Skocz do zawartości
IGNORED

jaka konsola XBOX one czy PS4?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Ja chcialem tylko przedstawic argumenty, ale widze ze sie nie da. Wiec spasowalem. ;)) Dla kazdego cos milego.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

@kwasior21 - moja opinia jest ogólna, nie piszę konkretnie o jakiś użytkownikach, sam miałem konsole (PS2, PS3, x360, n64) a przygodę z grami zaczynałem z bardzo starym Nintendo którego nazwy nie pamiętam, Mario i Bionic Commando. Pójście na łatwiznę a organicznie wszystkich to dwie różne rzeczy. Wii fajne ale kinect wydaje się być fajniejszą opcją, stare kości można rozruszać.

Gracze których znam i tak mają obie konsole + Pc, ja też tak miałem a teraz tylko i5 na integrze (i gry też chodzą)

....Panowie... This War ( PC vs Konsola) przypomina "odwieczną" walkę LCD vs PDP.... ;))))

to nie wojna, ja nie zmuszam do kupna PC, mało tego kilkukrotnie napisałem że konsola pod pewnymi względami jest zdecydowanie lepsza.

Prosze, nie opowiadaj bzdur juz tutaj i nie wprowadzaj ludzi w blad.

Wielokrotnie potwierdziłeś że o rynku IT wiesz bardzo niewiele, o graniu na PC nie masz pojęcia, nie zaglądasz nawet do publicystki. Mimo to z premedytacją oskarżasz mnie o pisanie bzdur, w takim razie proszę pokaż konkretnie o co Tobie chodzi a potem udowodnij że masz rację.

Nie przypominam sobie. gry ktore wychodzily na 3 platformy to raz wygladaly lepiej na jednej, na drugiej czy trzeciej. Czasem roznice byly minimalne i wygladaly tak samo na trzech z nich.

kolejny raz to samo, kolejny raz nie wiesz o czym mowa (ale znowu wiesz lepiej).

Nic z tego, tylko pokazuje gdzie sa pieniadze.

ameryki nie odkryłeś...

Nie musze, doskonale rozumiem.

po Twoich wypowiedzieć śmiem w to wątpić.

Pc nadaje sie do gier jesli ktos gra glownie w strategie, symulatory, gry MMO i traktuje je powaznie,

PC nadaje się do każdego typu gier, uruchomisz na nim wszystko, podłączysz do niego wszystko, mocy też ma więcej. Prosto mówiąc nie ma ograniczeń konsoli.

ma pieniadze na kupno drogiego PC wlasnie pod takie gry.

i znowu strzał w kolano... gry które wymieniłeś to grupa która wymagania sprzętowe ma najniższe w stawce, po za tym zintegrowane w procesorach karty pozwalają na uruchomienie i płynne granie na większości tytułach. Już Ci pisałem że nawet polskie redakcje zrobiły test, poskładały PC o wartości PS4, różnic w jakości praktycznie nie było, by je dostrzec trzeba się skupić na detalach.

BTW: nie czytasz, nie rozumiesz, czy ja piszę niezrozumiale ?

W innym wypadku lepsza jest konsola do gier

chętnie się dowiem dlaczego, chce poznać konkretną przewagę nad PC.

Inne czyli ten tzw sznurek, niestety liniowość gier widać nawet na filmach które wkleiłeś. Jest to najbardziej degenerujący i wkurzający trend w grach, zaraz obok grafiki główny powód znienawidzenia konsol przez PC'towych graczy (zgodnie z tym co pisał antymalkontent a zobrazował Shrek777 -> małpa na padzie). Fizyka dno, Logika brak a idiotyczne błędy skryptów mnożą się jak myszy.

Ja chcialem tylko przedstawic argumenty, ale widze ze sie nie da.

może mi umknęło, ale gdzie te argumenty ? konkretnie.

Konkretnie. Ekskluzywne gry na konsole PS to sa wlasnie te argumenty. To sa najladniejsze gry i najlepsze w swoich kategoriach. Do tego konsola to Takze niezly odtwarzacz BD.

