Skocz do zawartości
IGNORED

Uzywany cd do 3000zl

Nowy12

Rekomendowane odpowiedzi

toż to zalatuje na kolejną część gwiezdnych wojen...

Nie wiem jak baltlab 1 ma sie do 2, Ale 2 to nie ma startu nawet do sony ta f 670es.

a Sony TA F 670ES nie ma startu do diory WS442

...kto da więcej? :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

jak to sony krelle i hegle wykoleja :)

Nic takiego nie napisałem i nie napiszę. Nie sprzedaję oraz nie zamierzam sprzedawać żadnego Sony. No ale jak ktoś coś pozytywnego napisze o tej firmie to już jest handlarzem obecnie albo w przyszłości. Nie napisałem który wzmacniacz jest lepszy, który gorszy.

Napisałem, że z tymi wzmacniaczami można zbudować fajnie grający system. Podkreślę system. I to podtrzymuję.

Podłącz sobie np. do kolumn Dali Sony i Hegla H200 lub Rotela. Wybierzesz Sony, no chyba, że lubisz żyletki. I w drugą stronę. Podłącz Hegla H200 lub Rotela do typowych Dynaudio i to samo zrób z Sony. I wybierzesz Hegla lub Rotela. I teraz napisz który wzmacniacz jest lepszy nie opisując w jakim systemie zagrał.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

A tak w ramach tematu.

Mi bardzo przypasował Arcam CD37. Żywe, szybkie, dynamiczne granie. Bardzo dobry bas, góra gładka, delikatnie podkreślona (ale gładka) wyższa średnica, która daje żywość, energię i szczegółowość.

Mi udało się kupić używanego za 2 tys. Normalnie używki chodziły chyba w granicach 2,5 - 3 tys.

System jak w "o mnie"

Jak zwykle zero konkretów tylko przepychanki, w cenie 3000zł ten Sony to raczej najlepszy wzmacniacz który slyszalem. Za jakiś czas może wymienie na zestaw dzielony TA-N80ES i E80ES, cena to 6500zł ale szczęki po odsłuchu nie pozbierałem do dnia dzisiejszego, komis audio w którym słuchałem tego zestawu miał też krella KAV 250a, ale tutaj podobna sytuacja do KAV300i, a za caly zestaw z dedykowanym pre chciał 9000zl wiec znacznie więcej niż za Sony,

Hegel H300, mam wrazenie ze zagral jeszcze gorzej niż jego poprzednik H200

Accuphase E-305 miód malina, ale roznica w cenie do Sony zbyt duza jak na roznice w jakości dzwieku jaka nastapila

Ważne by mieć swoje zdanie i by podobało się osobie która docelowo będzie dany sprzęt użytkować .Ja wczoraj odsłuchiwałem cd moon-a ,dziś jedno z gorszych cd-ków (w mniemaniu co nie których ) cda 266 coplanda i powiem jedno,Ci co uważają to drugie za kiepskie żródło w d...e byli i g...o widzieli.Wniosek jest jest jeden .Słuchać ,słuchać i jeszcze raz słuchać a ochy i achy na temat co nie których sprzętów tu wychwalanych ,bądż negowanych brać z goła z lekka ,że tak powiem,

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Gość

(Konto usunięte)

Ważne by mieć swoje zdanie i by podobało się osobie która docelowo będzie dany sprzęt użytkować .Ja wczoraj odsłuchiwałem cd moon-a ,dziś jedno z gorszych cd-ków (w mniemaniu co nie których ) cda 266 coplanda i powiem jedno,Ci co uważają to drugie za kiepskie żródło w d...e byli i g...o widzieli.Wniosek jest jest jeden .Słuchać ,słuchać i jeszcze raz słuchać a ochy i achy na temat co nie których sprzętów tu wychwalanych ,bądż negowanych brać z goła z lekka ,że tak powiem,

Kamil...super, że się jednak przekonałeś do Studio 100...Brawo Ty!

