Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny do Marantz PM6005

qNewbie

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu kupiłem Castle Knight 5, poczytaj sobie opinie, moją zresztą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 3 koła spokojnie dostaniesz . Będziesz zadowolony tak jak ja, a widzę ze preferencje brzmieniowe podobne do moich. Ostatnio na Allegro poszły za 2300pln z wysyłką. Knight 4 mogły by byc za małe. Mam tez ten metraż i knight 5 to tak akurat

Przyznaję, że opinia zachęcająca. A i Castle Knight mam na celowniku, tylko niestety w moim regionie mam ogromny problem ze zorganizowaniem sobie odsłuchu tego modelu. Niemniej pracuję nad tym.

Nadto jestem w trakcie rozważania - i coraz bliżej takiej decyzji - czy nie urządzić sobie odsłuchu w mniejszym pomieszczeniu (16 m kw.). W takim przypadku 4'ki będą w porządku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo dobrze robisz, że słuchasz.. Nie sugeruj się opinią - 'na pewno będziesz zadowolony skoro ja jestem' ..

Mimo wszystko aby komuś radzić warto mieć trochę szersze spojrzenie i odsłuchanych 'kilka' zestawów + punkt odniesienia do naprawdę dobrych systemów..

Punktów odniesienia mam sporo, znajomi, salony , audioshow ale zwyczajnie nie wspominam o tym ponieważ dla mnie odsłuch w róznych miejscach z rózną elektroniką nie jest miarodajny. Co z tego ze słuchałem Monitor audio, Dali Ikon B&W 683 chyba itd. ale nie stały obok siebie na tej samej elektronice . ja nie mówię ze ma się sugerowac tylko opinią, ale nieraz warto by wyeliminować niektóre lub dodac do poszukiwań. Ja miałem mozliwość wybrania Tannoy DC6T, DC6T SE i Knight 5. Pierwsze przyszły Knight 5, mogłem je odesłać i wziąc do przesłuchania kolejne, ale zostałem przy nich bo stwierdziłem ze to ten dxwięk który szukałem.

Zreszta sam piszesz "do marantza ciepło grające kolumny" Dlatego takie poleciłem. Ani Monitor Audio, ani Dali Ikon czy B&W nie grają ciepło i nie będzie dobrze z marantzem. Ciepło jeszcze zagrają Melodika BL40, ale to półka nizej od Knight 5.

Moze autor watku mieszka gdzies blisko mnie, to zapraszam na odsłuch. Lubuskie.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Skoro zdania są podzielone to nie będę ich dodawał do listy polecanych do Marantza, żeby nie wprowadzać w błąd innych czytelników, a sam w miarę możliwości przesłucham, żeby się przekonać.

Ja jednak na Twoim miejscu na pewno bym nie rezygnował z odsłuchu Tannoy. Zwłaszcza DC6T. Nie każdemu taki zestaw podejdzie, ale może się okazać, że dla Ciebie to brzmienie jest odpowiednie. Im więcej odsłuchasz teraz, tym mniej kombinowania będzie później. Sam kupiłem kilka kolumn w ciemno i po jakimś czasie dochodziłem do wniosku, że czegoś brakuje. Opinie są podzielone, ale wszystkie wymienione kolumny warte są odsłuchania. To u Ciebie ma grać.

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

Bardzo dobrze robisz, że słuchasz.. Nie sugeruj się opinią - 'na pewno będziesz zadowolony skoro ja jestem' ..

Mimo wszystko aby komuś radzić warto mieć trochę szersze spojrzenie i odsłuchanych 'kilka' zestawów + punkt odniesienia do naprawdę dobrych systemów..

Nawet jeśli ktoś faktycznie jest osłuchany z szeroką gamą sprzętów to i tak nadal pozostają kwestie subiektywne. Przekonałem się o tym na pierwszym odsłuchu. Przykładowo, wszelkie tanie głośniczki, mini-wierze i inne pierdoły grają w gruncie rzeczy tak samo. Niby jedna ma więcej dołu, inna więcej góry, ale zasadniczo brzmienie w większości na jedno kopyto. Zero faktury, niska dynamika, brzmienie wygładzone i pozbawione detali. No a tutaj? Przy tym sprzęcie? Aż trudno uwierzyć jak bardzo charakterystyka dźwięku potrafi się różnić. I tutaj już preferencje z całą pewnością mogą grać kluczową rolę. Jak ktoś tylko grzebie po internecie i zamawia swoje pierwsze hi-fi, bo ktoś gdzieś napisał, że będą dobre basy i treble, to cholernie dużo traci. No... Ale to trzeba ruszyć dupę, wybrać się na odsłuch i usłyszeć na własne uszy.

