Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tani laptop?

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Głośniki. I to wyłącznie moje obserwacje:

Miałem kiedyś jakiegoś (zabij, nie pomnę modelu) Sony Vaio. Marnie grało i z pluskiewek i ze słuchawek.

Ten, jak mu tam?- g70 - gra nieźle (może nawet lepiej) a na słuchawkach, których mam wybór spory - znakomicie.

Nie mam pojęcia, co to 'rdzenie', ale łon ma dwa.

I jakieś 1 t pamięci.

Cokolwiek to nie znaczy!:)

Brat; a on akurat dla mnie jest wyrocznią w tych zagmatwanych, komputerowych sprawach rzekł:

Dobry zakup.

Czego i Tobie, Rafale życzę.

Podsumowując z moją skromną wiedzą :

Im nowszy procesor tym lepiej ( I3 minimalnie, lepiej I5 )

4Gb RAM minimalnie - do codziennego użytku wystarczy

Dysk SSD - szczerze polecam taki typ dysku - znacznie poprawia wydajność ( o ile nie potrzebujesz dużego dysku na dane - wówczas jak pisze malikali - taniej za 1GB wyjdzie zwykły dysk - ale wolniej).

Matryca o odpowiedniej przekątnej i rozdzielczości - z odpowiednią powłoką ( jak wolisz )

Klawiatura z panelem numerycznym ( jeżeli potrzebujesz )

1T to raczej dysk, a nie RAM :)

Na wszelki wypadek - postawię Ci pyffo!:)

Czegoś ma " dwa" a cosik tam - jeden. Mój Brat wie.

A! I ma Dolby, psiakość.

Reasumując - jest fajny.

Bo nowy!:-)

G70 to chyba Lenovo. Tylko który?

Teraz wychodzi sporo takim oszczędnymi procesorami intela 2840. Słyszałem rózne opinie, nawet takie że sie tnie na windowsie 8.

Gdyby nie, to do przechwowywania plików muzycznych sie nadaje a przeciez muzyke lepsza uzyska sie z belejakiej karty zewnętrznej na USB nawet takiej z układem C-Media.

Dolby - znaczy głośniki Dolby[R] z technologią advanced audio? Czyli marketingowy bełkocik.

ignorowani: jaro_747; ayran

Owszem, ten mój ma Windows 8. I to jeszcze po francusku. Już bardziej przej..ne nie może chyba być?:)

Co, zważywszy na moją "wiedzę" o kąpótrach...:)

Podobno 'dycha' lepsza, lecz co mnie to obchodzi?

Chula? Chula!

Ps - "marketingowy bełkocik", to miałem, gdym był młodziak. Przed pięćdziesiątką!:-)

A muzykę mam z winyli, psiakrętka.

A no to co ci po takim laptopie głosnikami dolby?

Ten Lenovo moze mieć procesor np. i3. Drogi nie jest nawet jesli ekran 17" ale do pojecia "tani laptop" trochę mu brakuje. Tani Lenovo będzie za 900-1100 zł.

Czytałeś instrukcje laptopa ?

Może jeszcze po francusku?

No nie wiem czy ta 10 lepsza od 8 :)

No to, kurna - ja mam wiedzieć????:-)

Och, niezapomniane ZX Spectrum Plus...

:-)

Wtedy - nawet kółka były kwadratowe:)

Za 1100 zł można kupić laptopopodobny sprzęt, tak jak z tanimi tabletami - są ale nie działają.

No to, kurna - ja mam wiedzieć????:-)

Och, niezapomniane ZX Spectrum Plus...

:-)

Wtedy - nawet kółka były kwadratowe:)

To były najlepsze komputery z tamtego okresu. Teraz to sama komputerowa papka.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

10-tka lepsza od 8-ki. Kazdy posiadacz Windowsa od wersji z numerem 7, ma aktualizacje bezplatna. Tylko Windows 10 to min. 4GB.

Ja mam Imaca z 2011 roku. I5, 8GB i smiga, ale to inny OS, inna optymalizacja. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czytałeś instrukcje laptopa ?

Jacha!

"Ostrożnie wydłub nasz produkt z pudła, które później, wraz z Waszym zakupem wyląduje w Biednym Kraju Afrykańskim i będzie Wszytkim Gites".

Czytałem.

Dlatego kupiłżem bez pudła!:)

10-tka lepsza od 8-ki. Kazdy posiadacz Windowsa od wersji z numerem 7, ma aktualizacje bezplatna. Tylko Windows 10 to min. 4GB.

Ja mam Imaca z 2011 roku. I5, 8GB i smiga, ale to inny OS, inna optymalizacja. :)

Aktualizacja - gratis?

Tego w świecie nie notowano...

Nie które bez względu na cenę maja po dwa rdzenie, a nie które cztery. Teoretycznie te quady powinny byc wydajniejsze?

To zależy jakie cpu zestawisz tu porównanie procesorów z tych laptopów. Ilość rdzeni nie mówi nic o wydajności procka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Za 1100 zł można kupić laptopopodobny sprzęt, tak jak z tanimi tabletami - są ale nie działają.

