Skocz do zawartości
IGNORED

Clock dla każdego - Do it togethet (DIT)

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

"Mam 4szt. kwarców 16,9344, ale o kiepskiej jakości w sam raz do testów."

>rekin

Dziwnie rozumujesz, jezeli masz gitare kiepskiej jakosci, to ta gitara bedzie w sam raz do nauki?

"Może uda mi się załatwić oscyloskop cyfrowy z szerokim pasmem, to popatrzę sobie jak wygląda prostokąt na wyjściu"

Do tego, zeby zobaczyc jak wyglada prostokat nie bedzie ci potrzebny cyfrowy oscyloskop, a jittera i tak na tym nie zobaczysz!

BTW im "ladniejszy" prostokat, tym gorzej, tym wiecej harmonicznych, ale zeby to zobaczyc trzeba miec analizator widma (wcz) z sonda FET-owa (pojemnosc we. ok 0,5pF).

Przy 16,9344MHz druga(33,8688), trzecia(50,8032), piata(84,672) harmoniczna hula sobie w najlepsze po masie powodujac zaklocenia w ukladach cyfrowych.

W skrajnym przypadku objawja sie to nieregularnymi, dziwnymi "trzaskami".

Zjawisko wystepuje w telewizorach z NICAM-em, w odtwarzaczach CD, DVD tam gdzie jest przetwornik D/A.

W komputerach tez, ale tam jest tyle smieci ze nikt tego nie zauwazy.

Temat w uspieniu bo wszyscy szukają częsci:))) Czy ktoś chciałby zrobić kopię Lclocka 2? Znalazłem układy 74AC02, niestety są tylko w SMD. Muszę kupić aż 50 sztuk, wiec mogę trochę odsprzedać. 1,50zł + koszty listu jakby kogoś interesowało. A poza tym zająłem sie moim mechanizmem i dlatego temat zegara lekko ostatnio zaniedbałem. Już lada dzien będą zdjecia napędu paskowego:)

Tak przy okazji zapytam czy ma ktoś moze kwarc 10,000000 MHz? Jeśli tak,chętnie odkupię. (Oczywiście lepszy niż 10ppm)

>remix

Z tym prostokątem na wy to masz rację trochę przesadziłem:) Natomiast kolega zapewnił mnie, że u niego w laboratorium znajduje się urządzenie, które będzie pomocne przy tego rodzaju pracach. Widziałem je kiedyś przelotem i 'oscyloskop cyfrowy' to moje skojarzenie oparte tylko na wyglądzie tego urządzenia.

Z tą nauką gry na gitarze, to dość odległa paralela. Kwarce, na których mam zamiar przeprowadzać próby zakupiłem kiedyś za niecałą złotówkę od sztuki i wolę na nich testować poprawność działania układu (nie piszę celowo o testowaniu wpływu takiego zegara na dźwięk) niż zamawiać od razu drogie stbilne kwarce w Omigu.

Na gitarze natomiast gram ładnych paręnaście lat i o ile sobie przypominam, to do nauki akordów czy pasaży nie potrzebowałem od razu Ibaneza, a tylko w miarę dającej sie stroić gitarki. Zresztą do strojenia nie używałem na początku elektoniki a wystarczył zwykły kamerton.

Witam,

przymierzam się do tuningowania dzielonego CECa i tu problem :

Jak synchronizować oddzielne klocki kiedyś było o tym na stronie LCaudio

ale teraz nie mogę tego znaleźć .

Może któryś z kolegów mi pomoże?

Witam

Pomysł zrobienia zegara uwazam za jak najbardziej trafny i chciałbym sie przyłączyć do dyskusji.

Z dotychczasowego jej przebiegu nie wynika jakim rozwiązanim konstrukcyjnym chcielibyście sie zająć (było kilka propozycji).

Pracuje nad własnym DAC opartm na PCM1738 mam wykonane wszystkie części składowe (PCB do zasilacza, odbiornika SPDIF i samego PCM'a) obudowa bedzie ukończona w ciągu 2 tygodni. Na obecnym etapie pracuje to na kwarcu słabej jakości i myśle nad generatorem zewnętrznym najlepiej o nastawnej częstotliwości. Zmierzam do tego, że jeśli zdecydujecie sie na własną konstrukcje (jeden wspólny schemat z dostepnością cześci) to chetnie sie przyłacze wykonam taki generatr i pomierze na RTA (rozkład charmonicznych itp.)- modelu RTA nie pamiętam ale jeśli ktoś chce to sprawdze;)

Ok w takim razie zamówię i jak przyjdą będę rozprowadzał. Do kompletu jeszcze poszukuję odpowiednich tranzystorów BFR92A jak się uda to wtedy będziemy mieć wszystkie częsci do Lclocka 2.Gdy już przyjdą, wtedy proszę o wpisywanie kto chce ile, teraz jest na to za wcześnie. Schemat LClocka jest bardzo prosty,układ będzie częściowo w SMD, ale postaram się opracować to tak,żeby każdy mógł go zrobić używając płytki uniwersalnej za 2 zł. Proponuję zasilanie na osobnej płytce, kazdy będzie mógł sam sobie zrobić takie, jakie lubi. Co Wy na to?