Moze autor watku mieszka gdzies blisko mnie, to zapraszam na odsłuch. Lubuskie.

Niestety, dzieli na pół Polski. Ale dzięki za propozycję, gdyby nie to to z całą pewnością bym skorzystał. Tym bardziej, że już zaczynam się powoli irytować. Zawsze myślałem, że audio to jest prężnie działająca branża. Obadałem już chyba wszystkie sklepy w promieniu 200 km i to wszystko są małe sklepy, które mają tylko kilka najlepiej schodzących modeli na stanie, a reszta tylko - jak się okazuje - na zamówienie. I co oczywiste, tak tylko na odsłuch to im się sprzętu zamawiać kompletnie nie opłaca. Przynajmniej tutaj na pomorzu.

Jestem trochę w kropce. Z przyczyn zawodowych i innych nie bardzo jestem w stanie jechać na drugi koniec Polski, żeby posłuchać kolumn. A w promieniu wspomnianych 200 km - a rozesłałem już zapytania do wszystkich salonów audio jakie znalazłem - nie mam szans posłuchać reszty modeli, które polecacie.

Ja jednak na Twoim miejscu na pewno bym nie rezygnował z odsłuchu Tannoy. Zwłaszcza DC6T [...]

Naturalnie. Wcale nie zamierzam rezygnować z ich odsłuchu. Wręcz już wcześniej słyszałem pozytywne opinie o kolumnach Tannoy. Jestem ciekaw jak się zgrają z Marantzem.

Naturalnie. Wcale nie zamierzam rezygnować z ich odsłuchu. Wręcz już wcześniej słyszałem pozytywne opinie o kolumnach Tannoy. Jestem ciekaw jak się zgrają z Marantzem.

Bardzo dobrze.

Nie wiem czy pytałem już skąd jesteś? Mamy je na stanie.

Obadałem już chyba wszystkie sklepy w promieniu 200 km i to wszystko są małe sklepy, które mają tylko kilka najlepiej schodzących modeli na stanie, a reszta tylko - jak się okazuje - na zamówienie.

Masz racje, u mnie w regionie to samo, miałem możliwość przesłuchania w salonie kilku modeli ale na zamówienie pod warunkiem że wezmę którys z modeli, bo specjalnie dla mnie zamawiac nie będzie. Na sklepie miał tak jak piszesz, kilka dobrze schodzących modeli jak Monitor Audio z serii bronze, tannoy V4i i dali zensor 7. Na zamówienie to podał mi ceny jak z kosmosu. Nie było rady tylko pytać, duzo pytać i czytać. W głowie mętlik chociaz Q7 tez kupione w ciemno i wcale najgorzej nie trafiłem, brakowało mi tylko góry pasma. Trzeba jednak wiedziec jak brzmią inne modele by móc zapytac kogoś czy porównywał z czymś co ja słuchałem. Najlepiej jeśli w ciemno to kupic tak by nie stracić. Na Q7 wyszedłem 200pln do przodu jeszcze. Knight 5 tez drogo nie kupiłem, więc gdyby nie przypasiły to bym sprzedał. No na szczęscie sprzedający dał mi wybór zwrotu. Pospiech tez jest złym doradcą, poczekaj a nóż trafi się ktoś z okolic i będzie miał chociaz do odsłuchania model który Cię interesuje. 2 tygodnie byłem bez kolumn i to był dla mnie koszmar, chciało się juz mieć coś, ale zawsze po cichu sobie powtarzałem, spokojnie coś się trafi, bez pospiechu.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Nie wiem czy pytałem już skąd jesteś? Mamy je na stanie.

Kolega jest z Pomorza.

Dokładnie tak :)

Pospiech tez jest złym doradcą [...]

