Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp za rozsądne pieniądze.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Używałem przez rok Klyne'a 7LX3.5 (na XLR-ach). Tranzystorowy, a grał niemal lampowo. Osobny zasilacz. Nie znam się na tym, ale zasilacz chyba specjalnie zaprojektowano, żeby działał na granicy swoich możliwości, bo był strasznie wrażliwy na spadki napięcia w sieci. Preamp wtedy po prostu się wyłączał. Kondycjoner (Powerbox) zupełnie nie pomagał. Pomagało za to podłączenie przez UPS-a, który utrzymywał stałe napięcie, ale za to dźwięk stawał się gorszy. Dwa miesiące temu udało mi się znaleźć na niemieckim e-bayu dwuletni preamp BAT-a VK-30 za 1900 Euro, na dodatek z pilotem, za który normalnie BAT każe sobie płacić osobno. Wcześniej próbowałem coś "wykukać" u Voxala, do kwoty 12 tysięcy złotych. Pewnie by mi się udało kupić za tyle VK-3xi, ale na pewno bez modułu pilota. Porównanie: ta niemal "lampowa" średnica Klyne'a w porównaniu do stricte lampowego BAT-a okazała się jednak dość matowa. BAT ma "grubszy" bas, chociaż już nie tak rewelacyjnie trzymany za mordę i szybki jak u Klyne'a. W obu przypadkach brakuje mi jeszcze odrobinkę dźwięczności góry (a niechby nawet pojawiły się jakieś sybilanty ;-) ), ale za to już bardziej winię swoje kolumny. Chyba jednak jestem skazany na srebrne kabelki głośnikowe... ;-)

> twonk

Te mialem ochote na tego BATa. Cholera wcielo mi polskie fonty.

Moze powinienes pokombinowac troche z lampami. Oto kilka wskazówek od Ricka Gardnera, który w swoim czasie poprawial brzmienie VK-5i na bardzej lampowe.

Update: Shortly after I submitted this review for consideration by Positive Feedback, I managed to secure a brace of 60’s vintage NOS American made Amperex 7308’s (marked NAVY in white boxes) from Kevin Deal at Upscale Audio (BAT indicates they routinely direct "tube-roller" customers to Kevin.). This is THE tube for the VK-5i. In addition to enhanced extension at frequency extremes the 7308’s are quiet, give no "bloomy" evidence of audible microphonics, and provide this absolutely drool-producing golden, lit-from-within character. Resolution is significantly better than with the stock tubes, NOS Siemans 6922, or the Amperex 6DJ8’s (Holland).

The VK-5i has received some subtly equivocal comments from some reviewers about harmonic richness and texture relative to some very high quality, but less dramatic sounding pre-amps. Be at peace; with the Amperex 7308’s the lively nature of the VK-5i is preserved while lighting harmonic structure and texture in a manner I found completely beguiling. One caution . . . know the source of your NOS tubes (fakes abound as the prices go up) and act fast . . . they ain’t making any more of ‘em! (I ordered a back-up set.)

I did not replace the 5881’s. I may in the future. The factory suggests these tubes have less effect on the sound than the 6922’s because they are not directly in the signal path.

Update: I have found a source for NOS Tungsol 5881’s (John Birck in Salt Lake City Utah). I have a pair on order. Ah . . . "ever closer my god to thee!"

I hate it when I am wrong . . . it makes me feel so . . . human. Replacing the two 5881’s has at least as much effect on the sound of this pre-amp, as did replacing the 6922’s. Harmonic richness and air, bass extension and drive, and sound-stage depth and specificity are all significantly improved with the Tungsols. Add to this . . .the loss of the last, tiniest bit of upper mid-range leanness that might (with some recordings) identify the Vk-500’s solid state nature and you have a real winning tweek.

The Amperex 7308’s and Tungsol 5881’s represent an investment of a few hundred dollars. The results are more than worth the cost. Highly recommended.

Gdyby ktoś chciał, to sprzedaję swojego Krella KRC-3. Bardzo solidny, zbalansowany preamp. Nie jest to jeszcze klasa referencyjna w stylu ARC Ref 2 mk 2, ale jak ktoś chce mieć NUMERO UNO to musi zapłacić MUCHOS DINEROS.

Za te pieniądze trudno jednak znaleźć coś lepszego.

Więcej tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Darkul -> nima.

KotFilemon -> będziemy mogli załozyć klub posiadaczy :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A ja polecę Passa BLS.

Ostanio testowałem go w gronie róznych preampów i niestety lu może aż wypadał zawsze najlepiej.

Płytki kupisz nawet z ogłoszenia zamieszczonego na Lukarze, obudowę sam wg. preferencji (by potem żaden kmiotek nie robił Ci anty reklamy) Jeśli preferujesz "leniucha" to też da sie zrobić bez najmniejszego kłopotu. Wydasz niewiele za naprawdę bardzo dobry dzwięk.

Jeśli kogoś to interesuje to pytałem się jeszcze Lacrimosy i wg niego warto zwrócić uwagę na ARC SP-9MkIII lub ARC SP8 (z drugiej ręki oczywiście). Poza tym dobrze się wrażał o preampach Klyne'a i Krellu Elberotha.

Elberoth... ja chyba klubu nie założę bo CAT'ów w Polsce chyba w wogóle nie ma :-(

Pzdr.

Witam !

>Elberoth, fajny ten Krell :-) A nie masz przypadkiem większego zdjęcia drabinek, jakie w nim są od regulacji wzmocnienia ?

Zawsze byłem ciekawy, jak to oni robili - widzę tam jakieść scalaki - czyżby zwykłe klucze CMOS ?

Pozdr.

• 2 lata później...

odświeżę wątek

sprawiłem sobie BAT'a VK 5i

generalnie niezła maszynka - przestrzeń, dużo powietrza, niesamowite wybrzmiewania, detali na garście ale... bas jest (jak na mój gust) troszkę za mały (choćby w porównaniu z rotelem RC-990BX)

i mam trochę inne odczucia niż można znaleźć w recenzjach - bas jest nieźle kontrolowany a nie rozlany - ale tamte opinie dotyczyły chyba gołego Bat'a z oryginalnymi Sovtekami

lampki w moim to 6922 Electro Harmonixy, 5881 Sovteki

jak wygląda kwestia basu w przypadku innych preampów lampowych? czego można się spodziewać zamieniając go na Krell'a KRC-3?

josef, na początek spróbuj zmienić te EH (czy to Gold?), one tak właśnie subtelnie grają. Ja w swoim preampie - no, nie TAKIM jak Twój - EHG podmieniłem na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Te sowieckie NOSki grają basem jak Schwarzenegger, serio. Bardzo dynamiczne. Zostały, a tamte leżą, dla wnucząt :-)

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

...no tak, gwoli ścisłości - nie "kwoli" tylko "gwoli" - jasne, ale to dlatego, że jszcze dzisiaj nic nie pilem.

...albo to ten już słynny wtórny analfabetyzm mnie dopadł, bo ostatnio czytam tylko komiksy i gazetki o audio...

:-S

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

> josef "problem tylko taki, że potrzebuję aż osiem takich maleństw ;)"

tak to jest bol :-((, wiem bo rowniez tak mam, w moim SFL2 siedzi 8x 6n23p, ale juz kombinuje i czekam na philipsy SQ ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ABs

mialem wczesniej w tym preampie SQ,fajnie graly,ale obecnie mam siemensy cc,i to dopiero jest TO.

najlepiej graja lampy sparowane w 8 sztuk,niestety ciezka sprawa.

>tomek

C.Johnson, ktory tworzyl SF proponuje zrobic tuning tego pre, dostaniesz tabele ktore elementy na jakie podmienic, koszt to ok350$, efekt jest rewelacyjny! Polecam o ile masz doswiadczenie i pojecie o lutownictwie ;-)

A ja własnie wymieniam swojego VK51SE na pasywkę Placette RVC. Jak posłuchałem u siebie i porównałem do BATa, to szczena opadła mi do samej podłogi. Mimo że mam już ją ponad tydzień, to w dalszym ciągu nie wiem co powiedzieć ... tak się zapowietrzyłem :-)

Najlepsze, że Koszt RVC to 1000$ a BATa 9500$ (mówimy o cenach w US). Różnica w dźwieku jest analogiczna do różnicy w cenie ... tyle że na korzyść RVC :-)

Po prostu nie znam produktu o lepszym stosunku jakości do ceny. Peter Daniel was 100% right !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"W temacie zamiany lamp 6n23 na Philipsy SQ C.Johnson odpisal:

"No....6H23 are superior."

czyli jak zwykle zdania sa podzielone i najlepiej samemu sprawdzic..."

Testowałem ostatnio na wyjsciu pre nosy 6n23P Philipsy SQ i jak dla mnie

rzeczywiscie "6H23 are superior"

Zdjęcia nie będę wklejał bo, raz że aparat wywiozłem do pracy, a dwa, że i tak nie będzie dużo większe (limit 50kb).

Placette można też zamówić w wersji balanced, kosztuje chyba +400$.

Oczywiście pasywka nie w kazdym systemie zagra, ale stosunek jakosci do ceny Placette jest tak fenomenalny, że warto zbudować wokół niej nawet system od nowa.

U mnie z Cary 500MB zgrywa się znakomicie (nota bene facet z 10audio używa dokładnie tej samej kombinacji).

Elberoth

Tak się zastanawiam którą wersję Placette posiadasz. Na ich stronie jest Passive Linestage za 1595 USD (ten był recenzowany w 10audio) i Remote Volume Control za 1000 USD.

>Czy ktoś miał do czynienia z preampem NADA ze srebrnej serii S 100 , albo z którymś z tańszych

>Krelli ??

Mam do czynienia z NAD-em S100 na codzień. Problem w tym, że brak mi konkretnych porównań z konkurencją :)

Jeśli mogę coś o nim napisać, to że jest to właściwie GRYPHON (made in Denmark), pracuje w A klasie, na wyjściu ma max 14V RMS - więc pewnie dałoby się z tego bezpośrednio zasilić co poniektóre wysokoefektywne głośniki. Prezentuje fenomenalną przestrzeń.

Gdzieś w zakładce DIY wklejałem foty jego bebechów.

Konkretniej o budowie wypowiadał się imć SENICZ. Może coś skrobnie na ten temat (jak wspomni coś znowu o jopek, to dać mu bana na tydzień ;)

Pzdr. k.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.