Skocz do zawartości
IGNORED

Duży głośnik do subwoofera

Seyv

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Szukam dla znajomego dużego w granicach 15" głośnika do subwoofera. Ma być do kina i do muzyki. Będzie to subwoofer aktywny - najpierw napędzany z oddzielnej końcówki a później pewnie zrobi się do niego wzmacniacz. Filtr aktywny. Cena do 500zł.

Myślałem np. o Beymie SM-115N.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Moderatorzy

Został jednak SM-115. Trochę niżej schodzi i można wycisnąć trochę lepszy impuls. Jedynie obudowa musi być większa - ale to jakąś wielką wadą (w tym przypadku) nie jest. Szkoda, że wychodzi z produkcji sam nabrałem ochoty na taki.

Został jednak SM-115. Trochę niżej schodzi i można wycisnąć trochę lepszy impuls.

Dlaczego? Przecież SM-115N ma Qts 0,38, a ten nowy 15WR400 0,3 , a im niższy Qts to przecież lepszy impuls. Inna sprawa, że jak byś robił obudowę zamkniętą, to z obu dałoby się wycisnąć świetny impuls.

swoją drogą to jak na tak wielki głośnik, mają dosyć mały Xmax liniowy 6,3mm, podczas gdy "maleńki" Seas 8,66" ma 7mm (i to nawet nie subwooferowy). W sumie jak patrzę na char. tych Beyma, to one nie są stricte subowymi głośnikami (relatywnie mały Xmax, równe pasmo do stosunkowo wysokich cz.). Mają też wysoko rezonans (35-36Hz - jak niejeden głośnik z koszem 180mm)

• Moderatorzy

Przecież SM-115N ma Qts 0,38,

Ja w nocie katalogowej widzę Qts 0,31

Inna sprawa, że jak byś robił obudowę zamkniętą, to z obu dałoby się wycisnąć świetny impuls.

Na początku będzie obudowa zamknięta. Jak się spodoba zostanie, ale znajomemu zależy na większej efektywności na dole więc pewnie spróbujemy obu.

Mają też wysoko rezonans (35-36Hz - jak niejeden głośnik z koszem 180mm)

Bo to typowe estradówki - dlatego z nich wybrałem SM-115 bo większość nie nadaje się zbytnio na subwoofer.

Co do głośników z dużym Xmax - to nie za bardzo lubię granie "pompek".

Słuchając małych głośników niskotonowych to czasem mi się podobają, czasem nie.

Duże niskotonówki podobają mi się zawsze (tak trochę uogólniłem).

Ja w nocie katalogowej widzę Qts 0,31

Może jest jeszcze inny model? Bo tu jest 0,38

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do głośników z dużym Xmax - to nie za bardzo lubię granie "pompek".

Dla czego "pompek"? Jak miałbyś drugi głośnik, z taką samą efektywnością, ale większym max liniowym wychyleniem, to przecież wychylałby się identycznie przy tym samym SPL.

Słuchając małych głośników niskotonowych to czasem mi się podobają, czasem nie.

Do najniższego basu większy = lepszy (jeśli jest tej samej klasy co mniejszy). ... obiektywnie. Tylko, że ja nie namawiam Ciebie do wymiany 15" z małym skokiem, na np. 10" z dużym skokiem, tylko raczej na wymianę 15" z małym skokiem, na 15"+ z większym skokiem.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

A tu jest jak wół Qts 0,31 inne parametry też się różnią

Ukryta Zawartość

gdzieś ktoś się widać pomylił albo głośniki z innej serii (na zdjęciu widać, że różnią się zaciskami a w porównaniu z tym który znajomy otrzymał różnią się też zawieszeniem) albo ktoś w ptaka leci.

Muszę to wyjaśnić bo teraz to nawet nie wiadomo jak zaprojektować obudowę.

Ehh... a miało być tak pięknie.... K..... noooo

Wrzuciłem obie noty na szybko do WinISD i różnic wielkich nie pokazuje nawet w tej samej obudowie wskazania są podobne.

Ale rozbieżność irytująca.

, tylko raczej na wymianę 15" z małym skokiem, na 15"+ z większym skokiem.

Jakby fundusz był większy myślałem o Monacorze SPA-45PA który ma wychylenie 2mm. Przy tak dużym głośniku do zastosowań domowych nie widzę potrzeby dużych wychyleń (bo by się jeszcze chałupa rozleciała).

Ukryta Zawartość

Przy tak dużym głośniku do zastosowań domowych nie widzę potrzeby dużych wychyleń (bo by się jeszcze chałupa rozleciała).

Jednak im większy margines od max liniowego wychylenia, tym mniejsze THD przy normalnym pod wzgl. głośności odsłuchu. (?)

ps. w sumie, to jeśli max SPL nie będzie stanowił problemu = poziom THD przy normalnej głośności będzie niski, bo głośnik nie będzie wysilony, to po co w ogóle myśleć o bassreflex ? ;)

Witam wszystkich.

Jeśli mogę spytać to ja mianowicie szukam głośnika do kolumny podłogowej i do słuchania muzy w domu.Chodzi mi o głośnik niskotonowy 12,15 cali o skuteczności powyżej 90 dB i niskiej f rez. tak myślę o estradowych.Ta Beyma SM-115N. wygląca całkiem ok.tylko czy przy małej mocy w domu da się ruszyć ten głośnik on ma moc 400 wat.i pewnie sztywne zawieszenie jak cholera.

• Moderatorzy

400W to moc jaką może przyjąć (stąd też niewielka waga masy ruchomej). I jest to całkiem mało jak na estradowca. Osobiście mam cichy plan spróbować napędzić go lampą.

Jak zagra ok to myślę spróbować wykorzystać go do budowy kolumn.

Ja właśnie chcę napędzać kolumnę lampą w klasie A i tranzystor też klasa A.Więc nie mam dużo watów do dyspozycji.I nie mam zamiaru czadować.Ale nie chcę taktej sytuacji,że przy cichym słuchaniu nie będzie to grać wcale.Miałem od kolegi kolumnę estradową na jakiejś beymie i lipa nie grało to wcale a basu nie dyło nić od 200hz w dół

• Moderatorzy

Ta Beyma nie ma jeszcze bardzo twardego zawieszenia. Jak porównasz np z Beymą 15P1200ND to nie dość, że wzmacniacz musi ruszyć dwa razy większą masę to jeszcze na prawie pięć razy twardszym zawieszeniu.

Dobrze by było gdyby ktoś wcześniej przetestował taki przetwornik i wtedy nie było by wątpliwości czy się sprawdzi w domu i czy fajnie gra.Ale nikt nie robi na estradowych przetwornikach w Polsce większość robi na stx i nie ma fajnyh projektów kolumn wysoko skutecznych na głośnikach 12,15 cali tylko słupki.

• Moderatorzy

Osobiście miałem okazję posłuchać kilka razy lampy z głośnikami 15" (nie wiem niestety co to za przetworniki były) ale dla mnie to było to czego szukam. Na pewno sprawdzę tę Beyme z 10W lampą (jako tani substytut , choć nie wiem czy to aby właściwe słowo TADa).

Można by się też przyjrzeć bliżej Beymie 15LW30.

• Moderatorzy

A ciekawa propozycja, choć myślę, że bardziej dla tych co lubią najniższe zakresy (<50Hz). Dobry byłby na typowy subwoofer kinowy ale żeby było zejście trzeba dużą obudowę w bas refleksie.

• Moderatorzy

Wczoraj podłączyłem Beyme Sm-115N pod 10 W lampę i radziła sobie z nim całkiem dobrze. Przy 40-50 Hz i max mocy ruch membrany oscylował na oko w granicach 3 mm. Ponieważ głośnik wymaga większej obudowy nie powinna go ona bardzo obciążać. Choć i w OB bym ten głośnik widział bo mnie takie granie jak najbardziej odpowiada.

• Moderatorzy

Beyma była bez obudowy, bo jest jeszcze nie skończona (nawet nie zaczęta jeśli mam być szczery), chciałem sprawdzić jak go wzmacniacz lampowy ruszy (wrzuciłem jakiś fragmenty z kontrabasem, duże bębny i generator). Jak będzie obudowa przeprowadzę dokładniejsze pomiary i odsłuchy. Ale jestem jak najbardziej pozytywnie nastawiony. Efekt końcowy będzie zależał też od obudowy i filtra. Ogólnie chciałbym uzyskać efekt precyzyjnego basu (bez nacisku na jego złudną ilość) gdzie sub nie buczy na jedną nutę jak jeleń na rykowisku byle nogawkami targało. Na razie muszę pomyśleć nad filtrem aktywnym - znajomy coś polutował z jakichś kitów ale po testach na oscyloskopie nie za bardzo mnie on przekonuje.

Przerabiałem 12cali pod 4W lampą w paczkach od 140 do 40 litrów. Dobrze mówisz ze bez nacisku na ilość. Wyciąganie w Winisd płaskiego przetwarzania byleby jak najniżej w strone 30 Hz to błąd.

Obudowa ma być odpowiednio mała. Pomieszczenie nadrobi i będzie dość basu i równowaga. Ja ściąłem paki aż do 40 litrów no i to już było męczące. Wieksza pojemność była w sam raz,piękne pełne granie pod lampką pomimo że Winisd wskazuje -3 dB przy 50Hz.

Przy wzmaku 250W to nie będe komentować,wbija w mur człowieka, nie należy się sugerować Xmax 2mm na papierze bo w realu inaczej to wygląda:)

Nie wiem czy mam rację ale zauważyłem że lampka i "normalne" słuchanie woli mniej wytłumienia. Zaś jak ktoś woli dyskotekę to więcej tłumienia.

Zrobiłem symulację tej beyma z parametrami ze sklepu linkowanego wyżej (Qts 0,29 ... wg. WinISD 0,291 ) i przy OZ 110L (Qtc 0,655) -3dB było przy 74Hz a -6dB przy 54 Hz - brak jakiegokolwiek filtrowania, a jak się zacznie odcinać górne pasmo od np. @80Hz to wszystko będzie wyglądać inaczej. Przy ciśnieniu 100 dB@1m membrana wychylała się o 1mm@20Hz, a wymagana moc do takiego SPL to 1,9W. Swoją drogą przy OZ wychylenia rosną drastycznie przy częstotliwościach rzędu pojedynczych Hz (powiedzmy, problem byłby gdyby się nie wiadomo skąd ;) pojawił taki śmietniczek), więc wychylania przy 1Hz mają 4mm (filtr subsoniczny przy OZ ma sens ... choćby jakiś bardzo łagodny przy kilku Hz). Planujesz jakieś korygownie DSP?

• Moderatorzy

Filtr subsoniczny bardziej przy BR jest wskazany (przy OZ nie jest tak źle) przynajmniej mnie tak z WinISD wynika jeśli chodzi o wychylania membrany. Chociaż ja bym go najchętniej nie stosował. Wychylenie niszczące głośnik to 30 mm więc jest zapas. Korygowania DSP nie planuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.