Trudno się nie zgodzić. Ale trudno też nazywać pośpiechem chęć, po prostu, sukcesywnego odsłuchiwania kolejnych interesujących kolumn. Szczególnie, że to się bardziej impas szykuje. Rozmawiając ze sprzedawcami, u których byłem na odsłuchach, dość jasno wynikało, że takie kolumny po prostu się potem nie sprzedają bo ludzie wolą w ciemno kupić Dali niż słuchać "jakiś tam" Indiana Line, w związku z czym nie należy się spodziewać szczególnej poprawy sytuacji.

Ciężka sprawa.

No to w takim razie pytałem. Jeśli w obszarze nie ma reszty kolumn, pozostaje wysyłka. Zejdzie trochę czasu ale będziesz pewny co kupiłeś.

Tak. Problem niestety w tym, że jak na razie jeszcze tych kolumn nie posłuchałem. A na to, żeby osłuchiwać się z jedną parą na raz, a za 2 tygodnie z następną i w ten sposób je porównywać to ja jeszcze za cienki bolek jestem :D

Myślę że wystarczył by Ci 2 dniowy odsłuch ulubionych płyt. Na prawdę różnica w kolumnach potrafi bym na tyle dużo że już na początku swojej drogi usłyszysz różnice, gorzej ze stwierdzeniem które są lepsze :)

Widzę, że chodzi Ci po głowie Indiana Line. W takim razie odsłuchaj Tesi 560. To większe kolumny i grają lepiej niż Nota 550. Przynajmniej jak dla mnie - to lepszy wybór.

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

Widzę, że chodzi Ci po głowie Indiana Line. W takim razie odsłuchaj Tesi 560. To większe kolumny i grają lepiej niż Nota 550. Przynajmniej jak dla mnie - to lepszy wybór.

A to akurat fakt. Jestem właśnie ciekaw Tesi 560, bo Nota 550 zrobiły bardzo dobre wrażenie, a to jednak kolumna o dobre 500 zł tańsza od Tesi.

Myślę że wystarczył by Ci 2 dniowy odsłuch ulubionych płyt. Na prawdę różnica w kolumnach potrafi bym na tyle dużo że już na początku swojej drogi usłyszysz różnice, gorzej ze stwierdzeniem które są lepsze :)

To z kolei rodzi inne problemy. Takie jak chociażby fakt, że nie mam w domu warunków akustycznych - o to zamierzam zadbać w następnej kolejności, ale jednak budowanie ustrojów zajmie dość sporo czasu - i odsłuch może być dość niemiarodajny w porównaniu z odsłuchem w profesjonalnym pomieszczeniu. Ale pomyślę jeszcze nad tym :)

Punktów odniesienia mam sporo, znajomi, salony , audioshow ale zwyczajnie nie wspominam o tym ponieważ dla mnie odsłuch w róznych miejscach z rózną elektroniką nie jest miarodajny

Nie odbieraj mojego postu jako personalny ;)

Jest na forum kilku bajkopisarzy, którzy słuchając w życiu 2-3 systemów i posiadając u siebie 2-gą parę kolumn piszą niestworzone porównania i chwalą 'swoje'.

Nigdy 2 osoby nie usłyszą całości tak samo, dlatego tak ważne jest słuchanie i kupienie pod siebie zestawu - mając świadomość, że w naszym pomieszczeniu zagra to nieco lub znacznie inaczej niż w salonie.

A to akurat fakt. Jestem właśnie ciekaw Tesi 560, bo Nota 550 zrobiły bardzo dobre wrażenie, a to jednak kolumna o dobre 500 zł tańsza od Tesi.

Gdy kiedyś zechcesz wymienić wzmacniacz lub źródło, Tesi pokaże jeszcze dużo, dużo więcej dobrego. Nota najpewniej już lepiej nie zagra

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Rozmawiając ze sprzedawcami, u których byłem na odsłuchach, dość jasno wynikało, że takie kolumny po prostu się potem nie sprzedają bo ludzie wolą w ciemno kupić Dali niż słuchać "jakiś tam" Indiana Line, w związku z czym nie należy się spodziewać szczególnej poprawy sytuacji

No akurat Castle i tannoy są mało promowane u nas stąd taka mała sprzedawalność. Ja kupując kiedys Oli Roth, jechałem po zupełnie inne kolumny z naciskiem na Monitor Audio które odpadły pierwsze po odsłuchu i pomimo że Roth były dla mnie jakąś tam egzotyczną firmą, kupiłem włąsnie Rothy bo dobrze grały.

