Skocz do zawartości
IGNORED

Hiendowy sprzet do sluchania plikow - transport i DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Co ty możesz wiedzieć.

A może coś powiesz ciekawego o sieciówkach...bo kupić a rozumieć to dwie różne sprawy...a już słyszeć i wiedzieć co to "dobry" dźwięk to dopiero ho ho...

A może coś powiesz ciekawego o sieciówkach...bo kupić a rozumieć to dwie różne sprawy...a już słyszeć i wiedzieć co to "dobry" dźwięk to dopiero ho ho...

Strona techniczna kabla mnie nie interesuje. Opinię swoją wyraziłem na podstawie zmian które usłyszałem. I masz rację : słyszeć i wiedzieć co to dobry dźwięk to dopiero ho ho. Bo przecież jakże odmienne możemy mieć definicję na jego temat. A, czyja słuszna ?, tego nie wie nikt. Więc uczmy się słuchać. Im więcej tym lepiej .

A najważniejsze, aby dźwięk podobał się właścicielowi systemu, a jeżeli jeszcze komuś '' wpadnie w ucho'', to tylko się cieszyć. Czego Tobie i wszystkim życzę.

• 1 miesiąc później...

Mariusz szukam z Tobą kontaktu. Wiadomości już nie da się do Ciebie wysłać.

Odpisz mu w watku, w którym był ostatnio

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• 8 miesięcy później...

Tez bym go chetnie sprawdził.

I porównał do Soundaware D100 Pro.

Ten dCS ma wejście sygnału zewnętrznego zegara.

Muszę przewietrzyć mój system…

czy cos nowego w temacie? Chce zamienić swojego Linn Akurate na jakiś lepszy transport plików. Ktoś juz słuchał dcs network bridge?

Przecież wiadomo, że jak DCS to walcie do Szymona :)

Mam go jako jeden z pierwszych w PL, Panie Jarku dziękuję za szybkie wypożyczenie i profesjonalną obsługę.

Minął już chyba z miesiąc albo lepiej więc dźwięk całościowo się ułożył.

Pierdziaweczki typu Linn moim zdaniem nie mają do niego absolutnie żadnego startu. Po ostatecznym wygrzaniu muszę napisać, że to bardzo wysoki poziom z świetną (o dziwo) średnicą z pliczków.

Sam nie wierzę, że to piszę. Bardzo dobry drive i dynamika, świetny bas. Po wygrzaniu dźwięk trochę przysiada i gaśnie ale za to staje się lepiej dociążony i gładszy.

Fabryczna aplikacja to niestety pomyłka. Wolna i mało intuicyjna, działa wyłącznie na urządzeniach apple. Wejście USB na pokładzie to lipa, działa wyłącznie z FAT32! Czyli o dużych dyskach USB na NTFS zapomnijcie. To duży minus i mam nadzieję, że to się zmieni. Brak polskiego menu.

Do poziomu Esoterica P-03, CECa TL0x czy najlepszych transportów jeszcze mu trochę brakuje w zakresie płynności czy wybrzmień ale za te pieniądze (18kzł) gra wyśmienicie.

Trzeba zaczekać na upgrade softu bo na razie to świeżonka. To jest pomost dla starszych urządzeń bez LANu, najlepiej gra oczywiście w duecie z przetwornikami DCSa po AES/EBU.

Wnikliwe porównania z moim poprzednim transportem plików u Rafała wskazały, że DCS to mocny zawodnik ale jeszcze mu trochę do niego brakuje. Nadal prym wiedzie moja dawna, plikowa bestyjka :)

Tyle, że to są inne kwoty. Do współpracy zalecam nowoczesny i szybki router, to nie zart.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-58347-0-87709200-1490696763_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawa opcja, czy taki DCS Network Bridge może mieć też pozytywny wpływ na jakość dźwięku z Tidala, czy lepiej sobie głowy nie zawracać przy Tidalu, jako głównym źródle plików?

Ciekawa opcja, czy taki DCS Network Bridge może mieć też pozytywny wpływ na jakość dźwięku z Tidala, czy lepiej sobie głowy nie zawracać przy Tidalu, jako głównym źródle plików?

Nie słucham z Tidala. Znaczy słucham ale w... kuchni.