P zdr :-)

Od siebie polecam arcam 23t bądz jego starszego brata z tą samą duszą w plastikowym ciele cd alpha 9. 23t Solidnie zbudowany, uniwersalna estetyka, dodatkowy atut podwójne wyjście RCA więc do testów IC jak znalazł czy możliwości sprawdzenia, porównania innego toru wzmacniacz-głośnik. Wydawało mi się że jest raczej jasny i dość szczupły w graniu, ale to ze względu na przyzwyczajenia ze słuchania z wczesniejszych CDków, przy porównaniu do CD/SACD Sony 940 bx okazał się cieplejszy od niego, z bardziej zagęszczoną średnicą, choć prezentacja z Sony w systemie miała swój przyjemny neutralny i surowy charakter i większy sens to uświadomiła mi tym że Arcam gra z wyczuwalnym ociepleniem, bez klusek oczywiście. Po przejsciu z rodzimego tranzystora arcam 9 na lampę uwidoczniła się w tym połaczeniu barwna natura tego CDka. Szczegółowy, precyzyja na scenie i w dzwięku a w szczególności na basie z wykopem, wyraźne faktury.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Potwierdzam, ze CD23 Arcama to bardzo dobre zródło. Coplanda nie słyszałem, ale to na bank solidny zawodnik. Wzmacniacz bodaj na KT120 bardzo mi się podobał, ale niestety, przekracza mój budżet, na tą chwilę.

TEAC CD-2000 jest dobrą opcją, choć z Moonem Cd260 przegrał porównanie, głownie na średnicy i jej barwie.

Nie wiem jak moon cd260 ale był u mnie gość z cd5 moona i ten zagrał kiepściutko,mój stary paganini wart 1600 zł.go zmiótł .Copland 266 grał chwile tylko u mnie ale tak na szybko to dynamika i solidny dzwięk.Cd23 miałem kiedyś i też potwierdzam ,że to świetny cd do 2000 można brać w ciemno.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

...w cenie 3000zł ten Sony to raczej najlepszy wzmacniacz który slyszalem. Za jakiś czas może wymienie na zestaw dzielony TA-N80ES i E80ES, cena to 6500zł ale szczęki po odsłuchu nie pozbierałem do dnia dzisiejszego

Accuphase E-305 miód malina, ale roznica w cenie do Sony zbyt duza jak na roznice w jakości dzwieku jaka nastapila

Latający cyrk Monty Pythona przy tym tekście to groteska...

P.S. CD23 oraz CD23t, Copland CDA 266 to moim zdaniem znakomite odtwarzacze.

na alledrogo jest obecnie Arcam CD92. To jest Alpha 9 w metalowej obudowie. Moim zdaniem warto. W rozwoju coś pomiędzy Arcam Alpha 9 a CD23 (poprawione zasilanie, osobno cyfra, osobno analog, reszta taka sama jak w 9 i 92). Alpha 9 miałem, zamieniłem na CD37.

P.S.

Ostatnio pojawił się także Sony 870 ES. Dosyć rzadki model w Polsce.

każdy ma swój gust. Ja nie żałowałem zmiany i była ona świadoma:-)

Jeżeli chodzi o klasyfikację to na pewno jest tak ja napisałem. CD23 to Alpha 9 i CD92 z poprawionym zasilaniem

Żeby nie było wątpliwości.

FMJ jest wyżej. I w tym wypadku też tak jest. Przy czym:

1. Arcam Alpha 9 był pierwszy

2. Arcam Diva CD92 to przepakowana 9 do nowej obudowy. Toczka w toczkę. Moją Alphę 9 serwisowałem na podstawie SM z CD92.

3. Arcam CD23 to CD92 (lub jak kto woli Alpha 9) z poprawionym zasilaniem. Ponieważ w poprzednich transformator był za słaby i niemiłosiernie się grzał, powodując wysychanie elektrolitów z zasilania analogówki i cyfry oraz samej płytki Ring Dac, firma dołożyła toroida po lewej stronie obudowy. Zasilanie należy do elementów kluczowych w każdym urządzeniu audio, stąd obiektywnie CD23 grała ciut lepiej od poprzedników.

Tak przeczytałem ten mój wpis o Sony na allegro i wydaje mi się, że trochę zabrzmiał jakbym zachęcam. Miałem na myśli, że trochę dziwny jest ten przypadek z zachwalaniem 870 i pojawieniem się tego wzmaka (rzadkiego) na allegro:-)

Nie znam Marantza. Nie wypowiem się. CD73 ma cechy Arcama czyli dosyć gładko, przestrzennie, nastawiony na średnicę jednakże jaśniej i mniej szczegółowo, bez takiego dociążenia jak wyżej wymienione.

Pozwolę się na szybko podpiąć bo widzę że dużo o Arcamie... Jak wypadnie Arcam73 vs Marantz SA7001 KI.

Ja bym brał CD7001 ale bez KI.

Tak przeczytałem ten mój wpis o Sony na allegro i wydaje mi się, że trochę zabrzmiał jakbym zachęcam. Miałem na myśli, że trochę dziwny jest ten przypadek z zachwalaniem 870 i pojawieniem się tego wzmaka (rzadkiego) na allegro:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no i ten tekst "- niewątpliwie jeden z najlepszych wzmacniaczy w cenie do 10.000 zł na świecie" od razu bęc - 3 tys, w końcu ten napis na froncie "Super Legato Linear Gibraltar Chasis" do czegoś w końcu zobowiązuje :) polowanie na jelenia żeby nie powiedzieć na idiotę :)

P.S. Jak widać na zdjęciach w tle zachwalający i jednocześnie sprzedający ma same technicsy, może w porównaniu do nich wszystkich to faktycznie jest MegaGigaTeraHiend?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w końcu ten napis na froncie "Super Legato Linear Gibraltar Chasis" do czegoś w końcu zobowiązuje :) polowanie na jelenia żeby nie powiedzieć na idiotę :)

Pasywny preamp, podwojne zasilanie to faktycznie polowanie na jelenia...

Widze ze teraz taka moda psioczenie na sony.

Super Legato Linear Gibraltar Chasis to ulepszone antywibracyjne Gibraltar Chasis.

Na tym forum jest grupa osób wyśmiewających wszelkie elementy antywibracyjne, niemniej jest to istotny element konstrukcji urządzenia. Sony opracowało świetny sposób na walkę z rezonansami, to się tym chwaliło. Im dłuższa i bardziej pokręcona nazwa tym bardziej tajemnicza:-) To już czysty marketing.

Ukryta Zawartość

post-12155-0-25084500-1454393843_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym brał CD7001 ale bez KI.

O a czemuż to bez KI?..

Nie znam Marantza. Nie wypowiem się. CD73 ma cechy Arcama czyli dosyć gładko, przestrzennie, nastawiony na średnicę jednakże jaśniej i mniej szczegółowo, bez takiego dociążenia jak wyżej wymienione.

No już jestem po krótkim teście, w porównaniu do Marantza zabrakło 73 basu, dynamiki i ogólnie takiej masy dźwięku.Dość przestrzennie szczegółowo ale to wszystko odchudzone, dobrej jakości ale w małej skali zabawka. Dla mnie to nie to. Ciekaw jestem jak by wypadły przy 7001 vs 92; 192 czy 23 jeśli to by były te szczególiki w połączeniu z odpowiednim dociążeniem to mogło by być to czego szukam..Choć słyszałem że któryś ma problemy z basem..

Pasywny preamp, podwojne zasilanie to faktycznie polowanie na jelenia...

Widze ze teraz taka moda psioczenie na sony.