Nigdy 2 osoby nie usłyszą całości tak samo, dlatego tak ważne jest słuchanie i kupienie pod siebie zestawu - mając świadomość, że w naszym pomieszczeniu zagra to nieco lub znacznie inaczej niż w salonie

Do tego zauważmy, ze w salonach mają zazwyczaj podpięte dobre lub efekciarskie wzmaki i CD. A komu się chce nosic swoją elektronikę? Pomieszczenia albo wygłuszone jak w komorze audiometrycznej albo wszedzie płytki i wysoki sufit (markety).

Zauważyłem też na ostatnim Audioshow, ze nie akceptowali płyt przyniesionych przez odwiedzających. Czemu? Bo niejedna kolumna grająca rewelacyjnie Jazz, spokojny rock czy muzykę powazna ogólnie o małym składzie, nie zagra innych gatunków dobrze i na odwrót. Na metalu wylozyl sie niejeden system za kilkadziesiąt tysiakow, słuchałem kilka lat temu tez na audioshow. Knigt 5 tez się wyłożyły, nie powiem do metalu się kompletnie nie nadają. Kumpel słucha metalu i death metalu, ma kolumny ATC podłogowe w obudowie zamkniętej, nie pamiętam modelu ale chyba scm40 czy jakosc tak. Te wręcz stworzone do tego gatunku, normalnie rozwaliły mnie. Avance Dana ma inny znajomy który słucha metalu i tez powiem ze radziły sobie znakomicie.

nie mam w domu warunków akustycznych - o to zamierzam zadbać w następnej kolejności,

Popieram, akustyka jest bardzo wazna. Dobrze ze mam tolerancyjną żonę i pozwala mi w salonie na wszystko, chodzi o sprzęt audio oczywiscie :) Zawsze mówi "to Twój ołtarzyk i ja tego nie ruszam". Podstawa to jakis dywan przed głośnikami, ja mam Shaggy. Za kolumnami mam półki drewniane na płyty CD a na sciany planuje jeszcze jakieś panele ozdobne z pianki.

W salonach audio są takie. mówię o bocznyh scianach i tylnej. Za sprzętem oczywiscie dyfuzor, w moim przypadku rolę tę spełniają półki

To z kolei rodzi inne problemy. Takie jak chociażby fakt, że nie mam w domu warunków akustycznych - o to zamierzam zadbać w następnej kolejności, ale jednak budowanie ustrojów zajmie dość sporo czasu - i odsłuch może być dość niemiarodajny w porównaniu z odsłuchem w profesjonalnym pomieszczeniu. Ale pomyślę jeszcze nad tym :)

Tym bardziej. Kolumny które grały w specjalnie dobranym salonie i wywarły super wrażenie nie muszą zrobić tego samego w domu.

Pamiętaj o tym.

Popieram, akustyka jest bardzo wazna. Dobrze ze mam tolerancyjną żonę i pozwala mi w salonie na wszystko, chodzi o sprzęt audio oczywiscie :) Zawsze mówi "to Twój ołtarzyk i ja tego nie ruszam". Podstawa to jakis dywan przed głośnikami, ja mam Shaggy. Za kolumnami mam półki drewniane na płyty CD a na sciany planuje jeszcze jakieś panele ozdobne z pianki.

Ja też z tego co zdążyłem wyczytać to nie sądzę, by gąbki i pianki cokolwiek pomogły. Zbyt nierównomierna absorpcja energii akustycznej, a dla najniższych częstotliwości prawie żadna. Ja mam w planach wykonać sobie własnymi ręcami jakieś absorbery z wełny mineralnej (mam b. mało miękkich elementów w pokoju) a potem może zakup dyfuzorów, jeśli to będzie nadal za mało.