Głównym źródłem mają być dobrej klasy płyty CD, najlepiej je zripować własnoręcznie. Wtedy masz gwarancję jakości.

ale ja też słucham czesto Tidala w kuchni :)

No nic, trzeba będzie wypróbowac samemu razem z Luminem U1, bo może Aries Femto to wcale nie koniec drogi jesli chodzi o Tidal...

A jak wypada DCS Network Bridge z Debussy, w porównaniu do DCS Rossini DAC/Streamer?

Ewidentnie wolę Debussy lub Scarlatti + network bridge + obowiązkowo dobrej klasy zegar. Taniej i moim zdaniem nawet lepiej. Dodatkowo mamy możliwość zmiany samego przetwornika w przyszłości i nie tracimy przy odsprzedaży. W Rosiniaku DCS był zmuszony poprzestawiać bebeszki żeby się wersja z napędem (niestety żałosnej jakości) zmieściła.

Rosinniego porównywałem bezpośrednio jedynie z Vivaldim + mój plikowiec i dostał baty. Nie jest to przepaść ale solidne 20-25%. Jeden z właścicieli SETa 42 gra na Rossinim na co dzień, jak czyta to może coś więcej napisze.

ale ja też słucham czesto Tidala w kuchni :)

No to polecam :)

Ewidentnie wolę Debussy lub Scarlatti + network bridge + obowiązkowo dobrej klasy zegar. Taniej i moim zdaniem nawet lepiej.

Z tym taniej to już tak sobie, Debussy+clock+network bridge wg cennika wychodzi podobnie co Rossini DAC/Streamer bez clocka. Z tego co piszesz, wersję z CD należy sobie odpuścić w model Rossini.

A jak wypada starszy Puccini jako DAC?

Z tym taniej to już tak sobie, Debussy+clock+network bridge wg cennika wychodzi podobnie co Rossini DAC/Streamer bez clocka. Z tego co piszesz, wersję z CD należy sobie odpuścić w model Rossini.

A jak wypada starszy Puccini jako DAC?

Clock nie musi być od dCS. Nawet nie powinien.

Przecież wiadomo, że jak DCS to walcie do Szymona :)

Mam go jako jeden z pierwszych w PL, Panie Jarku dziękuję za szybkie wypożyczenie i profesjonalną obsługę.

Minął już chyba z miesiąc albo lepiej więc dźwięk całościowo się ułożył.

No i cisza jak po śmierci organisty.

a jaką aplikacje polecasz do niego? Z Lumin lub Aurender będzie działać?

Po co Ci Lumin albo Aurender? Jego można podłączyć jedynie po sieci LAN (zalecane) lub wifi (brak anteny w zestawie). Nie ma klasycznego wejścia USB.

Do tego DCSa wystarczy podpiąć dysk NAS (musi być zainstalowany jakiś media serwer) i masz gotowy transport z klasycznymi wyjściami cyfrowymi. Sterujesz za pomocą aplikacji np. Bubble UPnP (android) albo firmowej (ios).

Wygodniej oczywiście będzie z roonem albo jriver czyli w połączeniu z pc audio. Wtedy działa jako typowy "mostek". Przed zakupem koniecznie trzeba go przetestować bo nie każdemu takie sterowanie i funkcjonalność odpowiada.

Po co Ci Lumin albo Aurender? Jego można podłączyć jedynie po sieci LAN (zalecane) lub wifi (brak anteny w zestawie). Nie ma klasycznego wejścia USB.

A po co ma mieć klasyczne wejście USB. Z NASów "gra" się po LANie, a nie po USB.

Streamery LINNa to może nie jest dzis najwyższa półka dźwiekowa ale LINN ustanowił standardy obsługi plikowców. I moim zdaniem do dzisiaj nic lepszego nie wymyślono. Ich system jest wzorem, jest dopracowany, user friendly i przede wszystkim ... SATBILNY. O innych aplikacjach na tablety, które uzywam do obsługi plikowców tego nie mozna powiedzieć.

BTW podłączanie dCSa do PC-a w trybie bridge jest ... chore. Po co ??? Kolejny niepotrzebny klocek w torze jak ktos już bardzo chce i musi grać z PC-a.

Najlepszy "bridge" i nie tylko jaki znam to Mutec MC-3+ Smart Clock USB. To co potrafi ten klocek jest niesamowite. Zarówno dla PCM jak i DSD.