Wszystko z mniejsza ilosci kabli, bez szumow typowego PC dla gier.

Do tego wygodniej gra sie na padzie niz klawiaturze + myszce. Mowimy o domyslnym setupie.

Tyle. Maca czy lapka uzywam do pracy, multimediow, przegladania netu. Gram na konsoli.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Do tego wygodniej gra sie na padzie niz klawiaturze + myszce. Mowimy o domyslnym setupie.

kwestia przyzwyczajenia, chociaż ja zdecydowanie wolę klawiaturę ma większe możliwości. (to nie jest argument)

Wszystko z mniejsza ilosci kabli, bez szumow typowego PC dla gier.

komputer nie musi być głośny i nie musi mieć miliona kabli. (to nie jest argument)

Ekskluzywne gry na konsole PS to sa wlasnie te argumenty.

to jest argument, który wynika z dobrej polityki Sony i niczego więcej. Znalazłbym jeszcze kilka ale skoro znawca się nie wypowiada to może jestem w błędzie..

To sa najladniejsze gry i najlepsze w swoich kategoriach

a ja mam akwarium w którym ryby pływają bez wody a na obiad wpierdzielają schabowy z kością. (czyli znowu nie widziałeś ale wiesz lepiej).

Widocznie Masz duzy input lag w TV, albo wlaczyny w nim jakis uplynniacz ruchu. Stabilne 30 fps wystarcza do wiekszosci gier. 60fps potrzebuja jedynie symulatory, gry sportowe, bijatyki.

Fetek. Ja napisalem typowy PC do gier, jaki kupujesz np. W markecie. Tak jak kupujesz tam konsole. Zdecydowana wiekszosc z nich to sa odkurzacze, I sa glosne.

Klawiatura I myszka sprawdza sie jedynie przy grach FPP. Reszta gier na padzie daje Ci wieksza precyzje I kontrole.

Co do gier to podaj argument poparty faktem ze sie myle, I ekskluzywne gry na konsole Sony nie sa najlepszymi lub nie ma ich w top3 w danej kategorii.

@fetek

Próbujesz dyskutować nie z fanem, a z fanatykiem konsol....

Różnica w pisowni może niewielka, ale.....

Z całą moją Sympatią do Ciebie - nie szkoda Ci czasu ???

Bo z fanem da się podyskutować, z fanatykiem dyskusja jest jak ze ścianą w przejściu podziemnym - z całym szacunkiem do ściany ;P

haha. Szczegolnie ze mialem m.in C64, Amige 500, Pentium 166MMX, potem juz nowsze Celerony, Pegasusa, PS2, Xbox, Ps3, Xbox360, Ps4.

Zas obecnie obok PS4 mam Imac'a i lapka na windzie.

Rzeczywiscie fanatyk, tam gdzie pada slowo fanatyk koncza sie argumenty prawda. :P

Pozdrawiam ;)

Ja tam dodam swoje 3 grosze :) i powiem tak PC ma wady i zalety, konsola ma wady i zalety komu co pasuje. PCtowcy na pewno muszą się martwić o konfigurację sprzętu obecnie bardzo często trzeba modernizować, żeby cieszyć się grafiką i ustawieniami maksymalnymi ponadto zawsze przed grą trzeba sobie poustawiać optymalny poziom grafiki, ale plusem jest na pewno to, że mając PC wypasionego możemy się cieszyć najlepszą grafiką i detalami oraz wyższą ilością FPS. Plusem jest też to, że gry są tańsze niż na konsole NG, ale za to mamy okresowe koszty sprzętowe... Konsol nie trzeba modernizować to gry są optymalizowane do możliwości danej konfiguracji nie musimy się bawić w ustawieniach, ale trzeba się liczyć, że niestety jest to z chwilą wejścia na rynek słabszy sprzęt niż możliwości PC, oczywiście gry wyglądają w większości przypadków podobnie, ale to już taka polityka, bo niestety to teraz konsole dyktują rozwój grafiki w grach na PC czy się to komuś podoba, czy nie choćby sprawa z grą Watchdog i ukrytymi ustawieniami grafiki. A jeszcze dla potwierdzenia dodam, że na PC coraz częściej ustawienia grafiki medium, ultra tak się zlewają, że na pierwszy rzut oka trudno wyłapać różnice, ale za to FPS spada jakby nie wiadomo co się zmieniło, kiedyś ustawienia coś znaczącego zmieniały dziś to już pogoń za suwaczkami na prawo, a dlaczego tak jest no to bardzo proste gra wychodząc na PC i konsole nie może się dziś znacząco różnić graficznie:)

Ech ta odwieczna wojna między platformowa...

Moim zdaniem nikt tu nie będzie miał racji.

Grafika jest porównywalna.

Wybór zależy od ulubionych gier i komfortu grania.

Autor chce kupić konsolę, więc blaszaki nie powinni tutaj mieszać.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Stabilne 30 fps wystarcza do wiekszosci gier. 60fps potrzebuja jedynie symulatory, gry sportowe, bijatyki.

a co Ty masz z tymi 60fps ? mało jaka gra na mocnym sprzęcie tyle wyciągnie, największe zapotrzebowanie na FPS'y mają same FPS / FPP. Gry które wymieniłeś są mało dynamiczne i spokojnie poradzą sobie nawet jak nie mają 30pfs'ów. (znowu nie wiesz a się wypowiadasz)

Ja napisalem typowy PC do gier, jaki kupujesz np. W markecie. Tak jak kupujesz tam konsole. Zdecydowana wiekszosc z nich to sa odkurzacze, I sa glosne.

nie napisałeś, po za tym zwykły PC z marketu w cenie konsoli mimo wszystko może jej nie dorównać. To jest kolejny argument za konsolą, nie trzeba się znać, wystarczy mieć kasę lub zdolność kredytową.

Klawiatura I myszka sprawdza sie jedynie przy grach FPP. Reszta gier na padzie daje Ci wieksza precyzje I kontrole.

konsole i FPP/FPS to trochę komedia nie gra (dynamika manipulatora zbyt słaba), każda RPG lubi klawiatury (na padzie jest po prostu za mało guzików) ponadto wodzenie myszką jest znacznie precyzyjniejsze i bardziej dynamiczne niż padem (oba wymagają innych umiejętności), nie wyobrażam sobie turnieju PvP na padzie... nawet na GP widać że sterownie pozostawia wiele do życzenia. Bijatyki na padzie rewelacja... i chyba tylko tyle.

Co do gier to podaj argument poparty faktem ze sie myle, I ekskluzywne gry na konsole Sony nie sa najlepszymi lub nie ma ich w top3 w danej kategorii.

top3 czego ? jest jakiś ranking piękności ? zarzuć mi jakiś ekskluzywny tytuł który według Ciebie jest ładny + materiał na którym mogę to stwierdzić. Nie tech demo, nie zapowiedź tylko grę.

Z całą moją Sympatią do Ciebie - nie szkoda Ci czasu ???

powoli zaczyna.

Bo z fanem da się podyskutować, z fanatykiem dyskusja jest jak ze ścianą w przejściu podziemnym - z całym szacunkiem do ściany ;P

zgoda, fan zazwyczaj o swoim obiekcie zainteresowania wie wszystko i trudno go zagiąć.

haha. Szczegolnie ze mialem m.in C64, Amige 500, Pentium 166MMX, potem juz nowsze Celerony, Pegasusa, PS2, Xbox, Ps3, Xbox360, Ps4.

i co z tego że miałeś jak przysłowiowe "G" o tym wiesz ? To jakaś licytacja ? ktoś inny miał tylko u kolegi ale wie 10 razy tyle.. nie tędy droga.

Rzeczywiscie fanatyk, tam gdzie pada slowo fanatyk koncza sie argumenty prawda. :P

w całej rozmowie argumentów padło bardzo niewiele, ja ich w każdym razie nie widzę a Ty mi ich (mimo prośby) nie wskazałeś.

