Skocz do zawartości
IGNORED

Clock dla każdego - Do it togethet (DIT)

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

W wątku wspólnych zamówień złożyłem pewną propozycję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

natomiast w razie zainteresowania proponuję przenieść dyskusję do nowego wątku - czyli właśnie tutaj.

W skrócie - Co byście powiedzieli na zrobienie płyteczek do w miarę możliwości uniwersalnego zegara, oraz na wspólne zamówienie rezonatorów i innych elementów do jego wykonania?

Ukryta Zawartość

Jestem za, ale układ powinnien być oczywiscie SMD - krótsze ścieżki, mniejsze pojemności to jest ważne przy zegarze np. 45 Mhz. No i mniejszy oszt wykonania przy np. 100 szt. Cały układ bez rezonatora - kto jaki potrzebuje to lutuje, ewentualnie jakieś zworki do ustawienia dzielnika. Aha, jeszcze naprawę pożądne zasilanie + "mnożniki pojemności" i wlutowane gniazdo F do podłączenia kabla wyjsciowego, tak jak w LC Clocku.

Pozdr,

Oczywiście porządne zasilanie - jak najbardziej, Czy SMD? Ja byłbym za i pewnie wiele osób również, ale co z tymi dla których lutowanie stanowi większy problem? Właściwie to nie wycofuję się - SMD może być, przecież jak ktoś nie da rady sam, to zawsze może kogoś poprosić o pomoc, a płytka będzie mniejsza, co tak jak stożek wspomniałeś ma tutaj kluczowe znaczenie. No i koszty płyteczki będą znikome, a zainteresowanie mam nadzieję powinno być spore - przynajmniej jeśli chodzi o płytki. Kwarce z omigu, to też nie problem, bo zakładając 20szt. z każdej częstotliwosci cena mocno spada. Teraz pytanie - jaki schemacik proponujecie?

Moja propozycja:

Jeśli mamy sami montować na zamówionych pcb:

Nie smd , bo nawet 40 MHz nie jest problemem przy przewlekaniu elementów, a smd będzie dla większości diyersów przeszkodą nie do przebycia. Płytka optymalizowana pod wcz, masa na górnej stronie, krótkie ścieżki miejsca do przylutowania ceramicznych kondensatorów blokujących po stronie druku prawie bez końcówek. Nie dla złacza, wystarczy, że będą pola lutownicze do przylutowania przewodu koncentrycznego.

Od razu przewidziana metalowa obudowa. Może dopasować coś co jest dostępne do instalacji telewizyjnych. Telkom-telmor, Polkat itd.

Jeśli zamówiona zmontowana wersja to:

smd z polem lutowniczym do kwarców w różnych obudowach, najlepiej z obudową lub pod nią ( prototypownia zakładów takich jak Telmor może takie rzeczy zrobić ) gniazdo np. F

Teraz układ:

Może takie:

- Kwak czyli Garmino podobne ( generator, układ kształtowania i buforowania na komparatorze np AD8564AR schematy są dostępne

-LCAudio w pierwszych wersjach jw. lecz kształtowanie na bramkach schematy w są dostępne

-Niestety nie mam schematu ale jest ponoć bardzo dobry

Ukryta Zawartość

-To zaś jest dla mnie najciekawszy pomysł

Ukryta Zawartość

Ważne jest aby była możliwość uzyskania ( lecz nie na zasadzie dzielnika rezystancyjnego ) amplitudy 3.3 V - część układów chodzi z tym napięciem i danie pełnych 5 V może je uśmiercić. Ja to zrobiłem tak, że generator jest stabilizowany monolitem 5 V zaś komparator AD monolitem 3v3 i problem z głowy.

Gdzieś dawno temu na www.Diyaudio.com śledziłem dyskusję Elso Kwaka z Tento. Tento twierdził, że kwak daje tyle śmiecia radiowego w swoim widmie , że nie umywa się do układu kształtowania na scalakach cyfrowych.

Konkluzja wielu postów była taka, że wskazane jest dać za generatorem, a przed układem kształtowania filtr pasmowo przepustowy. No ale dla nas kicha bo padnie wymienialność kwarców.

Ciekawy jest pomysł Rockny, tam załatwia to programowalny dzielnik cyfrowy, próbowałem się skontaktować z nimi lecz zero reakcji na maile nawet te z zamówieniem z prośbą o potwierdzenie odbioru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Milczenie rockny może być spowodowane tym, że ich sklep przewiduje jedynie paypal. a ja z wiadomych względów proponowałem każdą inną formę tylko nie paypal. To i się nie dogadaliśmy ;-))

Aktualnie czakam na próbki generatorów 16.9344 MHZ o następujacych parametrach:

- zasilanie 5V

- stabilnośc f 25ppm

- czas narastania zboczy 1.5ns dla 0.2V do 2.4V i 4 ns dla 20% do 80%

- phase jitter 1ps dla fj>1kHz

Generator ten jest stosowany np. w CD Gryphon Mikado. Generator przy zakupie 50 szt nie powinien kosztować więcej niz 10-15 Euro. Jedyny problem to czas dostaw około 5-6 tygodni.

