Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z ONKYO TX-SR806

Jakub_52543

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy jestem tych danych. ..-:)

To takie dane które maja ci którzy sprzedaja onkyo czy takie prawdziwe ?

Wystarczy spojrzec na ebaya zagranicznego , polskie allegro lub watku na naszym forum i cala ..naga..prawda się ukazuje.

Mnóstwo onkyo z uszkodzonymi hdmi czego nie można powiedzieć o innych markach ktorych sa nieliczne egzemplarze.

Witam wszystkich,

mam taki problem z moim Onkyo Tx Nr1007.Przy wlaczaniu przekazniki raz cykaja i nic.Musze proces wlacznia i wylacznia powtorzyc kilka razy zanim zalapie i radio sie wlaczy.Pozniej juz gra do momentu wylaczenia.Czy to tez sa objawy padajacej plytki?

Ampli stoi na gornej polce racka wiec wentylowany lepiej byc nie moze, gra juz 5 lati teraz takie cos.

Dzieki za odpowiedzi.

• 4 tygodnie później...

Podgrzej go suszarką do włosów jak nie będzie chciał się włączyć, ale to jest to. Mój 5007 padał w ten sposób 3 razy. Jak masz z polskiej dystrybucji to jest szansa, że naprawią ci za free pomimo upływu gwarancji(w ten sposób posypują głowę popiołem). Dzwoń do EiC. Weź jeszcze sprawdź czy jak ci się włączy czy karta sieciowa działa.

Witam,

co do płytek hdmi w onkyo ,jeśli płytka jest sprawna warto dodać radiatory na chipach na płytce.Ja posiadam onkyo 609 od kilku lat ,na nim położyłem dwa wiatraczki komputerowe które podłączyłem pod wejscie usb,zwykłym kablem od ksero w którym obciąłem końcówkę i kolorami podłączyłem do wiatraków.W ten sposób wentylatory uruchamiają się same po włączeniu.Wiem że pewnie niektórzy będą się śmiali ,ale działa tak od kilku lat i płytka nadal sprawna.

Onkyo nagrzewa się mocno i kondensatory tracą pojemność.Wiatraki słychać delikatnie przy nocnym odsłuchu radia,nie można podłączyć antenki usb do radia internetowego ale podłąćzyłem kablem i jest jeszcze lepiej.

Aby uniknąć kłopotów z HDMI Onkyo w nowych modelach zrezygnowało z procesora obrazu.

Niektórzy szukają w menu opcji do nastaw obrazu których brak.

Ja miałem problem z HDMI w Onkyo 806 ale na szczęście EIC wymienił płytkę HDMI bezpłatnie. Program bezpłatnej naprawy HDMI jest do końca 2018r.

Aby uniknąć kłopotów z HDMI Onkyo w nowych modelach zrezygnowało z procesora obrazu.

Nie sadze aby to mialo wpływ na problemy. po za tym modele od serii 6 nadal maja procesor obrazu, mówisz o skalerze prawda?

Nie sadze aby to mialo wpływ na problemy. po za tym modele od serii 6 nadal maja procesor obrazu, mówisz o skalerze prawda?

Tak, nie maja skalara a w Onkyo np 818 jeszcze był i to niezły.

A w serii RZ to najwięcej do powiedzenia mieli księgowi, wycięli wszystko co się dało nawet odchudzili kalibrację.

Ale teraz liczy się tylko kasa i marketingowy bełkot.

Nie zwrocilem uagi na nowe modele. faktycznie wygladana to ze rz810 oraz 656 nie maja tego chyba ze to kwestia braku informacji,

choć yamaha nadal sie tym chwali:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiec jesli faktycznie nie maja to ....... troszkę słabo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nowy wabik to Atmos i DTS:X, też dałem się skusić i zamontowałem głośniki sufitowe.

A Yamaha z linku też chyba nie ma skalera.

Na pewno ma go Pioneer SC-LX59 który sprawuje się bardzo dobrze.

Tak, nie maja skalara a w Onkyo np 818 jeszcze był i to niezły.

