Skocz do zawartości
IGNORED

Co ma realny wpływ na brzmienie systemu?

biniek

287 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co ma realny wpływ na brzmienie?

• Wszystko tj. min bezpieczniki, listwy, kable, kondycjonery itd
      70
    • System i okablowanie w tym sieciówki, IC, głośnikowe, zworki
      63
    • System a z kabli tylko głośnikowe
      21
    • Liczą się koluny, wzmacniacz i źródło - inne gadżety nie mają wpływu
      122
    • Słychać tylko kolumny (wzmacniacze grają tak samo)
      25

Rekomendowane odpowiedzi

Akustyka na pierwszym miejscu.

Kolumny, wzmacniacz i źródło na drugim. Wszystko tu jest bardzo ważne.

Interkonekty, głośnikowe - to już tylko dopełnienie całości.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

A probowales ze zrodlem?

Próbowałem, najwyzsze co było to CDP X555ES, ale to bylo dosc dawno juz, jeszcze na poprzednim wzmacniaczu, jednak uwazam ze nie bylo takiej roznicy duzej.

Ale warto tez dopisac ze porównanie było w obrebie jednej marki.

Inne firmy graja inaczej, ale wlasnie tutaj sztuka jest ocenic czy gra to lepiej czy tylko inaczej, na poczatku czesto jest efekt wow, a czasem po tygodniu cos nas zaczyna meczyc.

Ja zagłosowałem na 1

ale każdy kto głosował na inną opcje nie będzie w wielkim w błędzie bo akurat nie usłyszał różnicy ma rację bo faktycznie sprzęt albo inne okoliczności nie pozwalają na stanowcze stwierdzenie że gra inaczej, będzie co najwyżej w nieświadomości. Każda zmiana elementu toru ma wpływ ale właśnie tak jak w tytule czy realny czy inaczej słyszalny .

Zastanaiwam sie od dluzszego czasu czy to kwestia sluchu. Jestem muzykiem mam bardzo dobry sluh muzyczny ale ten sluch jest wykorzystywany do zupelnie innych celow. Chodzi glownie o odroznianie wysokosci dzwiekow a w audio przeciez wrazliwosc aparatu ma wieksze znaczenie. Sa ludzie z gorsza wrazliwoscia ktorzy np nie slyza roznych czestotliwosci. Jednak roznice w brzmieniu kabli nie polegaja na zmianie czestotliwosci... jeszcze sam nie wiem co o tym sadzic...

Myślę żeby łatwo usłyszeć zmiany podstawą będzie system który to wychwyci i pokaże a po drugie osoba słuchająca wychwyci tą zmianę czyli zmiana jest na tyle duża że ją słyszy i jeszcze jedna rzecz to doświadczenie bo ja nieraz mam tak że słyszę że coś się zmieniło ale nie wiem co? A znalezienie różnic nie jest takie proste bo to jak za dzieciaka w gazetach były obrazki i trzeba znaleźć dziesięć różnic i mam obrazek przed oczami to czasami się zdarzało że nie mogłem znaleźć. A z dźwiękiem jest gorzej bo potrzebna jest dobra pamięć do muzyki i żeby pamiętać że ten dzwonek/werbel itp zagrał tak samo dźwięczniej delikatniej itp. A ponadto przesłuchiwanie elementów toru to żmudna robota a my sprzęt mamy przede wszystkim do słuchania muzy a nie przysłowiowych kabli.

Gość

(Konto usunięte)

Akustyka ma bezapelacyjnie największy wplyw, a dalsza kolejnosc na mojej liscie wynika częściowo z faktu iz kolumny mam wyzszej klasy od wzmacniacza i wzmacniacz wyzszej klasy od źródła.

I teraz rodzi sie kolejne pytanie, jak okreslic czy wzmacniacz i kolumnu sa z podobnej klasy

Poza tym jak ktos siedzi w diy to wie, ze kolumny bardzo katwo mozna dostroic w duzym stopniu do wlasnych preferencji, nie wiem jak wy ale ja sluchajac uzywanych fabrycznych kolumn nigdy nie bylem w 100% zadowolony. Z obecnych diy jestem zadowolony w 85% a to bardzo duzi, naprawde malo im brakuje.

Jakie klasy? Pi...nie, nic więcej...albo system jako całość gra bo jest dobrze zestrojony...albo nie i kropka...

a co znaczy dobrze zestrojony system?

masz na mysli ze np nie ucieka za bardzo w strone analitycznosci lub zamulenia czy bardziej pasujace do siebie parametry (impedancja, moc, skutecznosc)?

