Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

był,ale go już nie ma,a sentymenty pozostaly...

Zwalczanie

W naturalnych lasach kornik drukarz reguluje populację świerków, nie stanowiąc przy tym zagrożenia dla gatunku. Liczebność szkodnika ograniczają pasożytujące na nim organizmy. Dość często zdarza się, że kolebka poczwarkowa jest założona zbyt głęboko i młode chrząszcze giną, nie mogąc jej opuścić. Jeśli drzewostan został dotknięty silną inwazją i brakuje chorych drzew, korniki zasiedlają zbyt silne okazy, a ich jaja i larwy są zalewane żywicą.

W celu prognozowania inwazji zakłada się stojące i leżące pułapki feromonowe. W razie wystąpienia zagrożenia należy poprawić warunki sanitarne drzewostanu. Higiena lasu opiera się na przestrzeganiu zaleceń, obejmujących:

• zaspokajanie wymagań ekologicznych drzewostanów;
  • tworzenie drzewostanów wielogatunkowych i różnowiekowych, mniej podatnych na zniszczenia w wyniku klęsk żywiołowych;
  • wyznaczanie odpowiedniego terminu ścinki i wywożenia drewna;
  • zabezpieczanie surowca z cięć insektycydami z grupy syntetycznych pyretroidów, np. Decis 2,5 EC, Sumicidin 20 EC, Fastac 10 EC;
  • regularne trzebieże – przerzedzanie drzewostanów;
  • usuwanie osłabionych okazów – zabiegi potrzebne po zniszczeniach zimowych należy przeprowadzić najpóźniej na początku kwietnia, w okresie wegetacyjnym zaś wycinkę wykonujemy na bieżąco;
  • korowanie drzew, których nie można natychmiast wywieźć;
  • korowanie pniaków i palenie odpadów zrębowych;
  • stosowanie analogów feromonów antyagregacyjnych, które odstraszają korniki.

albert

i dla innych lewakow o IQ numeru buta.

Na początku 2014 roku głosami koalicji rządzącej zdecydowano, że w latach 2014-2015 Lasy Państwowe będą musiały wpłacić do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) państwa 1,6 mld zł. Poseł Bąk nazywa tę kwotę "haraczem" i podkreśla, że rząd zachował się "niczym okupant nakładający kontyngenty".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek7776

był,ale go już nie ma,a sentymenty pozostaly...

Jakie sentymenty po dworze ? Ten mały przerobiony skrawek pozostawiony samemu sobie został wchłonięty przez puszczę . Teraz poza ścisłym największe skupisko takich drzew . Sentymenty zostaną gdy wytną ostatnie najstarsze drzewa w Polsce i zrobią plantację w jednym wieku .

Jakie sentymenty po dworze ? Ten mały przerobiony skrawek pozostawiony samemu sobie został wchłonięty przez puszczę . Teraz poza ścisłym największe skupisko takich drzew . Sentymenty zostaną gdy wytną ostatnie najstarsze drzewa w Polsce i zrobią plantację w jednym wieku .

Oglądnąłem reportaż o dr Tomasz Samojlik .....pasjonat rysownik i widzę wspaniały człowiek

ciekawie prezentujący swoją miłość do puszczy

bardzo ciekawie przedstawiający puszcze zwierzęta i rosliny w sposób ciekawy dla wszystkich ( nie tylko dla dzieci )

czester takich ludzie jak najwięcej :)

Zwalczanie

W naturalnych lasach kornik drukarz reguluje populację świerków, nie stanowiąc przy tym zagrożenia dla gatunku. Liczebność szkodnika ograniczają pasożytujące na nim organizmy. Dość często zdarza się, że kolebka poczwarkowa jest założona zbyt głęboko i młode chrząszcze giną, nie mogąc jej opuścić. Jeśli drzewostan został dotknięty silną inwazją i brakuje chorych drzew, korniki zasiedlają zbyt silne okazy, a ich jaja i larwy są zalewane żywicą.