Gdybyś prócz posiadania coś wiedział o PC i konsoli to dyskusja skończyła by się po 2-3 wypowiedziach. O grach też wiesz niewiele, nie obraź się ale budujesz klasyczny obraz konsolowego gracza (czyli biec po sznurku i wciskać odpowiednie guziki). Właśnie przez taki poziom gier wielu graczy komputerowych (w tym ja) nie gra. Chwalisz się że miałęś PC, chwalisz się zę grasz a nie potrafisz poprawnie przypisać predyspozycji gier do sterowania / sprzętu. Bijatyki czy symulatory dla Ciebie są grami dynamicznymi.. gdzie dla większości to są flaki z olejem.

Ja juz skonczylem z Toba rozmawiac. Masz hiper komputer to uzyj google, znadziejsz tam odpowiedz na Twoje pytania. Poza tym autor chce KONSOLE, wiec to nie watek dla Ciebie.

Ech ta odwieczna wojna między platformowa...

Moim zdaniem nikt tu nie będzie miał racji.

Grafika jest porównywalna.

Wybór zależy od ulubionych gier i komfortu grania.

to nie jest wojna platformowa tylko wojna o platformę, czysty biznes nic więcej. W grach grafika na dzień dzisiejszy jest porównywalna, ale dla kilkuletniego PC jest to standard dla konsoli prawie szczyt możliwości. Będzie jeszcze lepiej, na konsole w końcu trafią nowsze rozwiązania (kwestia czasu) i na tym koniec. Znowu rozwój gier zostanie zatrzymany.

Filozofując, gdyby rynek był wolny i każdy producent na każdą platformę robił grę która maksymalnie jest w stanie wykorzystać dostępną technologię i możliwości obliczeniowe dysproporcja między PC a konsolami byłaby bardzo duża. Niestety robi się produkt dostosowany do najsłabszego ognia, a żeby rynek PC nie umarł nakłada się kagańce i wyścig GPU trwa..

Pamiętaj że w PS4 siedzi 28nm APU, co prawda Jaguar nigdy nie był dostępny dla PC ale jego odpowiedniki już tak, APU to procesor budżetowy, do gier przeciętny (i3 lepsza). Jaguar to układ GCN, w 2013 roku była to zasadnicza różnica między PC'towym APU, dzisiaj każdy APU to GCN. Konsole mają fabryczny tuning, tajną broń której nie ma PC... ale o tym niech napisze nasz "specjalista od konsoli".

PS4 ma 8 rdzeni z czego wykorzystuje 6, odblokowanie 7 nie rozwiązało problemu. Jeśli gry w końcu zaczną w pełni utylizować procesor i korzystać z wielowątkowości (znowu ograniczanie powstałe z powodu konsol) to jest nadzieja, ale tu i tak najciekawszy zysk będzie miał PC, konsola po prostu przetrwa dłużej.

Masz hiper komputer to uzyj google, znadziejsz tam odpowiedz na Twoje pytania.

ja mam tylko i5 ze zintegrowaną grafikę, a pytań nie mam.. więc czego mam szukać ?

Ja juz skonczylem z Toba rozmawiac.

pisałeś to 2-3razy.

Z mojego punktu widzenia. Wybor pomiedzy PS4 a Xone zalezy od dwoch rzeczy.

Pierwszy, czy potrzebujemy mocniejszej konsoli i czy chcemy miec dostep do ekskluzywnych gier, jesli tak to wybor jest oczywisty. Playstation 4 jest mocniejsza konsola, w chwili obecnej, gry multiplatformowe chodza na Xone w 720P lub 900P, zas na PS4 glownie 1080P, pare wyjatkow w 900P. Jesli chodzi o tytuly na wylacznosc, roznica w grafice jest dosc znaczna na korzysc PS4.

