Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy transport do plików Lumin bez DACa

insaimz

Rekomendowane odpowiedzi

A mógłbyś polecić do niego dac, który by zdecydowanie lepiej zagrał od Majika jako samodzielnego streamera? Czy np Mytek Stereo 192 DSD DAC byłby dobry do Majika jako transportu?

Nie sądzę. W Majiku jest DAC grający na poziomie 5-10tys. Żeby było lepiej trzeba szukać wsród używek ale z wyższej półki, czyli te które nowe są po 20-30tys. W przeciwnym razie lepiej Akurate jako odtwarzacz. Ale Akurate DS.

Czy jest już wyjawiona światu cena tego urządzenia, czy na razie starają się narobić ludziom apetytu na tego Lumina ? :)

Jeśli chodzi o Linna, ciekawe czemu uparcie nie wchodzą w obsługę nowych formatów DSD, DXD, itd.? W obecnie pojawiających się nowych DAC-ach z wyższej półki cenowej ich obsługa staje się już niemalże normą.

Bo praktycznie nie ma dostępności plików DSD. Poza tym format DSD ma wielu wrogów, którzy skutecznie udowadniają, że DSD szumi i jest kiepskie na pomiarach.

MP3 też ma wielu wrogów, a Linn je odtwarza :) Posiadacz Linna, wróg DSD po prostu mógłby z nich nie korzystać.

Co do dostępności DSD - coś tam jest, a pewnie będzie coraz więcej. Ja nie mam doświadczenia w tym zakresie, jednak wykładając teraz spore pieniądze na granie z plików nie chciałbym odcinać sobie możliwości grania formatów, które w niedalekiej przyszłości mogą stać się szeroko dostępne.

Ależ nikt tobie nie broni. Chcesz grać DSD to kup sprzęt grający DSD. Jest spory wybór. Akurat ten Lumin to goły transport wymagający DAC co najmniej na swoim poziomie, czyli będzie to łącznie wydatek co najmniej 60000pln. Ale są inne, tańsze sprzęt. U siebie mam i Linna w roli transportu i Aurendera który odtwarza DSD.

Widzę, że słucham tylko z Linna. Aurender jest czekający, w razie potrzeby, ale okazuje się, ze jej nie ma.

Daphile odtwarza DSD natywnie. Do tego Intel NUC plus jak ktoś bardzo chce to obudowa fanless od Akasa i mamy idealny transport do wszystkich rodzajów plików, ze wsparciem dla Tidala, Qobuza i czego tam jeszcze dusza zapragnie. Cena - w zależności od użytego NUC-a, dysku twardego, obudowy to 1000 - 2500 pln.

Gdyby Linn odtwarzał również DSD, nie musiałbyś trzymać Aurendera i dodatkowego okablowania czekającego na okazję :)

Okazuje się, że w ogóle nie słucham DSD. Zupełnie nie czuję takiej potrzeby, a trochę plików DSD mam.

Daphile odtwarza DSD natywnie. Do tego Intel NUC plus jak ktoś bardzo chce to obudowa fanless od Akasa i mamy idealny transport do wszystkich rodzajów plików, ze wsparciem dla Tidala, Qobuza i czego tam jeszcze dusza zapragnie. Cena - w zależności od użytego NUC-a, dysku twardego, obudowy to 1000 - 2500 pln.

To transport na poziomie budżetowym ;-)

Żeby zagrało trzeba trochę pomodyfikować PC ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To transport na poziomie budżetowym ;-)

Żeby zagrało trzeba trochę pomodyfikować PC ;-)

Co chciałbyś modyfikować w NUC-u od Intela lub jakimkolwiek innym sprzęcie PC? Pytam bez cienia złośliwości.

NUC się nie nadaje na transport o większych aspiracjach.

PC świetnie gra jak ma kartę USB i zasilanie liniowe.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zawsze można przekonwertować DSD do PCM. W ten sposób wiele osób zgrało muzykę z SACD.

DXD do ten sam stary dobry PCM, tylko brzmi podobnie do DSD i wygląda ładniej w folderach reklamowych.

Tylko czy taka konwersja z DSD na PCM nie będzie degradować dźwięku? Czy nie będzie słyszalna różnica w graniu tego samego DAC-a pomiędzy natywnym DSD a przekonwerowanym do PCM?

Większość płyt wydanych na SACD, czyli w DSD była edytowana w PCM. Teoretycznie DAC pod PCM i DSD powinien mieć zupełnie inne konstrukcje. Stąd cześć producentów stosuje konwersję w tą czy inną stronę.