A po co ma mieć klasyczne wejście USB. Z NASów "gra" się po LANie, a nie po USB.

Streamery LINNa to może nie jest dzis najwyższa półka dźwiekowa ale LINN ustanowił standardy obsługi plikowców. I moim zdaniem do dzisiaj nic lepszego nie wymyślono. Ich system jest wzorem, jest dopracowany, user friendly i przede wszystkim ... SATBILNY. O innych aplikacjach na tablety, które uzywam do obsługi plikowców tego nie mozna powiedzieć.

BTW podłączanie dCSa do PC-a w trybie bridge jest ... chore. Po co ??? Kolejny niepotrzebny klocek w torze jak ktos już bardzo chce i musi grać z PC-a.

Najlepszy "bridge" i nie tylko jaki znam to Mutec MC-3+ Smart Clock USB. To co potrafi ten klocek jest niesamowite. Zarówno dla PCM jak i DSD.

Ten Mutec to typowy konwerter Usb/Spdif ? Miałeś okazję porównać go z innymi tego typu konstrukcjami ?

Ten Mutec to typowy konwerter Usb/Spdif ? Miałeś okazję porównać go z innymi tego typu konstrukcjami ?

Nie testowałem. ja nie gram z PCa.

Ta maszynka potrafi duzo więcej. Najlepiej przeczytaj sobie manual.

Ja używam jej jedynie do reclockingu moich sygnałów zegarowych.

Tu na szybko:

The MC-3+ Smart Clock USB is setting a new benchmark for clocking technology and the reproduction of digital audio by uniquely combining an audiophile USB interface with an audio re-clocker in perfection! Particularly designed for the demands of high-end consumer audio, the device expands a new sonic universe with increased musicality, clarity, and precision. As such, the MC-3+USB will prove its worth in many audiophile listening rooms around the world.

Offers unique externally referenced re-clocking, locking to Rubidium-/Cesium atomic clocks or GPS receivers

Audiophile, asynchronous two-channel USB interface with ultra-low noise audio clock oscillators and total galvanic isolation of up to 2500 VRMS, respectively 4242 VPK, for suppression of high-frequency interferences

Converts DSD/DoP streams (64-256) to PCM audio with selectable output clock rate

Locks to Rubidium- (10 MHz), Cesium- (5 MHz) and GPS clock references

Improved, next-generation REVIVE re-clocking and 1G-Clock technology by MUTEC

Additional Features:

Serves as a flexible digital input switching matrix, audio format converter and master clock

Compatible to Apple Macintosh and Windows PCs

Intuitive user interface and easy installation

Update-capability via USB

Available with black- or clear aluminum front panel

Galvanic isolation up to 2500 VRMS in accordance with UL1577, respectively 4242 VPK in accordance with DIN EN 60747-5-2 (VDE 0884 part 2)

Converts DSD/DoP streams (64-256) to PCM audio with selectable output clock rate

Transfers USB audio streams into AES3 and S/P-DIF and outputs those to five digital audio formats simultaneously

Converts between USB PCM audio, USB DSD/DoP audio, AES3 and S/P-DIF, as well as between AES11 and Word Clock

Highly compatible USB audio class 2.0 driver for Windows supporting ASIO, MME, DirectSound, WASAPI, Kernel Streaming, PCM 16Bit, 24Bit, 32Bit and Float-32Bit at all clock rates between 44.1kHzand 192.0kHz

Ultra-low jitter Word Clock generation with clock rates up to 1,536.0 kHz

Scalable to FS1x512 clock rates, 22,5792 MHz & 24,576 MHz, for e.g. high-end audio interfaces

Locks to Rubidium- (10 MHz), Cesium- (5 MHz) and GPS clock references

Generates Word Clocks, Super Clocks, AES3 + S/P-DIF blanks simultaneously

Uninterruptable, fail-safe clock generation in all operation modes

Eliminates so-called digital "clicks and pops"

Individual lock indicators for the clock or audio reference and the re-clock reference

USB, AES/EBU, AES/EBUid and S/P-DIF interfaces in one box

S/P-DIF interconnections via BNC, RCA and optical interfaces available as in- and outputs

Front panel lock-out for preventing of misuse

Rack-space-saving 9.5" housing

Built-in, universal power supply

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.