W środku może być nawet siano, to ma grać a nie być obiektem masturbacji.

Zadam głupie pytanie, słyszałeś lub co więcej, porównywałeś ten wzmacniacz do czegokolwiek?

A zresztą jak lubisz fajne bebechy to taki wzmacniacz leży na allegro za 1500zł (zdjęcia - samo trafo jest więcej warte niż cały ten sony)

Super Legato Linear Gibraltar Chasis to ulepszone antywibracyjne Gibraltar Chasis.

Na tym forum jest grupa osób wyśmiewających wszelkie elementy antywibracyjne, niemniej jest to istotny element konstrukcji urządzenia. Sony opracowało świetny sposób na walkę z rezonansami, to się tym chwaliło. Im dłuższa i bardziej pokręcona nazwa tym bardziej tajemnicza:-) To już czysty marketing.

W takie rzeczy można się bawić jak już w sprzęcie nie da się nic poprawić a ten sony to zwyczajnie kiepsko grający wzmacniacz, żadna obudowa mu ani nie pomoże ani nie zaszkodzi. Technics też się bawił w "virtual battery" w CD, abtywibracyjne chasis (wzmacniacze i CD), wycudowane klasy AA i wiele innych marketingowych gadżetów i jak im to grało? A no właśnie... Dobry wzmacniacz będzie grał o niebo lepiej na desce z gwoździami jak taki sony nawet w "pływającej obudowie".

Ukryta Zawartość

post-1122-0-25682800-1454405361_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super Legato Linear to zupelnie cos innego i niepowiazanego z gibraltar cbassis.

W środku może być nawet siano, to ma grać a nie być obiektem masturbacji.

Zadam głupie pytanie, słyszałeś lub co więcej, porównywałeś ten wzmacniacz do czegokolwiek?

Ja posiadam model 830ES, 9 mc szukalem wzmacniacza do 4 tys, w jednym z tematow podałem liste wzmacniaczy ktore odpadly.

Piszesz o nim kiepsko grający wzmacniacz, wiec mam rozumiec ze go sluchales, podaj pelna konfigurację w jakiej go sluchales oraz do czego porownywales

Z czym słuchałeś Arcama że aż tak wiele zabrakło ? basu / dynamiki / masy / chudo , toż to jak jakiś anorektyk wręcz . :)

Wszystko napisane wyżej z czym porównałem, nie no bez przesady z tym anorektykiem. Wiadomo że Marantz jest trochę podkręcony na basie i każdy neutralny player będzie miał go mniej.Mnie to akurat pasuje gdyż moje kolumny ponoć niedomagają w tym zakresie więc uważam że ładnie się to uzupełnia.Brakuje mi trochę dźwięczności,lekkości na górze, dlatego czegoś szukam. Arcam 73 ma mniej basu niż ,może i taki punktowy to w nim jest ale brakuje podstawy,masy za to na góra wyraźna,zwiewna, no ładna ta góra jest lecz nie ma takiej dynamiki jak marantz. Reasumując:włożyć tą ładną,zwiewną górę w podstawę Marantza żeby nadać mu lekkości, dodać pazura w postaci dynamiki i byłby świetny player. Będę szukał wyższych Arcamów bo przejrzystość i kultura grania mi się podobała ale musi być więcej dynamiki i podstawy na dole, (by najmniej w moim systemie). Myślę tu o ring Dac czyli 92 i 23 ewentualnie 192 ale czy dostanę od nich to czego szukam?...a może 37?...w każdym razie widzę że to już musi być półka około 2tyś-3tyś niżej nie ma co się łudzić..

Co do CD, wydaj za jakiś czas koło 1500-2500zł na używanego ciekawego DACa, raczej zrobisz skok wyższy niż przy CD.

Dokladnie. Przerabiałem to przy strumieniowcu cd-n500 yamahy, puszczona przez zewnętrznego dac-s gra o niebo lepiej niż na własnym.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.