Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Bez przesady z tą Siver Mocą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te faktycznie już gdzieś wcześniej widziałem. Nawet ktoś je testował w sygnale, ale czy to jest na pewno Silver Mica ?

Ukryta Zawartość

Te faktycznie już gdzieś wcześniej widziałem. Nawet ktoś je testował w sygnale, ale czy to jest na pewno Silver Mica ?

Kup, rozbebesz i się przekonasz. Skąd ta wątpliwość?

Wyglądem się trochę różnią i rozmiarem :-)

Normalny Radziecki produkt do urządzeń wojskowych. Ma działać w każdych warunkach i to był główny priorytet.

Normalny Radziecki produkt do urządzeń wojskowych. Ma działać w każdych warunkach i to był główny priorytet.

OK. A próbowałeś może jak te kondy sprawują się jako boczniki elektrolitów w zasilaczu ?

OK. A próbowałeś może jak te kondy sprawują się jako boczniki elektrolitów w zasilaczu ?

Z racji tego, że w małych gabarytach dostępne są małe pojemności nie sprawdzałem Silver Mica jak boczniki elektrolitów.

jak to jest właściwie: lepiej na boczniki dać małe czy duże pojemności(relatywnie). i czy jeśli jest CRCRC to dać boczniki na wszystkie kondensatory czy tylko na któryś?

i najważniejsze: jakimi kondensatorami bocznikować elektrolity?sam nie eksperymentowałem za dużo w tej materii dlatego pytam żeby załapać właściwy kierunek poczynań.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

jak to jest właściwie: lepiej na boczniki dać małe czy duże pojemności(relatywnie). i czy jeśli jest CRCRC to dać boczniki na wszystkie kondensatory czy tylko na któryś?

i najważniejsze: jakimi kondensatorami bocznikować elektrolity?sam nie eksperymentowałem za dużo w tej materii dlatego pytam żeby załapać właściwy kierunek poczynań.

Ja na boczniki elektrolitów stosuję MKP, styrofleksy, polistyreny, niektóre MKT i teflony.

Pojemności? Nie przekraczam kilkuset nF, 47-470nF.

Z racji tego, że w małych gabarytach dostępne są małe pojemności nie sprawdzałem Silver Mica jak boczniki elektrolitów.

Wylicytowałem wczoraj na alledrogo te Rosyjskie o pojemności 28nf zobaczymy jak się sprawią :-)

W książce Morgana Jonesa widziałem kondensator 10000uf zbocznikowany 100uf i ten jeszcze 1uf czyli proporcja pojemności 1:100 między kolejnymi bocznikami.

W książce Morgana Jonesa widziałem kondensator 10000uf zbocznikowany 100uf i ten jeszcze 1uf czyli proporcja pojemności 1:100 między kolejnymi bocznikami.

Ja podchodzę inaczej do problemu. Czytam ale potem sprawdzam i nie o to chodzi, że nie wierzę w to co ktoś napisze ale już tyle razy się sparzyłem, że muszę sprawdzić i sprawdzałem również prawdziwość tezy proporcji bocznika w stosunku do pojemności i niestety się nie sprawdziła.

na analogowym, zbalansowanym wyjściu DAC z kalkulatora filtra Rc wychodzi: R-3k6 ( i tu nie ma problemu- 0.1%), a kondensator 220pF. Rozumiem, że skoro mająbyć 4 szt. ,to najlepiej użyć jak najbardziej zbliżonych do siebie?

I teraz:

Jakich kondów użyć: zwykłej 5% Wimy, czy jakiś cudów typu 1% Silver Mica?

A może da się zamienić wartości, bo mam 680pF Wimy i wtedy rezystor bym zamontował np. 1k1 0.1%?

Czy te wartości można dowolnie zamieniać?

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Jakie masz te 680pF Wimy. Jeśli MKP,FKP to zostaw jak najbardziej.

Silver Mica sobie odpuść, to przeraklamowane kondy. Sa dobre, lecz nie wszędzie się sprawdzają, a w miejscu analogowej filtracji audio, w tym dacu zupełnie się nie sprawdziły.

Wartości kondów nie powinno się zmieniać zmieniać, min to220pf a najlepiej maksymalnie 680pF.

Rezystory na wyjściu mogą być też większe, nie powinno się w żadnym wypadku zmniejszać ich poniżej 3k. A to z racji właściwego obciążenia wyjsćia kości WMa.

WM8741/2 źle gra oraz wzrastają jego zniekształcenia, przy zbyt mocnym obciążeniu zbyt małą rezystancją czy nieodpowiednim dopasowaniu wejścowego stopnia analogowego.

Jego wyjścia są czułe pod tym względem.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

na analogowym, zbalansowanym wyjściu DAC z kalkulatora filtra Rc wychodzi: R-3k6 ( i tu nie ma problemu- 0.1%), a kondensator 220pF. Rozumiem, że skoro mająbyć 4 szt. ,to najlepiej użyć jak najbardziej zbliżonych do siebie?

I teraz:

Jakich kondów użyć: zwykłej 5% Wimy, czy jakiś cudów typu 1% Silver Mica?

A może da się zamienić wartości, bo mam 680pF Wimy i wtedy rezystor bym zamontował np. 1k1 0.1%?

Czy te wartości można dowolnie zamieniać?

Jakie masz te 680pF Wimy. Jeśli MKP,FKP to zostaw jak najbardziej.

Silver Mica sobie odpuść, to przeraklamowane kondy. Sa dobre, lecz nie wszędzie się sprawdzają, a w miejscu analogowej filtracji audio, w tym dacu zupełnie się nie sprawdziły.

Wartości kondów nie powinno się zmieniać zmieniać, min to220pf a najlepiej maksymalnie 680pF.

Rezystory na wyjściu mogą być też większe, nie powinno się w żadnym wypadku zmniejszać ich poniżej 3k. A to z racji właściwego obciążenia wyjsćia kości WMa.

WM8741/2 źle gra oraz wzrastają jego zniekształcenia, przy zbyt mocnym obciążeniu zbyt małą rezystancją czy nieodpowiednim dopasowaniu wejścowego stopnia analogowego.

Jego wyjścia są czułe pod tym względem.

Kolega ov_Darkness zadał bardzo ogólne pytanie bo nie wymienił na wyjściu jakiego DACa chce zastosować filtr, a kolega Robertus odpowiada szczegółowo na temat WM8741/2.

Gratulacje za zdolności paranormalne. Szczęka mi opadła.

Dzięki za odpowiedź!

Mam FKP2 680pF/1000V R5 5%.

Dokładnie takie (nie widać na zdjęciu, mają żółty epoksyd w środku)

Ukryta Zawartość

Czyli to na wyjściu to nie jest filtr dolnoprzepustowy? Bo domyślne wartości tną (6dB/okt) na 201kHz, a z 3k6 i 680pF cięłoby na 65kHz. Obydwie wartości są daleko poza pasmem audio, ale domyślam się, że chodziło o pozostawienie harmonicznych odbieranych przewodzeniem kostnym?

Rozumiem ,że ważniejsze jest obciążenie.

Ukryta Zawartość

Kolega ov_Darkness zadał bardzo ogólne pytanie bo nie wymienił na wyjściu jakiego DACa chce zastosować filtr, a kolega Robertus odpowiada szczegółowo na temat WM8741/2.

Gratulacje za zdolności paranormalne. Szczęka mi opadła.

tak to jest ze czasem sie łatwiej znalesc w innym wątku i przedyskutować sprawy z nim nie związane. dla jasności to temat dyskusji dla wątku "Prosty WM_DAC Mk2"

Jest to filtr dolnoprzepustowy. Zastosowanie tych kondów w znacznym stopniu jednak wpływa na brzmienie.

To jest prościótki filtr o łagodnym nachyleniu, i nie będzie ingerował poważnie w pasmo akustyczne od góry przy 680pF.

Harmonicznych jest zawsze wiele w przetwornikach tego typu i trzeba to koniecznie wyciąć.

Dla planowanego układu analogowego, nie będziemy w ogólne montować tych kondów.

A wszystkie filtry precyzyjnie dobrane będą na płytce analogówki.

Ale nie piszmy już tu, przecież od tego jest wątek WM-DACa.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

@Henryk Kwinto: kolega Robertus w tym momencie wykazał się wiedzą, nie "zdolnościami paranormalnymi".

Wiedzą z zakresu elektroniki, wie również, że jestem najbardziej upierdliwą osobą z tych, które składają jego ostatnią konstrukcję (a na pewno osoba z najmniejszą wiedzą z zakresu elektroniki, fizyki itp).

@Robertus:

Dziękuję. wiem i rozumiem coraz więcej.

Edytowane przez ov_Darkness

@Henryk Kwinto: kolega Robertus w tym momencie wykazał się wiedzą, nie "zdolnościami paranormalnymi".

Wiedzą z zakresu elektroniki, wie również, że jestem najbardziej upierdliwą osobą z tych, które składają jego ostatnią konstrukcję (a na pewno osoba z najmniejszą wiedzą z zakresu elektroniki, fizyki itp).

Gdybyś pytał precyzyjnie opisując problem, to mógłbyś liczyć na odpowiedź nie tylko tych, którzy wiedzą z innych tematów o co możesz pytać.

Zadać poprawne pytanie to też umiejętność.

Rubycon ZL - do zasilacza przed stabilizatorami, mam mieszane uczucia, rewelacyjna góra i przestrzeń (lepiej niż Elna Silmic), ale jakoś na dłuższą metę męczące... w sieci są sprzeczne opinie, ktoś ma jakieś doświadczenia?

Daj sobie spokój z serią ZL i nie uwłaczaj mistrzowskiej elnie.

Zamiast ZL użyj czarnego cerafine.

@Henryk Kwinto: z całą pewnością masz rację. Z mojej niewiedzy wynika to niedoprecyzowanie.

Nie wiedziałem, że mam do czynienia z przypadkiem szczególnym, a nie ogólnym.

W takim razie mam pytanie ogólne: do jakiego stopnia są wykrywalne różnice w brzmieniu między typami kondensatorów np. MKP, MKS itd?

O co chodzi z tym ,że się nie powinno wsadzać elektrolitów i tantali w tor sygnału?

A poza nim? W ogóle można usłyszeć nieuszkodzony komponent znajdujący się poza torem sygnału?

Jak?!

Są te różnice mierzalne i możliwe do usłyszenia, czy jest to tak, jak z kablami, co to się wszyscy zarzekają, że słyszą, że zmiana z miedzi na srebro jest itp. a jakoś podwójnie ślepych testów nie ma, a jak są to wyniki wychodzą w granicach błędu statystycznego?

Pytam, bo różnice w cenie komponentów są znaczne (kilkudziesięcio, czy nawet stukrotne), a parę zabawek do złożenia mam.

Z mojego podwórka (czyli audio przenośne), mogę powiedzieć, że słychać różnicę miedzy odtwarzaczami, słuchawkami, nawet w tej samej cenie.

Ale wymiana kabla w słuchawkach za 200PLN na taki, co to sam kosztował 120PLN nie przyniosła żadnej zmiany w dźwięku.

Przypadek kolejny: słuchawki za grubą kasę (UE Triple.Fi 10), wzmacniacz za gruba kasę (już nie pomnę co to było, chyba Icon HDP), i dwa kable: standardowy (20USD) i ręczna robótka, delikutaśne cacuszko z czystego srebra (chyba z 200baksów), oraz koledzy, którzy twierdzili "masz darkness niedowiarku, tutaj na pewno usłyszysz różnicę".

No i nie usłyszałem mimo. że starałem się bardzo.

Stąd też pytam, na ile ważny jest sam komponent, a na ile jego poprawna aplikacja.

Edytowane przez ov_Darkness

Po części sam sobie odpowiedziałeś. Jeżeli do kondensatora w sygnale nie dociera odpowiedniej jakości sygnał to i jego zmiana, zamiana może wiele nie wnieść. Natomiast gdy wąskim gardłem, czyli najsłabszym elementem jest właśnie kondensator w sygnale, a sam sygnał jest najwyższych lotów, a reszta sprzętu jest w stanie to odtworzyć, to wówczas słychać i to wyraźnie różnice między kondensatorami w sygnale.

Na tej stronce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wielokrotnie polecaną na tym forum i nie tylko jest ranking kondensatorów i to dość rzetelny. W zależności od preferencji i portfela można wybrać coś dla siebie. Wielka szkoda, że ranking nie uwzględnia kondensatorów produkcji rosyjskiej bo sporo namieszałyby w hierarchii i to nawet na najwyższych szczeblach.

Od czasu kiedy praktycznie większość z nich odsłuchałem przestałem stosować w sygnale popularne Jentzeny, Mundorfy, SRC i całą resztę ładnie wyglądających i za drogich kondensatorów w stosunku do tego jakie mają własności soniczne.

Ukryta Zawartość

Wielka szkoda, że ranking nie uwzględnia kondensatorów produkcji rosyjskiej bo sporo namieszałyby w hierarchii i to nawet na najwyższych szczeblach.

Od czasu kiedy praktycznie większość z nich odsłuchałem przestałem stosować w sygnale popularne Jentzeny, Mundorfy, SRC i całą resztę ładnie wyglądających i za drogich kondensatorów w stosunku do tego jakie mają własności soniczne.

misz-masz: mówisz - masz;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Henryk Kwinto,

które ruskie kondy w torze sygnału wypadły najlepiej w Twoich doświadczeniach?

I kolejne pytanie: za mostkiem w zasilaczu DAC`a, co z waszych doświadczeń najlepiej grało?i jakie są rozsądne pojemności w tym miejscu oraz skrajne możliwości, minimum i maksimum?

Henryk Kwinto,

I kolejne pytanie: za mostkiem w zasilaczu DAC`a, co z waszych doświadczeń najlepiej grało?i jakie są rozsądne pojemności w tym miejscu oraz skrajne możliwości, minimum i maksimum?

Może się wypowiem: kondensatory to takie indywidualne łatanie, które trzeba dopasować, bo zależy od stu czynników, dlatego pytanie się co waszym zdaniem najlepiej "gra" jest zupełnie pozbawione sensu, choćby z tego powodu, że u mnie reszta systemu gra inaczej niż u Ciebie. Teraz co w zasilaczu... każdy regulator ma swoje cechy, każdy układ ma swoje "ścieżki" i co za tym idzie określoną impedancję, określoną odpowiedź na pobór prądu i teraz grając kondensatorami w zasilaczu i np. w opampach (równolegle) COŚ TAM ZYSKUJEMY LUB TRACIMY. Proszę dla samego doświadczenia włączyć do zasilania jakiś "większy" dławik. Stare kondensatory często "spowalniają" dźwięk i czasami stąd ich duża popularność ze względu na "bogatą barwę", nowoczesne o niskim ESR odwrotnie - stąd czasami dźwięk "jasny". Jest to oczywiście wynikiem patologi w postaci stosowania syfiastych regulatorów, kilometrowych ścieżek, braku posługiwania się oscyloskopem przy konstruowaniu wyjścia zasilacza itd. Osobnym zagadnieniem jest sprawa zakłóceń i ich właściwego odsprzęgania, który to temat jest bardzo rozległy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zdaję sobie sprawę, że "łatanie" będzie wyglądało u każdego inaczej. Tak czy inaczej będąc niedoświadczonym , pytając doświadczonego o jakieś konkretne rozwiązanie pytam i jakiś kierunek. Opierając się na teście wklejonym na poprzedniej stronie, można dojść do wniosku, że żeby mieć dobrego konda trzeba dać 600$ za parę.

Niżej ktoś pisze, że nie używa elegancko wyglądających kondensatorów ponieważ pewne rosyjskie produkty dają równie dobre rezultaty(za mały procent ceny zachodnich wytworów).

Moim zdaniem pytanie nie jest aż tak bezsensowne jak je opisałeś.

Co do zasilacza: faktycznie, nie każdy może stosować oscyloskop żeby badać zasilacz. Gdybym sam miał to bym mierzył,nie mam dlatego pytam. sprawdziłem kilka możliwości i chcę szukać dalej. Muszę skorzystać z doświadczeń innych ponieważ opcji jest dużo, a chodzi o to żeby nie pchać się w kierunek, w którym nie ma dobrego rezultatu.

Henryk Kwinto,

Sprawdź na początek K75-10 + teflon i się przekonasz o czym piszę. Ale Twoje pytanie, pytania są za ogólne. Gdybyś podał nieco więcej danych, tak jak, pojemność, napięcie, w którym miejscu w układzie się znajdują (najlepiej schemat) odpowiedź byłby bardziej precyzyjna. Tak jak już wcześniej napisałem, większość pytań jest źle zadanych, sformowanych i dlatego nikt na nie nie odpowiada.

Dokładnie ten sam problem. Elektrolit za mostkiem? i co myślisz, że to co jest po tym elektrolicie nie ma znaczenia, że każdy zasilacz będzie reagował podobnie bez względu na budowę.

Dzięki Rambo za zestawienie rosyjskich kondensatorów.

Sprawdź na początek K75-10 + teflon i się przekonasz o czym piszę. Ale Twoje pytanie, pytania są za ogólne. Gdybyś podał nieco więcej danych, tak jak, pojemność, napięcie, w którym miejscu w układzie się znajdują (najlepiej schemat) odpowiedź byłby bardziej precyzyjna. Tak jak już wcześniej napisałem, większość pytań jest źle zadanych, sformowanych i dlatego nikt na nie nie odpowiada.

Chodzi o 0.1uf 400V ze wzmacniaczu między lampą sterującą a lampą mocy. teraz siedzi tam niebieski jakiś chyba philips mkp.

Dokładnie ten sam problem. Elektrolit za mostkiem? i co myślisz, że to co jest po tym elektrolicie nie ma znaczenia, że każdy zasilacz będzie reagował podobnie bez względu na budowę.

Dzięki Rambo za zestawienie rosyjskich kondensatorów.

za mostkiem stoi super teddy reg, a dalej akm4393 i odbiornik.

zrobiłem za mostkiem filtrowanie jak Teddy Prado opisał gdzieś na forum czyli CRCRCR gdzie R=0.1 ohm/0.5W. obecnie łączna pojemność to 3000uf, 3x elna silmic II.(w drugim takim prostowniku w transporcie zamiast silmików są nichicomy KZ).

transporcie zamiast silmików są nichicomy KZ).

dodaję schemat odnośnie powyższego 0.1uf .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kopczas

Znajomy schemat. Proponuje taką kombinację: K75-10 0.33uf 500V + K72P-6 0.01uF 500V

za mostkiem stoi super teddy reg, a dalej akm4393 i odbiornik.

zrobiłem za mostkiem filtrowanie jak Teddy Prado opisał gdzieś na forum czyli CRCRCR gdzie R=0.1 ohm/0.5W. obecnie łączna pojemność to 3000uf, 3x elna silmic II.(w drugim takim prostowniku w transporcie zamiast silmików są nichicomy KZ).

Skoro masz sprawdzony układ zasilania, a ja go nie znam, nie sprawdzałem, to nie będę doradzał. Natomiast trochę walczyłem z AK4396 i przy jego otoczeniu elektrolity miały spory wpływ, czyli na Vcom i dwa na pozostałym zasilaniu analogowym. Przede wszystkim większe pojemności muliły i w efekcie końcowym na Vcom wylądowały 4u7/50 BG-N ale jest już nie dostępny i w zastępstwie Silmic 2u2-3u3, na analogu 2xteż Silmic 2u2-3u3, a kluczowa jest jak zwykle analogówka.

Co do AKM, ja przy kościach nie mam elektrolitów. przy każdej wstawiłem pomarańczowego philipsa 1uf i tak jest póki co najlepiej. black gaty nx były ale philipsy przegoniły je w sekundę.

W analogu mam lunhdale 1517, póki co nie bawię się analogiem.

Moje pytanie odnośnie zasilania nie dotyczyło układu ale samych kondensatorów. Teddy nie poleca nic konkretnego. nichicony wstawiłem bo akurat miałem natomiast elny sławią się jako elektrolity w ogóle. czy warto szukać jakichś bardziej egzotycznych rozwiązań aby poprawić dźwięk?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) np. gościu pisze, że silmic II są absolutnie najlepszymi elektrolitami. lepiej mają grać tylko mkp.

Największe jakie znalazłem mają 245uf czyli wymagało by to przynajmniej 5-6 takich aby uzyskać rozsądną pojemność filtracji(chyba; na podaj wcześniej stronie gość pisze, że najlepiej mu brzmiały układy filtrowane przez minimalne pojemności: 500uf zdaje się).

Pytanie czy warto...one są dość dużo i też kosztowały by nie mało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kopczas

Przez niskie pojemności, ale przy odpowiednim zasilaniu. Ma na to swoją topologię. Ja przeczytałem to wszystko już jakiś czas temu i podchodzę z lekkim dystansem. W 100% zgadzam się z jego poglądami odnośnie wielkości trafa. Ale wiadomo, najlepiej zrobić eksperyment samemu. Z elektrolitów to cena/jakość mogą być Panasy FC, lub Nichicony (ale w wersjach do Audio). Accuphase, do układów niskoprądowych stosuje kombinacje Nichiconów do kilku tys. uF (MUSE, VR) z Elna Silmic/Cerafine na końcu do kilkuset uF.

System gra dobrze, albo nie....

• Pokaż nowe odpowiedzi