Jest jakiś złoty środek dopasowywania podzespołów dzieki ktorym slychać np kable?

masz na mysli ze np nie ucieka za bardzo w strone analitycznosci lub zamulenia czy bardziej pasujace do siebie parametry (impedancja, moc, skutecznosc)?

Jest jakiś złoty środek dopasowywania podzespołów dzieki ktorym slychać np kable?

Zlotym srodkiem rozstrzygajacym zawsze jest ucho :) nie ma innego. Pozdrawiam wrazliwcow ;)

Kolumny. Zadtanawiam się czy ci wszyscy którzy słyszą różnice między minimalnie rozniacymi się cdkami rzeczywiście je słyszą

To jeszcze nie słyszałeś dobrego CD. Różnice w tym przypadku są ogromne.

Głosowałem na opcję 4 choć uważam, że wszystko ma wpływ ale jego stopień jest największy dla elementów z poz. 4 ( oczywiście nie podana została akustyka, której wpływ jest również bardzo istotny.) Powód takiego stanowiska jest prosty- chodzi o słowo "realny". Powiedzmy, że mamy system o łącznej wartości np. 15 tys. zł ( np. kolumny 7 tys., wzmacniacz 4 tys. , źródło 2 tys., akcesoria 2 tys.) i wpadnie nam ekstra do wydania 5 tys. zł. Jeśli zmienimy kolumny efekt będzie murowany, jeśli wzmacniacz to także choć już mniejszy. Jeśli dołożymy to do źródła zmiana będzie już niewielka. Jeśli natomiast postanowimy za całą kasę wyłącznie powymieniać kable, kupić jakieś platformy, bezpieczniki itp. to zmiany zajdą iluzoryczne i głównie w samopoczuciu oraz wyglądzie ołtarzyka natomiast brzmienie pozostanie na swoim poziomie o ile jakimś cudownym czarodziejskim nierozbieralnym pudełkiem na kablu, które nie wiadomo co ma w środku, go nie popsujemy.

oczywiscie w tej kwocie (do 15tys) dodatkowe 5k najwiecej da jak zmienimy wzmacniacz lub kolumny ale kiedy kwota za system rosnie to wydanie 5 koła na lepsze kolumny juz nie jest taka oczywista

to tak jakbys mial sprzet za 15k i wolne 500zł - inwestycja w kolumny cos zmieni? nie bardzo ale w akcesria juz predzej

oczywiscie w tej kwocie (do 15tys) dodatkowe 5k najwiecej da jak zmienimy wzmacniacz lub kolumny ale kiedy kwota za system rosnie to wydanie 5 koła na lepsze kolumny juz nie jest taka oczywista

to tak jakbys mial sprzet za 15k i wolne 500zł - inwestycja w kolumny cos zmieni? nie bardzo ale w akcesria juz predzej

Realnie nic. Ponadto 500 zł w system 15 tys. to inwestycja ok. 3%, czyli "realnie" żadna w przeciwieństwie 5 tys. czyli 33%.

Biorąc więc pod uwagę proporcje z tego przykładu, które analogiczne byłyby dla innych kwot efekty będą podobne.

Inaczej mówiąc realna inwestycja w system na poziomie ponad 30% jego wartości prawie zawsze największe efekty da dla tych trzech podstawowych elementów.

ja uwazam ze jesli musialbym zainwestować 500zł w sprzęt wart 15k to kupno uzywanego IC ktory jako nowy kosztował 1000zł wniesie najwiecej

Wszystko zalezy od tego jaki obecnie IC posiadasz. To jest zbytnie uogolnienie. Poza tym sa rozne IC i nawet wydajac krocie moze sie okazac ze dupa blada.

Do wszystkiego trzeba dobrac jakas racjonalna miare polaczona z odsluchem - tak jak pisalem to nasze uszy decyduja jaki upgrade jest najbardziej oplacalny.

Gość

(Konto usunięte)

Nie ma złotego środka...wszystko ma wpływ...W audio jest tyle zmiennych ile gustów słuchaczy...wpływ na granie ma nawet mój p...ny piec w kotłowni...I nic do tego nie mają klasy, ceny i inne tego typu "procenty"...

ja uwazam ze jesli musialbym zainwestować 500zł w sprzęt wart 15k to kupno uzywanego IC ktory jako nowy kosztował 1000zł wniesie najwiecej

Myślę, że wątpię, zresztą zaraz ktoś na pisze, że na budżetowym sprzęcie to zmian akcesoriów się nie usłyszy bo to hajenda trza mieć:-))

oj tam hienda do dzis wspominam historie jak kupilem kabelek chorda za 30zł/m do amplitunera teaca za 300zł - miałem wcześniej podłączone jakies solidne kable z polskiej miedzi - naczytalem sie ze chord to juz coś bedzie duzo lepiej. wpinam podjarany i co? dupa pobiegłem do goscia ze sklepu ze mi wcisnął jakaś szmirę bo chordy grały gorzej niz te polskie miedziane - sprzedawca przecierał oczy - wiec to tak nie do konca z klasa sprzętu i jego ceną

Jeśli Ty to wszystko usłyszałeś z tym teac-iem to tylko pozazdrościć słuchu, albo może ten chord był za cieniutki w stosunku do jego długości i parametrów wzmacniacza i kolumn.

te miedziane kable mialy 2,5mm chordy 1,5mm odcinek miał 2m moze w tym tkwil szkopuł

prawda jest też taka że miałem wcześniej duże doświadczenia z realizacją dzwieku - być może to tez miało znaczenie

A ja uważam, że zakładanie osiemdziesiątego wątku na ten sam "kontrowersyjny" temat (przynajmniej dziesięć powstało tylko w zeszłym roku)

i pisanie oraz czytanie po raz osiemdziesiąty tego samego jest nudne jak flaki w oleju i nawet kłócić nikomu się już nie chce o pierdoły.

Czysta ciekawość, żaden przytyk do kłótni.

Akurat.

Oczywiście, że temat powstał tylko i wyłącznie po, żeby wszyscy się ze sobą pożarli i natłukli przy okazji setki postów.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

sa dwie strony i jeszcze nikt nikogo nie atakował - dyskusja jest kulturalna a jak ktos bedzie szukał zaczepki to wyleci ;)

naprawdę mnie to ciekawi bo od dluzszego czasu zastanawiam sie na ile slyszenie akcesriow ma zwiazek ze sprzetem na ile ze sluchem a ile z wyobraźnią

Gość

(Konto usunięte)

sa dwie strony i jeszcze nikt nikogo nie atakował - dyskusja jest kulturalna a jak ktos bedzie szukał zaczepki to wyleci ;)

naprawdę mnie to ciekawi bo od dluzszego czasu zastanawiam sie na ile slyszenie akcesriow ma zwiazek ze sprzetem na ile ze sluchem a ile z wyobraźnią

Powiem tak...U siebie słyszę różnicę między takimi samymi plikami w sensie technicznym i informatycznym....różnią się sprzętem, na którym zostały zripowane....mam tani sprzęt...pojawią się głosy, ze mam niezłą wyobraźnię...nie piję, nie biorę....mam system, który roznicuje realizacje...

No i teraz każdy, kto nie głosował na 1 powinien być cofnięty do zakładki start :)

No i teraz każdy, kto głosował na 1 powinien emigrować do zakładki Haj End :)

Łokmen Saba

dlatego wybrałem zakładkę hifi bo zaglądają tu ludzie ze startu i z hi endu - jest tu najwiekszy mix pasjonatów :)

czy ktoś z Was robił kiedyś badania czułości słuchu i moze napisać czy ma to jakieś przełożenie na audio?

Ale kto przetłumaczy np.gluchemu,ze złe słyszy i vice versa

A jak przetłumaczyć "słyszącemu" żeby choć raz wykonał prawidłowo technicznie odsłuchowy test porównawczy ?

Jestem muzykiem mam bardzo dobry sluh muzyczny ale ten sluch jest wykorzystywany do zupelnie innych celow.

Jako muzyk Twój słuch może być dobry, jako audiofilski Twój słuch prawie na pewno nie jest dobry bo muzycy często cierpią na ubytki w tym organie. Zwłaszcza muzycy rockowi i jazzowi. Muzycy orkiestrowi (muzyka symfoniczna) są mniej narażeni na szybką degradację słuchu.

Kolumny. Zadtanawiam się czy ci wszyscy którzy słyszą różnice między minimalnie rozniacymi się cdkami rzeczywiście je słyszą

Jak test porównawczy robią technicznie nieprawidłowo to zawsze/przeważnie słyszą a jak prawidłowo to słyszą tylko wtedy jeżeli one są :-).

To jeszcze nie słyszałeś dobrego CD. Różnice w tym przypadku są ogromne.

A w jakim teście odsłuchowym ? Takim prawidłowym technicznie czy takim byle jakim ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A w jakim teście odsłuchowym ? Takim prawidłowym technicznie czy takim byle jakim ?

Co to za prawidłowy test? Podłączasz jeden, potem drugi potem trzeci. Różnice są tak ogromne że każdy rozpozna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.