Z racji - mniej lub bardziej - chwilowego braku możliwości posłuchania polecanych kolumn kombinuję czego by tu można posłuchać w międzyczasie. Co myślicie o tych modelach?

* Boston Acoustics A 250 (doszukałem się informacji, że D&M uważa je za "idealne" do Marantza, a to dość podejrzane w sumie)

* Cabasse Tobago MT31 (trochę droższe niż budżet przewiduje, ale Zensory też rozważałem)

* Cabasse Jersey MT32 (jeszcze droższe)

* Triangle LN-05 (musiałyby być mocno najlepsze, bo poza budżet też są mocno :)

Jak tam odsłuchy?

Robię co się da, ale raczej mocno ograniczone. Byłem posłuchać Heco Music Style 500 oraz Indiana Line Tesi 560, niestety - nie wdając się w szczegóły - warunki odsłuchowe były tak tragiczne, że niewiele mogę o tych kolumnach powiedzieć. Nawet Zensory i Nota 550 - do których je porównywałem, a które wcześniej mi się podobały - brzmiały w tych warunkach beznadziejnie. I wcale nie przesadzam. Nigdzie indziej z kolei nie udało mi się tych modeli Heco i Indiana Line dopaść.

Byłem także na odsłuchu Cantonów Chrono 509.2 DC i 507.2 DC. I muszę przyznać, że zwłaszcza Chrono 509.2 brzmiały bardzo dobrze. Lepiej niż Zensory 7. Bardziej żwawo, lekko i niesamowicie przestrzennie. Ale po konsultacjach wyszło na to, że pomieszczenie odsłuchowe, w którym słuchałem Cantonów, jest bardzo mocno wytłumione i w związku z tym w normalnym pokoju będzie jazgotało.

Na kolejny odsłuch idę jutro, tyle, że tam z kolei nie mają elektroniki Marantza. Co zrobić, jeśli znajdę inny zestaw (także elektroniki), który będzie mi brzmieniowo bardzo odpowiadał, to wtedy będę się zastanawiał co dalej :)

Nie wiem dlaczego rzadko proponuje się Polk Audio. To naprawdę świetnie grające kolumny. Może nie w każdej konfiguracji ale naprawdę warto rozważyć chociaż ich odsłuch.

Wypożycz Nota 550 i Tesi 560 do domu.

Nie wykluczam, że tak właśnie zrobię.

Nie wiem dlaczego rzadko proponuje się Polk Audio. To naprawdę świetnie grające kolumny. Może nie w każdej konfiguracji ale naprawdę warto rozważyć chociaż ich odsłuch.

Miałem właśnie wczoraj okazję posłuchać Polk Audio, ale na elektronice Onkyo oraz Atoll'a. I faktycznie brzmiało to dobrze, ale nie jestem przekonany czy to moje brzmienie, przynajmniej w tej konfiguracji.

Bardzo ciekawy temat tym bardziej, że jestem świeżo po zakupie marantza pm7001 i też rozglądam się za kolumnami tyle że ja za podstawkami:), ciekawe co w końcu autor wybierze:)(a i rady w moim przypadku z chęcią przyjmę budżet do 1700zł)

Bardzo ciekawy temat tym bardziej, że jestem świeżo po zakupie marantza pm7001 i też rozglądam się za kolumnami tyle że ja za podstawkami:), ciekawe co w końcu autor wybierze:)(a i rady w moim przypadku z chęcią przyjmę budżet do 1700zł)

Cóż...

Ostatecznie zacząłem słuchać bardzo różnych sprzętów, tańszych i droższych. Posłuchałem wzmacniacza lampowego Cayin A-55 TP w zestawieniu z kolumnami Cabasse Jersey MT32 i się - krótko mówiąc - zakochałem. Sprzęt gra już wypożyczony u mnie w domu, jest idealnie i na 99.9% go biorę.

Także dziękuję wszystkim za wszystkie porady i - szczególnie - za zmotywowanie mnie do jeżdżenia na odsłuchy. Ostatecznie wyszło drożej niż planowałem, nawet sporo, w dodatku to cena za tylko połowę ficzerów, które planowałem, ale nie żałuję. Brzmienie dokładnie takie jakiego szukałem ; )

Pozdrawiam wszystkich.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.