W celu prognozowania inwazji zakłada się stojące i leżące pułapki feromonowe. W razie wystąpienia zagrożenia należy poprawić warunki sanitarne drzewostanu. Higiena lasu opiera się na przestrzeganiu zaleceń, obejmujących:

zaspokajanie wymagań ekologicznych drzewostanów;

tworzenie drzewostanów wielogatunkowych i różnowiekowych, mniej podatnych na zniszczenia w wyniku klęsk żywiołowych;

wyznaczanie odpowiedniego terminu ścinki i wywożenia drewna;

zabezpieczanie surowca z cięć insektycydami z grupy syntetycznych pyretroidów, np. Decis 2,5 EC, Sumicidin 20 EC, Fastac 10 EC;

regularne trzebieże – przerzedzanie drzewostanów;

usuwanie osłabionych okazów – zabiegi potrzebne po zniszczeniach zimowych należy przeprowadzić najpóźniej na początku kwietnia, w okresie wegetacyjnym zaś wycinkę wykonujemy na bieżąco;

korowanie drzew, których nie można natychmiast wywieźć;

korowanie pniaków i palenie odpadów zrębowych;

stosowanie analogów feromonów antyagregacyjnych, które odstraszają korniki.

Jak nie potrafisz własnymi słowami i ordynarnie wklejasz cudze, to znawco lasu i gospodarki leśnej wypadałoby podać źródło.

O to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O swoim IQ nie zwykłem rozprawiać z ludźmi którzy teksty znalezione w sieci bez żadnego nawet skrępowania, bez zamiany nawet przecinaka przedstawiają jako swoje. Nie mój poziom.

Ukryta Zawartość

rozumiem ze forumowe lewactwo wrocilo wlasnie do klawiatury,,,

jesteście w tym temacie dyletantami,macie wyłącznie medialna wiedze,,,,zalosne,ze raczej dorośli ludzie,daja się tak manipulować,,,

Rzadko zabieram głos po lekturze gazety czy internetu . Ja mam trochę wiedzy praktycznej więc jeśli masz ochotę możemy troszkę podyskutować. Ale zdaje się że byłby to monolog. Wnioskuję po określeniu "lewactwo". To popularne ostatnio słowo kończące wypowiedź oznacza "skończyły mi się argumenty, chyba nie miałem ich wcale, gó..no wiem ale jak się przyznam to o czym mam dalej pisać ?"

Rzadko zabieram głos po lekturze gazety czy internetu . Ja mam trochę wiedzy praktycznej więc jeśli masz ochotę możemy troszkę podyskutować. Ale zdaje się że byłby to monolog. Wnioskuję po określeniu "lewactwo". To popularne ostatnio słowo kończące wypowiedź oznacza "skończyły mi się argumenty, chyba nie miałem ich wcale, gó..no wiem ale jak się przyznam to o czym mam dalej pisać ?"

skończyły mi się argumenty przyznaję ale ty dalej jesteś gównem, :D

skończyły mi się argumenty przyznaję ale ty dalej jesteś gównem, :D

Adwokat czy klon tomka 7 coś tam ? Pytam bo sądząc po poziomie wypowiedzi oba nicki łączy poziom inteligencji szympansa. Niby człekopodobne a potrafi zjeść banana którym wcześniej się po tyłku podrapał.

Na gołębia. Bardzo popularna ostatnio metoda, szczególnie wśród zwolenników pewnej partii. I jeszcze w swojej durnocie myślą, że nie są jeno latającymi fabrykami guano, a orłami. Nie ma się co przejmować, oni tak mają.

Na takich kłodach " kłoda matecznik " wyrastają na terenach " okresowo i nie tylko okresowo zalewowych " nowe drzewa , często potężne olchy . Na rozkładającym się pniu nasiono zaczepia się i nie jest zatapiane przez wodę , ma szansę wykiełkować . Korzenie chwytają się ziemi kłoda zamienia się w proch . Tworzy się taka struktura w dolnej części drzewa , korzenie jakby wiszą w powietrzu idą ku górze i tworzą sklepienie pod pniem .