>Piotr_DA

Dla mnie bomba. Spodziewałem się samych kostek74xx02, a tu proszę propozycja nie do odrzucenia gotowa płytka zegara. Wezmę ze 4 i powsadzam do wszystkich swoich CD-eków, a że kumpel obiecał mi przywieźć ze swojej piwnicy jescze 3 szt. to pewnie zamówię 7szt. płytek:) A na poważnie, to będę zainteresowany na pewno trzema sztukami. Jak przyjdzie na to pora, to się przypomnę. Pozostaje zagadnienie wspólnego zamówienia kwarców, no ale to za czas jakiś w odpowiednim wątku. Dzięki bardzo za inicjatywę.

lipa w wątku o kondensatorach (?) napisał:

>Uprzejmie donoszę :-))) że na allegro pojawiły się precyzyjne kwarce na 16,9344MHz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Jakby ktoś się zdecydował ,to jest gotowiec;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Jak narazie troszkę zwolniłem tempo, przed świętami mam pełne rece roboty. Zwykle tak jest przed wprowadzeniem nowego produktu na rynek,a nie chce odwalac fuszerki... Jak juz będę miał wszystko na miejscu to napisze co i w jakich ilosciach udało mi się zdobyc. Na pewno będą to 74AC02 około 100 sztuk po jakieś 1,50 za sztukę i BFR91A zamiast 92A - 91A jest stabilniejszy i ciągnie aż do 6GHz. Trzeba bedzie tylko delikatnie zmienic schemat. To narazie tyle, co do kwarców to jeszcze nie namierzyłem, jak znajdę (jeszcze nie pisałem do omigu), dam znać.

znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

ale o wartości merytorycznej się nie wypowiem z racji małego doświadczenia w temacie

pozdro

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

>magazynier, 9 Sty 2006, 16:23

Ten zegar Kwaka KC7 nie bardzo mi się podoba.

Generator wg mnie powinien być słabiej sprzężony

z komparatorem (zdecydowanie mniejszy C13).

Ale wtedy sygnał mógłby być za słaby. Osobiście pomiędzy generator

i komparator wstawiłbym jeszcze jakiś stopień separujący.

Sam generator też mógłby być lepszy, ale to szerszy temat.

Wejścia komparator trochę dziwnie spolaryzowane, tj R12=100k

za duży i poza tym spora asymetria w rezystancjach na wejściach.

Z noty AD8561 ma aż 3uA na wejściu.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Czy do Kwaka niezbędny jest stabilny, wysokiej jakśoci kwarc, czy wystarczy zwyczajny, a sam układ polepsza warunki pracy kwarcu, poprawia kształt generowanego przebiegu i jego szumy?

Bo stabilności za bardzo pewnie nie... (chyba sobie sam odpowiadam :-)).

W Elfie organizowane jest zamówienie i zajrzałem na ich ofertę pod kątem stabilnych kwarców, itp...

OMIG podobo już nie produkuje kwarce, więc coś innego warto znaleźć.

Co sądzicie o tym?

Ukryta Zawartość

Dokładny oscylator kwarcowy sterowany napięciem CFPT-125, Prod. C-MAC

Sterowany napięciem oscylator kwarcowy z kompensacją temperatury. Bardzo dobra stabilność w całym zakresie temperatury.

Nap. zasil.: +3,3 V ±5 %

Stab. częstotl.: ±0,9 ppm

Reg. częstotl.: ±5 ppm

Nap. kontrolne: 1,65 V ±1 V

Symetria formy fali: 45/55 %

Czas narast./opad.: 8 ns

Zakres temp.: −20 do +70 °C

Cena niemała, ale...

Ukryta Zawartość

See

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wypowiedź PrzemekElektro na końcu wątku. Nie sprawdzone prze mnie, stąd >podobno

Ukryta Zawartość

Jeżeli rozważacie różne aplikacje generatora to chciałbym poddać pod dyskusję zastosowanie układu Max2620 który zawiera w swoim wnętrzu wszystkie komponenty wraz z buforem

Datasheet jest tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja natomiast walczę z takim układem :

Ukryta Zawartość

Sama aplikacja generatora zaczerpnięta została z książki "Oscillator design handbook" i widziałem ją już kilkukrotnie na różnych stronach internetowych (co upewnia mnie w przekonaniu że jest dobra :-) )

Ukryta Zawartość

Fakt i przyznaję, że w temacie jestem laikiem. Jeśli takie ustrojstwo daje stabilniejszy przebieg, to świetnie :-). Stąd wywołanie tematu. W wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Veteran i Karibe wałkowali trochę temat (4 listopada 2005).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.