Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzanie flac z NAS

canonierka

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam najsensowniejszego rozwiązania, odtwarzania muzyki przechowywanej w NAS.

Na chwilę obecną rolę odtwarzacza spełnia u mnie amplituner KD (Denon X-4000).

Żródłem lada chwila będzie DCD-1520. Oba podłączone do PMA-1520.

O ile DCD umożliwi mi bezpośrednie streamowanie flac z PC (z pominięciem amplitunera) o tyle nadal nie wiem jak odtwarzać bezpośrednio z NAS.

Tzn. wiem, że mogę w dalszym ciągu z wykorzystaniem amplitunera KD, ale szukam rozwiązania lepszego.

Czy skazany jestem wyłącznie na klasyczny streamer? Czy też istnieje inne rozwiązanie (np. DAC) który:

1. poprawi jakość w linii CD -> DAC -> wzmak;

2. poprawi jakość flac w linii -> NAS -> DAC -> wzmak.

Czy też szkoda kruszyć kopii na takie rozwiązania, bo obecne jest dobre lub lepsze, niż DAC, strumieniowiec, etc w kwocie max 2000-2500 PLN.

pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/125128-odtwarzanie-flac-z-nas/

Terminal ( czyli mały komputer , o niezbyt wygórowanej wydajności - starsze urządzenia dostaniesz w cenie 200-300 zł ) + system Daphile + DCD 1520 jako DAC - dalej do wzmacniacza.

Przeczytałem wpis Rafała - można oczywiście od razu do NAS podłączyć tego Denona .

Jeśli ten dźwięk nie będzie Cię satysfakcjonował możesz zacząć szukać innego DAC.

Przeczytałem wpis Rafała - można oczywiście od razu do NAS podłączyć tego Denona

Dzięki Panowie. Już jakiś pomysł...

Tyle, że sterowanie wtedy z lapka lub smartphona?

Czy też dcd-1520 umożliwi sterowanie z pilota?

Tylko czy usb w DCD umożliwi odtwarzanie z NAS? W instrukcji wyraźnie napisane jest, że do tego wymagany jest odpowiedni sterownik zainstalowany na PC...

Na NAS można zainstalować Player i na pewno będzie grało z tym DAC.

Alternatywą jest terminal - oba wyjścia bazują na pochodnych linuxa więc o sterowniki się nie martw.

Sterowanie za pomocą laptopa ( przez przeglądarkę - wygodniej ) lub przez telefon ( aplikacja - mniej wygodne - mniejszy wyświetlacza ).

Sa apki np od Synology do sterowania NASem, masz też w tedy radio internetowe.

Wszystko jasne :) Bałem się tylko, że nie da się streamować bezpośrednio z NAS do dac'a w DCD.

Sprawdzę więc i porównam jaka różnica w jakości będzie pomiędzy obecnym a przyszłym rozwiązaniem.

• 1 miesiąc później...

DCD-1520 zakupione, podłączone i bangla z Synkiem.

DAC Denona zdecydowanie poprawił brzmienie. Jakby ktoś kotarę zdjął z głośników. Detale, czytelność i dynamika o kilka klas wyżej niż w przypadku połączenia via amplituner KD.

Pozostaje mi jeszcze sprawdzić jak wypadnie w porównaniu z utworami granymi bezpośrednio z CD ;)

Dzięki Panowie rafal735r i Different :)

Canonierka, piszesz o DCD-1520AE i PMA-1520AE. DCD-1520 i PMA-1520 to 20-letnie zabytki Denona.

Oczywista oczywistość. I nie sądzę, by ktoś próbował takiego rozwiązania na DCD-1520 (bez ae) ;)

Tak z ciekawości zapytam,czy na takim NAS-e do śię zainstalowac np. Foobara? proszę mnie poprawic jeśli piszę głupoty.

Po co, skoro DiskStation Manager (DSM), a w zasadzie Audio Station umożliwia streamowanie plików bezpośrednio do DAC'a?

• 2 lata później...

Dopytam, proszę o cierpliwość.

DCD-1520 AE podłączam po USB do NAS, ale rozumiem że musi to być rasowy NAS (z systemem), a nie router z podpiętym dyskiem zewnętrznym. I w takim przypadku nie potrzebuje kompa, aby DCD czytał z NAS? Dobrze rozumiem?

Dopytam, proszę o cierpliwość.

DCD-1520 AE podłączam po USB do NAS, ale rozumiem że musi to być rasowy NAS (z systemem), a nie router z podpiętym dyskiem zewnętrznym. I w takim przypadku nie potrzebuje kompa, aby DCD czytał z NAS? Dobrze rozumiem?

Lepszym rozwiązaniem jest w tym wypadku Raspberry Pi z kartą Digi. Zajmuje mało miejsca, bierze mało prądu. W zależności od systemu sterowanie przez przegladarkę ze smartfona lub dedykowaną apke (Volumio) lub BubbleUPNP. Mam takie rozwiązanie i polecam. Jeśli to pierwszy raz z Maliną to Volumio mega prosto się instaluje i po chwili wszystko jest gotowe do działania. Dysk sieciowy samo znajduje.

To mam przyjąć, że przez dwa lata coś się zmieniło w tym temacie?

A o to chodzi. W tedy DCD 1520 zadziała jak DAC. Powinien bez problemu wykryć NASa jako transport plików.

?👈

• Moderatorzy

Lepszym rozwiązaniem jest w tym wypadku Raspberry Pi z kartą Digi. Zajmuje mało miejsca, bierze mało prądu. W zależności od systemu sterowanie przez przegladarkę ze smartfona lub dedykowaną apke (Volumio) lub BubbleUPNP. Mam takie rozwiązanie i polecam. Jeśli to pierwszy raz z Maliną to Volumio mega prosto się instaluje i po chwili wszystko jest gotowe do działania. Dysk sieciowy samo znajduje.

To najlepsze rozwiązanie, masz jeszcze Tidal i Spotify.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.