Przyklad ponizej:

Druga sprawa, to przywiazanie do danych ekskluzywnych tytulow. Xone ma ich mniej, ale sa fani tych serii. Wiec wlasne gusta .Do tego trzeba dodac fakt ze na PS4 mamy dostep do wielu genialnych gier z PS3 w edycjach "remaster".

Cala reszta, kwestia gustu, choc dla mnie interface i bardziej wygodny pad od PS4 przemawia na jego korzysc.

Ps. Dla przyszlych osob tu piszacych, nie mozna porownywac i przekladac hardware'u z PC do konsol. Ta droga jest bledna.

Skoro juz wspomniales o wyscigach to forza jest symulatorem pelna geba a drive club zrecznosciowka ;)

Co do pada to bym sie spieral, ale jak kto woli ;)Dlugie lata spedzilem przy ps one , nintendo 64 aktualnie ps4. Ale pad z ps4 nie ma podejscia do pada n64 oraz xboxa one.

Najnowsze konsole a już muszą "oszukiwać" by gry zachowały płynność (ale mi rozwój...), warto jeszcze zwrócić uwagę na zakres renderowania sceny i ilość elementów, bardzo dobrze widać to na Jak shooterach. Fani są rozczarowani, branża zawiedziona, fanatycy są zadowoleni :)

PS4, w stosunku do xboxa ma prawie dwa razy tyle rdzeni GPU i prawie trzykrotnie wydajniejszy podsystem pamięci. Ale Xbox ma bardzo szybki buffor .. co będzie nie wiadomo, na dziśiaj ja jestem za PS4. Z resztą o czym tu gadać, Forza wygląda jakby miała 10 lat i nie koniecznie mam tu na myśli wodę / deszcz.

Ps. Dla przyszlych osob tu piszacych, nie mozna porownywac i przekladac hardware'u z PC do konsol. Ta droga jest bledna.

nie wiem czy zauważyłeś ale w obu konsolach siedzi po prostu PC., Masz normalny procesor (w obu to samo), karta graficzna (w obu to samo), ram itd. Na Jaguarze bazują Kabini i Temash (Athlon, sempron, seria E i A) a GCN to przebrandowany R3 czyli najsłabszy radeon w stawce. Mało tego PS4 jest zgodna z DX 12 (choć specyfikacja potwierdza tylko 11.x) którego dostanie konsola MS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W PS3 miałeś G70 który o ile pamiętam był po prostu GF210 (mogę się mylić, zostawiam do weryfikacji)

Uzasadnij swoją wypowiedź

Ukryta Zawartość

Skoro juz wspomniales o wyscigach to forza jest symulatorem pelna geba a drive club zrecznosciowka ;)

Co do pada to bym sie spieral, ale jak kto woli ;)Dlugie lata spedzilem przy ps one , nintendo 64 aktualnie ps4. Ale pad z ps4 nie ma podejscia do pada n64 oraz xboxa one.

Tak jak mowilem, pad od Xone jest lepszy jakosciowo, ale na dluzsza mete bardziej meczy rece i nie nadaje sie do gier sportowych czy zrecznosciowych jak dla mnie.

FM nie jest symulacja, ma mniej wymagajacy model jazdy niz FM5. ;)

Symulacja na konsolach, jedyna dostepna jest Project Cars (tyle ze wersja na Xone jest znacznie gorsza wzgledem wersji PS4), niebawem bedzie Asseto Corsa i GT Sport. Zakup kierownicy z FF pod te gry to obowiazek.

Ps. Konsola Sony nie korzysta z architektury DX, nie ma jego ograniczen + ma niskopoziomowe API. To jest jej najwieksza zaleta, ktora oczywiscie tylko wykorzystaja wew. studia Sony ktore robia gry na jej wylacznosc. Choc w ramach ciekawostki, najladniejsza gra TPP jaka wyszla do tej pory na kazda platforme, mowa o The Order 1886 korzysta z technologi znanych z DX11.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ps. Konsola Sony nie korzysta z architektury DX, nie ma jego ograniczen + ma niskopoziomowe API. To jest jej najwieksza zaleta, ktora oczywiscie tylko wykorzystaja wew. studia Sony ktore robia gry na jej wylacznosc.

