Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę znaleźć nic na temat elektrolitów:

-Samsung SG 85C i RG 105C (porównanie i przeznaczenie)

-Elna RSH

Macie z nimi jakieś doświadczenia ?

Nadają się do toru audio czy do zasilacza ?

Seria SG i seria RG to kondki Samwhy a nie Samsunga.

Obecnie serie te zostały zastąpione odpowiednio serami SD i RD.

Samsung nie produkuje elektrolitów od 2002r i z tego co pamiętam nigdy takich serii nie produkował.

Seria SG i seria RG to kondki Samwhy a nie Samsunga.

Obecnie serie te zostały zastąpione odpowiednio serami SD i RD.

Samsung nie produkuje elektrolitów od 2002r i z tego co pamiętam nigdy takich serii nie produkował.

Rzeczywiście sprawdziłem zdjęcia i oznaczenia takie same.

Zostałem wprowadzony w błąd a kondensatory są małe i nie mają napisów.

Jednakże pytanie po zmodyfikowaniu pozostaje nadal aktualne.

Nie mogę znaleźć nic na temat elektrolitów:

-Samwha SG 85C i RG 105C (przeznaczenie- które do toru audio ?)

-Elna RSH

Macie z nimi jakieś doświadczenia ?

Nadają się do toru audio czy do zasilacza ?

Edytowane przez Beat

Ktoś się orientuje jakiej firmy są te tantale,ten niebieski ma logo T

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gdzie kupujecie elna silmic II ?

Ma ktos pewne zródlo gdzie mozna kupic kilka wartosci ?

Szukam oryginalnych kondensatorów nie chce kupowac z chin czegos so wyglada mniej wiecej tak:

Na allegro znajdziesz co najmniej dwóch pewnych sprzedawców-nigdy nie miałem zastrzeżeń.

Poza tym znane duże zagraniczne sklepy internetowe,ale przy małym zakupie raczej nieopłacalne.

Widzę już po raz xxx fotkę z tym rozebranym kondensatorem. Ktoś dla jaj rozebrał, dolutował tego niebieskiego, zrobił fote i puścił w świat. Jak będę miał czas, to wezmę jakiś niemarkowy kond za 50gr., rozbiorę, dolutuje BG N 47/50 zrobię fote i wrzucę :):):):).

Edytowane przez Arczi35

Arczi35 -przyjmnie sie taka fotka napewno...ludzie kochają mity...tym bardziej gdy coś jest bardzo drogie, lub wyjątkowo tanie...a "specjalisci" nie śpią i na takich mitach zarabiają kase...a ta fotka wyzej to nie ma forum gdzie by ktoś jej nie zapodał przynajmniej raz !

Co do "wnętrzności" kondensatorów elektrolitycznych- miałem takie duże, markowe w ręku i wydawały się zadziwiająco lekkie. Przy najbliższej okazji kupię, zmierzę a potem rozpruję.

hehe:d

Ludzie czytam i sie smieje:d

Naprawde

kondensatory zasilacza i ich wplyw na czesc audio:)

to kondensatory jakie maja na zadaniu filtrowac prad:d

a nie sygnal audio

o ile ktios chce stworzyc cos cudownego powinien nie tylko bazowac na kondensatorach

w tor audio wchodza takie elementy jak tranzystory, opa, rezystory

kazdy z nich ma swoje parametry:d

co mi po black gate gdy w torze mam np bc 238 :d

jak na moje to zbedny wydatek kasy nba kondy

a brak spojrzenia na inne toru

hehe:d

mysle ze kazdy kazdy kto chce poprawic wartosci sprzetu i osiagnac high end

bedzie bazowal na parametrach elementow

jednak odczucia kazdego z nas beda zmienne

wartosci na jakich bazujemy to sluch

niestety nie da sie ukryc kazdy z nas ma wlasny i wlasne kryteria

jeden lubi power drugi szczegoly :)

taka jest prawda - jednak nie zwaracamy na to uwagi

kazdy ma swoje nie podwtazalne brzmienie dzwieku:d

UWAZAM ze racje maja wszyscy ale :