Jak dotrą dam znać.

Druga rzecz to przy konstruowaniu generatora przydałby się ktoś z dostępem do porządnego sprzetu pomiarowego.

Samodzielny montaż SMD nie jest koniecznością. Jest co najmniej kilka zakładzików, które wykonują takie usługi, a ceny są dość przyzwoite od pola lutowniczego. Filtr pasmowo przepustowy, to rzeczywiście problem, ale do rozwiązania. Ilość częstotliwości jest na szczęście ograniczona do kilku - kilkunastu, a podejrzewam, że na każdą jedną znajdzie się wielu chętnych, więc można zrobić kilka jego wykonań.

Mówiąc o specjalistycznym sprzęcie masz na mysli oscyloskop cyfrowy, czy coś bardziej zaawansowanego?

Rozwiązaniem upraszczającym byłby gotowy oscylator z wyjsciem w TTL-u i dorobienie dobrego zasilania, ale ceny są kosmiczne niestety:(

Bardzo ważne jest umieszczenie generatora w szczelnym pudełku, najlepiej danie przepustu zasilającego zintegrowanego z kondensatorem filtrującym, wypuszczenie sygnału generatora koncentrykiem lub złączem wcz i poprowadzenie do płytki koncentrykiem.

>rekin

Jarkowi chodziło raczej o oscyloskop z szerokim pasmem, cyfrowy może być, sam mam taki, ale np. wersji clocka 45MHz nie zbadam. To musi być taki lekko licząć => 60 MHz + porządne sondy.

Co do płytek SMD to myślałem własnie o zamówieniu gotowych, ale bez oscylatora, który by się wlutowywało w zależności od wersji. Ten Rockny jest ciekawy, ale ma duże wymagania co do wydajności zasilania - 250mA ( to chyba właśnie przez logikę programowalną, jaką w nim wykorzystali ).

Pozdr.

Ten rockny załatwia nam wszystkie częstotliwości i to jest atrakcyjne. Lecz musiał by to przeanalizować jakiś cyfrowiec dobry

No a potem pole do overclockingu, przejście z 16 MHz na 33MHz no i wątek kto ma szybszy zegar w swoim cd, no kto ?!! Ops ! Miało być porsche. Ale to nie ten watek. ;-))))

A poważnie może ktoś udostępni miejsce na swoim serwerku i zamieści wszelkie schematy generatorów które udało nam się zassać z netu. Będzie jakoś łatwiej dyskutować na przykładach poszczególnych rozwiązań. Tu ew. formie obrazków to niewiele zamieścimy.

Witam !

A może zamiast jakiś stosunkowo skomplikowanych płytek zrobić taką małą pod oscylator Tenta + wysokostabilny zasilacz typu LM1086 lub KFxx. Sam oscylator to ok. 22€ ale Tent przy większej ilości obniża cenę.

Pozdr.

W krótkofalarstwie dla poniesienia stabilności generowanych częstotliwości pakuje się kwarc generatora w izolowane termicznie pudełko z termostatowaniem. Poprawia to zdecydowanie stabilność generowanej częstotliwości, ale gotowość clocka do pracy będzie wymagać wstępnego wygrzewania; można też trzymać zegar pod napięciem 24h/dobę.

>Nowy2

O ile wiem, właśnie tak są skonstruowane oscylatory zegarowe - te w metalowych obudowach, które wymagają również podpięcia napięcia zasilania. Zdaje sie, że jest to typ TXCO. Oczywiście te najlepsze są b.drogie :-((((.

Ale czego sie nie robi dla audio ( z rozwodem włącznie ) !! :-))))

Niedawno już pisałem że te genaratory zasilane napięciem dostępne są u przedstawiciela

Tenta w Polsce : [email protected] . Gosc odpisuje nawet na maile :)

Kosztują 29 ojro i są wszystkie częstotliwosci włącznie z 45... MHZ dla Sony .

Na stronie Tenta jest też prosty schemat zasilania satabilizowanego tegoż generatora.

Coś podobnego widziałem w Pionierze PDS-06 .

Novy2 napisał:

(...) W krótkofalarstwie dla poniesienia stabilności generowanych częstotliwości (...)

