Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie wewnętrzne kolumn hi end

////

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jak ?

Tu jest jakaś wstępna koncepcja ale nie umiem tak szybko wtyczkami obracać ;)

Tomkly miał rację w środku uządzenia to mission impossible i dla tego Kimber spuchł i skręca to na śrubki ;) Ech!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Tu jest jakaś wstępna koncepcja ale nie umiem tak szybko wtyczkami obracać ;)

Tomkly miał rację w środku uządzenia to mission impossible i dla tego Kimber spuchł i skręca to na śrubki ;) Ech!

Na śrubki to sam umiem ;))

Są inne technologie niż lutowanie i skrętek robienie na kablach. np klejenie przewodzącymi klejami, np spajanie powierzchni pokrytych szlachetnymi metalami za pomocą ultradźwięków i lekkiego docisku mechanicznego tak jak to się robi przy łączeniu struktur krzemowych z wyprowadzeniami srebrzonymi lub aluminiowymi. Jest sporo metod, ale konektorki jak widać w kolumnach królują, bo tanie w montażu i ewentualnym serwisowaniu kolumn też ułatwiają życie :) paskudztwo straszne, wycinam, wyrzucam dziadostwo jak napotykam :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Powinny mieć przewagę nad innymi firmami ale jak widać nie mają jeszcze odpowiedniej spawarki ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To w podsumowaniu wątku - jakie są najlepsze kable "dostepne ze szpuli" nadające sie do połączenia zwrotnicy i głośników w kolumnach głośnikowych.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

To w podsumowaniu wątku - jakie są najlepsze kable "dostepne ze szpuli" nadające sie do połączenia zwrotnicy i głośników w kolumnach głośnikowych.

Te, które najbardziej działają na wyobraźnię.

To w podsumowaniu wątku - jakie są najlepsze kable "dostepne ze szpuli" nadające sie do połączenia zwrotnicy i głośników w kolumnach głośnikowych

Grube z dobrej miedzi, czystej, dobrze lutującej się jeśli mają być ze szpuli to nawet jakieś Banderidge po 15 zł za metr czy nawet Technokabel :). Jeśli ma być lepiej to w kolumnę te same co lecą od wzmacniacza do kolumny i najlepiej z pominięciem panelu z zaciskami. Takie szaleństwo trochę, ale co tam. Przecież te hobby to jedno wielkie szaleństwo :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Wlasnie jadą do mnie Western Electric WE14ga i WE16ga po przeczytaniu wielu dobrych opini na necie. Dam znać jak sie mają do Transparent Reference XL po wygrzaniu.

Mam jednak pare pytań.

Na Jeffsplace

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest mowa aby nie lutować tych kabli bo podobno lepiej jest dla jakości muzyki aby nie było żadnej cyny jak i terminali głośnikowych itd. Najlepiej kabel do kabla przymocować .

Podobno tez lepiej używać kondensatory np. Duelunda bez lutowania lecz tylko za pomocą montażu mechanicznego.

Czy ktos może to potwierdzić !?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 rok później...

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia, porównywał okablowanie Cardasa, Neotech, Jupiter albo cynowany Duelund?

Jakieś ogólne charaktery?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia, porównywał okablowanie Cardasa, Neotech, Jupiter albo cynowany Duelund?

Jakieś ogólne charaktery?

Jak masz coś wybrać bierz Neotecha , srebrnego lub miedzianego wg. oczekiwań najlepiej w taśmie , reszta tych kabli to rebrandowana ściema.

Jak jesteś ekstremalistą możesz spróbować solid core powyższej firmy .

Też myślałem że robią. Tzn jakaś huta chyba dla nich robi zgodnie z ich projektem... czy jednak nie?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Czyli Cardas sam nie produkuje przewodów ?

Z pewnością ...

Z pewnością to wysyłasz specyfikcję produktu do fabryki kabli np. Telefonika i tam robią jak zamawiasz dużo , albo mówią ... dziękujemy ;)

Jak dla mnie kosztowne okablowanie wewn. kolumn nie jest zupelnie gwarancja sukcesu. Slyszalem wiele kolumn ktore mialy super wypasione bebechy, kable w srodku i drogie gniazda wbt a dzwiek byl slaby. Sa na rynku kolumny gdziekable sa zwykle, na skuwki a gniazda za pare groszy a dzwiek mimo to zwala z nog.

Błędna logika. Dobry dźwięk nie brał się z kabli. Inne czynniki decydowały o tym, że kolumna dobrze grała,ale gdyby miała w sobie lepsze okablowania mogłaby zagrać jeszcze lepiej. Podobnie w drugą stroną. Dobre okablowanie nie zastąpi jakości przetworników i ich zgrania oraz elementów i topologi zwrotnicy. Jeśli tam popełniono błędy to kolumna zawsze będzie kiepsko grała i lepsze kable nic tu nie pomogą. To tak jakby założyć super opony do bitego, krzywego samochodu z wadliwym silnikiem. Opony tego nie naprawią.

