Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam Ci JAMICONY z podstawowej serii na 85 stopni ,właśnie je zakupiłem 15 000 uf 63v kilka dni temu i naprawdę jestem w szoku jak grają,wsadziłem je w miejsce niezłych AEROVOXÓW do mojego arcama ,naprawdę miła niespodzianka ,także małe pojemności JAMICONÓW na 85 stopni są znakomite ,aktualnie je testuję i jestem pod ogromnym wrażeniem ,przejżystość naturalnośc ,a niektórzy je oplówają

>Polecam Ci JAMICONY

Barwowo jest fajny. Dobrze jest formować!

Potrafią po 2 - 3-ch m-cach się uwypuklić i sam centralny dystrybutor Jamikona nie wie co jest grane.

Ale nadal pracują bezpiecznie i bez zmiany parametrów.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

zmiany chemiczne w elektrolicie - to dla dystrybutora info

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

trochę obok tematu: z pytaniem czy znacie te kondensatory? chodzi o ten z napisem 122J na złoconych nóżkach. Kilka ich stoi obok OPA2134. W głębi Rubycon, Chemicon i Oscon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czym lepiej filtrować głośnik średniotonowy, mkt czy mkp? co oznacza gwiazdka na kondensatorze poniżej? z góry dzięki za info.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Chyba z dwa razy pytałem się o porównanie Jantzen Superior z ruskim MBGO-2. Nikt chyba nie porównał. Wszystko (a właściwie cena) wskazują że Superior jest lepszy.

Zakupiłem zatem te Superior (wersja czarna) i sam porównałem, po to by wiedzieć czy zakup droższych Superior jest zasadny w stosunku do bardzo okazyjnie kupowanych ruskich MBGO-2.

Porównałem dla wysokotonówki SEAS. Porównałem na szybko, bez montażu w kolumnach. Po prostu jeden głośnik i konensator Superiuor 2,7 uf i ruskie 2uF , 3uF i 4 uF.

Różniły się i to więcej niż przypuszczałem.

Rosyjskie które uważałem za świetnie w tym porównaniu grały nerwowo i płasko, dźwięk blach był sykliwy, cmokający. Średnie (mowa) które dało się słyszeć były OK.

Superior blachy zagrał wiernie - czyli metalowo, bardziej szczegółowo i spokojnie. Spokojnie w sensie braku brudu który denerwuje. Wysokie były od siebie odseparowane. Średnie które dało się słyszeć (dźwięki mowy) były więcej niż OK, bo oddawały coś z dźwięku co pozwala tworzyć iluzję naturalnej obecności człowieka.

Reasumując - MBGO-2 w torze wysokotonówki są zaledwie średnie i więcej ich nie kupię, bo jak dla mnie to strata nie tylko 2 zł, ale i czasu.

Śmiem przypuszczać że w torze sygnałowym Superior również zdeklasuje MBGO-2.

Kolor koszulki nie powinien wpływać na dźwięk...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobrze Panowie ,a ja mam taki problem-- posiadam radyjo samochodowe KEENWOOD KDC96R w którym wyschły kondensatory elektrolityczne które były wsadzone na wyjściu z przedwzmacniacza.Oryginalnie były tam wsadzone jakieś Elny-- 10uF/16V-- w czerwonych koszulkach, wiec pewnie do zastosowań audio--ale typu nie stwierdzono.

I teraz jakie kondensatory tam wszdzić-- Panasonic FC,ROE EKM ,BG STD ,OS-CON SP ,NIchicon FW ,Elna Slimic II??? Radio dobre-- taki samochodowy Hi-End ,wiec treba tam wsadzić coś dobrego.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc w temacie.

To pewnie najlepiej sprawdzić "nausznie"... Zauważyłem, że zachwalane często Panasoniki FC potrafią nadmiernie rozjaśnić brzmienie, przesunąć równowagę w stronę wysokich częstotliwości. Skoro to tylko 10uF, to może warto wypróbować jakieś foliowe? Widziałem ostatnio stosunkowo niewielkich rozmiarów kondensatory firmy Wima, wprawdzie tylko MKS, ale może byłoby lepiej niż z kond. elektrolitycznym (?).

Problem polega na tym ,że poprzednie elektrolity się posmarkały-- i nadwyrężyły druk-- wiec chciał bym uniknąć zbędnego lutowania.

Co do zastosowania kondensatorów typu MKT itp. -- odpada ze względu na brak miejsca-nie wejdzie nic wiekszego jak 6x12mm. Również opis wpływu kondensatora na brzmienie trzeba zawęźić do opisu kondensatora użytego bezpośrednio w torze Audio-- tak jak w moim radyjku- te kondensatory są użyte pomiedzy wyjściem z op-ampa a zewnętrznym wzmacniaczem który mozna podlączyć do radia (jest to DECK)

inqubus, wrzuć tam Nippon Chemicon ARI. Na ebay'u bywają bodajże 22uF/16V ale jak są sygnałowe separujące, to dwukrotność pojemności nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie. Panasoniki FC, a zwłaszcza Wima MKS to generalnie badziewie.

Niestety Ari nie dostepne w kraju-- poza tym trzeba ich tam wszadzić 12szt-- więc koszty spore

Ogólnie wiekszość opisów dotyczy kondów uzytych w zasilaczach itd... więc nie wiadomo co do takiego wynalazku jak radio samochodowe wsadzić-chyba stanie na Simlic II.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi