Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

A ile tam uF potrzeba? Ze 20 pewnie. Wystarczą MKT, taki kondensator jest i tak połączony przez rezystor o wartości zbliżonej od impedancji głośnika, więc jego paramatry nie sa w pełni wykorzystane. Cokolwiek byle nie elektrolityczny.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Cześć,

Chcę zabypassować wszystkie kondy SMD w sygnale cyfrowym w lampucerze. Jakich powinienem użyć? Wiem, że Lukasz Fikus próbował 0,47uF Vishayów MKP a skończył na 10uF Tantalach. Jakie wy polecacie? :)

• 5 tygodni później...

Pragnę się podzielić z forumowiczami moimi doświadczeniami z kondensatorami w zwrotnicach kolumn głośnikowych.10 lat temu postanowiłem zbudować kolumy i miały to być kol. klasy high -end.

Zastosowałem głśniki Scan-speak,dwudrożny system,w obudowie z litego granitu-oczywiście wydrążone

w środku.Budowa bez zwrotnicy to 3 miesiące, zwrotnica ,własna koncepcja----- 10 lat.

To myślę że ciś wiem,choć na pewno nie wszystko.

W punktach,by nie rozpisywać się.

1.Układając zwrotnicę stosować w próbach tylko dobrej jakości elementy,

przynajmniej byleby klasy audio.

2.Programy komputerowe posłużą tylko do wstępnego projektu,wykończenie to--UCHO.

3.Nie łączyć ze sobą równolegle kondenatorów różnych firm.

4.Nie łączyć równol. kond. o zbyt różniących się pojemnościach,np 4,7 i 0,22 mikroF.

5.NIE NARZEKAĆ NA JAKOŚĆ,NIE OCENIAĆ SZCZEGÓLNIE KONDENSATORÓW,PO

NIE MINEJ NIŻ 3 MIESIĄCACH PRACY. Wszystko musi się wygrzać,niestety zmiany

dzwięku mogą być niekiedy asronomiczne.Wkondach Audyn Cap mkp PLUS-nawet 6 misięcy zmieniał się dzwięk.

6.Najprostsza konstrukcja jest najlepsza-zwrotnica 1 rzędu,jeśli się da,i najlepsze elementy.

Bypasowanie jakichkolwiek kondensatorów może się udać, ale pewniejsze jest że skończy się dzwiękową katastrofą.Krzywa impedancji takiego układu może się udać bardzo krzywa.

Prubują polepszyć można wydaćdużo kasy i wszystko spieprzć.Chyba że ktoś przetestował dane połączenie kondów i się sprawdziło w danym układzie -mnie najlepiej zadziałało zastosowanie

pojedynczych ale wysakij klasy kondów.

Powrócę do tematu Superiorów bo przez ostatnie 2 miesiące mierzyłem się z kondami do sekcji wysokotonowej. Superior (wersja czerwona) faktycznie jest bardzo dobrym kondensatorem jednak jak zawsze należy sprawdzić go u siebie. Ja stwierdzam podobnie jak jeden z kolegów na forum że ten kondesator jest bardzo technicznym kondensatorem-wszystko odtwarza wiernie ale brakuje mu tego czegoś co nazwalbym umiejętnością kreowania klimatu. Zaryzykowałem i kupiłem od jednego z kolegów z forum niebieskiego olejowego Jensena i jak się później okazało to był strzał w 10.W bezpośredniej konfrontacji z superiorem jensen wydaje się tworzyć taką samą przestrzeń jednak z lepszą separacją instrumentów, średnie są cieplejsze,bas ma więcej masy,wysokie równie detaliczne co w superiorze jednak nigdy nie stają się męczące.Ogólnie odniosłem wrażenie że Jensen jest bardziej wyrównany w całym paśmie.Z jensenem system gra tak jak powiedział chyba lete że człowiek ma chęć wstać w nocy i posłuchać muzyki.

Jedynym mankamentem jaki zauważyłem w Jensenie jest to że potrzebuje około 5 minut na wygrzanie aby w pełni pokazać co potrafi (nie wiem czy to dlatego że to olejak?).

• 3 tygodnie później...

