Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup sprzętu hi-end

betonbud

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuje pomocy przy zakupie sprzętu tzn hi end, tzn dwóch kolumn , zintegrowanego wzmacniacza, nośnika uniwersalnego takiego jak np Oppo 105D. Mam pokój 25m2 kolumny mogą być od siebie maksymalnie 2,5 metra i koniecznie muszą być blisko ściany. Budżet 20-40 tysięcy, mogą być używane i po ekspozycyjne. Słucham przede wszystkim cicho i jest to głównie poezja śpiewana, ballady rockowe, blues, pop oraz muzyka klasyczna. Przeglądając internet już ponad miesiąc i będąc na paru odsłuchach, przypadły mi do gustu takie urządzenia (fakt faktem o różnej charakterystyce-ciężko mi wybrać coś najlepszego):

Wzmacniacze: Vincent V700, Octave 70, Hegel 160, Moon 340 Noe

Kolumny: Dynaudio Confidence C2 lub C1 lub Countur 3.4 ; Physics Tempo 6; Kudos Cadera 20 lub Kudos Cadera 30; Amphion Argon 7L lub 3L i Grand Concert Beetoven Vienna

Oczywiście nie muszą być to powyższe pozycje. Może ktoś z was ma jakiś ciekawy zestaw bazowany na powyższych lub inny godny polecenia.

Z góry dzięki

Tel 510 267 606

https://www.audiostereo.pl/topic/123946-zakup-sprz%C4%99tu-hi-end/
  • 3 tygodnie później...

W zestawie ktory wymieniłeś, zdecydowanie należy zmienić źródło, Wiem, bo właśnie słucham zestawu Oppo 105+Octave V70SE+Dynaudio 25SE. To najsłabszy element tego setu. Gdyby podpiąć choć CD 07 Ayon. Jeśli jesteś blisko Warszawy, Krakowa lub Wrocławia, koniecznie posłuchaj takiej kombinacji. W cenie nowych W5 możesz dostać używane 25SE, Wiele osób twierdzi że w W5 gra pomysł, ale mnie bardziej przekonuje, że w 25SE grają bardzo dobre przetworniki. Bajkowa kolumna.

Pierwszy warunek bardzo istotny, co by to nie było, dąż do tego aby posłuchać całego setu w domu , u siebie w pokoju, w miejscu gdzie to będzie stało. Nie napalaj się , to są konkretne pieniądzenie nie zaduże jak na Hi End ,wręcz minimalne, ale już coś jest, dobrze je spożytkuj, pomyśl ,poszukaj, rozejżyj się może jeszcze za częścią toru w branży DIY,powodzenia w poszukiwaniach.

• 2 lata później...

Źródło: Ayon CD-1SX, wzmacniacz: Ayon Triton III, kolumny: Dynaudio Contour 30, okablowanie zasilające do źrdódła: Unicorn Audio il mostro, okablowanie zasilające do wzmacniacza: Unicorn Audio Imperatore, kable głośnikowe: Albedo Monolith.

Panowie chyba dorosłem do decyzji zmiany Ayona na coś lepszego. Ze względu na to jaka jest masa produktów, w tym niszowych na rynku, prośba o sugestje na co mozna zmienić ww. zestaw.

Jeśli zmiana ma być bez ryzyka, to mały kroczek Ayon CD10 Signature, lub duży kroczek Ayon CD35. W Twoim zestawie to się sprawdzi. Jeśli jednak Ayon Ci nie leży, to polecam jakiś system dzielony Octave. HP500+RE320. Na początek źródło można zostawić i oczywiście kolumny też.

Jeżeli masz mieć kolumny blisko ściany sprawdziłbym może coś w obudowie zamkniętej np.

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- ATC SCM 40

Biorąc pod uwagę preferencje muzyczne wziąłbym także pod lupę kolumny Harbeth, Spendor, Russel K., Graham Audio, Proac. Jeżeli chodzi o ludzkie głosy i instrumenty może to będzie właśnie to.

Udało mi się przez ten czas doprecyzować i stworzyć coś takiego:

Moon 340 Neo

Oppo 105D

Boenicke W5

Proszę o rzetelną ocenę zestawiku.

Nie myślałeś żeby kupić komplet np.: Marantz PM11S3, SA11S3 zamiast łączyć jakieś przypadkowe klocki?

Ukryta Zawartość

Jeżeli masz mieć kolumny blisko ściany sprawdziłbym może coś w obudowie zamkniętej np.

-

Ukryta Zawartość

- ATC SCM 40

Biorąc pod uwagę preferencje muzyczne wziąłbym także pod lupę kolumny Harbeth, Spendor, Russel K., Graham Audio, Proac. Jeżeli chodzi o ludzkie głosy i instrumenty może to będzie właśnie to.

Nie myślałeś żeby kupić komplet np.: Marantz PM11S3, SA11S3 zamiast łączyć jakieś przypadkowe klocki?

Ayona chcialbys marantzem zastapic??

Ukryta Zawartość

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Ayona chcialbys marantzem zastapic??

Ayon to jakiś najlepszy sprzęt na świecie? Być może ale nie o tym chciałem.

Miałem na myśli komplet od CD+Wzmacniacz od jednego producenta. Uważam że jest to w wielu przypadkach bezpieczniejszy wybór biorąc pod uwagę choćby rozbieżności w poziomach wyjściowych źródeł, czułości wzmacniaczy i różnic w dopasowaniu wynikających z różnych impedancji wejściowych wzmacniaczy.

Analizując preferencje muzyczne autora niniejszego wątku, odnoszę wrażenie, że panaceum na właściwą konfigurację jest typowy analog. Słusznie co niektórzy z Kolegów nawiązują do Ayona. Niemniej nie ulega wątpliwości, że poszukiwania konkretów winny zawężać się w torze lampy - dotyczy wzmacniacza. Zaś kolumny w sferze rozwiązań bipolarnych z uwagi na trudności adaptacyjne. Albowiem chodzi tu o High End, a więc natura brzmienia na pierwszym miejscu.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Źródła-Acoustic Plan, wzmocnienie-Spec. Będzie dobrze. Bardzo. Tylko czy Dynaudio??

Naturalnie brzmiące głośniki.... Davone, Harbeth, Spendor? W tej kolejności...

Źródło: Ayon CD-1SX, wzmacniacz: Ayon Triton III, kolumny: Dynaudio Contour 30, okablowanie zasilające do źrdódła: Unicorn Audio il mostro, okablowanie zasilające do wzmacniacza: Unicorn Audio Imperatore, kable głośnikowe: Albedo Monolith.

Panowie chyba dorosłem do decyzji zmiany Ayona na coś lepszego. Ze względu na to jaka jest masa produktów, w tym niszowych na rynku, prośba o sugestje na co mozna zmienić ww. zestaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.