Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie sprzętu w pokoju

edi7777

Rekomendowane odpowiedzi

Hej jestem w trakcie remontu i zastanawiam się jak zaadaptować pomieszczenie - liczę na dobre rady:) Najłatwiej byłoby mi po bokach rozwijanego ekranu postawić kolumny ale szukam jakiejś alternatywy. Ekran mogę przewiesić w inne miejsce bo czekam z montażem projektora na koniec. Pokój ma 5x5,5m oraz jest wysoki na jakieś 3,2m. Pod oknami są kaloryfery - zapomniałem dorysować na tym prowizorycznym rysunku. Niestety w drzwiach są szyby i są to drzwi zabytkowe do tego dość ładne, duże z odlewanymi mosiężnymi klamkami itd. więc raczej nie chcę w nich nic zmieniać. Podwójne drzwi otwierają się w razie imprezy bo w pokoju obok jest jadalnia z dużym stołem. Zastanawiam się czy nie będą drgać te szyby w drzwiach przy głośniejszym graniu i jaki to będzie miało wpływ na akustykę pokoju. Mebli do pokoju jeszcze nie wybrałem ale myślałem o narożnej kanapie bo uważam że są wygodniejsze. Poza tym biurko które chcę mieć niedaleko sprzętu bo filmy najczęściej idą z kompa. Może macie jakieś pomysły jak to urządzić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/124058-ustawienie-sprz%C4%99tu-w-pokoju/

Nikt nic? Zapomniałem napisać - ma podłodze raczej będzie wykładzina. Kolumny będą stały na kolcach na granitowych płytach. Za kolumnami myślałem gąbki piramidki. Chciałbym uzyskać efekt znikania kolumn ale nie wiem czy będzie to do zrobienia na obecnym sprzęcie (onkyo 8050 + Dali Zensor 7).

Chciałbym uzyskać efekt znikania kolumn ale nie wiem czy będzie to do zrobienia na obecnym sprzęcie

Swojego czasu również miałem podobne wymagania odnośnie jakości jaką marzyło mi się uzyskać, a w opisanej wyżej sytuacji widzę, że warunki odsłuchowe pod względem metrażu mamy identyczne. Ze swojego doświadczenia jedynie mogę napisać że warto spróbować ustawić kolumny w pozycji diagonalnej ... ale w przypadku ekranu projektora na ścianie, tak jak jest teraz na szikcu, jest to ustawienie pozbawione sensu. Raczej na 100 % będzie problem z basem i poprawną sceną stereo... a już o zanikaniu kolumn bez poważniejszych adaptacji akustycznych można zapomnieć. Nie jest to post złośliwy..tylko opis sytuacji z perspektywy własnego doświadczenia, a sądzę że jest ono akurat w tym przypadku powiązane, oceniając z perspektywy metrażu.

Nie mniej jednak kibicuję i czekam na posty osób kompetentych.

Tylko z reguły w kątach zawsze coś jest ale pomysł dobry/

Da się zrobić :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

te katafalki spadną na głowę

Te kolumny zbudowane są z 5mm osb bez wzmocnień "matrix etc." że musisz je tak dociążać?

To pochłaniacz, nie dyfuzor

Ja tam zauważyłem drewniane wstawki... więc zapewne uniwersalny.

Zastanawia mnie tylko co to? Nowy dyfuzor od Acoustic Lab?

Ukryta Zawartość

Po za tym widzę że jest ok, zapewne równie dobrze Ci się tam słucha.

Ciepło pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Nie muszę dociążać. One same ważą po ok. 26kg. A dociążenie im nie zaszkodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.