naprawiłem ten swój bez problemu. 

Tu jest opis i test 400 i na dole dane z testów labo 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyniki same mówią za siebie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan
10 minut temu, raiwan napisał:

Ja porównywałem z innymi wzmacniaczami i nie wypadały dobrze przy Arcam. Nawet końcówka w klasie D 2x300 watów nie miała tak do ciążonego  i mocnego basu przy wymagających kolumnach. 

U mnie średniopółkowy wzmacniacz Arcama w G klasie nie dał szans Cyrusowi 8.2 i 250w Hypex.

Czystość, jakość, dociążenie a przy tym szybkość, wybrzmienia itp - wrażenie że sprzęt z półki co najmniej kilka razy wyższej... autentycznie nie mam się do czego przyczepić i brak chęci jakichkolwiek zmian. Inna sprawa że  kolumn poniżej 4 Ohm raczej nie lubi z tego co kojarze...(mam paki bliżej 8).

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

15 minut temu, raiwan napisał:

To chyba coś było z tym arcam nie tak. Ja porównywałem z innymi wzmacniaczami i nie wypadały dobrze przy Arcam. Nawet końcówka w klasie D 2x300 watów nie miała tak do ciążonego  i mocnego basu przy wymagających kolumnach. 

Sprzedający mi Equilibrium miał Atoll 200 i u niego te kolumny basu prawie zero a u mnie fajnie dociążone i niżej schodzące... Bardziej mięsiste

Avr450 to ta sama sekcja wzmacniaczy co avr400, niczym się nie różnią oprócz sekcji cyfrowych. Na podstawie schematu starszego modelu naprawiłem ten swój bez problemu. 

Tu jest opis i test 400 i na dole dane z testów labo 

Ukryta Zawartość

Wyniki same mówią za siebie 

To, jak one brzmialy u niego zalezalo tez od pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, LOBO_M napisał:

Kolumny jakie były napędzane to kef r900.

Może 4Ohm lub niżej...

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

U mnie średniopółkowy wzmacniacz Arcama w G klasie nie dał szans Cyrusowi 8.2 i 250w Hypex.

Czystość, jakość, dociążenie a przy tym szybkość, wybrzmienia itp - wrażenie że sprzęt z półki co najmniej kilka razy wyższej... autentycznie nie mam się do czego przyczepić i brak chęci jakichkolwiek zmian. Inna sprawa że  kolumn poniżej 4 Ohm raczej nie lubi z tego co kojarze...(mam paki bliżej 8).

Amplituner ma bardzo potężne trafo, przy stereo cała moc idzie tylko na dwie końcówki i ma wtedy ogromną ilość zapasu, żeby je porządnie napędzić bez stękania. Wzmacniacze niestety nie mają nadmiaru mocy, może stąd się to bierze. 

Dla porównania amplituner ma pobór prądu do 1,5 kW a wzmacniacz sa30 do 500 W, a ma na papierze wyższa moc w stereo bo 2x220 watów, czyli gdzieś 2x mniej mocy z trafo (reszta na pozostałe układy) 

W Arcam na brak czystości narzekać nie mogę 🙂 tu ograniczeniem są już tylko głośniki

Edytowane przez raiwan
8 minut temu, raiwan napisał:

Wzmacniacze niestety nie mają nadmiaru mocy, może stąd się to bierze. 

Jak świat światem wzmacniacze w stereo dziwnym trafem lepiej grały od ampli, mimo ich x końcówek i nawet większych traf...  😉 

No to już inna kwestia lepiej a inna mocniej 🙂

Chociaż według mnie kolumny w połączeniu bi-amp na amplitunerze brzmiały tak samo lub delikatnie lepiej niż wzmacniacze w single wire. Stąd zostałem przy amplitunerze skoro w takim połączeniu amplituner potrafi zabrzmieć na poziomie dobrej  klasy wzmacniacza. Choć to też kwestia kto czym nazywa dobrej klasy wzmacniacz, więc najlepiej dać pułap cenowy w okolicy 8 do 10 tysiecy. 

5 godzin temu, raiwan napisał:

No to już inna kwestia lepiej a inna mocniej 🙂

Chociaż według mnie kolumny w połączeniu bi-amp na amplitunerze brzmiały tak samo lub delikatnie lepiej niż wzmacniacze w single wire. Stąd zostałem przy amplitunerze skoro w takim połączeniu amplituner potrafi zabrzmieć na poziomie dobrej  klasy wzmacniacza. Choć to też kwestia kto czym nazywa dobrej klasy wzmacniacz, więc najlepiej dać pułap cenowy w okolicy 8 do 10 tysiecy. 

Mam nadzieję, ze podając te sumy piszesz tylko o używanych sprzętach. Jeżeli o nówkach z półki, to nigdy nie uwierzę, że są to wzmacniacze "dobrej klasy". 