No toż mówię własnie że taki z procesorem 2840 nawet jak napisali czterordzeniowym. 0,5TB i 4 czy 8 Gb RAM. A opinie różne, nawet ktoś mi mówił że sie przycinał na Windowsie, ale to mógł być jeszcze słabszy procesor bo z tych oszczędnych wkładali tez 2830 i 2Gb RAM co jmoże mogłoby pracować na XP ale do Win 8 mogło byc za mało

No ale słyszałem też że Win7 lepszy niż 8 który dawał tylko sterowanie dotykiem czy 10. Jak dla mnie to OS powinien byc lekki i nieodczuwalny. Ewolucja idzie w niepotrzebne obciążanie kolorowymi pierdołami na ekranie. Chyba tylko po to zeby komputer nie znudził się zbyt szybko.

Nie mniej niz popularny smartphone np. Na Androidzie. Dlatego uzywam BlackBerry. Wysmienite narzedzie do pracy, dajace mi bezpieczenstwo. :) Choc Apple z Iphone, zmierza w dobrym kierunku. Troche odchodzimy od watku.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Teraz to chyba najslabsze maja już po 4gb ramu, widać ze nawet te po 1400zl maja juz po 6.

To zależy jakie cpu zestawisz tu porównanie procesorów z tych laptopów. Ilość rdzeni nie mówi nic o wydajności procka.

Ukryta Zawartość

Czyli cyfry większe nie znaczy ze szybszy. Dziś kupiłem telefon i ma 4 x 1.3, ale czy on szybszy od starego co miał 2 x 1.2 to nie wiem. Narazie wydaje się byc szybszy, ale pewnie kwestia czasu.

Ukryta Zawartość

?👈

Z pewnością jest szybszy. Zazwyczaj cyfry dobrze mówią o prędkości. Tylko nie ma co przesadzać z parametrami bo do normalnej pracy. Dużo ważniejszy od procesora jest dysk ssd.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Android i tak z czasem zamuli. Uroki Androida i budowy jego kodu.

najtańszy z OS jaki znalazłem w agito.pl i tym celeronem N2840

Asus X551MAV-HCL1201E - 15.6" - N2840 - 4GB - 500GB - DVD - Win 8.1

2 rdzenie 1MB cache

za 1099 z przesyłką

Lenovo są w podobnej cenie i fukcjonalnosci od G40 i mają ten, dolby advancet speaker :-)

Z pewnością jest szybszy.

Co znaczy - "szybszy"?

Pytam, bo kiedyś (daaawno temu) - zamontowano mi, za moją zgodą i piniondzorami - 'ultraszybki Internet', światłowodowy.

Pół klatki schodowej (nie mojej) zryli, podłączyli siurka i - poszli.

Nie działało ani mgnienia oka szybciej, niż dawniej działało. A i wtedy - wszystko było (i jest) - migiem.

Toteż - pytam:

Co znaczy 'szybciej'?

Z alternatyw sa jeszcze wynalazki pokroju Chromebooka (mowie o wersji 13 cali). Do netu, sluchania muzyki wystarczy. Maja one lepszy ekran niz normalne laptopy w tej cenie.

Zobacz ofertę: Laptop Lenovo G70-80 17,3 HD+ /3825U/4GB/500GB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do neta, muzy i filmów w zupełności wystarczy coś takiego

Ukryta Zawartość

Na co mu gigabajty ramu, terabajty pojemności, super szybkie dyski i inne jakieś cuda na kiju,

z których pożytku żadnego, a wydać bez sensu trzeba od razu dwa razy tyle

albo zajechanego trupa kupić z wyjącym wentylatorem i baterią na dzień dobry do wymiany.

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Czyli cyfry większe nie znaczy ze szybszy. Dziś kupiłem telefon i ma 4 x 1.3, ale czy on szybszy od starego co miał 2 x 1.2 to nie wiem. Narazie wydaje się byc szybszy, ale pewnie kwestia czasu.

Ale w tym konkretnym przypadku i5 4200U jest po prostu szybszy od tego 4 rdzeniowego amd :) I5 ma co prawda 2 rdzenie, ale operacje może robić w 4 wątkach i jest widziany w systemie jako 4 osobne cpu. Z czasem inaczej nie będzie między tymi konkretnymi modelami procesorów.

Zobacz ofertę: Laptop Lenovo G70-80 17,3 HD+ /3825U/4GB/500GB

Ukryta Zawartość

Chyba dobra oferta i 17". Jak sie ma do tego modelu 50?

Do neta, muzy i filmów w zupełności wystarczy coś takiego

Ukryta Zawartość

Na co mu gigabajty ramu, terabajty pojemności, super szybkie dyski i inne jakieś cuda na kiju,

z których pożytku żadnego, a wydać bez sensu trzeba od razu dwa razy tyle

albo zajechanego trupa kupić z wyjącym wentylatorem i baterią na dzień dobry do wymiany.

Teoretycznie tak, ale dobrze by bylo żeby chociaż 2,3 lata w miarę sprawnie chodzil. Bo wszystko tak do przodu idzie ze może się okazac ze za rok zwykly YouTube nie pojdzie na full screen. Tak teraz mam w blaszaku i to od 3lat chyba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.