Skocz do zawartości
IGNORED

PAYPAL jak oszacować wpływ w PLN?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o poradę. Ktoś ma mi przesłac kwotę X w euro paypalem - nie potrafię doliczyć się jaka kwota ostatecznie powinna znaleźć się na moim koncie paypal. Strasznie ciężko doliczyć się co z tym kursem walut - jak wrzucam od swojej strony (gdybym to ja miał wysłać komuś zapłatę) jakąs kwotę (np 1000euro) to Paypal wylicza mi koszt na poziomie 4.6pln za euro... to jak obliczyć to cholerstwo - załóżmy że ktoś mi przelewa 1000euro paypalem - to ile euro wpadnie do mnie ostatcznie - 96 euro mniej więcej (bo paypal fee 4%, tak?) ?

Prośba o poradę. Ktoś ma mi przesłac kwotę X w euro paypalem - nie potrafię doliczyć się jaka kwota ostatecznie powinna znaleźć się na moim koncie paypal. Strasznie ciężko doliczyć się co z tym kursem walut - jak wrzucam od swojej strony (gdybym to ja miał wysłać komuś zapłatę) jakąs kwotę (np 1000euro) to Paypal wylicza mi koszt na poziomie 4.6pln za euro... to jak obliczyć to cholerstwo - załóżmy że ktoś mi przelewa 1000euro paypalem - to ile euro wpadnie do mnie ostatcznie - 96 euro mniej więcej (bo paypal fee 4%, tak?) ?

Paypal wysyła Tobie pieniążki wg. swojego kursu + bierze sobie prowizję.

Ot, taka lichwa XXI wieku.

Jeśli zamierzasz odebrać od kogoś większą sumę, radziłbym ominąć paypal.

MUSIC NON STOP

Lichwa nie lichwa ale kupujacy z zagranicy sa OK z Paypal (zwłaszcza jako kupujący) gdyż jest ten niby buyer's protection. Anyway - można to jakoś oszacować realnie? ;)

Mając konto walutowe w EUR banki maja usługę przelewu SEPA i pobierają od tego niedużą prowizję. Przykładowa oferta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może warto zastanowić się nad tą formą?

Ukryta Zawartość

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Lichwa nie lichwa ale kupujacy z zagranicy sa OK z Paypal (zwłaszcza jako kupujący) gdyż jest ten niby buyer's protection. Anyway - można to jakoś oszacować realnie? ;)

Zobaczymy ile otrzymasz to się zdziwisz.

Oblicz tak (w sumie to sobie sam odpowiedziałeś w pierwszym poście):

Kurs euro wg. paypal x sumę jaką masz otrzymać no i od tej sumy odejmij sobie paypal fee.

Chyba dobrze napisałem.

ps. Sprzedawałem coś kolesiowi przez ebay, jak dostałem kaskę na konto to nie mógł uwierzyć. Musiałem mu wszystko pokazywać po kolei co i jak.

MUSIC NON STOP

Sprzedającemu w saldzie Paypala pojawi się kwota EUR 3% mniejsza niż wpłacił kupujący np. w Niemczech.

Przy wypłacie do polskiego banku Paypal przeliczy wg gorszego kursu niż średni NBP w danym dniu, przykładowo 4,1267 i 4,2395, czyli ok. 2.7 %.

Czyli dla 1000 EUR dostaniesz 970 EUR i wypłata PLN do banku będzie po gorszym kursie niż zastosowałby bank. Realnie Paypal pobiera prawie 6%.

Kupującemu można zapronować powiększenie kwoty o 3% opłaty Paypala.

tak, jak ktoś śle kasę z zagranicy i jest konwersja walut to oprócz fee (3-4%) paypal pobiera jeszcze dodatkowe 2-2.5% opłat za konwersję kupno/sprzedaż walut... żyć nie umierać na takim spreadzie ;)... czyli realnie jak ktoś wpłaci w euro 1000 to na pln powinno wyjść pewnie równowartość 930 euro ;))

wyjście to nie konwertować, trzymać saldo paypal w Euro i na coś wydać do zakupów za granicą zapewne ;)))))

Mając konto walutowe w EUR banki maja usługę przelewu SEPA i pobierają od tego niedużą prowizję. Przykładowa oferta:

Ukryta Zawartość

Może warto zastanowić się nad tą formą?

ta forma zda rezultat tylko gdy kupujący jest gotów na przelew - z reguły chca paypal bo wtedy jest ochrona kupujacych (przynajm niej teorertycznie)

Ukryta Zawartość

Paypal wysyła Tobie pieniążki wg. swojego kursu + bierze sobie prowizję.

Ot, taka lichwa XXI wieku.

Jeśli zamierzasz odebrać od kogoś większą sumę, radziłbym ominąć paypal.

Za drogo ? Za darmo było by taniej.

Polecam częste chodzenie na grzyby - są za darmo.

Za drogo ? Za darmo było by taniej.

Polecam częste chodzenie na grzyby - są za darmo.

Sprzedaj coś za grubą kasę i odbierz pieniążki przez paypal - to zobaczysz ... grzyba.

MUSIC NON STOP

Sprzedawałem. Za gwarancje i bezpieczeństwo transakcji trzeba bulić.

Zgoda, tylko dlaczego jesteśmy goleni trzykrotnie?.

Jeśli ktoś sprzedaje na ebay, to jest kasowany przez ebay (fee), paypal (kurs) oraz paypal (fee).

Zgadzam się z postem, który pojawił powyżej, że najlepszą opcją jest aby kupujący np. w UK wybrał opcję w bankowym przelewie aby sprzedający otrzymał rzeczową sumę np. w PLN.

Wtedy sprzedający otrzymuje np. 4000PLN.

Minusem jest to, że bank daje słaby kurs i kupujący w zależności od wielkości sumy płaci za przelew.

Oczywiście "minusem" jest to, że taka płatność wymaga kilku mejli między kontrahentami i dziesięciu kliknięć zamiast dwóch.

Oczywiście ciągle goli nas ebay.

Oczywiście w opisie aukcji zaznaczamy "bank transfer" aby kupujący miał na uwadze, że to on poniesie większe koszta przy zakupie.

Widzę, że robimy powoli offtop.

Dobranoc.

MUSIC NON STOP

Czyli Ebay ma być za darmo - tylko w imię czego mają działać ??? Charytatywnie ???

Paypal - jak wyżej

I na koniec druga strona transakcji która ma brać wszystkie koszta na siebie - oczywiście w ramach chrześcijańskiej miłości bliźniego...

Kolego za darmo to nawet nie biją w bramie, tylko za jak to się teraz w Europie mówi: za mądrość inaczej.

Nikt Cię nie zmusza do korzystania z żadnej z w/w firm...

Możesz dać ogłoszenie na płocie i płatności dokonywać w bramie...

Sorry za uszczypliwość, ale to takie biadolenie a'la ferdek kiepski.....

Jak Kolega post wcześniej napisał za bezpieczeństwo transakcji i gwarancję się płaci....

Czyli Ebay ma być za darmo - tylko w imię czego mają działać ??? Charytatywnie ???

Paypal - jak wyżej

I na koniec druga strona transakcji która ma brać wszystkie koszta na siebie - oczywiście w ramach chrześcijańskiej miłości bliźniego...

Kolego za darmo to nawet nie biją w bramie, tylko za jak to się teraz w Europie mówi: za mądrość inaczej.

Nikt Cię nie zmusza do korzystania z żadnej z w/w firm...

Możesz dać ogłoszenie na płocie i płatności dokonywać w bramie...

Sorry za uszczypliwość, ale to takie biadolenie a'la ferdek kiepski.....

Jak Kolega post wcześniej napisał za bezpieczeństwo transakcji i gwarancję się płaci....

Szrek, a kto mowi, ze ibej ma byc za darmo ?

Chodzi mi tylko o to, ze mozna ominac paypal przynajmniej.

Przy duzych sumach powyzej tysiaca EUR/£/$, w/w TRZY oplaty zaczynaja juz doskwierac.

Nie zarabiamy my tylko posrednik - po co nam to ?

Tak jak napisalem powyzej robi sie offtop spory a pytajacy wie co raz mniej.

Zdrowia zycze.

MUSIC NON STOP

Ja również zdrowia życzę, ale póki w Polce pieniądzem nie będzie euro (oby nie - dla większości polaków to byłaby katastrofa) to będą trzy opłaty...

A jakość "banków" w Polsce i w starej ue to jak porównanie maluchu i mercedesa - oba jeżdżą, ale.......

Ale to inna bajka....

A focha na świat nie ma sensu strzelać, też chcesz zarobić jak najwięcej, jak każdy z nas...

Serdeczności....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.