Tak dzieje się także , gdy drzewo łamie się ze starości przy dolnej części pnia jest poszarpane i zahacza się tam nasionko , wtedy nazywamy to pniem matecznikiem ( o pniu mateczniku robili nawet badania niemieccy naukowcy ) . Polscy naukowcy dzierżą prym w poznawaniu natury naturalnego lasu . Inni tylko mogliby pomarzyć o takim laboratorium jak ścisły .

Zdjęcia zrobione dziś . Rezerwat Lasy Naturalne Puszczy Białowieskiej ( rezerwat powstały w 2003 r. ) , Tryb Graniczny rozdzielający Nadleśnictwo Browsk od Nadleśnictwa Białowieża .

Ukryta Zawartość

post-35801-0-26566700-1459115680_thumb.jpg post-35801-0-63538300-1459115726_thumb.jpg

To zdjęcie z Rezerwatu Szczekotowo przy kurhanach ( rezerwat bardzo malutki powstał 1979 r. )

post-35801-0-95503400-1459116075_thumb.jpg

Tutaj gdzie nie pojadę to wyrastają za mną młode świerki .

post-35801-0-75563500-1459116230_thumb.jpg

Uwaga jest film do obejrzenia , wyciągać plazmy Oledy Lcedeki , tynej projekcji , rzutniki , CRT , co tam kto ma , systemy KD , stereo .

" Mocny głos w sprawie Puszczy Białowieskiej! Puszczańscy filmowcy Bożena i Jan Walencikowie są bohaterami najnowszego odcinka cyklu "Czytanie Puszczy" zatytułowanego "Nauczycielka życia". Już w poniedziałek wielkanocny 28 kwietnia o godz. 11.15 i 22.55 na antenie TVP Regionalnej w całej Polsce. Walencikowie są autorami ponad 50. filmowych opowieści - głównie o Puszczy Białowieskiej, w tym „Tętna pierwotnej puszczy” i „Sagi prastarej puszczy”. Autorką "Czytania Puszczy" jest Beata Hyży-Czołpińska. Wszystkie odcinki cyklu można obejrzeć na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Polecamy! "

Ukryta Zawartość

Na NC+ kanał 217

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30

Robi się głośno na zachodzie . Władza chce poprawić wizerunek , nawet o tym piszą .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Agencja PR powinna doradzić władzom , ażeby mieć lepszy wizerunek zagranicą : poszerzycie BPN na całą Puszczę Białowieską .

Edytowane przez czester15.30

Jest nowa petycja , tym razem do Prezes Rady Ministrów pani Szydło . Proszę o podpisy .

Ukryta Zawartość

W sejmie coś ruszyło w sprawie PB .

" Tomasz Cimoszewicz (PO) ocenił z kolei, że obiecywane dla miejscowej ludności profity związane ze zwiększoną wycinką są nieprawdziwe.

- Słyszę o doniesieniach prasowych jakoby przyjaciel ministra Szyszki, właściciel dużego tartaku zakładał organizacje ku ochronie Puszczy Białowieskiej, co rodzi pytanie, czy tutaj nie mamy potencjalnej sytuacji w przyszłości - po prostu korupcyjnej. Z jednej strony gigantyczna wycinka Puszczy Białowieskiej, z drugiej strony przyjaciel ministra, który jest właścicielem lokalnego tartaku. To naturalnie kieruje myśli w swoim kierunku - dodał Cimoszewicz. "

Ukryta Zawartość

Na całym świecie w ciągu ostatnich lat wyłączono z użytkowania ok 13 % lasów, a u nas uparcie i nadal utożsamia się leśnictwo z ochroną przyrody, brutalnie ingerując w wiele drzewostanów które już dawno z użytkowania jakiegokolwiek powinny być wyłączone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na całym świecie w ciągu ostatnich lat wyłączono z użytkowania ok 13 % lasów, a u nas uparcie i nadal utożsamia się leśnictwo z ochroną przyrody, brutalnie ingerując w wiele drzewostanów które już dawno z użytkowania jakiegokolwiek powinny być wyłączone.

Ja z koleji znam dość dobrze Bory Tucholskie, ostatnio z niepokojem patrzę jak trzebią całe lasy. Pisałem już że odbywa się to poniżej wieku rębności, dla sosny to 80 lat a przy 50-60-ciu i poniżej jadą równo z mchem. Farsa polega na tym że obszary szczególnie chronione, jak Parki krajobrazowe szkutecznie wiąża ręce tylko prywatnym lasom pod szumnym hasłem ochrony przyrody, chyba po to aby coś z lasu zostało w ogóle bo dookoła na terenie parku krajobrazowego las państwowy niknie w oczach. Żal patrzeć. Niestety mamy w Polsce, zwłaszcza centralnej fajnych kupców na papierówkę /świecie i kwidzyn/ jako najwięksi w Europie wytwórcy papieru. Tam nie płaci się za dorodną mięsistą sosnę, lepszy papier z tańszego, młodszego drewna/ Biznes musi się zgadzać. Natomiast Puszcza to fajne mięsiste okazy, skoro więc papierówka chodzi po 220-250 za metr to biznes na Puszczy będzie palce lizać.

I tu Cię chyba zmartwię, znam od podszewki biznes leśny, myślę więc że jest po Puszczy.

Ukryta Zawartość

post-35801-0-02379400-1459371088_thumb.jpg

Źródło :

Ukryta Zawartość

I tu Cię chyba zmartwię, znam od podszewki biznes leśny, myślę więc że jest po Puszczy.

Niedobre wieści " odwiedzę puszczę za nim zostanie wycięta " ( jest taka akcja ) .

Białorusini natomiast którzy Park Narodowy mają o powierzchni całej puszczy poszerzyli ścisły ) poszerzyli o 1200 h . Mają tam wyciąć gatunek dębu czerwonego sprowadzonego z Ameryki w latach 30 - stych ubiegłego wieku, na filmie jest dużo młodych siewek tego dębu .Ten dąb ma takie liście które nie rozkładają się w sposób szybki jak dla rodzimego dębu . Ogólnie jest powiedziane że tam występują drzewa dwustuletnie , lub ponad dwustuletnie ( nie zrozumiałem ) . Jest mowa o starym osuszonym bagnie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30

A ja się zastanawiam czy pseudo ekolodzy będą się do drzew przywiązywać? Bo jak na razie to ich aktywność jest jakby niezauważalna. Może trzeba podrzucić ze dwa żuczki chronione?

A ja się zastanawiam czy pseudo ekolodzy będą się do drzew przywiązywać? Bo jak na razie to ich aktywność jest jakby niezauważalna. Może trzeba podrzucić ze dwa żuczki chronione?

Przywiązywanie się do drzew nic nie da bo to duży obszar , a cięcia nie będą w ciągu krótkiego czasu . Aktywność była " leśnych patroli " stwierdzili już wycinkę w trzeciej strefie ochrony , gdzie jest ona wyłączona z cięć w tym z cięć sanitarnych . Post 77 - 79

Edytowane przez czester15.30

" Pamiętacie rewelacje ministra środowiska na temat stworzenia Puszczy ręką człowieka? Co innego mówią wyniki interdyscyplinarnego projektu „Przyrodnicza historia Puszczy Białowieskiej w świetle badań paleoekologicznych”: "...mimo różnych form działalności człowieka na terenie Puszczy, sięgających przynajmniej neolitu, zakres przekształceń antropogenicznych tego obszaru był stosunkowo niewielki. Dotyczy to szczególnie okresu historycznego, w którym skala odlesień była w Puszczy znikoma w stosunku do innych obszarów Polski i większości terenów europejskich. Podkreśla to

znaczenie Puszczy Białowieskiej jako unikatowego obiektu przyrodniczego, który umożliwia obserwację, a zarazem ochronę naturalnych procesów ekologicznych"

Ukryta Zawartość

Źródło :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Bo gdybyś przeszedł bory i podszyte knieje,

Trafisz w głębi na wielki wał pniów, kłód, korzeni,

Obronny trzęsawicą, tysiącem strumieni

I siecią zielsk zarosłych, i kopcami mrowisk,

Gniazdami os, szerszeniów, kłębami wężowisk.

(…)

Dalej co krok czyhają, niby wilcze doły,

Małe jeziorka, trawą zarosłe na poły,

(…)

Woda tych studni sklni się, plamista rdzą krwawą,

A z wnętrza ciągle dymi, zionąc woń plugawą,

Od której drzewa wkoło tracą liść i korę;

Łyse, skarłowaciałe, robaczliwe, chore,

Pochyliwszy konary mchem kołtunowate

I pnie garbiąc, brzydkimi grzybami brodate,

Siedzą wokoło wody jak czarownic kupa

Grzejąca się nad kotłem, w którym warzą trupa (1). "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To prawda Przyjacielu.

Puszcza, to nie tylko drewno!

Puszcza to macierz w postaci "próchna" gleby, składanej ofiarą śmierci przez tysiąclecia. To podszyt, runo, a potem drewno jako szkielet. Ochrona i obrońca życia.

Puszcza to byt samodzielny, wyważony, inteligentny. Samoregulujący się pod wpływem zmian środowiska. Puszcza to miliony bytów symbiotycznych, którym nie straszny ogień, wichury i mrozy.

I tylko jedna plaga jest dla niego zabójcza. LUDZIE i ich interesy :-(

Serdecznie jak zawsze.

Włodek.

Trąba powietrzna nawałnica może położyć część obszaru , ale to może być tak samo w lesie gospodarczym . Natomiast zagrożenie pożarowe w naturalnych częściach lasu jest najmniejsze w Polsce . Tam gdzie jest próchno , mech , grzyb , to zatrzymuje się wilgoć .

Minister środowiska odwołał dyrektora Biebrzańskiego Parku Narodowego

Ukryta Zawartość

jako że to tyczy sie przyrody pozwolę sobie na wklejenie tej informacji tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez asterix1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęia z 02.04.2016

Droga Tomaszowa rz. Łutownia

post-35801-0-32584400-1459882825_thumb.jpg

Tymczasowe oznakowanie maratonu kresowego .

post-35801-0-45241400-1459883166_thumb.jpg

Niedawno pozostawiony sam sobie las ( baza do odbudowy naturalnego lasu była niespotykana gdzie indziej w Polsce )

post-35801-0-48108800-1459883588_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Puszcza Białowieska - spojrzenie prof. Macieja Nowickiego, b. ministra środowiska ( trzeba kliknąć trzy razy , aby wysłuchać trzech reklam ) . Audycja radiowa TOK FM .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brawo !!!!!!!!!!!!!!!!

"W imieniu wszystkich osób, którym zależy na zachowaniu Puszczy Białowieskiej w jej naturalnej formie rozwiesiliśmy właśnie na Ministerstwie Środowiska baner z apelem skierowanym do Premier Szydło. Przesłanie jest jasne: CAŁA PUSZCZA PARKIEM NARODOWYM!

Udostępnij to zdjęcie, niech wszyscy wiedzą jak ważna dla Ciebie jest Puszcza!"

Greenpeace Polska

udostępnione :)

Ukryta Zawartość

Tak to wygląda w wersji Dobra Zmiana...

post-20694-0-40936600-1460480526_thumb.jpg

post-20694-0-87909900-1460480608_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez asterix1

Minister Szyszko sabotuje plany ikony PiS Lecha Kaczyńskiego, który domagał się objęcia całej Puszczy Białowieskiej parkiem narodowym

24 czerwca 2006 roku Prezydent RP śp. Lech Kaczyński powołał zespół do opracowania projektu objęcia całej Puszczy Białowieskiej parkiem narodowym. U podstaw prac stała głęboka świadomość rangi przyrodniczej tego terenu oraz dziedzictwa kulturowego tego miejsca dla całej Europy.

To jest treść listu jaki przysłała mi Pracownia na rzecz Wszystkich Istot.

Jakby chodziło o wybudowanie jakiegoś pomnika to pewnie słowa ś. p. były by święte.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Dobra zmina Ciąg dalszy

czyli idiotyzmy ponad wszystko ....

Szokująca teoria ministra. Za co wini Tuska?

Ukryta Zawartość

post-20694-0-36209300-1460743566_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.