Skocz do zawartości
IGNORED

Krell 400xi czy MF A 308 czy Classe 151?

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Arek 69 => jeśli myślisz ,że odsłuchałeś MACA przez 2-3 godz. w HI-Fi Klubie to jest to nieporozumienie, jesteś w błędzie,

jest to jedyny klocek z którym sie do tej pory spotkałem, a o którym nie da się wyrobić sobie zdania, czy opinii w ciągu zwykłego odsłuchu w "sklepie".

Z MACEM trzeba obcować przez dłuższy czas, potrafi czarować, potrafi być niezwykły ,ale muszą być stworzone pewne warunki. To dziwny klocek, (a zapewniam cię sporo ich przerzuciłem) jest coś w nim mistycznego, coś co pozwala zapomnieć się podczas słuchania muzyki, ale tak jak już powiedziałem nie da się tego zauważyć podczas "chwilowego spotkania".

Dopiero w długie jesienne, zimowe wieczory pokazuje -czaruje i jak zauważyłem, dość spore grono słuchaczy :-)

Nie twierdzę ,że jest najlepszy bo chyba o żadnym klocku bym tak nie powiedział, ale miałem go w domku 2 lata i czekam na drugie dzieło pana McIntosha.

A co do lamp to moim skromnym zdaniem zaczynają się niestety gdzieś powyżej 20 000zł, ale to jest moje zdanie :-)

Potwierdzam wyjaśnienia Elberotha. Bel Canto to inna klasa. Np. jest jednocześnie szybki ale płynny. Czysty i przejrzysty ale nie analityczny. Namacalny ale nie rozbija muzyki na atomy bo płynny itd. itd.:)

Tego trzeba posłuchać. Chociaż Red Downy na głosnikowych trochę rozbijały tą płynność.

Potrafi jedną rzecz, która rzadko się udaje wzmacniaczom. Zamienia masę na energię, ale to dlatego, że jest szybki:)

Pzdr.

Gents,

Dzkb za wpisy. Nie miałbym był problemów z wyborem ( a przynajmniej dużo mniejsze a i wybór większy ), gdyby nie choroba,która zwaliła mnie z nóg podczas niedawnego pobytu za Oceanem. Za pociechę robi kilka płyt nieosiągalnych u nas. To co się da, odsłucham lokalnie a i niedługo będę pewnie w stolicy - mam nadzieję,że ludzie tam równie życzliwi i skąpi oraz przy tym elastyczni,bo i nawet zapożyczę się,aby wreszcie kupić piec na dłuższą chwilę (lata)-każdy apgrejd wiązał się z ewidentną stratą,bo na coś zawsze nie starczyło albo ściboliłem.

Czy Bryston i Sim Audio (Moon) mają w Polsce dystrybutora ?

Miałem u siebie Gryphona Callisto 2100 i Maca 6900 przez ponad miesiąc. Są to drogie piece - ponad 23.000zł. Bel Canto, nawet w wersji niezmostkowanej (czyli eVo 2 - 15.000zł) bije je na głowę. W wersji zmostkowanej (eVo 4 - 19.000zł) są to już inne systemy planetarne.

Bel canto to JEDYNY klocek z posiadanych, którego w dającej się przewidzieć przyszłości nie zamierzam na nic innego zamienić. Powód prosty - aby osiągnąć jakiś sensowny postęp, trzeba by zainwestować w Krella 700cx, Gryphona Antileona czy Passa X-600 ... a to już astronomiczne pieniądze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tomek,

zwracasz uwagę,że jest w Zulu Gula dystrybutor Brystona w Bydgoszczy , czy -masz zakupiony u niego i zamierzasz sprzedać ?

tak,wiem o 20-letniej gwarancji, jaki to model ? integra ?

Brystona do niedawna mieli w komisie we Wrocku dawny Combit, Pre + końcówka mocy 4B, cena chya 12 000zł

(nowy chyba drugie tyle. Jeśli jesteśpewein że to to, to może jest okazja. Sprsęt oczywiście na gwarancji, zakupiony u polskiego dystrybutora.

