Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana 5.1 na Stereo

bbobii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie mam

Amplituner - Denon AVR-X1000 używam w Stereo

CD SONY - CDP-XE530

BLU-RAY Samsung BD-8900

Zestaw głośnikowy Magnat Vintage 450.

Chciałbym wymienić Amplituner na Yamaha R-N500. Czy to dobry pomysł ?

Czy jednak zostać w kinie domowym i kupić np. Marantz SR6004.

https://www.audiostereo.pl/topic/124707-zmiana-51-na-stereo/

Witaj ten RN500 gra lepiej od Marantza 6009 w stereo. Mimo ze zasilacz temu zaprzecza. I różnica z X1000W będzie niezaprzeczalna

Ewentualnie ciekawym wyborem jest także Onkyo 8150, Nieco nowszy.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Nie napisałeś nic o dźwięku jaki lubisz. Niemniej przeskok nawet na stereofoniczną sieciową Yamahę RN500 będzie bardzo odczuwalny, bo obecny Denon jest cienko grający, słaby.

Jak masz 2500 to pomyśl nad Yamaha RN602, Onkyo 8150 , mają jeszcze lepszy dźwięk od rn500, lepsze dacki i dodatkowe funkcje.

Witaj,

zdecydowanie lepszym rozwiązaniem pod względem stereo będzie wybór klasycznego, dwukanałowego urządzenia. W podanym budżecie jednak zwróciłbym Twoją uwagę na dwa flagowe sieciowe amplitunery stereofoniczne - Yamaha R-N602 oraz Onkyo TX-8150. To w pełni wyposażone urządzenia, gwarantujące bardzo przyzwoita jakość dźwięku. Na początku kolumny zostawiłbym, natomiast zawsze w przyszłości warto pomyśleć o czymś lepszym.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza audiostereo oczywiście służę pomocą i zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie napisałeś nic o dźwięku jaki lubisz. Niemniej przeskok nawet na stereofoniczną sieciową Yamahę RN500 będzie bardzo odczuwalny, bo obecny Denon jest cienko grający, słaby.

Jak masz 2500 to pomyśl nad Yamaha RN602, Onkyo 8150 , mają jeszcze lepszy dźwięk od rn500, lepsze dacki i dodatkowe funkcje.

Wiesz ten jak to wyraziłeś cienko grający Denon gra lepiej od Luxman A-371 więc aż taki cienki to nie jest.

PS szkoda że nie słyszałeś Pioniera w podobnym przedziale cenowym to dopiero żenada.

O dźwięku nic nie napisałem bo wystarczy że podałem jakie mam głośniki.

Ponieważ nie mogę edytować wpisu powyżej pisze jeden pod drugim

Chciałbym wszystkim podziękować za udzielone podpowiedzi. Teraz pare przemyśleń może wypożyczenie sprzętu na odsłuchy i decyzja.

Po zakupie dam znać co i jak.

Dzięki. :-) animowany-emotikony.gif

Może coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

plus dac ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Wiesz ten jak to wyraziłeś cienko grający Denon gra lepiej od Luxman A-371 więc aż taki cienki to nie jest.

PS szkoda że nie słyszałeś Pioniera w podobnym przedziale cenowym to dopiero żenada.

O dźwięku nic nie napisałem bo wystarczy że podałem jakie mam głośniki

No ale jakiś gust masz i coś słyszałeś, skoro nawet porównujesz tani amplituner kinowy do luxmana. Skoro to taki udany model warto znać gust by wybrać odpowiednie kolumny.

Faktem jest, że po kilku lampkach wina to nawet można doszukiwać się że kinówka x1000 to lampowy Leben, Ayon;)

Nie wiem dlaczego twierdzisz, że nie słuchałem amp pioneera. Nigdzie nie napisałem, że nie słuchałem, ani też że lepszy jest od amp denona.

Koledzy już napisali kolumny, jak kolumny, ale lepiej słuchać muzyki na czymś normalnym- stereo, niż amplitunerze kinowym.

A więc zagościł u mnie Amplituner Yamaha R-N602. No właśnie nie wiedziałem, że moje kolumny potrafią tak grać !!!! Oczywiście w pozytywnym znaczeniu.

Później opisze jak wrażenia muzyczne, muszę się osłuchać i możliwe że zmienię kolumny.

A i jeszcze jedno wygrzebałem Denona DCD-960 i pomyśleć, że chciałem go sprzedać gadu-emotikony.gif

Jeszcze jedno taki mały minus dla Yamahy w takim sprzęcie bez gniazda IEC, a grubości przewodu zasilającego, czyli 230V, to jakiś żart.

• 1 miesiąc później...

Obiecałem coś napisać więc zaczynam póki nie mogę słuchać.

Sprzęt Amplituner sieciowy Yamaha R-N602 + kolumny podłogowe Magnat Vintage 450 połączone Cordial CLS440 klasycznym Bi-wiring

o tak bwireoption3.gif

Źródło: Anitech AE-300, Denon DCD 960, Samsung BD-8900, Onkyo DV-SP402E podłączone 2 x Oehlbach NF-2 0,5m, pliki 16 i 24 bitowe flac i aiff z pendrive 64GB Toshiba.

Płyty Yello - Touch Yello; SBB - Pamięć, Four Decades; Queen - A kind of magic, Innuendo; Nelly - Country Grammar; Prince - Purple Rain; Laurie Anderson - Life on a string; Evanescence - Fallen; Edyta Górniak - Dotyk; Bajm - Biała Armia; Julia Holter - Have you in my wilderness.

Dźwięk wydobywający się z tego zestawienia jest miękki przyjemny dla ucha. Bas rytmiczny, szybki, wybrzmiewający potrafiący zadziwić potęgą i bardzo niskim zajściem (Yello, Nelly, Laurie Anderson). Wokal piękny, czysty, nasycony. Tony wysokie ciepłe i nasycone. Talerze, w utworze SBB - Z krwi których krew moja (Pamięć), brzmią rewelacyjnie. Scena dość szeroka i głęboka, kolumny znikają. R-N602 jest neutralny. Każda zmiana źródła odpowiadała stylowi brzmienia danego urządzenia. To tyle, idę zatopić się w dźwięku, którego można słuchać godzinami.

Zgadzam się z Twoją opinią że Yamaha jest neutralna, wiele osób twierdzi że jest metaliczna, ostra itp.

Są to opinie z lat wstecz. Obecnie Yamaha gra innym dźwiękiem.

Czy podłączenie Bi-Wiring dużo wniosło do Twojego systemu? Próbowałeś jak zmienił się dzwięk?

Czy podłączenie Bi-Wiring dużo wniosło do Twojego systemu? Próbowałeś jak zmienił się dzwięk?

Bezapelacyjnie zmiana podłączenia na Bi-wiring przyczyniła się do poszerzenia oraz głębokości sceny jak również dynamiki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.