10 godzin temu, raiwan napisał:

Amplituner ma bardzo potężne trafo, przy stereo cała moc idzie tylko na dwie końcówki i ma wtedy ogromną ilość zapasu, żeby je porządnie napędzić bez stękania. Wzmacniacze niestety nie mają nadmiaru mocy, może stąd się to bierze. 

Dla porównania amplituner ma pobór prądu do 1,5 kW a wzmacniacz sa30 do 500 W, a ma na papierze wyższa moc w stereo bo 2x220 watów, czyli gdzieś 2x mniej mocy z trafo (reszta na pozostałe układy) 

W Arcam na brak czystości narzekać nie mogę 🙂 tu ograniczeniem są już tylko głośniki

Po tym jak pm7200 za ok 1000zl zagrało lepiej z tymi kolumnami, sąsiad kupił wzmacniacz arcam, nie pamiętam modelu ale to był najwyższy ich model ponad 10tys z dwa lata temu, po prostu zauważył że amplituner to nie wzmacniacz. Nie będę dalej polemizował ale wiem jak gra avr550 i sorry ale do wzmacniaczy on tak jak i inne amplitunery nie bardzo może się równać. 
ps. Prąd to Ampery , a kW to moc.

Pewnie zrobił auto kalibracje w tym Arcam... To psuje wszystko. Wtedy można ten dźwięk porównać do najtańszego wzmacniacza biedronkowego. Miałem od razu reklamacje po sprzedaży starego modelu i na samym początku się zapytałem, czy kupujący pierwsze co zrobił to kalibrację. Po powrocie do ustawień fabrycznych i samodzielnego ustawienia kolumn nie było już tematu. Ta kalibracja nadaje się tylko i wyłącznie do ustalenia odległości i poziomu gry poszczególnych głośników. Mógł też mieć włączone inne bajery psujące dźwięk na przykład popularny w Arcam Dolby Volume.

Ja jeszcze raz napiszę, że nie zgadzam się z tym i mogę zaprosić ze wzmacniaczem na porównania do siebie. Pożyczyłem kilka wzmacniaczy i żaden mnie nie przekonał, że warto przejść na typowe stereo.

Najdroższy amplituner Arcam kosztuje 35000 zł a wzmacniacz 12000 tysięcy. Pozostałe marki mają ceny wyrównane więc jest spora różnica. Na przykład Marantz ampituner 14000 a wzmacniacz 12000... 

Edytowane przez raiwan

Zapraszam na PW:

- nowe, oryginalnie zapakowane Polk Audio ES20 w kolorze czarnym - 1175zł z przes,
- nowy, oryginalnie zapakowany wzmacniacz kl D, DAC, BT 5.0, 2x100W, Optyk, USB, COA, USB, AUX, pilot - 400zł z przes,
- wzmacniacz/radio/CD, Denon UDRA-F88 + UCD-F88 po serwisie, pilot, po wymianie lasera, 500zł z przesyłką
- amplituner sieciowy AudioBlock MHF 700, DLNA, stan gabinetowy, 500zł z przes,

- amplituner sieciowy Audio Block MHF-800, stan gabinetowy, odtwarzacz CD praktycznie nie używany, 1100zł z przes,

- amplituner sieciowy Audio Block CVR-100 po serwisie, nowy laser, 1300zł z przes,

- kolumny Monitor Audio MR2 kolor brązowy, 750zł

7 hours ago, broniasz said:

Ukryta Zawartość

Kolega z ceną to chyba spadł z kosmosu 😄

1485 kosztuje nowy w Q21 i pewnie można jeszcze taniej. Ten konkretny model 2 letni kupuje się na rynku wtórnym za 700-800zł.

Ukryta Zawartość

Myryad mxi2080:

Ukryta Zawartość

Dla forumowiczów 500zl taniej.

🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czym go zastąpiłes ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zapraszam na PW:

- nowe, oryginalnie zapakowane Polk Audio ES20 w kolorze czarnym - 1175zł z przes,
- nowy, oryginalnie zapakowany wzmacniacz kl D, DAC, BT 5.0, 2x100W, Optyk, USB, COA, USB, AUX, pilot - 400zł z przes,
- wzmacniacz/radio/CD, Denon UDRA-F88 + UCD-F88 po serwisie, pilot, po wymianie lasera, 500zł z przesyłką
- amplituner sieciowy AudioBlock MHF 700, DLNA, stan gabinetowy, 500zł z przes,
- amplituner sieciowy Audio Block MHF-800, stan gabinetowy, odtwarzacz CD praktycznie nie używany, 1100zł z przes,
- amplituner sieciowy Audio Block CVR-100 po serwisie, nowy laser, 1300zł z przes,
- kolumny Monitor Audio MR2 kolor brązowy, 750zł

A jak ktoś by chciał
Musical Fidelity M6si za 9tys PLN z rachunkiem i gwarancją producenta to zapraszam zawsze aktualne. Kolor czarny lub srebrny. Dystrybucja niemiecka.
MF M6scd tak samo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Polecam IfI Zen Dac v2

Ukryta Zawartość

Vincent SV-226 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi