Skocz do zawartości
IGNORED

DAC AK4137 & AK4490

Rekomendowane odpowiedzi

Takie tam .. praca w toku ... oraz koncepcja lokalizacji pierwszego pięra ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34863-0-58313100-1456779266_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zjj_wwa
Gość

(Konto usunięte)

Jak by ktoś brał radiatory z TME (albo gdzieś indziej), to nie bierzcie SK104-25STC

Nie mają dziury :P Tylko takiego placka wybitego.

Bo to radiator z zatrzaskiem :) który trzeba oddzielnie dokupić jak znam życie. ;)

http://mselektronik.pl/radiator-wytlaczany-to220-25-4mm-na-zatrzask-pbf.html

krótkie pytanie do tych co złożyli: na pcb jest C28 = 4u7 a na schemacie 1u jaki wlutowaliście, wiem że nie ma on aż takiego wielkiego znaczenia ale warto spytać

C28 = 4u7 a na schemacie 1u

Ja dałem 4u7 / 25V. Przypuszczam, że w tej lokalizacji i w tej roli - wartość jest niekrytyczna, każda będzie OK.

Moją preferencję - znasz: Bigger is Better.

A teraz kontra pytanie: nie mam na stanie 360R (r129). Dlatego też dzielnik 220R (r128) -- 360R (r129) planuję zastąpić prawie równoważnym dzielnikiem: 200R (r128) -- 330R (r129).

No i tutaj pytanie: czy 'prawie' zrobi wielką różnicę, czy też taki alternatywny podział również OK ?

Właśnie sobie zdałem sprawę - kupiłem rezonator ceramiczny a nie kwarcowy

Mam: ABM3B-12.000MHZ-B2 Rezonator:ceramiczny;12MHz;±50ppm

a chyba powinien być:

12.00M-CFPX104 Rezonator: kwarcowy; 12MHz; ±50ppm;

Czy ma to znaczenie? Do tego przepłaciłem, bo okazuje się, że ten ceramiczny był droższy niż kwarcowy.. A gorszy?

Czy ma to znaczenie? Do tego przepłaciłem, bo okazuje się, że ten ceramiczny był droższy niż kwarcowy.. A gorszy?

też się dałem złapać na ceramiczny ale ten mój akurat ma b. małą tolerancję i wysoką stabilność (+-10ppm), z tego co gdzieś wyczytałem ceramiczne są mniej wrażliwe na drgania zewnętrzne ale wymagają trochę wyższych pojemności kondensatorów

W arkuszu BOMa online ktoś wpisał ten

Ukryta Zawartość

jak kiedyś będę coś brał z TME może wymienię o ile bęszie taka potrzeba

Ukryta Zawartość

Kilka pytań miałem do Waldka i wrzucam za jego zgodą odpowiedzi - może niektórym też się przydadzą:

- Co w przypadku wlutowania R137 (połączenie spdif z 2707) i jednoczesnego posiadania toslinka. Czy będą się gryzły czy współpracowały. Czy toslink nie będzie działał w sytuacji gdy wlutowany jest R137?

*należy wówczas wylutować R27

- Czy T16,18,20 połączone termicznie lepiej ustawić na 8mA bez radiatora czy dorzucić do nich radiatory i ustawić na 12-15mA?

*lepiej zwiększyć do 15mA, ale to nie zmienia zniekształceń a pogłębia jedynie klasę A - musi być dobry radiatorek

- Czy ten zielony LED za LT317 dającym 8V ma mieć rezystor 4k7 jak w przypadku 5V staba?

*jak mają równo świecić - to policz prądy I=u/r powinny być takie same to i będa równo świecić

- Czy C165/166 (koło IRF(9)610) lepiej polimery czy tantale?

*tantale, chodzi o czas życia

- W przypadku użycia 2SK389 zamiast 2x2SK170 czy idą R23 i C81 (1k, 120p) czy trzeba coś korygować albo nie dawać ich?

*należy podnieść c i zmniejszyć r tylko jak się układ wzbudza,

- W przypadku montażu DACa do obudowy, gdzie najlepiej podłączyć obudowę do masy układu?

*nikt nie ma prostej odpowiedzi, najlepeij uruchomić SpectraLab i obserwując ekran FFT wybrać najlepszy wariant

- Te koraliki ferrytowe, do których dawałeś linka - one mają iść na odczepy trafa? Czy na pierwotny odczep?

*jak wyżej, ale tak naprawdę tu i tu, wszelka energia wcz zaminie się na ciepło a 50Hz przejdzie dalej i o to chodzi, ja daję na przewody wyjściowe z dac

Chciałbym podzielić się swoimi obawami odnośnie CCHD957 - otóż moim zdaniem pady pod niego są źle dobrane. Bardzo niefortunnie.

Są za duże, przez co zachodzą wgłąb pod zegar, gdzie na jego mini płytce drukowanej są przelotki do masy. Jak się cyna rozleje po padzie to może chwycić przelotkę do masy i będzie zwarcie... Ja przylutowałem i sprawdziłem miernikiem i nic takiego nie ma miejsca, ale jak ktoś da topnik i za dużo cyny i będzie miał pecha to... będzie miał pecha ;)

mam pytanie odnośnie rezystora R127 na schemacie jest 150R na pcb 180R a w BOM`ie 270R nie kojarzę aby ten temat był poruszony (może był ale nie pamiętam) która wartość jest poprawna???

mam pytanie odnośnie rezystora R127 na schemacie jest 150R na pcb 180R a w BOM`ie 270R nie kojarzę aby ten temat był poruszony (może był ale nie pamiętam) która wartość jest poprawna???

Odpowiedź post 468

150 albo 160R (R114=820R)

U mnie po myciu pierwszym (będę jeszcze raz mył po wlutowaniu większości "gabarytów")

Tylko tych 12 MHz nie wlutowałem jeszcze bo nie wiem czy ceramika czy kwarc.

4DxaxDU.jpg

pTyZyF5.jpg

Ale macie problem z tym myciem :-)

Ja myje w jagodówce (denaturat) a potem Ludwik i gorąca woda z kranu i wszystko błyszczy :-)

Muszę polutować w końcu ten DAC i porównać go z przedostatnim projektem Waldiego na 4xPCM1704 może będzie lepiej :-)

Waldi_06 szacun za Twoje projekty,dzięki Tobie się podszkoliłem w dziedzinie obróbki cyfrowej dźwięku :-)

Człowiek zawsze musi się uczyć i liczyć na siebie :-) a nie czekać aż wszystko będzie podane na życzenie na złotej tacy.

A może ktoś jest chętny na DAC_X mam jednego na zbyciu.

Edytowane przez bomarek

Ale macie problem z tym myciem :-)

jeśli to do mnie, to ja problemu nie mam żadnego :P

izopropanol + szczoteczka i wysuszyłem suszarką do włosów.

wodą żadną nie lałem

jeśli to do mnie, to ja problemu nie mam żadnego :P

izopropanol + szczoteczka i wysuszyłem suszarką do włosów.

wodą żadną nie lałem

Nie to do Ciebie ale do wszystkich którzy mają dylematy jak myć a to trzeba zrobić :-)

A woda nie szkodzi :-) tylko trzeba dobrze wysuszyć. Trzeba poprosić żonę o wypożyczenie suszarki do włosów :-)

Edytowane przez bomarek

Ja ogólnie dodam od siebie - dokładnie umycie obnaża błędy i niedolane luty :)

2 rezystory to w ogóle po jednej stronie nie miały cyny - zapomniałem ich przylutować :D

U mnie po myciu pierwszym

Pedant ! :)

(wygląda super)

Ja też już umyłem. Ryzyk fizyk. Padło na benzynę ekstrakcyjną (Hexan, proces wodorowy) i pędzel długowłosy do lakierów. Dziękuję koledze tu z wątku za podpowiedź. Wygląda czysto, ładnie. Nic się nie rozpuściło, z tego co widzę. Potem płyn do mycia naczyń, znowu pędzel, gorąca woda, no i teraz suszy się, obcieka na zmywarce do naczyń. Między talerzami zresztą.

Jak trochę obcieknie - to papierowym gałgankiem, a potem może dmuchnę suszarką co nieco.

Pedant ! :)

(wygląda super)

Ja też już umyłem. Ryzyk fizyk. Padło na benzynę ekstrakcyjną (Hexan, proces wodorowy) i pędzel długowłosy do lakierów. Dziękuję koledze tu z wątku za podpowiedź. Wygląda czysto, ładnie. Nic się nie rozpuściło, z tego co widzę. Potem płyn do mycia naczyń, znowu pędzel, gorąca woda, no i teraz suszy się, obcieka na zmywarce do naczyń. Między talerzami zresztą.

Jak trochę obcieknie - to papierowym gałgankiem, a potem może dmuchnę suszarką co nieco.

szkopuł chyba w tym, aby suszarką bezpośrednio po wyjęciu

dla osób, które nie przylutowały jeszcze zegara, polecam patent albo w postaci pomalowania spodu zegara lakierem izolacyjny, albo naklejenie paska taśmy kapton na spód, tak, żeby przykryła wszystkie przelotki

PCM2707, pdf, ... cytuję:

Sygnał FSEL, noga 9, wejście, "Function select (LOW: I2S DATA output, HIGH: S/PDIF output)"

Czy jeśli przestawię to wejście na LOW czyli I2S Data Output celem podawania sygnału wyjściowego na pinach 5, 18, 19,

to czy ten PCM wtedy "odczepi się" od wyjścia DOUT w tym sensie, że nie będzie teraz już podawał na nie żadnego sygnału SPDIF ?

Szukam jakiejś metody na "deaktywację" całego czipa, lub przynajmniej na "wyciszenie" wyjścia DOUT, aby można było zrealizować funkcjonalność alternatywnego podawania sygnału z USB lub z TORX - Wybór prostym przełącznikiem. Po prostu R137 = np. tyle co R27 i ... pozamiatane ?

Edytowane przez zjj_wwa

Jak masz mało cyny i menisk, to znaczy, że powierzchnie pada i elementu zostały zwilżone na 100% co gwarantuje dobre połączenie i ułatwia inspekcję. Jak dasz dużo cyny, to zimny lut może być schowany, pęknięcia spoiwa powstałe po czasie również mogą być trudne do zauważenia i finalnie, oznaczało to, że spędziłeś przy elemencie zbyt długo czasu z lutownicą zbytnio go nagrzewając i zbyt dużo ciepła odda spoiwo do elementu podczas krzepnięcia (ciepło zmiany stanu skupienia jest duże)

w razie problemów - nalezy podgrzać jeden pad i równocześnie popychać element, podgrzewając dany pad napewno usuniemy błąd jeżeli oczywiście on tam był a popychając element sprawdzamy czy drugi pad trzyma.

czy w tej sytuacji będzie zachowana konsekwencja oznaczenia 1-2-3-4-5-6 na dip-switchu kontra oznaczeniom na schemacie? że 2 to 2 i 5 to 5 a nie 2 to 5 a 5 to 2 ;)?

nie patrzyłem tak na to,

Jak zwiększyć wzmocnienie? Zwiększyć R35 i R37?

w układzie z wejściem symetrycznym nalezy zwiększyć wartość par R30 i 37 i podobnie w drugim kanale .

zmiana tylko jednego rezystora zaburzy symetrie desymetryzatora jakim jest para wejściowa, czyli pojawi się ofset.

...ja też :)

kurcze to tylko u mnie dużo cyny zostanie hi hi hi

ale na serio nie ma znaczenia ile jest cyny dla działającego układu - ma to znaczenie estetyczne i podczas uruchamiania,

więc proszę kolegów aby nie przkładali do tego nadmiernej wagi - bo dstałem kilka PW z pełna paniką czy ich układ będzie działał z większą ilością cyny , w odpowiedzi wysłyłałem moje luty ze spora jej ilościa , ale układem dziąłającym, co jest najważniejsze.

Jak by ktoś brał radiatory z TME (albo gdzieś indziej), to nie bierzcie SK104-25STC

Nie mają dziury :P Tylko takiego placka wybitego.

do tych radiatorów należy dokupić klipsy co się nasuwa na stabilizator i radiator, a wypustek służy do wstępnego ustawienia obu elementów.

Czy w przypadku chęci korzystania z USB to połączenie wyjścia spdif z WM8804 przez r137 - to ten rezystor to ma być zwora/100r czy 470r jak toslink? czy nie ma to znaczenia zbytnio?

@Waldi_06, Mam pytanie ... Jak z poniższego zestawu "stereo" SE zrobić "mono" zbalansowane, ale w taki sposób, aby to było w stylu zmodyfikowanego "Van Scoyoc", a konkretnie w taki sposób, aby 50% sprzężenia zwrotnego przychodziło na wejście każdego z opampów z jego "własnego wyjścia", a pozostałe 50% przychodziło z przeciwległej fazy (na drugą nogę wejściową) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zjj_wwa
  • Pokaż nowe odpowiedzi