Znają może koledzy kondensatory jak na zdjęciu? Płytka pochodzi z 10-letniego odtwarzacza Musical Fidelity A3. Kondensatory wyjściowe 47uF/50V są bipolarne, pozostałe standardowe. Warto je zastąpić czymś lepszym, czy TLEC to zacna marka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mam pytanie o zniszczalność kondensatorów:

mam 2 Obbligato 2uf 630V. podłączyłem dzisiaj lampucerę i gra tylko jeden kanał.

wcześniej miałem krótkie spięcie którym z kondów (nie wiem który to był),przeskoczyła iskra między wyłączonym urządzeniem a kondensatorem.

czy możliwe,że to go wykończyło?

nie ma na nim napięcia na wyjściu.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

to,że rozwaliłem dac to wiem.

podłączyłem nową płytkę.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Kupiłem sobie takie płytki do projektu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Moje pytanie do Kolegów dotyczy pomocy w wyborze kondensatorów do tego projektu.

C2-4.7uf (mks2,bipolar-muse es)?

C4-47uf (nichicon)?

C7i8-680uf/63 rubycon zl lub 1000uf/50 bc , panasonic , nichicon ?

C11i12 10uf nichicon ?

Proszę o sugestie.

Ukryta Zawartość

C2 najlepiej foliowy, nie musi być aż 4,7uF, może by np 2.2 lub 3.3 (chociaż wpływa to nieco na dolną cz. graniczną).

C4 ten kondensator może mieć 47-100uF, dodatkowo zbocznikowany foliowym 100nF.

W grę wchodzą jeszcze kondensatory ELNA, np Cerafine, Silmic, to są wszytko wysokiej klasy elektrolity.

• 2 tygodnie później...

Witajcie,

Chcę zrobić w DACu podstawki pod kondensatory, by ułatwić strojenie. Mój pomysł polegał na zrobieniu takich "socketów" z podstawek pod układy scalone, zdecydowanie zwykłe, nie prezycyjne. Podstawki zwykłe mogą zmieścić większe nóżki i zakleszczają je.

Macie jakieś inne pomysły?

Ze zwykłej podstawki nie za bardzo zrobisz takie gniazda, bo bez obudowy nie będą trzymać te blaszki. Lepiej zrobić z precyzyjnej, ale np. niektóre MUSE nie wejdą, trzeba piłować.

Raz tak mi się zdarzyło, ale jakby kapnąć tam torchę gorącego kleju to powinno być w porządku. W prezyzyjnej piłowałem 5 min nóżki Elny Silmic II 470/35 i jeszcze nie wchodziły. W zwykłej, lekko objechałem pilnikiem i już voila.

witam!

mam pytanie do znawców tematu:

zna ktoś moze te kondensatorki ?

mam na mysli producenta i czy wogóle do audio sie nadają ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy gdzieś w europie kupie te kondy ?

JENSENFC-059-64491

QTY ADD

1uf / 630v Copper Foil 1.4" D x 2.2" L

bo znalazłem tylko w pcx

utopia, spróbuj w sklepie akkusa

Ukryta Zawartość

"Standard sizes 0.01 uF - 50 uF other values available on request."

zapytaj o szukaną wartość.

Ukryta Zawartość

Pi_etro,

znając firmę będzie mi się nawet opłacało zapłacić cło z pcx :)

bo akkus walnie cenę z kosmosu

hmm...skoro tu też nikt niezna tych kondensatorów to dedukuje ze to badziewie i szkoda czasu na sprawdzanie...i tak bywa..

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mahariasz, 23 Sie 2009, 22:28

>hmm...skoro tu też nikt niezna tych kondensatorów to dedukuje ze to badziewie i szkoda czasu na

>sprawdzanie...i tak bywa..

>

>pozdrawiam

To jest Rubycon z jakiejś miniaturowej serii. Są tak małe, że pełny napis nie wejdzie ;)

Tak faktycznie są to maleństwa najwiekszy ma 7,5mm wysokosci i pochodzi z radia samochodowego bo tam najczesciej je spotkać można.

śliczne dzieki za pomoc.

Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi