Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do HK 3390 - MA BX6 / zensor 7

szermac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam hk 3490

Film 70/30 muzyka (h-h, electro itp)

Metraż 33 m2

Dodam że mam jeszcze suba Klipscha sw 450 (odpalany głównie do kina)

Sporo czytałem o kolumnach podłogowych wybór padł na MA BX6 lub Zensor 7

Co myślicie o tych kolumnach ? Może macie jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym ?

Pozdrawiam

Jeśli ogarniesz podstawy akustyki to Twój wzmacniacz zagra z różnymi kolumnami znacznie lepiej. Nie napisałeś nic o pomieszczeniu. Kolumn nie dobierasz tylko do wzmacniacz, ale głównie do pomieszczenia i muzyki.

Jeśli ogarniesz podstawy akustyki to Twój wzmacniacz zagra z różnymi kolumnami znacznie lepiej. Nie napisałeś nic o pomieszczeniu. Kolumn nie dobierasz tylko do wzmacniacz, ale głównie do pomieszczenia i muzyki.

co mam napisać o pomieszczeniu ?? napisałem metraż. Kolumny umieszczone będą od 0 - 40 cm przy ścianie (1 m od ściany z lewej i z prawej strony (2,5m między kolumnami), 4-5 m do sofy na przeciwko kolumn.

Kolumny umieszczone będą od 0 - 40 cm przy ścianie, 1 m od ściany z lewej i 1,5 m z prawej strony (2,5m między kolumnami), 4-5 m do sofy na przeciwko kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mimo, że opisałeś to słabo - wyobrażając to sobie - jest jeszcze gorzej.. 40cm od ściany i odległość kolumn od słuchacza 4-5m ? Zaiste dziwne ustawienie...

Mimo, że opisałeś to słabo - wyobrażając to sobie - jest jeszcze gorzej.. 40cm od ściany i odległość kolumn od słuchacza 4-5m ? Zaiste dziwne ustawienie...

Zaiste jesteś na tym forum aby szydzić, bo na pewno nie pomagasz

Nie szydzę , ale Ty na pewno pomijasz wpływ akustyki - który to w DUŻEJ mierze odpowiada za cały przekaz muzyczny.

A Ty zapewne stworzyłeś idealne miejsce w swoim domu do słuchania muzyki i oglądania filmów , pod kątem akustycznym oraz sprzętu - Super!! ja mam pokój w którym dodatkiem jest muzyka film itp. a teraz jeśli masz jakieś podpowiedzi, sugestie słucham, jak nie to daruj sobie...

chodzi a akustyke, chocby jak umeblowany, kolumny w w jakiej odleglosci stoja od sciany ?

w tej chwili stoją 30 cm od ściany

Kolegę Different chyba trochę poniosło :)

70% film 30% muza na ampli stereo a Ty zaczynasz od akustyki i ustawień jak do KD. Muza raczej nie wymagająca żeby ustawieniem kolumn szukać szerokości sceny, głębi ect. Autor postu raczej nie przemebluje mieszkania żeby móc zadać pytanie na forum.......

Akustyka jest owszem bardzo ważna ale do sedna.

Byłem kiedyś posiadaczem HK 3490 i zdecydowałem się wtedy na połączenie go z MA BX2.

Harman ma ciepłą barwę a MA ostrą górę co w moim mniemaniu fajnie się wyrównywało. Po roku czasu trafiła się MEGA okazja i kupiłem Dali ikon 2 mk2, które nie grały z HK fajnie więc byłem zmuszony zmienić elektronikę. Tyle ode mnie.

Witaj,

biorąc pod uwagę posiadany przez Ciebie amplituner, moim zdaniem lepiej sprawdzą się kolumny Dali Zensor 7. To zestaw, który jest trochę mniej wymagający od wzmacniacza, zapewni dynamiczny, dobrze wypełniony dźwięk. Z mojej strony natomiast do listy dorzuciłbym jeszcze polską konstrukcją Pylon Audio Sapphire 25 oraz Tannoy Mercury 7.4. Pylon Audio zagrają najbardziej otwartym, przestrzennym, dynamicznym dźwiękiem. Tannoy natomiast to przede wszystkim bardzo dobre wypełnienie, środek pasma podparty mocnym i nisko schodzącym basem.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla klubowicza jestem do dyspozycji. Jeśli jednak masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

70% film 30% muza na ampli stereo a Ty zaczynasz od akustyki i ustawień jak do KD. Muza raczej nie wymagająca żeby ustawieniem kolumn szukać szerokości sceny, głębi ect. Autor postu raczej nie przemebluje mieszkania żeby móc zadać pytanie na forum.......

Akustyka jest owszem bardzo ważna ale do sedna.

Byłem kiedyś posiadaczem HK 3490 i zdecydowałem się wtedy na połączenie go z MA BX2.

Harman ma ciepłą barwę a MA ostrą górę co w moim mniemaniu fajnie się wyrównywało. Po roku czasu trafiła się MEGA okazja i kupiłem Dali ikon 2 mk2, które nie grały z HK fajnie więc byłem zmuszony zmienić elektronikę. Tyle ode mnie.

Rozumiem, dzięki

Witaj,

biorąc pod uwagę posiadany przez Ciebie amplituner, moim zdaniem lepiej sprawdzą się kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To zestaw, który jest trochę mniej wymagający od wzmacniacza, zapewni dynamiczny, dobrze wypełniony dźwięk. Z mojej strony natomiast do listy dorzuciłbym jeszcze polską konstrukcją

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pylon Audio zagrają najbardziej otwartym, przestrzennym, dynamicznym dźwiękiem. Tannoy natomiast to przede wszystkim bardzo dobre wypełnienie, środek pasma podparty mocnym i nisko schodzącym basem.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla klubowicza jestem do dyspozycji. Jeśli jednak masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Podjadę do salonu i spróbuję podłączyć te kolumny pod hk, jeszcze nie sprawdzałem tych modeli. Dzięki

ps. jeśli się zdecyduje na któreś z powyższych kolumn, nie omieszkam się odezwać :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A myślałeś o kolumnach bipolarnych? Jeżeli chodzi Ci przede wszystkim o kino domowe, to żadne typowe podłogówki nie dadzą Ci takich wrażeń - mówię szczególnie o efektach przestrzennych. Są na pewno łatwiejszym obciążeniem dla Twojego amplitunera, niż Zensor 7.

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-bp-6-bp6-kolumny-podlogowe-2szt

Jeśli jesteś zdecydowany na typowe kolumny podłogowe, pomyślałbym też o Indiana Line Diva:

http://sklep.rms.pl/indiana-line-diva-552-diva552-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

Co nie zmienia faktu, że kolumny bipolarne, a do tego Definitive'a - moim zdaniem - zostawią konkurentów daleko w tyle.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witaj,

A jakie kolumny miałeś podpięte do tej pory?

Jeśli korzystasz głownie z kina to pomyślał bym o rozbudowie zestawu o fronty właśnie Klipsch np. R26F

Jeśli z jakichś przyczyn nie odpowiadają Ci celował bym w Dali Zensor 7.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Zerknij na ustawienie i zastanów się co za głupoty piszesz.. 4-5 metrów od słuchacza ? Kolumny przy samej ścianie ? Jeżeli nadal uważasz, że to wystarczy to kończę dyskusję.

Witaj,

A jakie kolumny miałeś podpięte do tej pory?

Jeśli korzystasz głownie z kina to pomyślał bym o rozbudowie zestawu o fronty właśnie Klipsch np. R26F

Jeśli z jakichś przyczyn nie odpowiadają Ci celował bym w Dali Zensor 7.

W razie pytań lub wycen zapraszam

W tej chwili Dali zensor 3

r-26f nie słyszałem (ale widzę że są mało atrakcyjne)

Zerknij na ustawienie i zastanów się co za głupoty piszesz.. 4-5 metrów od słuchacza ? Kolumny przy samej ścianie ? Jeżeli nadal uważasz, że to wystarczy to kończę dyskusję.

Uważam, że zaczynanie od tematu akustyka w tym przypadku było lekką przesadą co nie znaczy, że nie masz racji. Autor pisze, że muzyka jest jedynie dodatkiem a filmy słucha przez ampli stereo 2+1. Wnioskuję więc, że Szermac to nie audiofil bawiący się w akustykę ustawienia itp jedynie chce, żeby nowe kolumny zagrały fajnie, z większym wykopem.

żeby nowe kolumny zagrały fajnie, z większym wykopem.

Czyli jednak ma zabrzmieć.. Nie namawiam przecież do pomiarów od razu i wielkiej adaptacji tylko mówiąc wprost do odsunięcia kolumn od ściany i mebli oraz na przysunięciu trochę kanapy do linii kolumn.

No właśnie, namawiasz do przesuwania mebli a tym samym do zmniejszenia powierzchni użytkowej pomieszczenia celem uzyskania bądź też nie, lepszych efektów, które można usłyszeć w muzyce. ( 30% w tym przypadku )

Nie brnijmy proszę w to, tylko ewentualnie zasugerujmy, że po zakupie paczek, dla zabawy niech kolega pokombinuje z ustawieniami kolumny/miejsce odsłuchowe. Wracając do tematu nadal obstawiam BX6. A Ty Different podasz jakąś propozycję?

BX6 miałem u siebie długo i trzeba je odpowiednio ustawić - dla mnie na górze i średnicy zmulały i gubiły sporo informacji.

W tym budżecie można spróbować też PYLON SAPPHIRE 31 lub coś z Quadrala. Jest jeszcze Melodika 40 - ale tutaj będzie zbyt lekko.

Nie brnijmy proszę w to, tylko ewentualnie zasugerujmy, że po zakupie paczek, dla zabawy niech kolega pokombinuje z ustawieniami kolumny/miejsce odsłuchowe

Odraczamy temat zatem :)

W tej chwili Dali zensor 3

r-26f nie słyszałem (ale widzę że są mało atrakcyjne)

Mało atrakcyjne wyglądowo?

Skoro używałeś Zensor 3 to poszedł bym w Zensor 7. To rozwinięcie tego brzmienia. Znacznie lepsze. MA mają inną barwę.

Pozdrawiam i zapraszam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.