A w serii RZ to najwięcej do powiedzenia mieli księgowi, wycięli wszystko co się dało nawet odchudzili kalibrację.

Ale teraz liczy się tylko kasa i marketingowy bełkot.

Przeciez to tak chwalony amplituner na naszym forum -:)

W temacie obok kolego pisze ze to najlepszy amplituner do stereo. ..

W naszej firmie już dawno odpuściliśmy sobie handlowanie amplitunerami od ONKYO. Głównie przez słabe warunki handlowe dla sklepów i legendarną już awaryjność. Głupio bym się czuł opowiadając klientowi jakie to zayebiste jest Onkyo mając z tyłu głowy problemy z nimi. Sam mam NR-5007, który kupiłem na sklep do prezentacji w 2009 roku. Trzy razy padła w nim płyta HDMI - teraz jest naprawiony i na razie działa, ale jak patrze na niego to mi się trzęsą ręce. Jest jedna rzecz, która w Onkyo jest dobra, w modelu 3030 można podłączyć system Atmos w tryb 7.1.4 - tego oprócz najnowszego ANTHEM'a MRX-1120 nie ma żaden amplituner - trzeba stosować dodatkowe końcówki. Tylko co z tego jak jest niemal pewne, że ten amplituner się zepsuje. No i to co napisał już ktoś wyżej księgowi robią coraz większa robotę. czas więc przesiąść się na amplitunery innych ni mainstreamowych marek (Arcam, Cambridge, Anthem)

W naszej firmie już dawno odpuściliśmy sobie handlowanie amplitunerami od ONKYO. Głównie przez słabe warunki handlowe dla sklepów i legendarną już awaryjność. Głupio bym się czuł opowiadając klientowi jakie to zayebiste jest Onkyo mając z tyłu głowy problemy z nimi. Sam mam NR-5007, który kupiłem na sklep do prezentacji w 2009 roku. Trzy razy padła w nim płyta HDMI - teraz jest naprawiony i na razie działa, ale jak patrze na niego to mi się trzęsą ręce.

W internecie huczy od tej legendarnej awaryjności płyt HDMI w starszych modelach Onkyo. Ale czy słusznie się orientuję, iż nowe modele RZ mają te połączenia inaczej rozwiązane? A jeśli tak - to na czym jeszcze polega "legendarna już awaryjność amplitunerów Onkyo"? Bowiem, sam słyszałem jedynie o właśnie legendarnej awaryjności płyt HDMI i mam wrażenie, iż nowych modeli to nie dotyczy,, ale w branży nie siedzę więc ciekaw jestem, co może się psuć w obecnych modelach? I co prócz tych płyt HDMI złożyło się na "legendarną już awaryjność amplitunerów Onkyo" z wcześniejszych lat?

Tak często przeglądam elektrodę i tam często różne modele yamahy maja przypadłość że padają kondensatory u tej firmy są nie trwałe a najbardziej słynne 22nf więc nie tylko Onkyo kuleje

W internecie huczy od tej legendarnej awaryjności płyt HDMI w starszych modelach Onkyo. Ale czy słusznie się orientuję, iż nowe modele RZ mają te połączenia inaczej rozwiązane? A jeśli tak - to na czym jeszcze polega "legendarna już awaryjność amplitunerów Onkyo"? Bowiem, sam słyszałem jedynie o właśnie legendarnej awaryjności płyt HDMI i mam wrażenie, iż nowych modeli to nie dotyczy,, ale w branży nie siedzę więc ciekaw jestem, co może się psuć w obecnych modelach? I co prócz tych płyt HDMI złożyło się na "legendarną już awaryjność amplitunerów Onkyo" z wcześniejszych lat?