stworzmy kryteria kondensatorow

jakie gdzie stosowac i dlaczego

opisy typu srednica - wysokie * basy maja zastosownia gdy spotykamy ludzi o podobnym odczuciu dzwieku

to jak kobiety :d jednamu podoba sie brunetka, innemu blondynka a trzeciemu ruda:d

mysle ze baze kondensatorow stworzyc mozna tylko dzieki zgodnosci a nie przekszykiwaniu sie te sa lepsze bo ja je zastosowalem i sa COOL

slupmy sie na jednym

jakie kondemsatory - gdzie i dlaczego :)to pomoaze ludzia

opinie jakie tu widze wprowadzaja HAOS

to moje zdanie

czy sie z nim zgodzicie czy nie ? nie wiem

pewne jest jedno

osobie x nie beda odpowiadaly kondy i elemnty jakie uzyla osoba y:d

podziwiam was:)

za przekonia jednak nie za obiektywna ocene

tej tu nie spotkalem

gdy chodzi o kondy

kazda z firm podaj przeznaczenie ich wedlug siebie

wystarczy tylko spojrzec na ich pdf ktore opisuja kondy i parametry

jednak to tez moze zmylic gdy kupimy kondy jakie nie mialy nic wspolnego z danymi firmy

przyslowiowe podroby:d

hymm.....

mysle ze nie dokonczylem tego co chcialbym napisac

jednak o ile ktos chciaby zapytac to proponuje zainstalowac AQQ

wejsc na pokoje WYGNANCY BANDA DEMANDA i skierowac pytania do MAGA lub DEMANDA :)

zawsze podpowiemy co i jak :)

MAG bazuje na lampowcach ja demand na tranzystorowcach:d

mamy swoje zdania , jak sadze dzwiek tez oceniamy inaczej

ale bazujemy na wlasnych odczuciach dzwieku

ktore kazdy ma INNE niestety:)

osobiscie poslucham osdob jakie maja inne recenzje

porady :d

ucze sie caly czas::(

tak samo jak wy i ja moge poelniac bledy - to nie jest uniknione

osobiscie bazuje na sprzecie firmy kenwood :)

ale nie trio kenwood jak produkuje miksery itp

tylko kenwood audio z lat 86 -98

niebawem zabieram sie za modernizacje tego sprzetu

jak to wyjdzie nie wiem:)

licze na poprawe jakosci:d

ale co odczuje nie wiem obecnie:)

z przyjemnoscia poznam opinie ludzi jacy juz robili mod kenwooda

i co osiagneli jakimi elementami :)

pozdrawiam : demand :)

nie miejcie zalu

szanuje was sluch ale nie kazdy jest taki sam:(

hymm

szukajcie pokoju HIFi :d

zakladam nowy

mysle ze znajdzie sie kilka osob jakie podziela sie swoimi wypowiedziami:)

recezjami

kazda opinia jest mile widziana:)

nie koniecznie zgodna z naszymi przekonaniami:)

pozdrawiam i zapraszam

na AQQ:d

• 2 tygodnie później...

tuninguję mantę v5. siedzą w tym wzmacniaczu kondensatory: 2 sztuki 100uF/400 V 2 sztuki 220uf/400 V 2 sztuki 470uF/ 35 V 4 sztuki 22 uF/400 V 2 sztuki 10 uF/450 V 2 sztuki 470uF/ 25 V i tu pojawia się moje pytanie: jakiej firmy kondy tam włożyć lub czy można tam dać kondy o innych parametrach?? jeśli tak to o jakich?? poza tym jakie dać trafa głośnikowe i jakie sieciowe przy tuningu tego wzmaka?? (pytam o szerzej dostępne rzeczy - jeśli dałoby radę to proszę o propozycje z linkami, albo bezpośrednie propozycje sprzedaży) 0

Edytowane przez maxiak
  • 1 miesiąc później...

Witam. Posiadam wzmacniacz Unitry WS-503.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Przeszedł renowację, wszystko opisane tutaj >

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jednak po uruchomienie to co zauważyłem :

- minimalnie lepszy bas,

- więcej średnich tonów,

- najwięcej sopranu.

Jakie kondensatory zastosowałem, są wymienione w tamtym temacie na elektrodzie. Jednak mam pytanie, z którymi można kombinować, żeby tego basu było jeszcze więcej? Tzn w którym miejscu, płytki sterujące, przedwzmacniacz itp. Bas mam ustawiony na maks.

No i też jak mam wł. wzmacniacz, bez muzyki to słyszę szumy/syczenie z głośnika wysokotonowego (kolumny na pewno są sprawne), jak mam ustawione pokrętło od sopranów na 0, szumy są znikome, ale jak już dam na 2, to jest problem :). Przed renowacją było tak, że soprany miałem ustawione maks na 3, teraz mam maks na 1.

A kolumny mam takie >

Ukryta Zawartość

Schemat w załączniku

Pozdrawiam

post-42300-0-08210100-1327705635_thumb.jpg

post-42300-0-42811800-1327705669_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fr@ntz
link

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

Kolego gavron04. Sam używam Brandta (ws 503) w miejscu pracy. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy (przesadziłem, bo może 20 lat wstecz...), żeby dodawać sopranu w tym wzmacniaczu, szczególnie w połączeniu z Altusami w wersji oryginalnej. Tuby w altusach to już jest 12 - 14 db więcej niż zakres średnio, nisko. A jeszcze w połączeniu z przesyconym ( pozornie, bo to są zniekształcenia ) wysokimi tonami wzmacniaczem, to już kaszana. Owszem, co kto lubi, nawet miałem kolegę, który wstawiał jeszcze w środek 2 (słownie dwa) korektory Technics'a ustawione na max siodło i twierdził, że to dopiero gra. Obawiam się, że leczenie będzie trudne, a będzie dotyczyć nie sprzętu, a raczej słuchacza. Sam to przechodziłem, też mi brakowało basu itd. Trzeba zacząć od utylizacji głośników tubowych, wytłumienia i dostrojenia basrefleksu w połączeniu np. z klasyczną 90 dB kopułką Tonsilu. Jeśli ta droga ci nie odpowiada z takich czy innych względów, obudzisz się, jak wspomniany mój znajomy, ale dwa korektory

- to może być już za mało. Dźwięk, jako taki, jest o tyle dobry, o ile choć trochę przypomina brzmienie natury. Są inne szkoły, ale ja uważam, że szczególnie jeśli chodzi o to forum, są to byty równoległe. Podejrzewam, że raczej chodzi ci o ideał dźwięku na weselu czy też dyskotece, ale wtedy to raczej kolumny estradowe, wzmacniacze też, tuby na dole i na górze i gra muzyka przy 10% (skromnie licząc) zniekształceń, bo kogo to obchodzi. Może trzeba końcówkę na Mosfetach, może lampę, ale na pewno walkę trzeba zacząć od kolumn. Chyba, że jesteś przeświadczony, że dobry dźwięk to tak, jak z TV, ma być kontrast do oporu, jasność także samo jak nasycenie kolorami i dopiero jest pięknie, bo lepiej niż za oknem. A na to już chyba nikt lekarstwa nie znajdzie, oglądaj tak dalej. W końcu to "nie moja morda i nie moje buraczki". Życzę sukcesu i zadowolenia z odsłuchów, nawet na WS, bo nie tylko Polska, ale muzyka jest najważniejsza.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Powiem szczerze, że jak przeczytałem Twój wpis, to pierwsze o czym pomyślałem to to, że robisz sobie tutaj jaja... No dobrze:)

Co do basu, to pierwsze na co trzeba zwrócić uwagę to zmiana topologii końcówki a nie preampa. Wymaga to jednak dość poważnych przeróbek i nie wiem czy ma sens abyś tego dokonywał, chodzi głównie o koszta. A szumy pre są zwielokrotniane poprzez układ zasilania, jest to niefortunne rozwiązanie na ślepo powielane w kolejnych modelach. Pozostaje tylko pytanie o sens jakichkolwiek modyfikacji, przy opisanym przez Ciebie sposobie użytkowania urządzenia, pozdrawiam

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• 3 tygodnie później...

Panowie, gdzie kupię Wima MKP10 15uF 16szt. lub ostatecznie 10uF 24szt., w normalnej cenie oczywiście. Nigdzie w popularnych sklepach nie trzymają takiej pojemności.

witam.planuje w moim pre wymianę kondensatorów na początek sprzęgających i efekt jaki mnie interesuje to poprawa szybkości,przejrzystości oraz szczegół z zachowaniem dobrej kontroli na basie.poniewaz są to niewielkie pojemności 0,1uf(pre phast)więc mogę zaszaleć. czy np.mundorf silver oil spełni moje oczekiwania,obecnie siedzą ruskie chyba olejowe.

Witam serdecznie.

Możecie Panowie coś powiedzieć na temat Nichicon'ow PW (takie brązowe)? Mam akurat dwa na stanie 2200uF/63V i chciałbym je wrzucić do zasilacza DAC'a. Jakie są Wasze doświadczenia? Mogą być czy to totalny crap?:)

Pozdrawiam

gdzie można kupić ruskie teflony,poproszę o jakiś namiar.

Wpisz na eBay capacitor teflon i większość jaka sie pokaże to ruskie teflony

• 2 tygodnie później...

Odkopie temat- szukam silmic II, 470uF/25V, 16v-35v da radę. Generalnie chce zmienić odsprzęganie w moim klonie lehmanna i szukam konkretów o tych wartościach. Gdyby ktoś miał coś fajnego w ilości 6szt zapraszam na pw albo poproszę linka ;)

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Ukryta Zawartość

Odkopie temat- szukam silmic II, 470uF/25V, 16v-35v da radę. Generalnie chce zmienić odsprzęganie w moim klonie lehmanna i szukam konkretów o tych wartościach. Gdyby ktoś miał coś fajnego w ilości 6szt zapraszam na pw albo poproszę linka ;)

Prosze bardzo

Ukryta Zawartość

Proszę o pomoc w identyfikacji i ocenie przydatności:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy ktos mial moze do czynienia z nichiconami serii FW? jak sie mają w porownaniu np do KW czy FG lub ES brzmieniowo.

Są bardziej poetyckie z odrobiną zadumy szczególnie w utworach melancholijnych

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

no Rambo skoro dla Ciebie nie ma roznicy jakie kondy wkladasz do zasilania czy toru to wspolczuc gluchoty albo zazdroscic. polutuj troche na tym polu to moze sluch odzyskasz.

no Rambo skoro dla Ciebie nie ma roznicy jakie kondy wkladasz do zasilania czy toru to wspolczuc gluchoty albo zazdroscic. polutuj troche na tym polu to moze sluch odzyskasz.

Hmmm. Zastanawiające jak nie wiele brakuje aby kogoś wyśmiać, poniżyć i to jeszcze z jaką pewnością siebie.

Nie zastanowiłeś czasem nad tym, że w niektórych układach wpływ kondensatora jest praktycznie nie słyszalny, a w innych słyszalny i to bardzo?

Hmmm. Zastanawiające jak nie wiele brakuje aby kogoś wyśmiać, poniżyć i to jeszcze z jaką pewnością siebie.

Nie zastanowiłeś czasem nad tym, że w niektórych układach wpływ kondensatora jest praktycznie nie słyszalny, a w innych słyszalny i to bardzo?

zgadza sie , poza ukladami na lampach na ktorych wplyw zauwazalem niewielki lub zaden to w innych niekiedy wprost dramatyczny. wiec logika podpowiada ze o te wlasnie uklady pytam . podobno FW w sygnale nie są najlepsze myslalem bardziej o np zasilaniu czy cyfrze. pewnie wiesz ze kazdy inny kond w tym samym miejscu ma inny wplyw a koncowy efekt - no i takie zadalem pytanie.

jakie to typowe na zadane pytanie przewaznie odpowiedz niezwiazana z tematem. zreszta Kwinto to nie ja tylko Rambo uzył górnolotnego sarkazmu wiec z boleściami to najpierw do niego.

Edytowane przez blomin
  • Pokaż nowe odpowiedzi