Tylko czy to jest to? Miałem ten zestaw przez weekend u siebie i choć generalnie mi sie podoabał to nie trawi mnie ogień pożądania.

traz to sie nazywa Audio Punkt, zdaje się i zarządza ju znie sam Romek ale Romek + Krzysztof (który ponoć przeprowadził się ze Śląska do Wrocławia), lokal, telefon i pozostałe bez zmian.

tylko nie wiem czy Bryston polubi się z Focalem - raczej wątpię. to taki typowy tranzystor - ze wszystkimi jego zaletami i wadami.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

a miałem tak blisko do siedziby Brystona,zreszta Mac'a też......

Elberoth

Dzięki za uwage n/t mariażu z Focalem

Dystrybucja Bel Canto chyba z Łodzi, czy ewtl. wypożyczają sprzęt "na 500 km" ?

Kłaniam sie Józwa ! Jak Vitous ?

Miałem kilka lat temu Audio Note z dolnej półki i czasem odsłuchuję z wyższej u znajomego. Obstaję przy dobrym tranzystorze wzgl. hybrydzie. Może lampowy preamp ? Kurna,sam już nie wiem. Na razie zbieram piniondzory.

• Redaktorzy

Vitous zgodnie z oczekiwaniem, okay. Co do 300B, to AN Meishu podobno ma zalety. Ale ja ostatnio jestem pod wrażeniem SA Jazz. Produkt krajowy, bardzo dobry i niedrogi.

SA.....hmm, nb mam ich statywy. Słyszałem niedawno polski high-end za oryginalnie 11- lub 12000. SA może być ale test u mnie w domu. Przyślą ? Przyjadą ? (gdzie ja go ustawię?)

zildjian tu chodzi o radę abyś odsłuchał, a nie żebyś kupił .Powiem tylko, że właściciel JMlab'a od wielu lat gra na końcówkach CARRY 300B lepszej rekomendacji chyba nie trzeba.Od siebie powiem, że efekt takiego połączenia daje niepowtarzalną barwę dźwięku.Do tego koniecznie kable XLO(najlepiej signature 5,1)

Proponuję uważną lekturę następującej dyskusji z amerykańskiego Audio Asylum: Arcam A85 replacement - Tubes vs. SS (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), gdzie autor zastanawia się nad wyborem jednego z następujących wzmacniaczy:

- Bel Canto evo2i

- Krell KAV400xi

- Plinius 9200

- Naim 112x/150x ( pre/power comb. )

- Manley Stingray

- Antique Sound Lab ( one of their integreted amps )

Dwóch z pośród dyskutantów bez wahania wskazało na Manley Stingray:

"Before I got my Stingray, I had an old McIntosh, Rotel, and Perreaux, all SS. I didn't notice any sudden lack of bass or puch with the Manley but did notice that the sound stage was deeper and instruments sounded more natural, smoother. I found that the reviews were right on the money."

"Easily, and without question the best amp on your list"

Dodatkowo dodam, że Stingray był we Wrocławiu testowany z kolumnami Audio Physics Virgo uchodzącymi za trudne do wysterowania. Właściciel tych kolumn był mocno zdziwiony łatwością z jaką malutki Stingray sobie z nimi poradził.

Zawsze mnie cieszą opisy wzmacniaczy półprzewodnikowych które jakoby mają "lampowe brzmienie". Przypomina mi to etykiety na opakowaniach żywności z informacją, że "aromat jest identyczny z naturalnym". Smacznego!

Co do lamp 300B, to trzeba by liczyć się z koniecznością znalezienia głośników odpowiednich do mocy rzędu 10-20W, być może plus dodatkowy subwoofer. A zdaje się, że Zildjian ze swoimi głośnikami rozstawać się nie zamierza.

Tak na marginesie Manley też ma monobloki 300B które mają punch i potrafią zagrać rock'n'rolla (i każdy inny rodzaj muzyki też), ale przy cenie > 30kzł raczej nie przynależą do tej dyskusji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trudno też nie zauważyć, że osoba która rozpoczęła tę dyskusja była rozczarowana wzmacniaczem Bel Canto i Pliniusem : "brak poprawy w stosunku do mojego Arcama, byłem dosyć rozczarowany" i chciała się dowiedzieć, czy pozostałe wzmacniacze z tej listy wniosą coś więcej.

Słuchałem Manley'a kilka razy w Combicie i powiem tylko, że to kontrowensyjny wzmak żadna rewelacja.Do wzmacniaczy na bezpośrednio żarzonej lampie to mu jeszcze trochę brakuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.