Nie napisałem z czego korzysta tylko z czym jest zgodna. To magiczne API nazywa się openGL, wolna biblioteka którą obsługuje nawet telefon. Kiedyś korzystało z niej wiele gier, potem przyszła moda na D3D (czyli DX) dzisiaj korzystają z niej konsole (PS, OBox) oraz telefony z androidem.

Wspomnialem o tym wczesniej, ale zanegowales to, widac dobierasz argumenty i edytujesz swoj tekst tak czesto jak Ci sie podoba. Jesli jednak tyle wiesz na temat OpenGl to znasz jego plusy nad DX. Inna kwestia to same SDK i tu Sony rowniez mocno wspiera swoje wew. studia. Plus Sony ma niskopoziomowe API ktore sluzy do wyciskania ostatnich sokow z sprzetu, ale przeznaczone jest glownie dla tych developerow ktorzy tworza glownie gry na wylacznosc i na tym im zalezy.

Wspomnialem o tym wczesniej, ale zanegowales to,

pisałeś, chyba na pierwszej stronie, pokaż gdzie to zanegowałem.

widac dobierasz argumenty i edytujesz swoj tekst tak czesto jak Ci sie podoba

tak edytuje, Ty też możesz w czym problem ? Mam dysortografię i często moje wypowiedzi są tragiczne temu muszę jej poprawiać. Prześledź moją historię na forum to zobaczysz.

Jesli jednak tyle wiesz na temat OpenGl to znasz jego plusy nad DX. Inna kwestia to same SDK i tu Sony rowniez mocno wspiera swoje wew. studia. Plus Sony ma niskopoziomowe API.

OpenGL vs DX to kolejna wojna w którą wolę pominąć. Specjalnie temat pomijałem.

I zmienic w zaleznosci od wersji odpowiedzi. Niewazne. Zostalo wszystko wyjasnione. Autor tematu teraz Sam na podstawie za I przeciw wybierze dla siebie sluszny wybor.

Zostalo wszystko wyjasnione.

no nie zupełnie... ciągle czekam na udowodnienie Twojego oskarżenia (pisanie bzdur), fajnie byłoby zobaczyć liczne argumenty których nie widać (podałeś jeden), no i czemu konsoli nie można porównywać do PC ?

I zmienic w zaleznosci od wersji odpowiedzi.

zgadza się, przeredagowuje, czasem też muszę coś podgooglować... bo nie wszystko pamiętam. Ty też możesz to robić...

Gdyz w PC ograniczeniem sa sterowniki np. GPU, plus przygotowanie wersji pod DX plus mnogosc konfiguracji i co za tym idzie gorsza optymalizacja danej gry.

Od reszty jest PW, jesli masz jakies ale, gdyz tylko Ty nie widzisz tych argumentow.

Bywaj zdrow.

o mamusiu....

PS 4 lata na Orbis OS, który jest forkiem FreeBSD, czyli pracuje na linux'ie który wymaga sterowników również do GPU . Niskopoziome API o którym pisałeś to GNM (w PS 3 LibGCM) nie żaden OpenGL (ale tak konsola z niego korzysta), oczywiście że komponentów konsoli nie można porównać do PC, ale z zupełnie innych powodów niż "sterowniki" czy optymalizacja gier (co ma piernik do wiatraka?).

W Kilku miejscach skłamałem (z premedytacją), nie dość że tego nie wyłapałeś to nawet nie pofatygowałeś się na Wikipedię by cokolwiek sprawdzić. Prasy chyba też nie przeglądasz, każdy portal pisał o klęsce konsol, nawet ta słabo związane z IT.

Nie tylko ja nie widzę tych argumentów, po za tym poprosiłem Cie byś je skumulował, napisałeś tylko jeden (więc chyba sam ich nie dostrzegasz).To jest rozmowa publiczna, publicznie oskarżyłeś mnie o pisanie bzdur więc nie rozumiem co chcesz wyjaśniać na PW.