Oby tak było jak piszesz o tych nowych modelach. Sorki ale ja nie chcę tego testować na moich klientach. Ostatni raz się wstydu najadłem miesiąc temu za TXNR626, choć nie ja produkuje te amplitunery to ludzie na mnie z byka patrzą bo przecież taki miał być "amerykancki" na całe szczęście naprawili go za free. To nie jest tak, że Onkyo mają same wady, ale ta wtopa z płytami HDMI nadszarpnęła zaufanie ludzi do tej marki. Każdemu zdarzy się wtopić - Mercedesy też się psują. Co do innych marek to statystyki są w mojej firmie takie, że od 2009 roku popsuła się cała fura Onkyo (HDMI-board), dwa lub trzy Denony (bloki zasilaczy) i żadnej Yamahy, Arcama, Cambridge'a.

Co do innych marek to statystyki są w mojej firmie takie, że od 2009 roku popsuła się cała fura Onkyo (HDMI-board), dwa lub trzy Denony (bloki zasilaczy) i żadnej Yamahy, Arcama, Cambridge'a.

Dzięki za te statystyki. Czyli nie było innych przyczyn awarii Onkyo niż HDMI?

Pytanie już czysto retoryczne, ile sztuk Onkyo/Denona, a ile Arcama i CA się sprzedaje.

Dosyć dawno temu (6-7 lat) przed zakupem zestawu kina domowego prawie zostałem namówiony na onkyo, jednak ostatecznie kupiłem zestaw sony, który mam do dziś - działa bez pudła jednak trochę się zestarzał i trafił do sypialni, a 3 lata temu kupiłem podstawowy zestaw yamahy nie dość że cały czas dobrze sobie radzi to jeszcze też fajnie gra(bdb przetworniki BB). Dźwięk naprawdę fajny z płytek dvd i blue ray, a że nie ma dolby atmos czy tam X bez przesady to wystarczy co jest na pokładzie 5.1, no chyba że ktoś ma ambicję i robi coś w rodzaju sali kinowej wtedy to co innego ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Czyli jeśli w nowych modelach Onkyo poprawili problem padających płyt HDMI to problem z awaryjnością powinien się skończyć.

Jestem ciekaw jak z awaryjnością modelu 646?Czy miał ktoś z tym ampli jakiś problem?

wysłane z mojego ciapatalk-a

Problem polegał na zbyt bliskie położeniu gniazd HDMI względem zasilacza. I jedno się grzalo od drugiego i przegrzewalo. Ale co ludziom zależy na 7 HDMI bo podpinaja tylko konsole i dekoder ale lepiej mieć.

Temat trochę w stylu. Mam auto psuje się. Ta są amplitunery elektronika na potęgę układy i oszczędności kasowe. Wszystkie się psują w większym lub mniejszym zakresie.

Na Audio Show podczas prezentacji Atmosa pod NR3030 podpięli osobna końcówkę do frontów a BD-P postawili obok amplitunera :D. Pewnie że wszystkie się psują, ale jedne mniej drugie bardziej a trzecie wcale. Ja tam wole nie zarobić niż sprzedać trypla komuś. Tutaj ktoś napisał że w RZ'tach przestali stosować układy które powodowały usterki tych płyt. Chyba chodzi o ISF albo o HQV REON bo nie widziałem tych układów w późniejszych modelach (5010 chyba był ostatnim). W moim 5007 pierwszym symptomem było cykliczne pojawianie się szumów na jednym z wyjść, drugie działało prawidłowo, za drugim razem musiałem czekać aż "złapie temperaturkę" jak miał 60 stopni to dopiero zaczynał hulać. Za trzecim razem nie załączał głośników. Nie wiem czy wszystkie naprawy były spowodowane usterka HDMI, dwie napewno bo Mac adres karty sieciowej się zmieniał, ale ta trzecia usterka mnie zastanawia. Była jakaś kombinacja klawiszy, która pokazywała temperaturę układów na płycie HDMI i pamietam że jak miał 40 to się w ogóle nie włączał.

Aha, mój ma jeszcze taka przypadłość po tych naprawach, że czasami gdy naciskam na froncie Pure Direct to amplituner załącza ZONE 2 ale to się dzieje czasami raz zadziała tak a raz tak ot Onkyo !! :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.