Skocz do zawartości
IGNORED

Na ile nasz gust i przyzwyczajenia determinują nasze oceny systemów audio?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

I dlatego biorę pod uwagę wzmacniacze w klasie D ale tylko na najniższy bas. Już na midbas to klasa AB, na średnicę i górę klasa A.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

jeśli napędzasz subwoofery na 18calowych wooferach , ktore maja za zadanie dać przede wszystkim wysokie ciśnienie w ostatniej oktawie to musisz przygotowac sie na moc rzędu min 1kW, by w impulsie taki wzmacniacz mógł oddac bez zniekształceń każdy ton np strojonego kotla , czy głębokie zejście organowe, nie jest prosto zrobic czy kupic odpowiedni wzmacniacz w klasie AB o takiej mocy nie mówiąc juz o klasie A, dlatego klasa D jest rozwiązaniem a zasilacz do takiej koncówki nie musi byc impulsowy mozna zamówic liniowy:)

Dwie 18- ki ...na bas ...masz pomieszczenie 200 metrów ????

Gość

(Konto usunięte)

Wow!! To tu jakiś tajny sposób na sukces?

nie chodzi o sposób na sukces biznesowy, tylko o swiadomość ,ze audiofilizm jest nieuleczalny, nie wierze w to ,ze gdzies mozna sie zatrzymać na dluzej. nawet emeryt audiofil na głodowym zasiłku mając do wyboru podstawowe potrzeby bytowe zrezygnuje z nich na konto swojego hobby:)

Gość

(Konto usunięte)

Dwie 18- ki ...na bas ...masz pomieszczenie 200 metrów ????

ha, ha , ha nie dwie a cztery i nie daje sie duzych głosników tylko po to by naglośnic pomieszczenie , ale po to by jakośc dźwieku była mozliwie najlepsza. możesz zrobic suba na 23cm scanie i naglosnic duże pomieszczenie podając mu odpowiednia moc przy olbrzymich wychyleniach membrany, a mozesz dac 18cali o wileokrotnie wiekszej powierzchni membrany , ktorej skok będzie relatywnie mały:)

To po co sie rozdrabniać - moze od razu dac 10 osiemnastek - przeciez bedzie jeszcze lepiej ;)

----------------------------------------------------

Gość

(Konto usunięte)

Czyś Ty chłopie oszalał :))?

moze oszalalem moze nie:)

ale o tubie zapomnij bo chcąc uzyskać z tuby pasmo ok 20hz musiałbys miec usta o przekroju ok 20m2:)

Gość passer

(Konto usunięte)

I dlatego biorę pod uwagę wzmacniacze w klasie D ale tylko na najniższy bas. Już na midbas to klasa AB, na średnicę i górę klasa A.

Idę o zakład, że wystarczające będzie / na poziomie najlepszych dotychczasowych zestawów / podłączenie jednego wzmacniacza zintegrowanego.

Szczęśliwego Nowego Roku

Dwie 18- ki na stronę !!! I jeszcze pewnie w tubie :))

Czyś Ty chłopie oszalał :))?

Nie w tubie nie. Chyba jednak posłucham mojego idola Cybanta i ten najniższy bas w odgrodzie. Ale na razie muszę nabrać wiary. Ale 2x 18 na kanał to nie....4x 18 na kanał to OK... :-)..i wtedy minimalne zniekształcenia. To nie ma być subwoofer. Ale Cybant wie co dobre...poza dłutem w rowku... :-)

Idę o zakład, że wystarczające będzie / na poziomie najlepszych dotychczasowych zestawów / podłączenie jednego wzmacniacza zintegrowanego.

Szczęśliwego Nowego Roku

W klasie D?

Gość

(Konto usunięte)

niektorzy konstruktorzy kolumn uważaja ,ze dobrze nagrany werbel powinien brzmiec prawie jak strzał z pistoletu , jesli w nagraniu sa umieszczone wystrzały z armat to ma to byc słychac i czuć:)

przy takim podejściu nie ma miejsca na półśrodki i kompromisy, tylko duzy woofer i mocny wzmak

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nie w tubie nie. Chyba jednak posłucham mojego idola Cybanta i ten najniższy bas w odgrodzie. Ale na razie muszę nabrać wiary. Ale 2x 18 na kanał to nie....4x 18 na kanał to OK... :-)..i wtedy minimalne zniekształcenia. To nie ma być subwoofer. Ale Cybant wie co dobre...poza dłutem w rowku... :-)

W klasie D?

Humor dopisuje? To dobrze :))

Jednak męczą Cię , te Legacy?

niektorzy konstruktorzy kolumn uważaja ,ze dobrze nagrany werbel powinien brzmiec prawie jak strzał z pistoletu , jesli w nagraniu sa umieszczone wystrzały z armat to ma to byc słychac i czuć:)

przy takim podejściu nie ma miejsca na półśrodki i kompromisy, tylko duzy woofer i mocny wzmak

Sławek , ja sobie żartuję ;) sam mam 18-tki , ale w odgrodzie :))

Humor dopisuje? To dobrze :))

Jednak męczą Cię , te Legacy?

Ale ja nie żartuję. Całkiem serio myślę o czymś mega extreme. I gdzieś tam rodzi się jakaś koncepcja. Subbas w specjalnej odgrodzie 4x 18 na kanał, mid bas 2x15 lub 2x12 i wszystkie sekcje basowe oddzielnie napędzane i zszyte najlepszym DSP. Sekcja mid-high bez DSP na lampie...choć to jeszcze różnie może być.... :-)....Jak mawiają starzy Rosjanie.....Go Big or go home.... :-)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ale ja nie żartuję. Całkiem serio myślę o czymś mega extreme. I gdzieś tam rodzi się jakaś koncepcja. Subbas w specjalnej odgrodzie 4x 18 na kanał, mid bas 2x15 lub 2x12 i wszystkie sekcje oddzielnie napędzane i zszyte najlepszym DSP. Sekcja mid-high bez DSP...choć to jeszcze różnie może być.... :-)....Jak mawiają starzy Rosjanie.....Go Big or go home.... :-)

Wiem , że nie kpisz , kpią tylko tacy co nie słyszeli ....

Mała dawka audio-megalomanii jeszcze nikomu nie zaszkodziła... :-) Tu ta dawka nie byłaby aż taka mała ale co tam....i smieszno i straszno... :-)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Mała dawka audio-megalomanii jeszcze nikomu nie zaszkodziła... :-) Tu ta dawka nie byłaby aż taka mała ale co tam....i smieszno i straszno... :-)

Obiecuję , że jak Ty postawisz dipole to ja kupię sobie Harleya :)

Też będzie straszno i " śmiszno " na tych wąskich górskich dróżkach pod Krakowem :)

Gość passer

(Konto usunięte)

Esa Red House

3 x 32 cm w odgrodzie

2 x 12 cm

wysokotonowy

piękny, bez jakichkolwiek ograniczeń, dźwięk w 50 m2

Jeżeli traficie do p. Andrzeja poproście o płytę francuskiego perkusisty / sorry nie pamiętam nazwiska /. Wrażenia niezapomniane.

Subbas w specjalnej odgrodzie 4x 18 na kanał, mid bas 2x15 lub 2x12 i wszystkie sekcje basowe oddzielnie napędzane i zszyte najlepszym DSP.

Jeżeli tak, to może dobrze byłoby obadać ten kierunek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

396_New_woofer.jpg

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

dlatego biorę pod uwagę wzmacniacze w klasie D ale tylko na najniższy bas. Już na midbas to klasa AB, na średnicę i górę klasa A

nie będzie wtedy zrównoważenia, płynności i spójnego przekazu.

Jak się bawić w pro to aktywnie i wtedy taka sama amplifikacja na wszystkie drogi, a jak do tradycyjnych pasywnych kolumn to jeden dobry wzmak i świadomość, bez nerwa, bo hiend jest i tak tylko jeden ;-)

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla wszystkich hiendowców.

ps

tylko nie nakręcajcie się już tak na tą klasę D, bo jeszcze zrobi się hiendowa... :-))

Jeżeli tak, to może dobrze byłoby obadać ten kierunek

Ukryta Zawartość

396_New_woofer.jpg

Badałem. Nie wiadomo czy firma jeszcze istnieje. Coś tam jest dziwnego.

nie będzie wtedy zrównoważenia, płynności i spójnego przekazu.

Jak się bawić w pro to aktywnie i wtedy taka sama amplifikacja na wszystkie drogi, a jak do tradycyjnych pasywnych kolumn to jeden dobry wzmak i świadomość, bez nerwa, bo hiend jest i tak tylko jeden ;-)

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla wszystkich hiendowców.

ps

tylko nie nakręcajcie się już tak na tą klasę D, bo jeszcze zrobi się hiendowa... :-))

Wolałbym uniknąć klasy D ale nie wiem czy się uda. Natomiast często stosuje się układ, gdzie AB idzie na bas, A na mid-high i jest super. Tak będzie u mnie. A klasa D jeśli juź to na subbas 15-40 lub 15-60hz.

DSP zszyje sekcje basowe.

Ukryta Zawartość

Eeeee no Waszmości nie psujcie męskiego wątku jakimiś osiemnastkami, czy dwudziestkami nawet. Tu o wyższe sprawy idzie rzecz, a nie kogo na co stać i na którą. Tak miło się czytało mądre wypowiedzi, a kobiety i tak zaczynają się dopiero po czterdziestce :D

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

moze od razu dac 10 osiemnastek - przeciez bedzie jeszcze lepiej ;)

Kto by dał radę....

Cztery osiemnastki to w aucie, najlepiej typu Tico;-)

Ale ja nie żartuję. Całkiem serio myślę o czymś mega extreme. I gdzieś tam rodzi się jakaś koncepcja. Subbas w specjalnej odgrodzie 4x 18 na kanał, mid bas 2x15 lub 2x12 i wszystkie sekcje basowe oddzielnie napędzane i zszyte najlepszym DSP. Sekcja mid-high bez DSP na lampie...choć to jeszcze różnie może być.... :-)....Jak mawiają starzy Rosjanie.....Go Big or go home.... :-)

I to ma spójnie zagrać?

Gdzie widzisz problem?

Nie widzę, bo niedowidzę;-)

Tylko zastanawiam się jak wielkie by to było i czy duże odległości między sekcjami byłyby korzystne....Oczywiście można to zszywać DSP, ale to kolejna ingerencja.....nie wiem na ile takie urządzenia są doskonałe, żeby nie było jak ze zszywaniem pękniętej gumki;-)

Może droga minimalizacji ilości komponentów wpływających na sygnał nie jest gorsza, zwłaszcza w pomieszczeniach ok 30 m.....

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Kto by dał radę....

Cztery osiemnastki to w aucie, najlepiej typu Tico;-)

I to ma spójnie zagrać?

A dlaczego nie .

Kwestia podziału i odległości odsłuchu .

Jak tuby dają satysfakcję gdzie każdy głośnik gra w innej fazie to DSP będzie super...

Zresztą Ty jako zawodowy muzyk wiesz , że Steinway nie firmowałby głośników sterowanych DSP , o których nie słyszałem nigdy złego słowa .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.