Jak dla mnie kosztowne okablowanie wewn. kolumn nie jest zupelnie gwarancja sukcesu. Slyszalem wiele kolumn ktore mialy super wypasione bebechy, kable w srodku i drogie gniazda wbt a dzwiek byl slaby. Sa na rynku kolumny gdziekable sa zwykle, na skuwki a gniazda za pare groszy a dzwiek mimo to zwala z nog.

Ale jak robisz tylko upgrade wlasnej kolumny majac jakies przyzwoite pomiedzy wzmacniaczem a kolumnami to ma sens.

Napisano dziś, 12:11

Użytkownik Audio Forever dnia 03.04.2017 - 10:33 napisał

Dobry dźwięk nie brał się z kabli

No pewnie ...brawo !!!

Tylko kablarze twierdzą inaczej .

Kablami moźna doszlifować dźwięk nic więcej .

Na dobry dźwięk składa się suma wszystkich elementów: kable, głośniki, jakość projektu zwrotnicy i jej elementów, obudowa zaprojektowana z odpowiednich materiałów i zgodnie ze sztuką. Przestańcie się więc wymądrzać i skupiać się i negować jeden z istotnych elementów całości:)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Na dobry dźwięk składa się suma wszystkich elementów: kable, głośniki, jakość projektu zwrotnicy i jej elementów, obudowa zaprojektowana z odpowiednich materiałów i zgodnie ze sztuką. Przestańcie się więc wymądrzać i skupiać się i negować jeden z istotnych elementów całości:)

Bo Wam Chochlą przyłożymy !!!

Od "Bo " się zdania nie zaczyna , ale się zdenerwowałem ;P

Bo Wam Chochlą przyłożymy !!!

Od "Bo " się zdania nie zaczyna , ale się zdenerwowałem ;P

Ile razy wymienialiście u siebie kable w kolumnie? Ja miałem ich 4. Dwa miedziaki: Cordial i Cardas, srebrny PSC i ostatecznie srebrno-złoty Siltech LS 180 G5. Zawsze było lepiej, a jak doładowałem jeszcze 4 kondensatory Duelunda RS(6,8uF, 47uF) jest wyśmienicie:)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ile razy wymienialiście u siebie kable w kolumnie? Ja miałem ich 4. Dwa miedziaki: Cordial i Cardas, srebrny PSC i ostatecznie srebrno-złoty Siltech LS 180 G5. Zawsze było lepiej, a jak doładowałem jeszcze 4 kondensatory Duelunda RS(6,8uF, 47uF) jest wyśmienicie:)

Ja 5 razy ...

Od góry Rafael miedź 7N , podobno polerowana osobiście .

Średnica Neotech 7N 1,8 mm plus Van den Hul The Wind

Mid bas ....cholera ...Oyaide POCC

I najlepsze ...na bas Klotz 2x 4 mm....

post-59766-0-80395000-1491301745_thumb.jpg

post-59766-0-24055700-1491301937_thumb.jpg

Ja 5 razy ...

Jezusieńku a po co, przecie one nie "grajom". Jakiś nawiedzony:)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Grajom , grajom .

A jak odłączę cisza ...normalnie .

Dobrany odsłuchowo komplecik sprzedam tanio 67000 PLN .

I bajeczkę do tego wymyślę jaki mają wpływ na akystykę i inne takie ...wchodzisz ?

Ja 5 razy ...

I najlepsze ...na bas Klotz 2x 4 mm....

Probowales Neotecha rownierz na gore lub dol? Czemu sie nie nadawal?

@Chochla

Jak ten Siltech do Cardasa?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Probowales Neotecha rownierz na gore lub dol? Czemu sie nie nadawal?

@Chochla

Jak ten Siltech do Cardasa?

Prosimy po polsku ...;)

Jakiego Neotecha ?

Gdzie , jakie zestawienie głośniki ...

post-59766-0-33819800-1491310922_thumb.jpg

Grajom , grajom .

A jak odłączę cisza ...normalnie .

Drogi Kolego, czy Kolega słucha czasami awangardy w klasyce? Tam bardzo często cisza między kolejnymi dźwiękami wręcz gra, to są specjalne pauzy, a utwór składa się z punktów dźwiękowych. Styl to punktualizm. To głównie lata 50 te. Zapoczątkował Anton Webern.Uznani przedstawiciele to: Stockhausen K., Luigi N., Boulez P., Maderna B. Ta muzyka to mistrzostwo świata do testowania sprzętu. Każda najmniejsza zmiana w zestawie czegokolwiek wychodzi jak na dłoni:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.