Teoretycznie DAC pod PCM i DSD powinien mieć zupełnie inne konstrukcje.

Chyba nie teoretycznie a wręcz praktycznie:)

A tak na marginesie, to w studiach nagraniowych nagrywają w PCM czy w DSD?

No to teraz wiadomo dlaczego Linn nie wspiera DSD:) Chociaż słyszałem, że jak wydawali płyty SACD to potrafili jeden album nagrywać odzielnie w PCM, DSD i pod płyty winylowe.

Warto zwrócić uwagę, że konwersja (DSD do PCM) konwersji nie równa.

Po pierwsze, w studiach konwertuje się do formatu DXD (Digital eXtreme Definition), a więc PCM o częstotliwości próbkowania 352.8 kHz. Nie znam produktów konsumenckich, które potrafiłyby konwertować DSD do DXD.

Po drugie, o jakości decyduje wykorzystany algorytm, bo jak się okazuje - algorytm, algorytmowi także nie jest równy. Konsumenckie urządzenia korzystają zazwyczaj z najprostszych algorytmów, a co za tym idzie najmniej doskonałych, bo na te lepsze najzwyczajniej w świecie brakuje im mocy obliczeniowej (o opłatach licencyjnych nie wspominając).

To wszystko sprawia, że konwersja DSD do PCM którą oferują takie transporty jak Linn czy Aurender, pozostawia wiele do życzenia. Choć oczywiście działa, i jest lepsza niż żadna.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To wszystko sprawia, że konwersja DSD do PCM którą oferują takie transporty jak Linn czy Aurender, pozostawia wiele do życzenia. Choć oczywiście działa, i jest lepsza niż żadna.

Pogubiłem się, mógłbyś wytłumaczyć kiedy odtwarzacz Linna konwertuje DSD do PCM?

@elberoth - konwersję DSD - DxD (czyli strumień PCM) potrafi zrobić wspomniany już przeze mnie Daphile. Ale on jest za tani dla złotouchych.

@sly30 - weź zmień swoją sygnaturkę. Lem nigdy nie powiedział tych słów.

Pogubiłem się, mógłbyś wytłumaczyć kiedy odtwarzacz Linna konwertuje DSD do PCM?

Myślałem, że Linn potrafi. Jak nie potrafi - to tym gorzej dla niego.

@elberoth - konwersję DSD - DxD (czyli strumień PCM) potrafi zrobić wspomniany już przeze mnie Daphile. Ale on jest za tani dla złotouchych.

Piszemy o klockach, a nie o komputerach.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Każdy odtwarzacz strumieniowy jest komputerem, panie mądralo. Linn DS pracuje pod kontrolą NetBSD (ma nawet własnego shella), Naim korzysta z bliżej nieznanej mi dystrybucji Linuxa, SimpleAudio to Linux plus gstreamer, Lumin to też Linux.

Myślisz, że producenci tych twoich "klocków" odkryli świat na nowo?

Myślałem, że Linn potrafi. Jak nie potrafi - to tym gorzej dla niego.

Linn odtwarza do 24/192, nie odtwarza DSD. Jesli plyty nagrywa sie w PCM, to dlaczego "tym gorzej dla niego"?

PC świetnie gra jak ma kartę USB i zasilanie liniowe.

W każdej chwili gdy będziesz w "stolycy" zapraszam do mnie na porównanie Twojego wypasionego PC z moim Simaudio Moon 180 Mind. Aktualnie czekam na zasilacz liniowy Sbooster, ale i na fabrycznym myślę, że nie mam powodów do obaw. Po prostu streamer moon to rewelacja.

Nie sądzę. W Majiku jest DAC grający na poziomie 5-10tys. Żeby było lepiej trzeba szukać wsród używek ale z wyższej półki, czyli te które nowe są po 20-30tys. W przeciwnym razie lepiej Akurate jako odtwarzacz. Ale Akurate DS.

W kwestii Akurate DS, jest ciekawe porównanie w teście SoundStage, moon 180 mind wypadł lepiej od Linn Akurate DS jako transport (na DAC-u Calyx Femto) tzn. miał większą scenę, więcej powietrza, ZNACZNIE lepszy bas (definicja i impakt). Wszystko to na fabrycznym zasilaczu do moon 180 mind. Nie piszę tego aby deprecjonować inne transporty. Zawsze jestem otwarty na uczciwe porównanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapraszam każdego z jakimkolwiek transportem lumin, aurender, linn, naim na porównanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.