Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

1) Wywołujesz w przegladarce internetowej na notebooku/PC:

diskstation.local

lub po ip.

2) logujesz się

3) uruchamiasz File Station

file.thumb.png.5e4f941bf3df385f2eed0c2cb60121cc.png

4) Nawigujesz do miejsca gdzie jest folder, który chcesz ściągnąć

5) kilkasz raz w folder (zaznaczasz)

6) prawy klawisz myszy i wyświetlisię menu podręczne

7) wybierasz pobierz i ściąga ci się chyba do pobrany skompresowana zawartość pfolderu

jak nie chcesz kompresji to ściągasz pliki pojedynczo.

i to wszystko

7 minut temu, NRK napisał:

Centrum pakietów na synology.

Tam jest ładnie opisane do czego to służy.

Zamapuj sobie napęd na koputer przy pomocy Synology asistant i wtedy robisz co chcesz. 

Najprościej.

hehe dla  Ciebie proste... mam zainstalowałem , podpiąłem czytnik z kartą pod usb i nigdzie nadal tej karty nie widzę, w file station jej nie ma

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

1 minutę temu, Tomek1777 napisał:

hehe dla  Ciebie proste... mam zainstalowałem , podpiąłem czytnik z kartą pod usb i nigdzie nadal tej karty nie widzę, w file station jej nie ma

Jaki format plików ma ta karta, jeśli ntfs to jej nie zobaczy. Musisz sformatować kartę na fat32 lub jak kupiłeś ten pakiet to na exfat.

Panowie, 

Kończy mi się miejsce na NAS. Czy mogę wykonać taki patent:

podłączyć dysk SSD do intel NUc na ktorym pracuje ROCK - ? Jesli tak się ta to jak mogę dodac udział do aplikacji .... nie znalazłem danych do logowania. Jesli pisze bzdury to ... sorry 🙂

p

1 godzinę temu, NRK napisał:

Jak podłączysz dysk, to Roon będzie go widział bez problemu.

dziekuje, jest jakas opcja by logowac się na ROCK via FTP czy wylącznie podłączanie do innego komputera i przenoszenie plików na dysk?

p

2 godziny temu, blackromek napisał:

Idealny po Roon pod warunkiem, że da się na nim ten system zainstalować. Prawdopodobnie się da.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Idealny po Roon pod warunkiem, że da się na nim ten system zainstalować. Prawdopodobnie się da.

No właśnie tak to wygląda dobrze za tą kasę w pasywnej obudowie 

26 minut temu, Piopio napisał:

Przemysłówka, tak więc bios pewnie legancy . Tak więc nie będzie problemu.

Kiedyś pytałem o przeglądanie źródła (source) według folderów. Generalnie Panowie z Roon mówią "No way" - to nie jest nasza filozofia. Gdzieś w internecie znalazłem jednak taką protezę:

1. Menu boczne My Library opcja Tracks

2. Jak pokaże się lista to z prawej strony gdzieś u góry jest "kółko zembate" - klinąć

3. Na liście włączyć na dole Path

4. Przy pomocy filtra (ikonka lejku) w polu Path wpisać ścieżkę (zapewne trzeba będzie przesunąć zawartość listy paskiem pod listą)

Upierdliwe to jest ale działa - szczególnie jak pliki są nie o tagowane.

Może komuś się przyda.

Edytowane przez payong

Cześć, Panowie polecicie jakiś sensowny sprzęt na roon core? Żeby nie kosztował 1000$ jak originał ale też pracował sensownie i lekko na tym oprogramowaniu. Coś żeby dało się postawić obok TV i nie razilo w oczy ;) 

blackromek-   4 posty wyżej dał link myśle że taniej chyba nigdzie się nie znajdzie pasywki jak ma być koło tv i bez hałasu ,po za tym mój kolega to ma i działa to z roon core tym linuksowym ,jak byś chciał dsd obrabiać czy mocno się bawić w dsp to może ramu dołożyć do 16gb i zapomnieć 😉

Edytowane przez freju
2 godziny temu, freju napisał:

myśle że taniej chyba nigdzie się nie znajdzie pasywki

Ja kupiłem podobną konfigurację za 499 zł. Ale trzeba polować na OLX i Allegro. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

Ja kupiłem podobną konfigurację za 499 zł. Ale trzeba polować na OLX i Allegro. 

Jak temperatura u ciebie nie pytam dokładnie tylko np po przyłożeniu dłoni jest dużo cieplejszy od ciała ? w dsd sie bawisz czasami ? i jak to wtedy sie zachowuje ?

21 minut temu, freju napisał:

Jak temperatura u ciebie nie pytam dokładnie tylko np po przyłożeniu dłoni jest dużo cieplejszy od ciała ? w dsd sie bawisz czasami ? i jak to wtedy sie zachowuje ?

PC jest ledwo ciepły. W DSD się nie bawię. Mam Qobuz i słucham w Hi-Res jak płyta jest dostępna. 

16 minut temu, blackromek napisał:

Panowie jak wygląda migracja na roon rock , teraz mam postawiony core na stacjonarnym PC 

Roon Optimized Core Kit (ROCK) - o co Ci chodzi?

Edytowane przez payong

Po prostu  chcę przenieś core na nuca i po zainstalowaniu jak wygląda przeniesienie bazy 

Edytowane przez blackromek

Nic sie nie przenosi wszystko jest na serwerze roon wystarczy się zalogować i wszystko jest tak samo jak  masz teraz na pc ? Bo nie bardzo wiem o co ci chodzi ?

10 godzin temu, freju napisał:

Nic sie nie przenosi wszystko jest na serwerze roon wystarczy się zalogować i wszystko jest tak samo jak  masz teraz na pc ? Bo nie bardzo wiem o co ci chodzi ?

Dokładnie o to czy będę musiał wszystko konfigurować od początku ale już wiem dzięki 

A ja tak jak Janusz, o co chodzi z tymi ikonami:

2071944177_Roonqr.thumb.png.3df75cdc807c2d8b6d0904b003faee2d.png

Co oznaczają:

1) "ptaszki" pod sercem

2) ikonki po nazwie utworu

Dodam, że słuchałem tej płyty po raz pierwszy.

22 godziny temu, payong napisał:

A ja tak jak Janusz, o co chodzi z tymi ikonami:

2071944177_Roonqr.thumb.png.3df75cdc807c2d8b6d0904b003faee2d.png

Co oznaczają:

1) "ptaszki" pod sercem

2) ikonki po nazwie utworu

Dodam, że słuchałem tej płyty po raz pierwszy.

ptaszki to: https://help.roonlabs.com/portal/en/kb/articles/faq-what-do-the-check-marks-next-to-albums-and-songs-mean#Pick_Albums

, a mikrofon z zegarem to tekst zsynchronizowany z muzyką (komputer, tablet), mikrofon to tylko tekst

Przy okazji, czy ktoś się orientuje czy możliwe będzie (z punktu widzenia programistycznego) dodanie kiedyś w Roonie możliwości tworzenia tagów podrzędnych i ewentualnie playlist też podrzędnych, tak by można było wprowadzić trochę uporządkowania. Np. tag: INSTRUMENTY, a w nim: TRĄBKA, SKRZYPCE, itd?

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Postanowiłem przesiąść się z Daphile na Roon-a . Jedzie do mnie taki oto sprzęt

HP 800 G3 DM 35W i5-6600T 8GB 128GB SSD

Chcę na tym postawić Roon Rock

Trochę obawiam się o jakość dźwięku bo z Daphile jestem bardzo zadowolony, ale obsługa Tidal to tragedia.

Wiem ,że można użyć Daphile ( mam na małym terminalu HP ) jako endpoint.

Ten terminal z Daphile max. mi puszcza w DSD 64 ze względu na możliwości sprzętowe terminala, DAC ma obsługę do DSD256

Podłączając bezpośrednio Roon Rock do Dac-a ( Matrix mini-i-pro 2s ) przez USB pewnie bez problemu mi obsłuży ta konfiguracja DSD256

I teraz mam pytania , bo zastanawiam się nad pozostawieniem tego terminala z Daphile w systemie jako endpoint .

1. Czy wtedy Roon Rock mi znajdzie tego Daphile ?

2. Czy jakość DSD wychodząca do dac-a będzie zależna od terminala z Daphile ( max.DSD64) , czy od serwera Roon Rock( DSD256) ?

Panowie, 

od dłuższego czasu uzywam roona z NUC - jest naprawdę ok. Tidal Qobuz i pliki z lokalnego NAS działają wyśmienicie. Moje pytanie dotyczy stacji internetowych. Od czasu do czasu chce posłuchac NŚ , 357 lub swiss jazz i ..... roon informuje mnie że odtwarzanie zostało przerwane ... nie udało sie wczytac utworu. Nie ma znaczenia na jakim strumieniu odpalam czy mp3 czy acc czy cokolwiek ....

Istnieje jakies rozwiązanie?

p

Wiele osób używa tu różnych NAS. U mnie w tej chwili ROON zainstalowany jest na ROCK z wpiętym po USB dyskiem z muzyką. Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś serwera sieciowego, który mógłby też robić za chmurę z dostępem z zewnątrz, najlepiej jeszcze z łatwym backupem zdalnym zdjęć i filmów z telefonów. Niestety po tym co jakiś czas temu zrobiło google z polityką miejsca w ich chmurze postanowiłem wyłączyć synchronizację zdjęć - potrzebuję tego miejsca bardziej na pocztę. 

Jakieś propozycje stabilnych, płynnych w działąniu i łatwych w obsłudze serwerów NAS?

Czy da się jakoś obniżyć koszty na dyskach i wykorzystać obecny dysk USB 8TB, który jest podpięty do CORE?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.