W generatorach VXO do TRX ( radiostacji ) potrzebna jest duża stabilność termiczna ( nagrzewanie się urządzeń w czasie eksploatacji zwłaszcza nadawania) i stabilność długookresowa ( starzenie się elementów ). Ja mam fabrycznie w wszystkich trx zamontowane automatyczne miniwentylatory. Jedynie najmniejszy FT 817 Yaesu nie ma wymuszonego chłodzenia , lecz ma tylko 5 W out.

Jak robiłem diy syntezę to kwarc VXO był zlepiony z grzałką automatyczną na tranzystorze KD 503 i wstawiony w kostkę z wełną mineralną.

Lecz w cd nie potrzebna jest dokładność długookresowa dziesiątek Hz lecz stabilność chwilowa, małe generowane szumy fazowe i po prostu mały jitter. Aby generator był o małym jitterze musi mieć takowy kwarc, pracować stabilnie ( bez podwzbudzeń, częstotliwości pasożytniczych lub problemów ze wzbudzeniem ), być zasilony z stabilnego i bardzo czystego ( szumy ) źródła, i na koniec musi być obciążony tak, aby obciążenie nie zakłócało jego pracy. Aby generator nie siał , jak wcześniej pisałem, wskazana jest szczelna elektromagnetycznie metalowa obudowa i ekranowane wyjście sygnału.

Myślę , że w konstrukcjach o ekstremalnym podejściu należy dodatkowo odizolować płytkę generatora, mechaniczne od drgań obudowy.

Kondensatory to najlepiej silver mica, rezystory metalizowane najlepiej łączone równolegle ( odejmowanie się indukcyjności). Krótkie nóżki elementów i dużo masy. Większość tych ostatnich warunków rozwiązuje SMD.

Dobrym źródłem informacji jest książka Układy nadawcze i odbiorcze dla krótkofalowców Chojnackiego oraz inna publikacja Poradnik Ultrakrótkofalowca Bieńkowskiego.

Ja robiłem generatory do ww zastosowań na fetach BF 246C . Opisane były u Bieńkowskiego jako wysokostabilne o małych szumach.

Wobec rozległości problemu może wskazany jest zakup gotowego zegara od Tento ( kupując ich większą ilość można ponegocjować cenę) i popracowania nad zasilaniem, mechaniką i ekranowaniem.

Jeszcze może wersja OMIG , w OMIG-u dawali kiedyś do swoich wyrobów kartę katalogową z opisem i zalecanym układem generatora do konkretnych zastosowań. Na takim układzie robili pomiary sprzedawanych kwarców.

No i pozostaje sprawdzony i pewny układ Kwaka.

Chyba gdybym już miał robić osobny zegar to jednak na Tencie - lubię prostotę, a w Kwaku trochę elementów jest. I (chyba ) Kwak nie jest specjalnie stabilniejszy od Tenta ? Płytk(ki)a byłaby mniejsza ( tańsza ), można by od razu zrobić zbiorówkę np. 5x10 to taniej wyjdzie...

W swoim soniaku musiałbym mieć dwa takie zegary, aw dat-cie trzy, hmm, koszta rosną :-)) Ale gdyby soniak pracował jako transport a dat jako sam przetwornik to nawet trzy Tenty jakość przełknę ( ale trzy róźne Fs :-(( ).

Aha, Panowie proszę podsyłać wszelkie schematy zegarów, rysunki płytek - najlepiej poukładane logicznie w osobne katalogi, zzipowane - mogę udostępnić mój serwer na materiały do tego postu - chyba, że komuś to nie odpowiada ?

Pozdr.

A ja chętnie pobawiłbym się w skopiowanie LClockaXO2. Mozna dopracować płytkę dla wszystkich częstotliwości i tylko wymieniać kwarc i ewentualnie jeden kondensator. Jedyna przeszkoda to znalezienie doslownie jednego elementu... 74AHC1G04.... A co powiecie na stabilizacji zasilania na LM317 ???

zróbcie próbne odpalenie może na HCT04.... u mnie to chodziło

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rockna odpisał,

Zamówię ten zegar:

Ukryta Zawartość

Ktoś jest zainteresowany dołaczeniem do zamówienia ?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

>bikoz

Temat w uśpieniu. Niestety nie mam czasu na jakiekolwiek projekty. Za jakiś czas mam zamiar spłodzić jakąś płyteczkę pod zegar. Mam 4szt. kwarców 16,9344, ale o kiepskiej jakości w sam raz do testów. Jak znajdę czas, to zabiorę się za zrobienie płyteczki i pomiary. Może uda mi się załatwić oscyloskop cyfrowy z szerokim pasmem, to popatrzę sobie jak wygląda prostokąt na wyjściu. Oczywiście jak coś bedzie gotowe, to się pochwalę, ale chwilowo jestem zawalony zleceniami na rok do przodu i brakuje czasu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.