Ile zabralo Ci sprawdzenie Google i dostanie tych nieaktualnych informacji. Dalej swoje. Nie m sensu, naprawde.

Ile zabralo Ci sprawdzenie Google i dostanie tych nieaktualnych informacji. Dalej swoje. Nie m sensu, naprawde.

syzyfowa praca.. które z nich są niekatulane ? ~minutę.

---- Uwaga edytuję ---

Zamiast marudzić napisz coś sensownego, ja nie jestem nieomylny, z branżą skończyłem kilka lat temu i naprawdę z świata gier wyrosłem... sprzętu też nie mam. Mam swoje kierunki, schematy i przekonania, nie muszą być słuszne.

---- koniec edycji ---

Geez… I keep hearing this so often… people using the PlayStation 3 as an example of how great OpenGL is for gaming.

The problem is, the PlayStation 3 doesn’t USE OpenGL, it uses Sony’s own PSGL (which might be based on OpenGL ES 1.0, but has a LOT of hardware-specific extensions, since OpenGL ES 1.0 doesn’t even offer programmable shaders or anything… Ironically enough PSGL is based on Cg, which was developed by nVidia and Microsoft, and is closely related to Direct3D’s HLSL, but NOT OpenGL’s GLSL). And in fact, many games don’t even use PSGL all that much, but use the lower-level LibGCM or go down to the bare metal themselves (the advantage of a console: hardware is fixed).

Yes, there are OpenGL wrappers available for the PlayStation 3, but their performance is considerably worse than PSGL, because OpenGL isn’t suited to the PS3’s hardware very well (just like how you can run linux on it, but the Cell is very much underused by linux applications, and you end up with a very slow system, with the exception of custom PS3 applications).

PS4 GNM + GNMX + PSSL (jako główne medium)...a jak zapłacą to i DX12, gdzie Ty miałeś tego OpenGL'a ? pisałeś o LLA nie wiedząc co nim jest, no ale grunt że jest.

To się grzecznie przyznam że odnośnie konsoli w powyższych wypowiedziach popełniłem kilka błędów, do pewnych elementów pewności nadal nie mam, trudno w internecie znaleźć konkretne informacje, zbyt wiele śmieci i teorii bez konkretnych danych. Marketing Sony jest bardziej perfidny niż myślałem.

BTW: najlepsze co pokazałeś czyli The Dark Sorcerer to typowe tech demo które nigdy nie miałobyć i nigdy nie będzie grą. Oby się nie skończyło "jak zwykle"

Jedno jest pewne PS4 jest w 100% kompatybilna z PC, kwestia licencjaci.. czyli kasy.

Oczywiście ostania konsola sony jest oparta przecież o PPC, bo z PS3 Sony strzeliło sobie w stopę i długo deweloperzy nie mogli ujarzmić cella, dla mnie ostania konsola w pełnym tego słowa znaczeniu to PS2. Można powiedzieć, że jedyna przewaga konsol to w dalszym ciągu tworzenie gier na konkretną konfigurację sprzętową i optymalizacja pod tym kątem.

Dajcie spokój Panowie bo juz nudne jest.

Nie interesuje mnie porównywanie PC vs Konsole bo mam to w d....

Jak bede chciał PC kupie sobie PC a wcześniej założę stosowny watek by wiedzieć co mam kupic (bo juz za stary jestem by za tym nadążyć )

Interesuje mnie merytoryczne porównanie XOne> PS4 a moze tylko kilka postów jest o tym....

Wiec darujcie sobie uprzejmości i mierzenie kto ma dłuższego a jeśli cos to odpisujcie na temat ok?

Raczej jednak PS4. Syn Ma 3kę ale chciał tylko dla GTAV, które wyszło dużo wcześniej jak na PC.

Niedawno testowaliśmy co ma dostać na mikołaja i był zdecydowany na PS4 dopóki nie spróbował zabawy na 3 monitorach równocześnie..

Skylake i invidia titan w 4k, bajka:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.